Strugurii conțin zeci de substanțe benefice pentru sănătatea noastră, de care organismul are cea mai mare nevoie acum, la apropierea sezonului rece. Pentru a prelua aceste substanțe, mustul este cea mai eficientă formă de administrare, întrucât este foarte ușor digerat și asimilat, are gust plăcut și poate fi consumat în cantități mari. Dar, pentru a beneficia la maximum de calitățile sale, trebuie să știm cum să-l preparăm și cum să-l administrăm, deoarece efectele terapeutice apar după un consum sistematic. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură cu must, despre care vom vorbi în cele ce urmează:
Cum preparăm mustul
Varianta 1 - Mustul filtrat
Este vorba de precursorul vinului, obținut prin presare și filtrare în teasc, rezultatul fiind o băutură limpede, foarte dulce, datorită conținutului mare de zaharuri și foarte ușor asimilabilă. Mustul filtrat sau, altfel spus, limpede, este cel mai plăcut la gust, poate fi conservat cu ușurință prin pasteurizare sau, mai bine, prin adăugarea de suc de hrean. Avantajul mustului limpede este că are în compoziție multe vitamine (C, A, complexul B), pigmenți cu efect antioxidant (mai ales în cazul celui obținut din struguri negri), zaharuri ușor asimilabile. Este un excelent vitaminizant și energizant, dar are dezavantajul de a aduce în organism multe zaharuri, element nedorit în cazul persoanelor cu exces de greutate, cu probleme de tipul diabetului sau cu trigliceride mărite. Aceste neajunsuri sunt din plin compensate, în cazul celuilalt tip de must despre care vom vorbi.
Varianta 2 - Mustul nefiltrat
Se obține prin simpla zdrobire a boabelor de struguri, bine spălate în prealabil, în mixerul electric. Rezultă un lichid păstos, care poate fi considerat mai degrabă un nectar decât un must propriu-zis, cu gust dulce-astringent. Mustul nefiltrat nu este la fel de gustos ca cel filtrat, iar vitaminele din compoziția sa nu sunt la fel de ușor asimilate, în schimb este foarte bogat într-o substanță cu puternic efect antioxidant și antitumoral, numită resveratrol, prezentă mai ales în coaja și sâmburii strugurilor. Mai mult, acest nectar are în compoziție multe substanțe nedigerabile, numite fibre alimentare, care drenează tubul digestiv, reglează glicemia și colesterolul, făcând această băutură extrem de sănătoasă.
Cum se ține cura
Pe parcursul curei se vor consuma, înainte de fiecare masă, câte 200-400 de mililitri de must, pe stomacul gol. Durata curei este de minimum 12 zile, maximul fiind de 30 de zile. După administrarea mustului nu se consumă niciun aliment vreme de 15 minute, mai ales dacă am băut mustul nefiltrat, care are nevoie de mai mult timp pentru a fi digerat.
Cura cu must și colonul
Dacă ar fi să alegem o băutură pentru detoxifierea colonului și combaterea constipației, cu siguranță aceea ar fi mustul nefiltrat, care conține o gamă impresionantă de substanțe cu efect laxativ. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, acizii organici din strugurii ingerați cu tot cu coajă stimulează mișcările intestinului, reglează flora intestinală și curăță tubul digestiv, împingând materiile reziduale întocmai ca un piston. Mustul nefiltrat trebuie băut dimineața, pe stomacul gol, minimum 400 de mililitri. Este un remediu foarte bun contra constipației, inclusiv a celei cronice, contra sindromului de colon iritabil.
