Cum mănâncă alții

Iulia Vlad
O privire aruncată spre obi­ceiurile alimentare din câte­va zone ale lumii ne ajută să ne in­spirăm pentru a ne crea o dietă "per­sonalizată", care să ne ajute să slăbim sănătos.

JAPONIA
Porții mici și legume

Un obicei bun din cultura ja­poneză este accentul pus pe aspec­tul și prezentarea alimentelor: porții mici și legume proaspete, colorate, de sezon, într-o prezentare atracti­vă. Can­titățile mici de alimente pot ajuta la menținerea controlului asu­pra calo­riilor, în timp ce varietatea legumelor oferă o gamă largă de vita­mine, mine­rale, fibre necesare pentru menținerea sănătății.

ELVEȚIA
Muesli - energie, fără kilograme în plus

Muesli este un amestec din fulgi de cereale, fructe, nuci și semințe care se găsește în comerț, dar se poate prepara și acasă mai proaspăt și mai variat. În urmă cu peste o sută de ani, un medic el­vețian a inventat muesli pentru pa­cien­ții spitalizați, oferindu-le o hrană ușoară, revitalizantă și sănătoasă. Elve­țienii îl consumă la micul dejun sau la cină. Foarte bogat în fibre, muesli sa­tură și dă energie fără să adăugați kilo­grame în plus.

THAILANDA
Iute-foc

Preparatele culinare thailandeze sunt printre cele mai condimentate din lume. Ardeiul iute accelerează metabo­lismul și ne face să mâncăm mai încet. Nutriționiștii au demonstrat că "o bună strategie pentru a slăbi este să mâncăm mai încet, iar condimentarea alimente­lor este o modalitate ușoară de a ne ajuta să facem aceasta".

MEXIC
Prânzul duce tot

Cultura culinară mexi­cană cele­brează "al­mu­erzo", masa de la mijlo­cul zilei, când se mă­nâncă mult și con­sistent. Cercetările recente au arătat că mâncatul la ore târzii cauzează îngră­șarea, chiar dacă numărul caloriilor sunt aceleași cu cele consu­mate la prânz. Astfel că o masă boga­tă la mijlocul zilei poate ajuta la preve­nirea "supra­alimentării" de mai târziu, cu condiția ca seara să nu se mănânce nimic.

SUEDIA
Secară pentru siluetă

Alături de pește, pâinea de secară este prezentă zi de zi în dieta tradi­țio­nală suedeză, cu beneficii extraor­dinare. Secara are o cantitate mai mare de fibre decât grâul, iar pâinicile aro­mate preparate din ea s-au dovedit o alternativă excelentă pentru cei care vor să slăbească și să fie sănătoși.

GRECIA
Dietă mediteraneană

Beneficiile pentru sănătate și silue­tă ale dietei mediteraneene sunt recu­nos­cute și apreciate în întreaga lume. Cu toate că preparatele de acest fel con­țin de obicei ulei de măsline, brân­zeturi și carne, ele sunt folosite cu mo­derație. Felurile tradiționale se compun dintr-o mulțime de vegetale - legume, leguminoase, cereale, fructe -, și doar cantități mici de ulei de măs­line, brân­zeturi, carne. Peștele - bogat în acizi grași omega 3 și sărac în calorii - între­gește profilul acestei diete tradiționale.

POLONIA
Mâncați acasă

Cu o rată scăzută a obezității, polo­nezii cheltuie doar 5 la sută din buge­tul familiei pentru a lua masa în oraș. În comparație, americanii - campioni la obezitate - cheltuie 30 la sută din ve­nit pentru res­tau­rante și fast food. Nutri­țio­niștii consideră că "oamenii care nu gătesc acasă tind să mă­nânce alimente mai bogate în calo­rii și mai puțin sănătoase și să fie mai grași decât cei care gătesc. De fapt, dispa­riția găti­tului într-o societate este ur­mată foarte aproape de ascensiunea obezi­tății".