Răspuns pentru OLIMPIA - Deva, F. AS nr. 1180 - "Prietena mea are pusee diareice"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie spus că diareea acută și cronică sunt tulburările clinice cele mai caracteristice ale enterocolitelor, iar cunoașterea cauzelor, mecanis­melor de producere, manifestărilor clinice, consecințelor și tratamentului acestora este de o deosebită utilitate practică pentru bonavii suferinzi de enterocolite acute și cronice. Sin­dro­mul diareic acut (cazul prietenei dvs.) este constant prezent în enterocolitele acute infecțioa­se dar, ca și în sindromul diareic cronic, el poate fi promovat de o multitudine de factori patologici ai întregului tub digestiv, cu precădere la nivelul intes­tinului subțire și al celui gros.
Astfel, principalele cauze care provoacă sindro­mul diareic acut sunt infecțiile, toxiinfecțiile, toxicele și alți factori, printre care abuzul și supradozarea de laxative sau purgative și tratamentele anti­biotice ad­ministrate pe cale orală. Dacă, în general, multe ca­zuri de sin­drom diareic acut sunt produse de bacterii (Shigella, Salmo­nella, Klebsiella, Yersinia, E.Coli etc.), paraziți (Giardia, Schisto­soma, Isospora etc.) și mai rar fungi (Candida), în cazul priete­nei dvs. se pare că agentul in­fec­țios este un enterovirus, enti­tate patologică cu tropism (afi­nitate) pentru intestin care pă­trun­de și se atașează de epiteliul intestinului subțire, pe care îl le­zează. Spun asta pentru că diareea pro­dusă de acest tip de virus este, pre­cum în cazul prietenei dvs., în gene­ral minimă, de scurtă durată și apoa­să. Meca­nismul prin care acționează enterovirusurile constă în localizarea și replicarea în epiteliul intestinal și în țesuturile limfoide din peretele acestuia, de unde se pot îm­prăștia la distanță și în alte țesuturi. Prin meca­nisme asemănătoare acționează și celelalte tipuri de virusuri care pro­duc sindromul diareic acut (rotavi­rus, parvovirus, adenovirus etc.)
Principalele consecințe ale sin­dromului diareic acut constau în pier­derea de apă și electroliți, hipo­ten­­­siunea arterială și starea de acidoză, tulburări strâns legate de cantitățile mari de apă și electroliți pierdute prin scaun și, de aceea, tratamentul trebuie structurat pe repaus și dietă, înlocuirea lichidelor și sărurilor mine­rale pierdute, îndepărtarea cauzei etio­logice și ate­nuarea principalelor simptome clinice subiective ale bolnavului.
Așa stând lucrurile, se prea poate ca tratamentul aplicat în spital să fi fost direcționat greșit (probabil anti­bioterapie), fără impact terapeutic asupra agen­tului etiologic real, caz în care, așa cum constatați și dvs., puseele diareice persistă, iar starea generală a prietenei dvs. se înrăutățește.
În consecință, până la depistarea și îndepărtarea ade­văratei cauze determinante, vă sugerez să încer­cați combaterea episoadelor diareice cu remedii natu­riste, cum ar fi Eridiarom (9 capsule pe zi, pentru for­mele acute), L-glutamina - 2x1 capsule pe zi, Cym­bio (probiotice), pulbere de răchitan (4 lingurițe pe zi) și, la nevoie, Furazolidon sau Saprosan.
Să auzim numai de bine!


Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, Str. Vasile Lascăr nr. 169, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Se pot elimina calculii renali fără operație?"
(Răspuns pentru MIOARA FLOREA, F. AS nr. 807)


Ce sunt calculii renali? Calculii renali sunt bucăți de minerale care se găsesc la nivelul rinichiului. A­ces­tea pot fi eliminate de organism prin uretere, ure­tră, vezica urinară. Atunci când o piatră coboară, poa­te provoca dureri intense de spate sau pe o latură a corpului. Durerea provocată de acesta coboară odată cu piatra eliminată de organism. Alte simptome sunt: nevoia de urinare, urinare cu sânge, vomă, febră, fri­soane.
Remediile de mai jos nu sunt pentru cazurile de obstrucție a tractului urinar. Dacă piatra nu depă­șește 5 mm, nu blochează tractul urinar, este rotunjită și suprafața sa este netedă, atunci se poate apela la terapii convenționale.
Cea mai întâlnită cauză a calcu­lilor renali este faptul că, în general, avem un obicei nesănătos. Deseori luăm cina la ore târzii, bem multă bere sau consumăm prea mult spanac, bem lapte înainte de culcare sau ne place să mâncăm carne, consumăm or­gane animale (inima, rinichiul, fica­tul). De multe ori ni se întâmplă să nu bem suficientă apă sau să amânăm procesul de urinare mai des decât ar trebui. În Medicina Chinezească se crede că la nive­lul rinichiului nu este echilibru între Yin și Yang. Yin-ul rinichiului este slab, și astfel se generează prea multă căldură în organism. În cazul în care optați să urmați o terapie alimentară combinată cu tratamente naturiste, atunci încercați să țineți cont de următoa­rele indicații.
* Evitați mâncarea care poate produce balonare, deoarece mărește presiunea abdominală. Nici ali­men­tele condimentate nu sunt indicate în acest tip de afecțiune. Evitați: ardeiul iute, curry, usturoiul, pipe­rul, ceapa, varza, laptele, boabele de soia, cartofii. Mân­cați kiwi, porumb și nuci într-o cantitate mai mare.
* Acupunctura, ventuzele și trata­mentele cu plan­te chinezești ajută în combaterea acestei afecțiuni. În primul rând, ședințele de acupunctură resta­bilesc echilibrul Yin-Yang al organis­mului. Aceste ședințe pot fi completate de produsul numit NIAO GAN NING, în cazul calculilor renali și nu numai. El se recomandă ca adjuvant în: infecții urinare, nisip și calculi renali, afecțiuni ale prostatei și vezicii urinare. Funcțiile acestui produs sunt de a dizolva calcu­lii urinari și ve­zicali și de a preveni blocajele renale datorate calculilor, prin dizolvarea și eliminarea aces­tora.
* Ventuzele reprezintă o altă alternativă pentru calculii renali și se aplică în zona rini­chilor, ajutând la combaterea afecțiunii.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Nu pot respira normal, din cauza unei obstrucții nazale"
(Răspuns pentru DELIA - Bistrița, F. AS nr.1179)


