De exemplu, în Farmacopeea Română din 1862, scrisă de farmacistul brăilean Constantin Hepites și aprobată de Alexandru Ioan Cuza, sunt prezentate multe tehnici de preparare a vinurilor terapeutice, la domiciliu. Față de tradiționalele ceaiuri din plante, vinurile sunt mai bogate în principii active, datorită faptului că alcoolul din ele are putere mai mare de dizolvare a acestor principii, decât apa folosită la obținerea ceaiurilor.
Acum, în mijlocul toamnei, e vremea pritocitului, când vinul se "trage" de pe drojdie și se pune în vase pentru limpezirea și maturarea lui. O mică parte din vinul tras se poate transforma în vinuri medicinale, pe care le putem folosi deopotrivă pentru prevenirea și tratarea unor boli.
Datorită conținutului în alcool, vinul nu se recomandă conducătorilor auto când șofează, sau persoanelor cu intoleranță la alcool.
1. Vinul cu ginkgo biloba
Mod de preparare: 4 linguri de frunze uscate de ginkgo biloba mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După ce timpul expiră, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Farmacia Faltis are pe stoc frunze de ginkgo biloba. Persoanelor care doresc să cultive la domiciliu arbori de ginkgo biloba, pentru a le folosi frunzele în scopuri medicinale, inginerul horticol Petre Biolan (tel. 0722/73.61.77) le poate oferi puieți de foarte bună calitate. În această perioadă a toamnei, este timpul optim de plantare a acestora.
Tratamente cu vin de ginkgo biloba
* În afecțiunile cardio-vasculare și cerebrale:
- scade tendința de coagulare a sângelui, prevenind trombozele
- crește oxigenarea țesuturilor cerebrale-
- previne atacul cardiac și accidentele vasculare cerebrale
- ajută la refacere, după congestia cerebrală și infarctul miocardic.
* În afecțiunile sistemului nervos și ale omului vârstnic
- are efecte neuro și psihotropice
- îmbunătățește capacitatea de concentrare și memoria, atât la persoanele tinere, cât și la cele vârstnice sau la cele care suferă de Alzheimer ori alte forme de demență senilă
- benefic în amețeli, vertij, migrene, cefalee, insomnie, anxietate sau depresii psihice, suprasolicitare nervoasă
- sporește tonusul general al organismului, încetinește procesele de îmbătrânire și senilitate, contribuind totodată la creșterea duratei de viață.
* În alte afecțiuni:
- reprezintă o componentă alternativă în tratamentul astmului bronșic și al congestiei pulmonare
- are efect de creștere a acuității vizuale și scade evoluția retinopatiei diabetice
- are un important rol regenerator, la cei aflați în convalescență.
Doza uzuală recomandată este de 50 ml, de 2 ori pe zi. (Farmacia Faltis are vin de ginkgo biloba, producție 2015.)
Datorită acestor multiple virtuți terapeutice, preparatele din frunze de ginkgo biloba (ceai sau vin) ar trebui să facă parte din tabietul zilnic, atât al omului sănătos, dar mai ales al celui suferind.
2. Vinul cu cicoare
Mod de preparare: 4 linguri rădăcini uscate de cicoare, mărunțite groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la punctul de fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de două-trei ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în sticle de culoare brună. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de cicoare
* Regulator al metabolismului
Se acreditează din ce în ce mai mult ideea că preparatele farmaceutice din cicoare reglează metabolismul organismului uman, acționând asupra centrilor nervoși din hipotalamus și asupra bulbilor vegetativi din măduva osoasă. Luate înainte de masă cu o jumătate de oră, ele stimulează hormonul foamei, numit grelină, deci are proprietăți orexigene, iar luate în timpul mesei, stimulează hormonul sațietății, numit leptină, care stopează apetitul, deci are proprietăți anorexigene.
Se bea vin de cicoare, câte 50 ml, înainte sau în timpul meselor, în funcție de necesități.
* Coleretic și colagog în afecțiunile biliare
Se beau câte 50 ml, înainte de mese.
