Să menţii o relaţie armonioasă cu cel de lângă tine pare din ce în ce mai greu în ziua de azi. Lipsurile de toate felurile, nesiguranţa zilei de mâine, ofertele sexuale în extindere pe internet şi televizor, oboseala cronică, lipsa comunicării şi emoţiei afective, se reflectă direct în relaţia cu cel lângă care trăim. Suntem mai irascibili, mai egoişti, mai neatenţi, şi uităm că micile detalii de zi cu zi, adesea nebăgate în seamă, încet-încet, destramă o relaţie. Psihologii vă oferă câteva idei despre ce să faceţi şi ce să nu faceţi într-o relaţie de cuplu, pentru ca aceasta să fie durabilă.
Puneţi-vă în locul celuilalt
Când unul din membrii cuplului se plânge că, în multe privinţe, lucrurile nu mai funcţionează ca înainte, nu vă grăbiţi să ripostaţi ridicând sprânceana şi tonul. Înainte să vă transformaţi cuvintele în pietre, respiraţi profund, lăsaţi să treacă o vreme, apoi invitaţi-vă partenerul la "masa verde". Cu calm şi răbdare, rugaţi-l să-şi recapituleze nemulţumirile cât mai precis. Ascultaţi-l cu atenţie, fără a riposta, şi încercaţi să vă imaginaţi cu ce se confruntă şi ce simte. Se pot pune şi întrebări care să ducă discuţia spre esenţă, pe terenul stabil al argumentării, dincolo de zona sentimentală care pluteşte în ceaţă. "Indiferent dacă suntem sau nu de acord cu cineva, dacă dovedim că ne interesează nemulţumirea lui, vom crea o legătură mai puternică. De cele mai multe ori, atunci când sunt înţeleşi, oamenii sunt dispuşi să investească mai mult efort într-o relaţie", spun psihologii. Iar dacă totuşi trebuie să le spuneţi ceva care poate fi agresiv sau dureros pentru ei, utilizaţi cât mai mult tact. Nu ţipaţi, vorbiţi calm, încercaţi să le susţineţi privirea.
Cereţi ajutor
Mulţi oameni ezită să ceară ajutorul sau sprijinul celorlalţi, cel mai adesea din neplăcerea de a afla şi alţii că "povestea nu merge", ori pentru a nu le fi povară, a nu-i plictisi sau enerva. "Cu toate acestea, a te întâlni, a vorbi la telefon, prin mesaje sau e-mail, cu prietenii sau membrii familiei, despre problemele pe care le ai într-o relaţie, poate fi salvator, o gură de oxigen", spun psihologii. Dacă vă decideţi, nu faceţi gestul acesta în nume propriu. Explicaţi-i şi partenerului de viaţă că vă doriţi ca prietenii şi familia să vă asculte şi să vă sprijine, deşi nu vă aşteptaţi să vă rezolve problemele. Vederea obiectivă pe care o au asupra cuplului dvs. vă poate fi, totuşi, de ajutor. În plus, mărturisirile sufleteşti uşurează.
Comunicaţi cu cel de alături
Unii oameni interacţionează cu cel de alături doar ca să se plângă sau să obţină ceva. Atunci când se bazează pe aceste contacte negative, relaţia începe să se erodeze. Nu exageraţi în a vă jelui de boală, de lipsuri, de oboseală etc. Negativismul e coroziv. Alegeţi comunicarea pozitivă. Ea nu înseamnă cine ştie ce gesturi măreţe. În cazul în care aţi aflat întâmplări noi şi interesante, împărtăşiţi-le cu partenerul. Tot pozitive sunt şi aprecierile faţă de un succes pe care l-a repurtat şi, în general, declaraţiile deschise de ataşament faţă de el, chiar dacă par banale. ("Ce bine ne simţim amândoi!". "Nu mai am nevoie de nimeni", "Când eşti lângă mine, nu-mi mai lipseşte nimic" etc.) Răsuflate în aparenţă, asigurările sentimentale creează senzaţia "cuibului", a unicităţii cuplului. Uneori, suntem mai buni şi mai amabili cu străinii decât suntem cu propriii noştri parteneri. Multe cupluri nu îşi spun "bună dimineaţa", "noapte bună" sau "mulţumesc". Poate părea ciudat, dar aceste lucruri mici înseamnă mult, în starea generală de sănătate a unei relaţii.