Tulburările de permeabilitate nazală de care sufe­riți se încadrează în sindromul de obstrucție nazală ("nas înfundat"), care se manifestă prin două varietăți de insuficiență respiratorie: una prin obsta­col organic și alta prin obstacol funcțional (fără le­ziune anato­mică).
Diagnosticul obstrucției nazale poate fi stabilit pe baza acuzelor bolnavului, a examenului local O.R.L., a examenului funcțional al respirației nazale și inves­tigațiilor paraclinice specifice.
Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de rinită cronică hiper­trofică congestivă, care are următorul tratament:
* Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o soluție salină călduță (una lingură de sare gemă la un litru de apă), adică se aspiră pe nas și se elimi­nă pe gură sau prin musaj (suflat).
* După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată (re­țetă magistrală proprie).
* Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (dexametazonă, efedrină, ser fiziologic, câte una fiolă/zi) și aerosoli salini. Aeroso­lo­terapia medicamentoasă se face cu aparate de aero­soli, iar aerosoloterapia salină naturistă la domiciliu, cu Ocnasept spray (se pulverizează seara înainte de culcare). Ocnasept spray poate fi comandat prin tel. 0733/67.87.85, fax. 0269/21.78.61 sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro.


Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304

"Caut tratament pentru rinită atrofică"
(Răspuns pentru CLAUDIA - Ploiești, F. AS nr. 1178)

Vă recomand un tratament de cel puțin 20 de zile, cu unguentul POCO. Și eu am suferit de aceste afec­țiuni, dar cu unguentul POCO m-am vindecat. POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în nu­meroase cazuri, în care alte tratamente au dat greș. POCO poate fi procurat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93 sau e-mail: mirceapocanschi@ yahoo.com. Multă sănătate!
(Răspuns valabil și pentru MAGDA - București, "Am un chist dureros la mână", F. AS nr. 1178)


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Fiica noastră suferă de o poliartrită reumatoidă invalidantă"
(Răspuns pentru MIHAI CÂMPEANU - Suceava, F. AS 1166)


Poliartrita reumatoidă este o afecțiune reumatis­mală inflamatorie, cu caracter autoimun. Poate apă­rea în diverse zone ale corpului sau poate cuprinde mai multe articulații, în timp, afec­tând și zonele înve­cinate. În această situație, ca în orice afecțiune auto­imună, proto­co­lul terapeutic trebuie să cuprindă:
* Dieta adecvată: se vor evita alimentele cu ca­racter proinflamator, precum zahărul, uleiurile rafi­nate, sau cu un conținut ridicat de omega 6, meze­lu­rile, carnea roșie, prăjelile, făina albă, dulciu­rile con­centrate, anumite lactate și brânzeturi. Se consumă alimente bogate în omega 3 (nuci, semințe, pește), cereale integrale (preferabil fără gluten), legume și fructe de sezon.
* Tratamentul naturist trebuie să includă: * plante cu efect antiinfla­ma­tor: gheara-diavolului, boswellia, crețuș­că, curcuma; * plante cu efect de cor­tizon natural: coacăzul negru, lemnul-dulce, yucca; * produse care alcalini­zează orga­nismul: apă alcalină, lucernă, orz verde, iarbă de grâu; * alte produse, în funcție de carac­teristicile de sănătate.
* Expunerea cu regularitate la factori naturali: * mersul desculț pe pământ, iarbă, nisip în zilele călduroase; * înotul, băile cu plante; * expunerea la soare în orele dimineții (8-10:30) sau după ora 16:30 în sezonul cald; * plimbările prin zone cu vegetație pentru inspirarea unui aer curat, încărcat cu ioni negativi ("vitaminele aerului'') benefici sănătății.
* Practicarea cu regularitate a unei forme de activitate fizică: * exerciții la aparate; * exerciții pe grupele musculare; * exerciții de mobilitate articu­lară; * alergatul; * înotul.
Pentru mai multe detalii și personalizarea meto­delor terapeutice, scrieți-mi pe adresa de e-mail.