Cura cu must și imunitatea
Se recomandă mustul din strugurii negri sau roșii, din care se consumă minimum 500 ml pe zi, fiind un remediu extraordinar în prevenirea și în tratarea infecțiilor virale de tot felul. Resveratrolul și pigmenții antocianici conținuți în coaja și sâmburii strugurilor blochează replicarea și proliferarea virușilor, în timp ce oligoelementele din aceste fructe ajută sistemul imunitar să lupte împotriva microorganismelor invadatoare. Studii de laborator făcute în Japonia și Franța au demonstrat că principiile active din strugurii negri blochează replicarea și distrug virușii gripali de tip A. Apoi, o doză de un litru de must asigură peste 200% din necesarul de vitamina C al unui adult, stimulând puternic sistemul imunitar și ajutând la lupta împotriva infecțiilor sau a formațiunilor tumorale.
Cura cu must, circulația periferică și hipotensiunea
Mustul limpede, obținut din strugurii negri, ajută la o creștere a tensiunii arteriale, extrem de utilă în cazul persoanelor la care aceasta este prea scăzută. Mai mult, cura cu must din strugurii închiși la culoare ajută la îmbunătățirea circulației periferice, foarte afectată la debutul sezonului rece. Așadar, dacă vă simțiți mâinile și picioarele reci încă de la primul val de frig, dacă aveți tensiunea foarte scăzută, ceea ce vă dă amețeli, stări de oboseală și dureri de cap, cura cu must este cel mai bun remediu. Beți câte 300 de mililitri de suc din struguri negri înainte de fiecare masă, vreme de măcar trei săptămâni. Pentru a maximiza efectele curei, faceți mișcare (mers în pas alert), de măcar trei ori pe săptămână, în special în zilele friguroase.
Cura cu must, Alzheimerul și acuitatea minții
Un studiu realizat în anul 2008 în laboratoarele Universității Cornell, Statele Unite, arată că dozele mari de resveratrol din mustul de struguri negri blochează procesele de îmbătrânire la nivelul sistemului nervos central. La animalele de experiență tratate cu resveratrol s-a observat o încetinire cu peste 70%, în medie, a proceselor degenerative, la nivelul diferitelor părți ale creierului. Aceste studii sunt completate de altele, făcute în Italia, care arată că animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol își păstrează anumite funcții cerebrale, între care și memoria intacte, până la vârste mai înaintate. Din aceste motive, strugurii negri și roșii sunt printre cele mai bune remedii contra maladiei Alzheimer, dar și a altor boli care produc demență senilă. S-a dovedit că alte două substanțe active din strugurii negri, acidul clorogenic și pigmenții antocianici, administrate sistematic, ajută la menținerea nealterată a unor funcții cognitive, cum ar fi atenția, raționamentul sau memoria.
Cura cu must și sănătatea ochilor
Conținutul mare de pigmenți, dar și de vitamine (în special vitamina C) din struguri, recomandă mustul ca pe un excelent mijloc de menținere a sănătății ochilor, de îmbunătățire a vederii nocturne și de prevenire a afecțiunilor oculare degenerative (degenerescență maculară, în special). Un studiu american arată că persoanele care mănâncă struguri negri și alte fructe cu această culoare, de măcar 5 ori pe săptămână, au un risc de a face degenerescență maculară cu 36% mai scăzut decât persoanele care consumă foarte rar sau deloc aceste fructe. Același lucru s-a constatat și în cazul cataractei, dar și al deficiențelor de vedere pasagere (produse de oboseală, de folosirea excesivă a calculatorului sau a luminii artificiale).
Persoanele care lucrează zilnic la computer sau care au multă muncă de birou - factori de risc majori în cazul bolilor oculare - ar trebui să țină o cură de măcar 3 săptămâni cu must de struguri negri (filtrat și nefiltrat), timp în care să consume câte un litru pe zi.
Precauții și contraindicații
Persoanele care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudență mustul de struguri, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale. Dacă apar probleme digestive, se va consuma ceaiul de ciorchini de struguri, câte 2-3 căni pe zi.
Diabeticii sau persoanele cu obezitate vor consuma doar must nefiltrat, luând în calcul cantitatea de zaharuri adusă în organism de acest aliment.