Răspuns pentru TEODORA FILIMON - jud. Harghita, F. AS nr. 1135 - "Mama a fost diagnosticată cu fibrom uterin"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie făcută precizarea că fi­broamele uterine sunt tumori benigne (necanceroase), care apar în grosimea peretelui uterin sau sunt atașate de aces­ta. În mod normal, aceste forma­țiuni tumorale benigne evoluează lent, depinzând, de cele mai multe ori, de creșterea nivelului de hormoni (hiper­estrogenie), însă, după menopauză (pe­rioadă în care se află și mama dvs.) scad, de obicei, în dimensiuni, și, adeseori, dispar complet. Cu privire la temerile exprimate de dvs., trebuie spus că fibroamele se cancerizează foarte rar și că în general provoacă puține probleme. Totuși, uneori, pre­zen­ța fibroamelor poate face ca ciclurile menstruale să devină foarte neregulate (ceea ce poate avea drept rezultat apariția ane­miei prin deficit de fier) sau se pot torsiona (cele atașate de pe­retele uterin), oprindu-și aprovi­zio­narea cu sânge, caz în care se impune intervenția chirurgicală de urgență, pentru îndepărtarea fibromului torsionat.
Având în vedere că mama dvs. se teme de intervenția chi­rurgicală, care ar putea agrava situația, trebuie luate în calcul și alte opțiuni terapeutice (mai pu­țin invazive), sub rezerva unei monitorizări regulate (examen ecografic, histero­scopie etc.)
Ca tratament medicamentos, contraceptivele ora­le pot fi utile pentru controlarea hemoragiei, iar trata­mentul cu Danazol (Danocrine) poate fi și el util, în același scop, chiar dacă acest tip de medicament nu controlează creșterea fibromului. Medicamentele cu­nos­cute ca agoniști ai hormonului de eliberare de go­na­dotropine (Lupron, Viadur) pot ajuta, la rândul lor, la micșorarea fibroamelor, prin reducerea cantității de estrogeni din corp, deși această opțiune nu este o soluție pe termen lung.
O altă procedură utilă femeilor care, ca și mama dvs., vor să evite intervenția chirurgicală (miomec­tomie, histerectomie) este embolizarea fibroamelor uterine prin tăierea sursei vasculare care le hrănește. În esență, această procedură presupune trimiterea, prin­tr-un cateter, de mici particule de plastic sau gela­tină care blochează curgerea sângelui la nivelul fi­bromului, rezultând micșorarea lui în timp.
Tratamentul naturist al fibromului necomplicat presupune administrarea pe termen lung (3-6 luni) de remedii cum sunt Indolii (Indol-3 carbinol), Nă­praz­nicul, extractele de Crețișoară și muguri de Zmeur, Menstrovital sau Vitex (reglarea balanței hormonale), uleiul din semințe de In (Omega 3, 6, 9) și irigațiile cu decoct de Mărul-lupului asociat cu Șovârv (1 lingură din fiecare plantă la 500 ml apă).
Pentru lămuriri contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Am dureri de genul febrei musculare, cu toate că sunt perfect sănătos"
(Răspuns pentru RAREȘ - Cluj, F. AS nr. 1132)


Această distonie musculară poate fi simptomul unei boli mai grave sau, pur și simplu, un dezechilibru de calciu și magneziu. Este important să faceți o investigație numită miografie, pentru a vedea dacă mușchii au un tonus corect. Cu toate acestea, sunt foarte mulți sportivi care se confruntă cu astfel de crampe musculare. Cea mai bună atitudine este aceea de a exclude din alimentație orice excitant, gen cafea, ceai negru, ciocolată, sucuri aci­du­late cu cofeină sau energizante. Apoi, trebuie să con­sumați un calciu în formă chelată, pentru a fa­voriza absorbția și fixarea lui la nivel de membrane ce­lulare. Nu în ultimul rând, trebuie adoptată o dietă al­calină, astfel încât organismul să nu mai fie nevoit să împrumute calciu pentru a echilibra pH-ul sânge­lui. În sensul acesta, vă sfătuiesc să consultați un die­tetician.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Am o erupție de pete roșii pe mâini și pe picioare"
(Răspuns pentru LUCIA, F. AS nr. 1069)