* Boli metabolice și endocrine: afecțiuni ale tiroidei, diabet zaharat non-insulinic
Se administrează zilnic, câte 2 linguri de vin de cicoare.
* Detoxifiant și depurativ
Activarea eliminării toxinelor din organism pe cale gastrointestinală, renală sau prin transpirație poate fi accelerată bând periodic vin de cicoare, câte 50 ml, la masă.
* Roborant general, în stări de epuizare fizică și intelectuală
Se beau câte 50 ml, de 2 ori pe zi, după masă.
3. Vinul de măceșe
Mod de preparare: peste 50 grame (4 linguri) măceșe uscate, fară semințe și mărunțite groscior, se toarnă 1 litru de vin roșu, adus la punctul de fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat, alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. Rezultă un vin foarte plăcut la gust, care se poate folosi și ca aperitiv înainte de masă.
Tratamente cu vin de măceșe
* Boli ale aparatului cardio-vascular - insuficiențe cardiace, infarct miocardic, nevroză cardiacă, angină pectorală.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, capilare dilatate
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale din sezonul rece - răceală, gripă, guturai
Folosirea vinului terapeutic din măceșe, în mod preventiv, în tratarea bolilor virale poate avea efectul unui vaccin, având în vedere că vitamina C naturală din măceșe și resveratrolul din vin cresc imunitatea organismului. De aceea, se recomandă ca în perioada sezonului rece, cel puțin de trei ori pe săptămână, să se bea câte un păhărel de vin de măceșe.
În fazele de început ale acestor boli virale, să se bea vin de măceșe fiert, câte 200 ml, de 2 ori pe zi.
* Boli anemice
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului digestiv - balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale bilei: colici biliare
Celor predispuși a face frecvent colici biliare li se recomandă vinul de măceșe, câte 50 ml, înainte de mesele principale bogate în grăsimi.
* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, pielite
Vitamina C din preparatele obținute din măceșe au pH acid, neprielnic înmulțirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital.
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli metabolice și endocrine - diabet zaharat, afecțiunile tiroidei
Alături de medicația alopată specifică acestor boli se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile pielii (dermatologice) - provocate de insuficiența secreției de hormoni glucocorticoizi.
Nota farmacistului: sunt multe boli ale pielii, ca de ex. psoriazisul, pemfigusul, lichenul plan, lupusul eritematos, care sunt consecința lipsei de glucocorticoizi din organism (hidrocortizon), hormoni secretați de glanda suprarenală. Blocarea secreției de glucocorticoizi a suprarenalei poate avea în principal următoarele cauze: factori ereditari, tumori maligne, fumatul excesiv sau fenomene stresante extreme. De altfel, toate schemele de tratament pentru vindecarea acestor boli dermatologice conțin derivați cortizonici. Folosirea îndelungată a medicamentelor pe bază de hidrocortizon pot pot avea însă efecte majore nedorite pentru organism, și de aceea, această terapie nu este acceptată cu ușurință de medicii curanți decât în cazuri extreme și pe o peroiadă scurtă de timp. Numeroase teorii susțin ideea că secreția glandei suprarenale poate fi reactivată și de administrarea, pe perioade îndelungate, de vitamina C naturală (în speță, preparatele din măceșe).
Se recomandă vinul de măceșe, 50 ml, de 2 ori pe zi, alături de tratamentele clasice prescrise de medicii curanți.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli oncologice
Vinul obținut din măceșe poate fi un remediu benefic pentru prevenirea diferitelor forme de cancer.
Se administrează câte 50 ml de vin, după masa de seară.
* Bolile vârstnicului - ateroscleroza, demența senilă
Îmbătrânirea este un fenomen biologic natural al vieții, ea fiind o consecință a acțiunii radicalilor liberi, rezultați din procesele metabolice de la nivel celular. Fenomenul de îmbătrânire poate fi amânat prin folosirea antioxidanților. Cei mai importanți antioxidanți găsiți în plante sunt: vitamina C, vitamina E și resveratrol. Vinul terapeutic obținut din măceșe este o combinație optimă între vitamina C din măceșe și resveratrolul din vinul roșu.
