- Varicele sunt blestemul femeilor care nu pot umbla primăvara şi vara fără ciorapi. Întinse ca nişte vrejuri sub piele, pe deasupra şi dureroase, sunt o povară a anotimpului cald. Nu e nici o mirare că lupta contra lor e tot mai activă, cu rezultate, adeseori, remarcabile. Aşa cum sunt şi cele pe care le prezentăm -
Timpul se scurge atât de repede, încât azi-mâine ne vom trezi în plină vară. Fustele scurte, şorturile şi pantalonii pescăreşti vor pune stăpânire pe străzi, dar - din păcate - picioarele pe care le scot la iveală nu sunt întotdeauna "perfecte", priveliştea fiind deranjată, în mod frecvent, de varice, vinişoare proeminente sau glezne umflate.
Vestea bună: există, în prezent, o mulţime de posibilităţi de a pune venele în "mişcare" şi de a păstra intactă frumuseţea picioarelor. Vă prezentăm ultimele noutăţi selectate din presa internaţională.
- Ce înseamnă pentru vene temperaturile ridicate?
- Muncă istovitoare, pentru că, la căldură, venele trebuie să se dilate, având astfel de două ori mai multă treabă decât la temperaturi scăzute. Aceste "clape" de dimensiuni reduse funcţionează ca nişte porţi de ecluze, împiedicând refluxul sângelui în picioare. Când ele nu mai reuşesc s-o facă, se vorbeşte de insuficienţă venoasă. În acest caz, sângele rămâne în picioare şi se formează varicele sau vinişoarele aparente.
- Cum se poate afla dacă venele lucrează suficient?
- În primul rând, examinând cu atenţie picioarele. Dacă venele sunt evidente, trebuie consultat, în orice caz, un flebolog. Acesta poate să constate dacă picioarele obosesc sau devin mai grele după un stat prelungit în picioare sau pe scaun. În orice caz, problemele legate de vene apar în timpul zilei.
Apoi, trebuie stabilit dacă părinţii sau bunicii au avut asemenea probleme, pentru că insuficienţa venoasă este, adeseori, ereditară. Cu ajutorul doppler-ului, un aparat cu ultrasunete, pot fi măsurate venele şi poate fi examinat refluxul sanguin. Iar dacă există îndoieli, se poate recurge la duplex, o sondă ecografică, care înregistrează undele sonore şi le redă în culori. În felul acesta, expertul poate vedea cât de repede şi în ce direcţie curge sângele.
În continuare, urmează aprecierea dacă varicele sau vinişoarele aparente trebuie înlăturate.
TEHNICI OPERATORII
- Cum putem scăpa de varice?
- Există două tipuri de operaţii, atât de blânde şi de neagresive, încât pot fi efectuate fără probleme, chiar şi în lunile de vară. O intervenţie se face cu laser, cealaltă cu unde radioelectrice.
În primul caz, în vene este condusă o energie care le încălzeşte pereţii, obturându-le, practic. Iar cu timpul, organismul descompune varicele prin propria sa contribuţie. Un pacient supus unei astfel de operaţii afirmă că "intervenţia a decurs fără probleme şi fără dureri, cu anestezie locală şi cu o uşoară toropeală".
În al doilea caz, vena bolnavă este încălzită şi, de asemenea, obturată, însă cu ajutorul undelor radioelectrice. Ambele metode au avantajul că pacientul redevine apt imediat, pentru mers.
Operaţia clasică de varice a fost şi rămâne "stripping-ul", adică "smulgerea" lor, dar specialiştii apelează tot mai rar la această metodă. Iată ce declară o pacientă în vârstă de 47 de ani, supusă unei astfel de operaţii, după cea de-a doua sarcină: "Durerile localizate în spatele genunchilor m-au chinuit ani de zile. Dar intervenţia, efectuată cu anestezie locală, nici n-am simţit-o, practic". Ulterior, fiind obligată să meargă pe jos, a trebuit să poarte, o perioadă de timp, ciorapi compresivi. Dar varicele inestetice au dispărut definitiv.
