Vremea strugurilor

Redactia
Cosmetica naturii

Puterea lor în probleme de fru­musețe e cunos­cută de mult. Uimite să constate că, după ce călcau în butoaie ciorchinii cu picioarele goa­le, pielea li se făcea ca mătasea, țărăn­cile din Italia s-au dat cu ter­ciul de stru­guri și pe obraz. Minunea n-a întâr­ziat: tenul li s-a limpezit și s-a "copt" ca fructele pâr­guite. Cerce­tările actuale din dome­niul sănătății și frumu­seții confirmă rețe­tele vechi: strugurii sunt ade­vă­rate rezerve de să­nătate și frumusețe. Și nu doar pulpa lor, bogată în vita­mine, minerale și acizi, ci și semințele, care, transformate în ulei, repre­zin­tă o bază largă pentru industria de cos­metice. Dar să revenim la cos­metica natu­ristă și la rețetele ei.

Piele fină pe obraz și pe decolteu

Un pumn de boabe de struguri albi se zdrobesc bine și se amestecă cu o lingură de fulgi de ovăz. Se întind pe obraz, pe gât și pe decolteu și se lasă să acționeze 15 minute. (În timpul acesta e bine să stați întinse.) Înainte să vă spălați, frecați-vă pielea cu ames­tecul de fructe și cereale. Clătiți-vă din abun­dență cu apă călduță sau, și mai bine, cu apă plată sau de izvor. Metoda dă rezultate și în cazul tenu­rilor cu coșuri și cu puncte negre.

Pentru pielea picioarelor

Repetați procedeul fe­meilor care călcau, în ve­chime, strugurii pen­tru vin. Zdrobiți câteva boabe și masați-vă talpa, căl­câiele și picioarele cu gelul par­fumat și mustos. Lă­sați-l cât mai mult să acțio­neze, apoi spăla­ți-vă.

Mască vitalizantă

Încălziți 2 lingurițe de miere și ames­tecați-le cu un gălbenuș de ou și o lingură de boabe zdrobite de strugure. Întindeți compoziția pe fața bine cu­rățată și lăsați-o să acționeze o jumătate de oră. Clătiți-vă abundent.