Se recomandă câte un păhărel de 50 ml, zilnic.
* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, coxartroze
Vinul din măceșe, prin conținutul său ridicat în vitamina C, întărește aparatul osteo-articular. Se recomandă a se bea 50 ml, de 2 ori pe zi.
* Afecțiuni oftalmologice - manifestate prin tulburări circulatorii la nivelul ochiului
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Lipsa poftei de mâncare
50 ml vin din măceșe, băut înainte de mesele principale, pot fi o soluție optimă în declanșarea apetitului.
4. Vinul terapeutic de pelin
Mod de preparare: 20 grame pelin uscat și mărunțit groscior se amestecă cu 1 litru vin (alb, roșu, roze) adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile agitându-se de 2-3 ori pe zi. Se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml.
Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul se va păstra la frigider.
Atenție! Acest vin terapeutic nu trebuie confundat cu vinul alimentar numit "vin de pelin", când proporția de pelin în vin este de peste 20 de ori mai mică. Acesta se folosește doar pentru consum alimentar, ca aperitiv, sau în timpul mesei (simplu sau cu apă minerală).
Tratamente cu vin de pelin
* Insuficiența secreției gastrice (hipoclorhidrie sau aclorhidrie) - ce are ca rezultat fenomenul dispeptic care se manifestă prin balonări, meteorism și greutate în epigastru.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
* Bolile stomacului (gastroptoza) și ale intestinelor (atonia)
Gastroptoza: coborârea stomacului din poziția normală, în abdomenul inferior, din cauza laxității structurilor care asigură fixitatea sa.
Atonia intestinală: diminuarea mișcărilor intestinelor, în special la omul vârstnic, rezultatul fiind fenomenul de constipație.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Insuficiența biliară
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Inapetența
Se manifestă prin lipsa poftei de mâncare. Senzația de foame este un reflex fiziologic condiționat și este declanșată atât la nivel cerebral (hipotalamus), cât și de receptorii de la nivelul mucoasei digestive. Preparatele din pelin acționează prin excitarea stimulilor de la nivelul mucoasei digestive, datorită conținutului în substanțe amare, caz în care se eliberează hormonul foamei, numit grelină.
Se administrează o lingură de vin, cu 10 minute înainte de masă.
* Tonic general prin stimularea capacităților psihice
Se recomandă în cazurile când organismul este epuizat psihic.
Se administrează câte 30 ml (2 linguri) de vin, reci sau cu puțină gheață.
În unele țări, mulți creatori de artă consumă o băutură pe bază de pelin, numită Absint, pentru a-și dezvolta imaginația și pentru înlăturarea oboselii.
* Boala de iradiere
Datorită conținutului în azulene, preparatele farmaceutice din pelin se recomandă ca protector și curativ, în perioada în care se fac radioterapii, pentru tratamentul unor boli canceroase. După ședințele cu radiații, se bea câte un păhărel de 100 ml cu vin de pelin.
* Vermifug și antihelmintic, contra paraziților intestinali interni
Se administrează, 3 seri consecutiv, câte 50 ml vin de pelin. În continuare se ia un purgativ, sulfat de magneziu sau sulfat de sodiu, în doză de 30 g, dizolvate în puțină apă, pentru a produce purgație și a elimina paraziții din intestine.
Precauții: vinul de pelin este contraindicat femeilor gravide, suferinzilor de ulcer sau colon iritabil.
Nota farmacistului. Unii sceptici pot spune că folosirea regulată a unor vinuri medicinale, ca terapie preventivă sau medicație complementară, poate afecta ficatul. Fac precizarea că vinul, în dozele recomandate mai sus, este foarte ușor metabolizat de ficat, chiar mai ușor decât o pastilă dintr-un medicament alopat (de sinteză), și nu presupune niciun risc pentru organism.
În numărul viitor al revistei, vom prezenta rețeta de preparare a vinurilor de cătină, salcie, țelină și rozmarin.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.