Care este metoda cea mai bună, depinde de diagnostic. Dar este bine de ştiut că pentru operaţiile de varice există întotdeauna o indicaţie medicală. Iar cei ce nu se supun unui tratament riscă - în cel mai rău caz - tromboze şi răni deschise.
- Ce se poate face împotriva vinişoarelor aparente?
- Există două metode: sclerozarea (obliteraţia) şi laserul. În cazul obliteraţiei se injectează un alcool special, care împinge sângele în vene. Laserul funcţionează la fel ca la operaţia de varice şi rezolvă şi ramificaţiile cele mai mici.
- Pot să se refacă varicele şi vinişoarele operate?
- În principiu, da. Vinişoarele reapar adeseori în altă zonă. Pentru că şi după operaţie, problema insuficienţei venoase rămâne. Atunci când reapar varicele, în 70% din cazuri "vinovată" este tehnica operaţională. Când vena este smulsă, rămâne totuşi un rest, din care - conform unui studiu amplu - se poate forma o nouă venă. Astăzi, restul respectiv poate fi îndepărtat printr-o tehnică specială, aşa că problema pare să fi fost rezolvată.
PICIOARELE SUS!
- Ce putem face pentru întărirea venelor?
- O mulţime de lucruri! Regula cea mai importantă este pe cât de banală, pe-atât de eficientă: picioarele sus! În felul acesta, venele sunt degajate şi sângele poate curge mai uşor înapoi, spre inimă. De câte ori aveţi ocazia, ridicaţi-vă picioarele mai sus decât corpul, mişcaţi-le cât mai mult şi efectuaţi rotaţii cu gleznele. Succesul este garantat: nu apar nici vinişoare şi nici varice, iar venele sunt cât se poate de sănătoase!
Apa este - şi ea - benefică, pentru că întăreşte supleţea vaselor de sânge. Când faceţi duş, urcaţi cu jetul de apă rece, de la glezne în sus, sau umpleţi cada cu apă rece până la genunchi şi păşiţi ridicând picioarele precum berzele.
Eficienţi sunt, de asemenea, ciorapii compresivi, purtaţi din când în când. Ciorapii produc o uşoară contra-presiune, care susţine venele. În ultimul timp, au apărut astfel de ciorapi în culori deschise, de vară, unii chiar cu aloe vera, care răcoresc picioarele.
CEI MAI APRIGI DUŞMANI
- Ce este deosebit de dăunător pentru vene?
- Statul pe scaun sau în picioare, vreme îndelungată. Şezutul pe scaun este chiar mai rău, pentru că picioarele îndoite sau ţinute unul peste altul întrerup fluxul normal al sângelui... Deci: ridicaţi-vă sistematic în picioare, ridicaţi-vă pe vârfuri, mişcaţi picioarele şi rămâneţi mobili!
Folositoare sunt şi anumite sporturi, precum mersul pe jos sau pe bicicletă şi înotul.
Duşmani declaraţi ai venelor sunt tocurile înalte, deoarece "frâng" piciorul şi îngreunează refluxul sângelui. Sunt recomandate, în schimb, tocurile mici, de 3-4 cm.
- Cum arată tratamentul venelor în viitor?
- Experţii văd potenţialul cel mai ridicat în tratamentul cu laser, astfel că în anii viitori, laserul va înlocui stripping-ul ca metodă terapeutică.
Vitamina C şi apa menţin venele sănătoase
Mişcarea pentru întărirea musculaturii picioarelor previne apariţia afecţiunilor venoase. Recomandate sunt şi duşurile alternative şi procedurile Kneipp: apa rece contractă vasele şi în picioare se acumulează sânge mai puţin. Dar apa rece acţionează şi din interior: mai ales când e cald afară sau în timpul călătoriilor, trebuie să se bea o cantitate suficientă de apă, pentru stimularea circulaţiei sanguine. Fiţi atenţi la greutatea dvs., căci fiecare kilogram în plus împovărează venele. Ideală este o alimentaţie echilibrată, cu multă vitamină C (în fructele de pădure, broccoli, ardei graşi) pentru întărirea pereţilor şi valvelor venelor. Şi extractele din castane sălbatice fortifică pereţii vaselor şi calmează inflamaţiile (se administrează sub formă de tablete sau ca unguent).