Dieta pentru infarct, hipertensiune, colesterol
Foarte puține grăsimi animale, mulți hidrați de carbon (paste făinoase), legume, fructe, substanțe minerale (magneziu, calciu etc.). Cea mai potrivită hrană e cea a părinților și bunicilor noștri, care mâncau produse naturale și sănătoase. Pe vremea lor, carnea se mânca numai sâmbăta și duminica, fiind înlocuită perfect de fasole, cartofi și linte, paste făinoase (plăcinte, tăieței, pâine coaptă în casă), ouă, lapte și brânză. Plus legume și fructe din belșug. Important pentru cardiaci este să renunțe cât mai mult la grăsimi. Fiți atenți mai ales la grăsimile ascunse în mezeluri și brânzeturile topite. Înlocuiți grăsimile animale cu uleiuri vegetale (floarea-soarelui, dovleac), dar folosiți-le cu măsură, fiindcă și ele sunt bogate în calorii. Se recomandă o alimentație preponderent vegetală: puțină carne (slabă) ori pește și multe salate, legume, produse lactate degresate. Sarea trebuie redusă drastic. Dar fiți atenți și la faptul că multe alimente sunt gata sărate: conservele, mezelurile, brânzeturile. Reduceți consumul de alcool la maximum un pahar de vin pe zi. O acțiune protectoare asupra inimii o au vitaminele: beta-caroten, E și C. O ceașcă de cafea pe zi nu dăunează nici ea.
Dieta pentru osteoporoză
Se recomandă o alimentație bogată în calciu. Mai ales după vârsta a doua, este indicată ingerarea zilnică de 1000 mg calciu (800 ml lapte, 5 pahare de iaurt, 100 g brânză, 400 g varză crudă). Calciul trebuie mâncat mai ales în combinație cu un alt fel de mâncare. Stomacul se golește mai încet, producția de sucuri gastrice este mai mare. În felul acesta, calciul este mult mai bine preluat și stocat.
Dieta în diabet
Primul lucru pe care trebuie să-l facă diabeticii este să piardă din greutate. Mâncarea trebuie să fie săracă în calorii, săracă în grăsimi și în albumine. Baza alimentației trebuie să o constituie hidrații de carbon: fructe uscate, pâine integrală, paste făinoase, fulgi de porumb și de ovăz, orez, anumite fructe. Vitaminele C, E, beta-caroten.
Dieta în reumatism
Interzicerea mezelurilor, a măruntaielor de animale, a grăsimilor. Se recomandă peștele, de două ori pe săptămână, și produsele lactate degresate. Din când în când, câte un post ar fi ideal. Porția de carne slabă sau de pește nu trebuie să fie mai mare de 150 g.