Stimată doamnă,
Leziunile descrise de dumneavoastră indică boala numită eritem polimorf, o reacție de hipersensibilitate manifestată la nivelul pielii, în special pe părțile peri­ferice ale membrelor, pe suprafața mucoaselor sau pe ambele deodată. Pot fi implicate și alte părți ale cor­pului. Pe piele, ele se manifestă prin leziuni care au o parte interioară sub formă de bă­șică (papulă), cu un exterior roșia­tic, având și un inel extern, mai violaceu în unele cazuri. Cel mai frecvent sunt de formă rotundă. Eritemul polimorf (formă minoră, în cazul dumneavoastră) tinde să se vindece singur. Aproximativ 50% din cazuri au cauze necunoscute, iar dintre cele cu cauze cunoscute, majoritatea sunt de natură infec­țioasă, iar unele, cele mai puține, au o cauză medicamen­toasă (cum se pare că este și cazul dumnea­voas­­tră). În sensul acesta, ar fi înțelept să nu mai consumați acest pro­dus, care pentru alți bolnavi poate fi util.
Reacțiile de hipersensibilitate trădează o inca­pacitate a organismului de a relaționa în mod armo­nios cu mediul înconjurător. Acest lucru cere fie o reajustare a organismului, pe eliminarea agentului cauzator de hipersensibilitate.
Abordări naturiste:
* Gel sau loțiune cu calamine - are efect calmant asupra pielii.
* Plante medicinale cum ar fi Sunătoarea (Hype­ricum perforatum), cu efect calmant; Pelin (Artemi­sia absinthium) și Gălbenele (Calendula officinalis), ca antiinflamator și ajutor la vin­decarea leziunilor, și Mușețelul (Chamomila recutita) ca remediu antiin­fec­țios.
* Dietă redusă în grăsimi de origine animală și în­locuirea lor cu vegetale. Alcalinizează sângele, ceea ce diminuează tendința spre hipersensibilitate.
* Reducerea stresului sau, mai bine zis, încer­ca­rea de a evita situațiile și locurile care provoacă stres.
* Exercițiul fizic. Ajută la re­du­cerea efectului stresului, ceea ce diminuează tendința spre hiper-reactivitate a organismului. Perso­nal, am observat că oamenii care reacționează cu încordare față de expe­riențele cotidiene tind să aibă o predis­poziție spre reacții de hi­per­­sensibilitate ori de alergie, mani­festate pe piele.
* Exerciții de relaxare, cum ar fi yoga, meditație sau simplul mers prin parc, sunt de mare ajutor.
* Acupunctura este utilă în situații de hipersen­si­bilitate. Sunt indicate punctele de pe meridianele Plă­mân, Intestin Gros, Vasul Guvernator, Intestinul Sub­țire, Ficat.
* Homeopatia este excelentă pentru această afec­țiune. Remedii ca Allium cepa, Belladonna, Rhus to­xicodendron ar putea fi de folos. Însă, ideal ar fi un tratament consituțional, individualizat.
Trebuie reținut faptul că eritemul polimorf poate îmbrăca forme cu risc mortal. Evitați orice medica­men­te suspecte, căci episoadele repetate pot deveni se­vere. Vă urez succes!

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Vreau să-mi salvez mama, operată de cancer de stomac"
(Răspuns pentru OANA PANDELE - București, F. AS nr. 1130)


Cancerul, indiferent de localizare, este o boală com­plexă, de aceea, direcțiile de tratament sunt mul­tiple, iar produsele naturale recomandate trebuie să răspundă integral acestor cerințe. Dacă bolnavul ur­mează chimio și/sau radioterapie, tratamentul natural complementar poate să micșoreze toxicitatea (hepa­tică, cardiovasculară, hematologică, imunitară, di­ges­tivă etc.) și să crească eficiența tratamentului alo­pat, astfel încât să mărească durata de supraviețuire și să asigure calitatea vieții pacientului. Nu există rețete standard, dar există produse naturale de calitate supe­rioară care, asociate în programe de tratament adap­tate situației medicale concrete a mamei dvs., pot fi de mare ajutor, pentru o evoluție favorabilă a stării de sănătate. Sintagma "pro­du­sele naturale nu fac rău" nu este totdeauna adevă­rată! Unele pro­duse naturale pot interacționa cu alte medicamente, sau pot fi con­tra­indicate într-o afecțiune. Nu lă­sați disperarea să țină locul medi­cului. Luați o de­cizie informată și înțeleaptă!
Având la dispoziție peste 180 de tipuri de produse naturale, im­portate de firma noas­tră de la pro­du­cători internaționali de prestigiu, specialiștii Cen­trului de Consul­tanță SECOM(R) vă pot întocmi pro­grame de tratament personalizate, respectând toto­dată indicațiile literaturii de specialitate.