A. Alergie la polen
* Iaurtul şi ceapa. Sfatul le aparţine cercetătorilor americani: cine mănâncă ceapă crudă, bea ceai de urzici şi consumă o jumătate de litru de iaurt pe zi va suferi mult mai puţin de alergia la polen. Ceapa conţine cuercitină, un flavonoid care diminuează reacţiile alergice, urzicile şi iaurtul activează interferonul, care combate alergiile.
* Feriţi-vă de miere şi ceaiuri din plante. Rămăşiţele de polen prezente în ele pot declanşa alergia.
* Spălaţi-vă mai des ca de obicei părul, fiindcă şi pe el se depune polen.
* Feriţi-vă să lucraţi în aer liber timp prea îndelungat. Polenul e pretutindeni.
* Controlaţi cu ajutorul unui aparat numit Peak-Flow-Meter (existent şi în farmaciile noastre), dacă respiraţia dvs. a crescut în intensitate. Dacă da, există pericolul ca din cauza alergiei la polen să faceţi astm. Apelaţi rapid la medicamente.
Atenţie la kiwi şi mere
Conform celor mai noi cercetări, s-a constatat că există alimente asociate cu polenul, care prin conţinutul lor accentuează alergia la polenul de mesteacăn. Evitaţi, de asemenea, merele, perele, piersicile, caisele, alunele, nucile, kiwi şi, între condimente, curry şi anasonul.
B. Ce ajută la neurodermite?
* Purtaţi numai îmbrăcăminte din bumbac. Evitaţi lâna, mătasea şi fibrele sintetice.
* Nu mâncaţi lactate şi ciocolată. Şi alimentele conservate pot declanşa alergii ale pielii.
* Procuraţi-vă de la farmacii sare de la Marea Moartă şi faceţi băi.
* Înainte de a vă culca, sugeţi două tablete de magneziu sau dizolvaţi-le într-un sfert de litru de apă şi beţi-le.
* Dacă aveţi posibilitatea, faceţi o cură la Marea Moartă, în Israel.
C. Alergia la soare
* Frunze de nuc şi drojdie. Beţi dimineaţa, pe stomacul gol, vreme de trei săptămâni, 2 căni de ceai de frunze de nuc. Se spală bine câteva frunze proaspete, se toacă şi se opăresc două linguri cu plante, cu două căni de apă clocotită. Se lasă la infuzat două minute, se strecoară şi se bea lichidul călduţ.
* Faceţi o cură cu drajeuri de drojdie şi în loc de sare, puneţi în supe şi în salate fulgi de drojdie de bere.
* În fiecare dimineaţă, pregătiţi-vă un muesli contra alergiei la soare. Reţeta: 30 g drojdie se amestecă bine cu o linguriţă de lapte, 10 g de seminţe de in şi 10 g de fulgi de ovăz. Beţi alături ceai de muşeţel. Câtăva vreme, luaţi zilnic o capsulă de vitamina E.
* Înainte de contactul cu soarele, nu beţi alcool. Mâncaţi puţină carne şi renunţaţi la dulciuri. Aplicaţi cât mai des pe faţă următoarea mască de protecţie: 50 g drojdie se amestecă cu un păhărel de iaurt, o lingură de polen şi două linguri de miere. Pasta obţinută se întinde pe faţă şi se lasă să acţioneze 10 minute. Se spală obrazul, apoi se aplică o cremă cu propolis.
Alergii cu dureri de cap
Din studii realizate la Universitatea americană Berkeley, rezultă că anumite alimente le declanşează alergicilor dureri de cap. În fruntea listei se află ciocolata şi muştarul, la care vi se cere să renunţaţi. Şi următoarele alimente pot determina migrene, în cazul alergicilor: heringi, brânză dospită, aluaturi cu drojdie, citrice, banane, carnea de porc, ficatul de pasăre, alcoolul şi cofeina.