JAPONIA
Porții mici și legume
Un obicei bun din cultura japoneză este accentul pus pe aspectul și prezentarea alimentelor: porții mici și legume proaspete, colorate, de sezon, într-o prezentare atractivă. Cantitățile mici de alimente pot ajuta la menținerea controlului asupra caloriilor, în timp ce varietatea legumelor oferă o gamă largă de vitamine, minerale, fibre necesare pentru menținerea sănătății.
ELVEȚIA
Muesli - energie, fără kilograme în plus
Muesli este un amestec din fulgi de cereale, fructe, nuci și semințe care se găsește în comerț, dar se poate prepara și acasă mai proaspăt și mai variat. În urmă cu peste o sută de ani, un medic elvețian a inventat muesli pentru pacienții spitalizați, oferindu-le o hrană ușoară, revitalizantă și sănătoasă. Elvețienii îl consumă la micul dejun sau la cină. Foarte bogat în fibre, muesli satură și dă energie fără să adăugați kilograme în plus.
THAILANDA
Iute-foc
Preparatele culinare thailandeze sunt printre cele mai condimentate din lume. Ardeiul iute accelerează metabolismul și ne face să mâncăm mai încet. Nutriționiștii au demonstrat că "o bună strategie pentru a slăbi este să mâncăm mai încet, iar condimentarea alimentelor este o modalitate ușoară de a ne ajuta să facem aceasta".
MEXIC
Prânzul duce tot
Cultura culinară mexicană celebrează "almuerzo", masa de la mijlocul zilei, când se mănâncă mult și consistent. Cercetările recente au arătat că mâncatul la ore târzii cauzează îngrășarea, chiar dacă numărul caloriilor sunt aceleași cu cele consumate la prânz. Astfel că o masă bogată la mijlocul zilei poate ajuta la prevenirea "supraalimentării" de mai târziu, cu condiția ca seara să nu se mănânce nimic.
SUEDIA
Secară pentru siluetă
Alături de pește, pâinea de secară este prezentă zi de zi în dieta tradițională suedeză, cu beneficii extraordinare. Secara are o cantitate mai mare de fibre decât grâul, iar pâinicile aromate preparate din ea s-au dovedit o alternativă excelentă pentru cei care vor să slăbească și să fie sănătoși.
GRECIA
Dietă mediteraneană
Beneficiile pentru sănătate și siluetă ale dietei mediteraneene sunt recunoscute și apreciate în întreaga lume. Cu toate că preparatele de acest fel conțin de obicei ulei de măsline, brânzeturi și carne, ele sunt folosite cu moderație. Felurile tradiționale se compun dintr-o mulțime de vegetale - legume, leguminoase, cereale, fructe -, și doar cantități mici de ulei de măsline, brânzeturi, carne. Peștele - bogat în acizi grași omega 3 și sărac în calorii - întregește profilul acestei diete tradiționale.
POLONIA
Mâncați acasă
Cu o rată scăzută a obezității, polonezii cheltuie doar 5 la sută din bugetul familiei pentru a lua masa în oraș. În comparație, americanii - campioni la obezitate - cheltuie 30 la sută din venit pentru restaurante și fast food. Nutriționiștii consideră că "oamenii care nu gătesc acasă tind să mănânce alimente mai bogate în calorii și mai puțin sănătoase și să fie mai grași decât cei care gătesc. De fapt, dispariția gătitului într-o societate este urmată foarte aproape de ascensiunea obezității".