Evitaţi comunicarea superficială
Partenerii unui cuplu pot fi atât de prinşi de problemele de zi cu zi sau atât de suficienţi sieşi, încât să comunice cu superficialitate. "Nimic nu poate supăra mai mult pe cineva decât să fie nevoit să repete aceeaşi frază, pentru că soţul/soţia era cu gândul în altă parte, dezinteresată de ce urma să afle. Partenerul trebuie să se simtă auzit şi înţeles. A-l înţelege pe celălalt înseamnă a-l asculta cu atenţie şi interes real. Să fii prezent când cineva ţi se adresează. Să te întrerupi din ceea ce faci, acordându-i prioritate. Comunicarea este liantul care păstrează vie o relaţie", spun psihologii. Când comunicarea dispare, partenerii se distanţează.
Abandonaţi obişnuinţele iritante
Dacă lăsaţi ceaşca de cafea murdară în dormitor, ciorapii folosiţi aruncaţi pe covor sau tubul de pastă de dinţi cu capacul alături - ei bine, repetarea acestor obiceiuri poate otrăvi şi cele mai frumoase sentimente. Studiile au arătat că lucrurile aparent banale ("fleacuri"), de la lăsatul vaselor murdare în chiuvetă şi până la a vorbi la telefon când partenerul ţi se adresează, pot lua dimensiuni catastrofice şi pot ruina o relaţie. Un gest repetat, în ciuda neplăcerii pe care-l produce, dovedeşte brutalitate şi indiferenţă faţă de cel lângă care trăieşti. O bucurie prostească de-a dovedi că "cel mai tare din parcare" eşti tu.
Nu bârfiţi
"Bârfa va afecta întotdeauna orice tip de relaţie, de la o relaţie de cuplu sau de prietenie şi până la una de afaceri", spun psihologii. Nimănui nu îi place să fie vorbit pe la spate, obiect al persiflării şi al derâderii. Nu participaţi la bârfă. Dacă vă provoacă cineva, spuneţi simplu: "Subiectul nu mă interesează" şi schimbaţi vorba.
Nu vă răstiţi, nu ţipaţi
Să ţipaţi pentru a vă impune punctul de vedere şi a vă face auzit e un mod sigur de a face ca o relaţie să moară. "Astfel se reduc intimitatea şi legătura între două persoane. Ţipatul activează instinctul de luptă, de apărare, care se află în stare latentă în noi. El schimbă felul în care creierul procesează informaţiile. Creierul este concentrat pe strigăt - nu pe conţinut -, şi pe apărare", spun psihologii. Dacă ţipaţi unul la altul, ar putea fi un semn că v-aţi pierdut controlul emoţional şi lucrurile intră într-o zonă de confuzie absolută. "Ţipatul nu este comunicare. Ceea ce se întâmplă în mintea şi sufletul dvs. - sunteţi trist, furios, speriat, copleşit - este doar responsabilitatea dvs., nu a soţului, copilului, părintelui", spun specialiştii.
Fiţi de încredere
Dacă întârziaţi mereu sau nu vă ţineţi de ceea ce aţi promis, aceasta poate arăta partenerului că nu vă pasă de sentimentele şi aşteptările lui. Nu vă miraţi, deci, că în cele din urmă, partenerul se îndepărtează. Dacă aveţi de gând să întârziaţi, sunaţi-l şi anunţaţi. La fel, dacă nu sunteţi în stare să ţineţi o promisiune, explicaţi motivul.
DINA BRAN