Vremea varicelor

Rodica Demian
Sănătate în întrebări și răspunsuri

- Varicele sunt blestemul femeilor care nu pot umbla primăvara și vara fără ciorapi. Întinse ca niște vrejuri sub piele, pe deasupra și dureroase, sunt o povară a anotimpului cald. Nu e nici o mirare că lupta contra lor e tot mai activă, cu rezultate, adeseori, remarcabile. Așa cum sunt și cele pe care le prezentăm -

Timpul se scurge atât de repede, încât azi-mâine ne vom trezi în plină vară. Fustele scurte, șorturile și pantalonii pescărești vor pune stăpânire pe străzi, dar - din păcate - picioarele pe care le scot la iveală nu sunt întotdeauna "perfec­te", priveliștea fiind deran­jată, în mod frecvent, de varice, vinișoare proeminente sau glezne umflate.
Vestea bună: există, în prezent, o mulțime de posi­bilități de a pune venele în "mișcare" și de a păstra in­tactă frumusețea picioarelor. Vă prezentăm ultimele noutăți selectate din presa internațională.

- Ce înseamnă pentru vene tempe­ra­turile ridi­cate?

- Muncă istovitoare, pentru că, la căldură, venele trebuie să se dilate, având astfel de două ori mai multă treabă decât la temperaturi scăzute. Aceste "clape" de dimensiuni reduse funcționează ca niște porți de ecluze, împiedicând refluxul sângelui în pi­cioare. Când ele nu mai reușesc s-o facă, se vor­bește de insuficiență ve­noasă. În acest caz, sângele rămâne în pi­cioare și se for­mea­ză varicele sau vinișoarele apa­rente.

- Cum se poate afla dacă ve­nele lucrează suficient?

- În primul rând, examinând cu atenție picioarele. Dacă ve­nele sunt evidente, trebuie con­sul­tat, în orice caz, un flebolog. Acesta poa­te să con­state dacă picioarele obosesc sau devin mai grele după un stat pre­lungit în picioare sau pe scaun. În ori­ce caz, problemele legate de vene apar în timpul zilei.
Apoi, trebuie stabilit dacă părinții sau bunicii au avut ase­me­nea probleme, pentru că insu­fi­ciența ve­noa­să este, adeseori, ereditară. Cu ajutorul doppler-ului, un aparat cu ultrasunete, pot fi măsurate venele și poate fi exa­minat refluxul sanguin. Iar dacă există în­doieli, se poate recurge la duplex, o sondă ecografică, care înregistrează undele sonore și le redă în culori. În felul acesta, expertul poate vedea cât de repe­de și în ce direcție curge sângele.
În continuare, urmează apre­cie­rea dacă varicele sau vinișoa­rele aparente trebuie înlăturate.

TEHNICI OPERATORII

- Cum putem scăpa de va­rice?

- Există două tipuri de ope­ra­ții, atât de blânde și de nea­gre­sive, încât pot fi efectua­te fă­ră pro­bleme, chiar și în luni­le de vară. O inter­venție se face cu laser, cealaltă cu unde radioelectrice.
În primul caz, în vene este condusă o energie care le în­călzește pereții, obtu­rân­­du-le, practic. Iar cu tim­pul, organismul descompune varicele prin propria sa con­tribuție. Un pacient supus unei astfel de operații afir­mă că "intervenția a decurs fără probleme și fără du­reri, cu anestezie locală și cu o ușoară toropeală".
În al doilea caz, vena bolnavă este încălzită și, de asemenea, obturată, însă cu ajutorul undelor radio­electrice. Ambele metode au avantajul că pacientul rede­vine apt imediat, pentru mers.
Operația clasică de varice a fost și rămâne "strip­ping-ul", adică "smul­gerea" lor, dar specialiștii ape­lea­ză tot mai rar la această metodă. Iată ce declară o pacientă în vârstă de 47 de ani, supusă unei astfel de ope­rații, după cea de-a doua sarcină: "Du­re­rile localizate în spatele ge­nun­­chilor m-au chinuit ani de zile. Dar in­terven­ția, efectuată cu aneste­zie locală, nici n-am simțit-o, prac­tic". Ulterior, fiind obligată să meargă pe jos, a trebuit să poarte, o perioadă de timp, ciorapi compresivi. Dar vari­cele inestetice au dispărut definitiv.
Care este metoda cea mai bună, de­pinde de diagnostic. Dar este bine de știut că pentru operațiile de varice există întotdeauna o indicație me­di­cală. Iar cei ce nu se supun unui trata­ment riscă - în cel mai rău caz - tromboze și răni des­chise.

