În primul rând, trebuie făcută precizarea că fibroamele uterine sunt tumori benigne (necanceroase), care apar în grosimea peretelui uterin sau sunt ataşate de acesta. În mod normal, aceste formaţiuni tumorale benigne evoluează lent, depinzând, de cele mai multe ori, de creşterea nivelului de hormoni (hiperestrogenie), însă, după menopauză (perioadă în care se află şi mama dvs.) scad, de obicei, în dimensiuni, şi, adeseori, dispar complet. Cu privire la temerile exprimate de dvs., trebuie spus că fibroamele se cancerizează foarte rar şi că în general provoacă puţine probleme. Totuşi, uneori, prezenţa fibroamelor poate face ca ciclurile menstruale să devină foarte neregulate (ceea ce poate avea drept rezultat apariţia anemiei prin deficit de fier) sau se pot torsiona (cele ataşate de peretele uterin), oprindu-şi aprovizionarea cu sânge, caz în care se impune intervenţia chirurgicală de urgenţă, pentru îndepărtarea fibromului torsionat.
Având în vedere că mama dvs. se teme de intervenţia chirurgicală, care ar putea agrava situaţia, trebuie luate în calcul şi alte opţiuni terapeutice (mai puţin invazive), sub rezerva unei monitorizări regulate (examen ecografic, histeroscopie etc.)
Ca tratament medicamentos, contraceptivele orale pot fi utile pentru controlarea hemoragiei, iar tratamentul cu Danazol (Danocrine) poate fi şi el util, în acelaşi scop, chiar dacă acest tip de medicament nu controlează creşterea fibromului. Medicamentele cunoscute ca agonişti ai hormonului de eliberare de gonadotropine (Lupron, Viadur) pot ajuta, la rândul lor, la micşorarea fibroamelor, prin reducerea cantităţii de estrogeni din corp, deşi această opţiune nu este o soluţie pe termen lung.
O altă procedură utilă femeilor care, ca şi mama dvs., vor să evite intervenţia chirurgicală (miomectomie, histerectomie) este embolizarea fibroamelor uterine prin tăierea sursei vasculare care le hrăneşte. În esenţă, această procedură presupune trimiterea, printr-un cateter, de mici particule de plastic sau gelatină care blochează curgerea sângelui la nivelul fibromului, rezultând micşorarea lui în timp.
Tratamentul naturist al fibromului necomplicat presupune administrarea pe termen lung (3-6 luni) de remedii cum sunt Indolii (Indol-3 carbinol), Năpraznicul, extractele de Creţişoară şi muguri de Zmeur, Menstrovital sau Vitex (reglarea balanţei hormonale), uleiul din seminţe de In (Omega 3, 6, 9) şi irigaţiile cu decoct de Mărul-lupului asociat cu Şovârv (1 lingură din fiecare plantă la 500 ml apă).
Pentru lămuriri contactaţi-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie şi medicină complementară, ROMCLINIC Bucureşti, tel. 0723/51.07.37
"Am dureri de genul febrei musculare, cu toate că sunt perfect sănătos"
(Răspuns pentru RAREŞ - Cluj, F. AS nr. 1132)
Această distonie musculară poate fi simptomul unei boli mai grave sau, pur şi simplu, un dezechilibru de calciu şi magneziu. Este important să faceţi o investigaţie numită miografie, pentru a vedea dacă muşchii au un tonus corect. Cu toate acestea, sunt foarte mulţi sportivi care se confruntă cu astfel de crampe musculare. Cea mai bună atitudine este aceea de a exclude din alimentaţie orice excitant, gen cafea, ceai negru, ciocolată, sucuri acidulate cu cofeină sau energizante. Apoi, trebuie să consumaţi un calciu în formă chelată, pentru a favoriza absorbţia şi fixarea lui la nivel de membrane celulare. Nu în ultimul rând, trebuie adoptată o dietă alcalină, astfel încât organismul să nu mai fie nevoit să împrumute calciu pentru a echilibra pH-ul sângelui. În sensul acesta, vă sfătuiesc să consultaţi un dietetician.
