O "victorie" periculoasă - "BREXIT"

Claudiu Tarziu
Opinii despre referendumul din Marea Britanie

În urmă cu două săp­tămâni, 52% din elec­toratul bri­tanic a votat pentru ca Regatul Unit să pă­ră­sească Uniunea Euro­peană. Odată trecut primul șoc și consumate reacțiile "la cald", eveni­mentul se cere analizat în profunzime. Indubitabil, Brexit-ul este una dintre cele mai im­portante mișcări po­litice ale ultimilor ani, care zguduie puternic Uni­unea Euro­pea­nă și poate determina schim­bări și în viața noastră, a românilor. Deși viitorul Bre­xi­tului este încă nesigur (numărul manifestanților lon­donezi în favoarea rămânerii în Europa crește ma­siv), ne-am propus să analizăm, cu câțiva comentatori avizați, care sunt urmările pentru România.

ÎNTREBARE: În ce măsură este afectată România de re­tragerea Marii Britanii din UE? Sun­­tem pre­gătiți pentru a depăși momentul?

Teodor Baconschi, diplomat și publicist
"Suntem îngrijorați pentru românii din Marea Britanie și pentru exporturile românești în Regatul Unit"


Succesul strâns al taberei "Leave" a fost un șoc pentru Uniunea Europeană și nu doar pentru ea. Unda a lovit sistemul bancar, a devalorizat temporar lira sterlină și a neliniștit majoritatea burselor, incluzând aici faimosul City londonez. Liderii eu­ropeni, înce­pând cu premierul Ca­meron, între timp demisionat, erau convinși că Brexit va putea fi evitat. Interesant este că și cei doi politicieni bri­tanici teoretic bene­fi­ciari ai re­zul­tatului de la refe­rendum, fostul primar con­servator Bo­ris Johnson și liderul UKIP, Nigel Farage, au demi­sionat, nedorind să-și asume com­plexa și confuza situație a țării, în urma deciziei la limită de a părăsi Uniunea Europeană. Lucrurile s-au mai calmat, dar nu e clar încă dacă există vreo cale de întoarcere, deși o petiție anti-Brexit a strâns deja multe mi­lioane de sem­nă­turi, în numai câ­teva zile. Guvernul de la Londra are de ales între declanșarea proce­sului de pă­răsire a UE, prin in­vocarea oficială a articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, și tergi­versarea de­ciziei, în așteptarea unui eventual vot ne­gativ al Parla­men­tului britanic, populat în majoritate cu figuri anti-Brexit. Firește că, în acest context tur­bulent, România nu poate rămâne im­pasibilă. Dacă Brexit de­vine efec­tiv (chiar peste doi ani), UE iese slă­­bită și noi, ca stat-membru, o dată cu ea. Regatul Unit e cea mai sigură le­­gătură dintre UE și SUA. Londra a fost me­reu intran­si­gentă cu Rusia lui Vladimir Putin. Lip­sa opi­niei brita­nice de la masa Consiliului European ar pu­tea slăbi, în timp, politica europeană față de Moscova. În ciuda asigurărilor date de către premierul demisionar Ca­me­ron, suntem în­gri­jo­rați de statu­tul ro­mâ­nilor din UK, în cazul ope­ra­țio­nalizării Brexit. E, de asemenea, pre­vi­zibil ca ex­por­turile românești pe piața UK să întâmpine, pe termen me­diu, diferite obstacole tarifar-va­male, ceea ce nu reprezintă o veste bună, dată fiind ba­lanța comercială favo­ra­bilă României. Urmează o pe­rioadă de intense ne­go­cieri politi­co-diplo­matice între UE, fiecare stat-membru, și Ma­rea Britanie. Sper, desigur, că Ro­mânia va fi activă și eficientă în acest proces com­plicat.

Sebastian Lăzăroiu, consultant politic
"Efectul referendumului s-ar putea să ducă la o Europă cu două viteze. Pentru noi, asta ar fi cu adevărat rău"


