Între nenumăratele diete de slăbit, devenite o modă în lumea de azi (multe dintre ele periculoase și adesea fără efect) există, totuși, câteva programe extrem de apreciate, datorită rezultatelor obținute: pauzele alimentare, pentru perioade scurte de timp. Cercetările medicale au arătat că pauza alimentară pe termen scurt duce la anumite schimbări în organism, care stimulează arderea grăsimilor. Postul de până la 48 de ore, de pildă, accelerează metabolismul cu 16 la sută, un efect mai puternic decât al postului de o săptămână, care, după cum afirmă nutriționiștii suedezi, "lenevește" metabolismul. Un alt motiv pentru care pauza alimentară "lucrează" la pierderea în greutate este că ne ajută să ingerăm mai puține calorii. În general, studiile efectuate au dovedit că perioadele de repaus alimentar sunt utile nu doar pentru scăderea în greutate, ci și pentru îmbunătățirea nivelului de energie. În întreaga lume, cei care au urmat aceste diete au obținut rezultate notabile, și, astfel, popularitatea lor a crescut rapid.
Cum se țin "pauzele alimentare"
Nu sunt "diete" în sens convențional, pentru că nu pun accentul pe ceea ce mâncăm, ci pe organizare, pe cum repartizăm mesele, pe repausul alimentar pe care îl așezăm între ele. Firește că, pentru reușita dietei, cantitatea și calitatea alimentelor sunt și ele cruciale:
- evitați cantitățile excesive, nu încercați să "compensați" mâncând mult
- axați-vă pe alimente sănătoase, integrale, simple, evitați "junk-food"-ul
- în timpul perioadelor de pauză, puteți bea apă, cafea, ceai fără zahăr și alte băuturi non calorice, iar acest lucru vă poate ajuta la reducerea nivelului de foame
- la fel ca oricare altă metodă de pierdere în greutate, pauzele alimentare trebuie ținute o perioadă lungă de timp, dacă doriți să "funcționeze".
Efectele asupra sănătății
Mai multe studii efectuate atât pe oameni, cât și pe animale, au arătat că pauzele alimentare pot avea beneficii importante și asupra sănătății:
- reduc rezistența la insulină, scad glicemia cu până la 6 la sută și nivelul insulinei cu până la 31 la sută, iar acestea protejează împotriva diabetului de tip 2
- reduc inflamațiile - reducerea marker-ilor de inflamație, un factor-cheie în multe boli cronice
- reduc colesterolul (rău) LDL, trigliceridele - toți aceștia sunt factori de risc pentru bolile de inimă
- pot ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer
- cresc durata de viață și pot proteja împo-triva unor boli neurologice, cum ar fi Alzheimer.
Câteva tipuri de pauze alimentare
Pauzele alimentare se compun din "perioade de alimentație" și "perioade de repaus alimentar".
* Dieta 16/8 - implică limitarea mâncatului la un interval de 8-10 ore pe zi, de exemplu între orele 10-18, după care "postiți" 14-16 ore. În "fereastra" de 8 ore, puteți lua 2, 3 sau mai multe mese. Se recomandă ca femeile să țină doar 14-15 ore de post, pentru că ele par a slăbi mai ușor cu mai puține ore.
* Dieta 5:2 - în două zile neconsecutive ale săptămânii, mâncați doar 500-600 de calorii pe zi, iar restul de 5 zile, mâncați normal. Dieta a fost concepută de medicul britanic Michael Mosley, care susține că s-ar putea mânca normal în toate zilele, cu excepția zilelor de luni și joi, când se vor lua două mese mici - 250 de calorii la o masă pentru femei, și 300 de calorii pentru bărbați.
* Dieta 24 de ore - implică o dată sau de 2 ori pe săptămână o pauză de mâncat de 24 de ore, metodă promovată de expertul american în fitness, Brad Pilon. Restricția alimentară începe după cina unei zile și durează până la cina zilei următoare. De exemplu, dacă ați luat cina luni, la ora 19, nu mâncați nimic până marți la ora 19, când puteți cina. Postul poate fi adaptat în funcție de stilul personal de viață, de pildă de la micul dejun la micul dejun de a doua zi, sau de la masa de prânz la masa de prânz a zilei următoare. Rezultatul final este același.
* Dieta cu repaus alimentar o zi da, o zi nu - presupune ca vreme de trei zile pe săptămână (luni, miercuri, vineri) să se consume doar alimente în "valoare" de 500 de calorii. Mai multe studii au arătat beneficiile pentru sănătate ale repausului alimentar realizat astfel. Însă pentru "începători", poate fi destul de dificilă. Cu această metodă veți merge la culcare flămânzi de mai multe ori pe săptămână, ceea ce nu e plăcut deloc și probabil greu de susținut pe termen lung.
* Dieta cu săritul meselor - un alt mod "natural" de repaus alimentar este să "săriți" peste mese, atunci când nu vă e foame sau nu aveți timp să mâncați. Însă secretul este să mâncați sănătos la celelalte mese, și în cantități mici, să nu încercați "să compensați". Organismul uman este bine "echipat" pentru perioade lungi de foamete, așa încât nu-i un capăt de țară dacă omiteți una sau două mese pe zi. Deci dacă nu vă e foame într-o zi, săriți peste micul dejun și cină, în schimb, luați un prânz. De asemenea, dacă vă aflați într-o călătorie, profitați de ocazie și săriți peste una sau două mese.
* Dieta Warrior - presupune repaus alimentar în timpul zilei și o singură masă mare seara (înainte de orele 19) în care se consumă de predilecție carne albă, pește, legume și fructe, toate neprelucrate, neatinse de chimicale.