"Am o erupţie de pete roşii pe mâini şi pe picioare"
(Răspuns pentru LUCIA, F. AS nr. 1069)
Stimată doamnă,
Leziunile descrise de dumneavoastră indică boala numită eritem polimorf, o reacţie de hipersensibilitate manifestată la nivelul pielii, în special pe părţile periferice ale membrelor, pe suprafaţa mucoaselor sau pe ambele deodată. Pot fi implicate şi alte părţi ale corpului. Pe piele, ele se manifestă prin leziuni care au o parte interioară sub formă de băşică (papulă), cu un exterior roşiatic, având şi un inel extern, mai violaceu în unele cazuri. Cel mai frecvent sunt de formă rotundă. Eritemul polimorf (formă minoră, în cazul dumneavoastră) tinde să se vindece singur. Aproximativ 50% din cazuri au cauze necunoscute, iar dintre cele cu cauze cunoscute, majoritatea sunt de natură infecţioasă, iar unele, cele mai puţine, au o cauză medicamentoasă (cum se pare că este şi cazul dumneavoastră). În sensul acesta, ar fi înţelept să nu mai consumaţi acest produs, care pentru alţi bolnavi poate fi util.
Reacţiile de hipersensibilitate trădează o incapacitate a organismului de a relaţiona în mod armonios cu mediul înconjurător. Acest lucru cere fie o reajustare a organismului, pe eliminarea agentului cauzator de hipersensibilitate.
Abordări naturiste:
* Gel sau loţiune cu calamine - are efect calmant asupra pielii.
* Plante medicinale cum ar fi Sunătoarea (Hypericum perforatum), cu efect calmant; Pelin (Artemisia absinthium) şi Gălbenele (Calendula officinalis), ca antiinflamator şi ajutor la vindecarea leziunilor, şi Muşeţelul (Chamomila recutita) ca remediu antiinfecţios.
* Dietă redusă în grăsimi de origine animală şi înlocuirea lor cu vegetale. Alcalinizează sângele, ceea ce diminuează tendinţa spre hipersensibilitate.
* Reducerea stresului sau, mai bine zis, încercarea de a evita situaţiile şi locurile care provoacă stres.
* Exerciţiul fizic. Ajută la reducerea efectului stresului, ceea ce diminuează tendinţa spre hiper-reactivitate a organismului. Personal, am observat că oamenii care reacţionează cu încordare faţă de experienţele cotidiene tind să aibă o predispoziţie spre reacţii de hipersensibilitate ori de alergie, manifestate pe piele.
* Exerciţii de relaxare, cum ar fi yoga, meditaţie sau simplul mers prin parc, sunt de mare ajutor.
* Acupunctura este utilă în situaţii de hipersensibilitate. Sunt indicate punctele de pe meridianele Plămân, Intestin Gros, Vasul Guvernator, Intestinul Subţire, Ficat.
* Homeopatia este excelentă pentru această afecţiune. Remedii ca Allium cepa, Belladonna, Rhus toxicodendron ar putea fi de folos. Însă, ideal ar fi un tratament consituţional, individualizat.
Trebuie reţinut faptul că eritemul polimorf poate îmbrăca forme cu risc mortal. Evitaţi orice medicamente suspecte, căci episoadele repetate pot deveni severe. Vă urez succes!
Centrul de consultanţă naturopată "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro
"Vreau să-mi salvez mama, operată de cancer de stomac"
(Răspuns pentru OANA PANDELE - Bucureşti, F. AS nr. 1130)
Cancerul, indiferent de localizare, este o boală complexă, de aceea, direcţiile de tratament sunt multiple, iar produsele naturale recomandate trebuie să răspundă integral acestor cerinţe. Dacă bolnavul urmează chimio şi/sau radioterapie, tratamentul natural complementar poate să micşoreze toxicitatea (hepatică, cardiovasculară, hematologică, imunitară, digestivă etc.) şi să crească eficienţa tratamentului alopat, astfel încât să mărească durata de supravieţuire şi să asigure calitatea vieţii pacientului. Nu există reţete standard, dar există produse naturale de calitate superioară care, asociate în programe de tratament adaptate situaţiei medicale concrete a mamei dvs., pot fi de mare ajutor, pentru o evoluţie favorabilă a stării de sănătate. Sintagma "produsele naturale nu fac rău" nu este totdeauna adevărată! Unele produse naturale pot interacţiona cu alte medicamente, sau pot fi contraindicate într-o afecţiune. Nu lăsaţi disperarea să ţină locul medicului. Luaţi o decizie informată şi înţeleaptă!
Având la dispoziţie peste 180 de tipuri de produse naturale, importate de firma noastră de la producători internaţionali de prestigiu, specialiştii Centrului de Consultanţă SECOM(R) vă pot întocmi programe de tratament personalizate, respectând totodată indicaţiile literaturii de specialitate.