Ar fi corect să vorbim despre două evenimente distincte. Referendumul BREXIT, încheiat și favo­rabil ieșirii Marii Britanii din UE, și BREXIT ca ieșire efectivă din UE, un eve­niment potențial, care s-ar putea să nu aibă loc niciodată. Ambele eve­ni­mente au efecte. Deocamdată, putem vorbi de efec­tele referen­dumului. Le-am văzut pe burse (o scădere inițială abruptă), le-am văzut în lumea politică de la Lon­dra (demisii sau retrageri din viața politică), le vedem la Bruxelles (discuții privind o nouă arhitec­tură europeană). Unul din efectele referendumului este o recrudescență a manifestărilor îm­po­triva imi­gran­ților din Marea Bri­tanie și noi avem mulți români care trăiesc și mun­cesc acolo. Sigur, conform legii, orice discriminare pe piața muncii ar fi un abuz astăzi, când Marea Bri­tanie este încă mem­bră UE. Dar exis­tă și practici infor­male la nivelul an­ga­jatorilor bri­tanici care, încurajați de curentul de opi­nie favorabil BREXIT, ar putea să respingă românii atunci când își caută o slujbă. Dar nu va fi de durată. Pare că un curent, astăzi majoritar în regat, născut din panica post-referendum, este toc­mai întărirea rela­țiilor cu continentul. Deci, în final, nu cred că românii plecați la studii sau la muncă vor avea de suferit pe termen mediu și lung. Dacă în viitor se va produce cu ade­vărat BREXIT-ul, atunci pro­babil că mai puțini ro­mâni vor fi bine primiți în Marea Britanie, dar cei care se află deja de mulți ani pe teri­toriul insular se vor bucura în continuare de măsura integrării lor. Efectul referendumului s-ar putea să fie mai mare asupra noastră, via Bruxelles, în sensul că vom vedea noi direcții strategice, de pildă, o Uniune cu două viteze. Și asta, pentru a stăvili valul de ne­mulțumire din alte țări puternice. Pentru noi, asta ar fi cu ade­vărat rău, pentru că poziția pe care ne aflăm acum ne-ar duce clar la periferie, acolo unde vom fi cetățeni de rangul doi: mai puțini bani europeni, poate și o libertate de circulație condiționată, un cuvânt mai pu­țin greu în luarea marilor decizii. Și nu suntem pregătiți pentru a contracara asemenea efecte.

Traian Ungureanu, parlamentar european
"E posibil ca statele nucleului vestic al UE să o ia la sănătoasa, pentru a forma un club select"


Am promovat un loc. Divorțul britanic ne-a îm­pins pe poziția a 6-a între statele membre ale UE ca mă­rime a teritoriului. Si­gur, asta nu ne împiedică să continuăm lupta cu Bul­garia, în finala pentru locul 26. Economic, nu pierdem nimic, ba chiar putem câș­tiga dintr-o relație directă și nemediată cu Marea Bri­tanie. Aproape toată lumea uită că Marea Britanie a ieșit din UE, nu din NATO. Sprijinul strategic bri­ta­nic pe flancul estic al Alianței NATO și al UE e vital și a rămas intact. Asta e bine pentru toate statele estice membre UE, inclusiv Ro­mânia.
Lucrul cel mai important este efectul Brexit asu­pra românilor din Marea Britanie. Prima con­secință e, deja, la lucru: o campanie de presă alarmist și rău in­for­mată în mass-media din România. Prea mulți jur­naliști s-au gândit că situația din Ma­rea Bri­tanie vinde bine frica și panica. Marea Britanie nu e, însă, un Ban­­tustan în pragul demo­cra­ției. Nu vă așteptați la de­portări și de­­portați care sar de pe vapor și înoa­tă prin Canalul Mânecii. În Marea Bri­ta­nie trăiesc trei milioane de cetă­țeni din state membre UE. Ci­ne lu­crea­­ză și își plătește impo­zi­tele, deși va afla din presă că e în pericol, va trăi a­ceeași viață ca până acum. Cine vrea să vină în Marea Bri­tanie va trebui să sune, însă, la ușă. După despăr­ți­rea de UE, Parlamentul britanic, și nu Comi­sia Eu­ropeană, va decide cine și cum intră în țară. De altfel, aici e mo­bilul și de aici vine rezultatul referen­du­mului: Ma­rea Britanie va practica migrația con­trolată, la fel ca Statele Unite, Canada sau Australia.
Efectele Brexit vor fi minore în privința statutului cetățenilor români aflați la muncă sau la studii în Ma­rea Britanie. Dar re­feren­dumul a avut doi actori. Di­vor­­țantul și aban­do­nata. Marea Bri­ta­nie și UE. Și nu cred că suntem pre­gă­tiți pentru efectele pe care divorțul bri­ta­nic le va avea în UE. E posibil ca sta­tele nucleului vestic al UE să o ia la să­nă­toasa, pentru a forma un club select. Statele estice riscă să fie lăsate la clasa a II-a. Slovacia, Un­garia și Polonia s-au sesizat devreme și s-au pus pe acțiuni preventive. Ar tre­bui să fim parte a acestui grup. Încă e timp. Și merită.