Ce pot să mănânc, la ce boală?

Redactia
Preotul Sebastian Kneipp, cele­brul vindecător el­vețian, spu­nea cu mai mult de un secol în ur­mă: "Cel mai bun drum către sănă­tate nu duce la far­macie, ci în bucă­tărie". As­tăzi, lucrul acesta a fost do­vedit: o ali­mentație corectă preîn­tâm­pină bolile și le vin­decă pe cele existente. Iată câ­teva diete propuse de medicii ame­ri­cani nutriționiști, în cazul unor boli cu­rente.

Dieta pentru infarct, hipertensiune, colesterol
Foarte puține grăsimi animale, mulți hidrați de car­bon (paste făi­noa­se), legu­me, fructe, sub­stanțe mine­ra­le (magneziu, calciu etc.). Cea mai po­trivită hrană e cea a părinților și bu­nicilor noștri, care mâncau pro­du­se na­turale și sănătoase. Pe vre­mea lor, car­nea se mânca numai sâm­băta și du­mi­nica, fiind înlocuită per­fect de fa­­so­le, cartofi și linte, paste făinoase (plă­cinte, tăieței, pâi­ne coap­tă în casă), ouă, lapte și brân­ză. Plus le­gume și fructe din belșug. Impor­tant pentru car­diaci este să renunțe cât mai mult la grăsimi. Fiți atenți mai ales la gră­si­mile ascunse în me­ze­luri și brân­­­­ze­turile topite. Înlocuiți gră­si­mile ani­male cu uleiuri vegetale (floa­rea-soa­re­lui, dovleac), dar folo­si­ți-le cu mă­sură, fiindcă și ele sunt bogate în calo­rii. Se recomandă o ali­mentație pre­pon­derent vegetală: puți­nă carne (sla­bă) ori pește și multe salate, le­gume, pro­duse lactate de­gre­sate. Sarea tre­buie redusă drastic. Dar fiți atenți și la faptul că mul­te alimente sunt gata sărate: conservele, meze­lu­rile, brân­ze­turile. Reduceți consumul de alcool la maximum un pahar de vin pe zi. O ac­­țiune protectoare asu­pra inimii o au vi­ta­minele: beta-caroten, E și C. O ceaș­că de cafea pe zi nu dău­nează nici ea.

Dieta pentru osteoporoză
Se recomandă o alimentație bo­ga­tă în calciu. Mai ales după vârsta a doua, este indicată ingerarea zilnică de 1000 mg calciu (800 ml lapte, 5 pahare de iaurt, 100 g brânză, 400 g varză crudă). Calciul trebuie mân­cat mai ales în combinație cu un alt fel de mâncare. Stomacul se golește mai în­cet, producția de sucuri gastrice este mai mare. În felul acesta, calciul este mult mai bine preluat și sto­cat.

Dieta în diabet
Primul lucru pe care trebuie să-l facă diabeticii este să piardă din greu­tate. Mâncarea trebuie să fie săracă în calorii, săracă în grăsimi și în albumine. Baza alimentației tre­buie să o constituie hi­drații de car­bon: fruc­te uscate, pâine inte­grală, paste făinoase, fulgi de porumb și de ovăz, orez, anu­mite fructe. Vitaminele C, E, beta-caroten.

Dieta în reumatism
Interzicerea mezelurilor, a mă­runtaielor de ani­male, a grăsimilor. Se recomandă peștele, de două ori pe săptămână, și produsele lactate de­gre­sate. Din când în când, câte un post ar fi ideal. Porția de carne slabă sau de pește nu trebuie să fie mai mare de 150 g.