JAPONIA
Porţii mici şi legume
Un obicei bun din cultura japoneză este accentul pus pe aspectul şi prezentarea alimentelor: porţii mici şi legume proaspete, colorate, de sezon, într-o prezentare atractivă. Cantităţile mici de alimente pot ajuta la menţinerea controlului asupra caloriilor, în timp ce varietatea legumelor oferă o gamă largă de vitamine, minerale, fibre necesare pentru menţinerea sănătăţii.
ELVEŢIA
Muesli - energie, fără kilograme în plus
Muesli este un amestec din fulgi de cereale, fructe, nuci şi seminţe care se găseşte în comerţ, dar se poate prepara şi acasă mai proaspăt şi mai variat. În urmă cu peste o sută de ani, un medic elveţian a inventat muesli pentru pacienţii spitalizaţi, oferindu-le o hrană uşoară, revitalizantă şi sănătoasă. Elveţienii îl consumă la micul dejun sau la cină. Foarte bogat în fibre, muesli satură şi dă energie fără să adăugaţi kilograme în plus.
THAILANDA
Iute-foc
Preparatele culinare thailandeze sunt printre cele mai condimentate din lume. Ardeiul iute accelerează metabolismul şi ne face să mâncăm mai încet. Nutriţioniştii au demonstrat că "o bună strategie pentru a slăbi este să mâncăm mai încet, iar condimentarea alimentelor este o modalitate uşoară de a ne ajuta să facem aceasta".
MEXIC
Prânzul duce tot
Cultura culinară mexicană celebrează "almuerzo", masa de la mijlocul zilei, când se mănâncă mult şi consistent. Cercetările recente au arătat că mâncatul la ore târzii cauzează îngrăşarea, chiar dacă numărul caloriilor sunt aceleaşi cu cele consumate la prânz. Astfel că o masă bogată la mijlocul zilei poate ajuta la prevenirea "supraalimentării" de mai târziu, cu condiţia ca seara să nu se mănânce nimic.
SUEDIA
Secară pentru siluetă
Alături de peşte, pâinea de secară este prezentă zi de zi în dieta tradiţională suedeză, cu beneficii extraordinare. Secara are o cantitate mai mare de fibre decât grâul, iar pâinicile aromate preparate din ea s-au dovedit o alternativă excelentă pentru cei care vor să slăbească şi să fie sănătoşi.
GRECIA
Dietă mediteraneană
Beneficiile pentru sănătate şi siluetă ale dietei mediteraneene sunt recunoscute şi apreciate în întreaga lume. Cu toate că preparatele de acest fel conţin de obicei ulei de măsline, brânzeturi şi carne, ele sunt folosite cu moderaţie. Felurile tradiţionale se compun dintr-o mulţime de vegetale - legume, leguminoase, cereale, fructe -, şi doar cantităţi mici de ulei de măsline, brânzeturi, carne. Peştele - bogat în acizi graşi omega 3 şi sărac în calorii - întregeşte profilul acestei diete tradiţionale.
POLONIA
Mâncaţi acasă
Cu o rată scăzută a obezităţii, polonezii cheltuie doar 5 la sută din bugetul familiei pentru a lua masa în oraş. În comparaţie, americanii - campioni la obezitate - cheltuie 30 la sută din venit pentru restaurante şi fast food. Nutriţioniştii consideră că "oamenii care nu gătesc acasă tind să mănânce alimente mai bogate în calorii şi mai puţin sănătoase şi să fie mai graşi decât cei care gătesc. De fapt, dispariţia gătitului într-o societate este urmată foarte aproape de ascensiunea obezităţii".