- Ce se poate face îm­po­triva vinișoarelor aparente?

- Există două metode: sclero­zarea (obliterația) și laserul. În ca­zul obliterației se injectează un al­cool special, care împinge sân­gele în vene. Laserul funcțio­nea­ză la fel ca la operația de varice și re­zolvă și ramificațiile cele mai mici.

- Pot să se refacă va­ricele și vinișoarele ope­rate?

- În principiu, da. Vini­șoa­rele reapar adeseori în altă zonă. Pentru că și după operație, pro­blema insu­ficienței venoase rămâne. Atunci când rea­par varicele, în 70% din cazuri "vinovată" este tehnica opera­țională. Când vena este smulsă, rămâne totuși un rest, din care - conform unui studiu amplu - se poate forma o nouă venă. Astăzi, restul respectiv poate fi înde­părtat printr-o tehnică specială, așa că problema pare să fi fost rezolvată.

PICIOARELE SUS!

- Ce putem face pentru întărirea ve­nelor?

- O mulțime de lucruri! Regula cea mai importantă este pe cât de banală, pe-atât de eficientă: picioarele sus! În felul acesta, venele sunt degajate și sângele poate curge mai ușor înapoi, spre inimă. De câte ori aveți ocazia, ridicați-vă picioarele mai sus decât cor­pul, mișcați-le cât mai mult și efectuați rotații cu glez­nele. Succesul este garantat: nu apar nici vinișoare și nici varice, iar venele sunt cât se poate de sănătoase!
Apa este - și ea - benefică, pentru că întărește suplețea vaselor de sânge. Când faceți duș, urcați cu jetul de apă rece, de la glezne în sus, sau umpleți cada cu apă rece până la genunchi și pășiți ridicând picioa­rele precum berzele.
Eficienți sunt, de asemenea, ciorapii com­presivi, purtați din când în când. Ciorapii produc o ușoa­ră con­tra-presiune, care sus­ține venele. În ulti­mul timp, au apărut astfel de ciorapi în culori deschise, de vară, unii chiar cu aloe vera, care răcoresc picioarele.

CEI MAI APRIGI DUȘMANI

- Ce este deosebit de dău­nă­tor pen­tru vene?

- Statul pe scaun sau în picioare, vreme înde­lungată. Șezutul pe scaun este chiar mai rău, pentru că picioarele în­doite sau ținute unul peste altul în­trerup fluxul normal al sângelui... Deci: ridicați-vă sistematic în picioare, ridicați-vă pe vârfuri, mișcați picioarele și rămâneți mobili!
Folositoare sunt și anumite sporturi, precum mer­sul pe jos sau pe bicicletă și înotul.
Dușmani declarați ai venelor sunt tocurile înalte, deoarece "frâng" piciorul și îngreunează refluxul sân­gelui. Sunt recomandate, în schimb, tocurile mici, de 3-4 cm.

- Cum arată tratamentul venelor în viitor?

- Experții văd potențialul cel mai ridicat în trata­mentul cu laser, astfel că în anii viitori, laserul va înlo­cui stripping-ul ca metodă terapeutică.

Vitamina C și apa mențin venele sănătoase

Mișcarea pentru întărirea mus­culaturii picioarelor previne apariția afecțiunilor venoase. Re­comandate sunt și dușurile alter­native și procedurile Kneipp: apa rece contractă vasele și în pi­cioare se acumulează sânge mai puțin. Dar apa rece ac­ționează și din interior: mai ales când e cald afară sau în timpul călătoriilor, trebuie să se bea o can­titate suficientă de apă, pentru stimularea circula­ției sanguine. Fiți atenți la greutatea dvs., căci fiecare kilogram în plus împovărează venele. Ideală este o alimentație echilibrată, cu multă vitamină C (în fructele de pădure, broccoli, ardei grași) pentru întărirea pereților și valvelor venelor. Și extractele din castane sălbatice fortifică pereții vaselor și calmează infla­mațiile (se administrează sub formă de tablete sau ca unguent).