Răspuns pentru NICOLAE TRĂNESCU - Buzău, F. AS 1098 - "Sufăr de nevralgie de trigemen. Există un specialist care mă poate trata?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Contrar afirmațiilor dvs., în "Formula AS" s-a mai abordat problema nevralgiei trigemi­nale și a altor tipuri de nevralgii, însă, pentru buna ordine, voi încerca să rea­duc în actualitate acest subiect.
Durerea asociată nevralgiei trigemi­nale este determinată de o disfuncție a nervului trigemen, cel care trimite per­cep­țiile senzoriale de la nivelul feței spre creier. Deși nu se cunoaște cu exac­titate cauza acestei tulburări, în multe cazuri, comprimarea sau răsucirea unei părți a nervului trigemen, de către un vas de sânge, este frecvent asociată cu nevralgia trigeminală. Durerea ce rezultă prin afectarea uneia sau mai multor ramuri din cele trei ale nervului trige­men poate fi cauzată, de asemenea, de un traumatism, de iritația (inflamația) segmentului nervos și, uneori, chiar de prezența unei formațiuni tumorale ce apasă pe învelișul nervului. Aceste atacuri dureroase pot avea un caracter spontan, dar pot fi provocate și de o ușoa­ră stimulare a regiunii faciale, de tipul spălatului pe dinți, bărbieritului sau masticației. Durerea poate fi restrânsă la o mică arie limitată a feței sau poate iradia rapid, într-o arie mai mare, dar, întot­deauna, se manifestă în zonele cores­punzătoare nervului trigemen. În același timp, din motive necunos­cute, afecțiunea apare mai frecvent pe partea dreaptă a feței, decât pe cea stângă, și nu apare niciodată simul­tan în cele două părți. Chiar dacă durerea poate determina incapacitate funcțională, trebuie știut că atacurile vin și pleacă aleator, perioadele de remisiune putându-se scurta cu tre­cerea anilor.
În altă ordine de idei, afecțiunea poate fi tratată eficient prin folosirea medicamentelor sau a altor tehnici terapeutice și, de aceea, îmi vine greu să cred că nu ați găsit în orașul dvs. sau în alte centre medicale din țară un specialist care să vă poată trata. Totuși, deoarece scopul acestui răspuns este de a vă ajuta și nu de a comenta afirmațiile dvs., vă infor­mez că principalele opțiuni terapeutice pentru cei ce prezintă nevralgie trigeminală includ:
* Terapia medicamentoasă pentru controlul durerii și procedurile ce interferează cu funcționarea nervului sau care înlătură presiunea exercitată asupra lui.
Cele mai folosite medicamente sunt: Carbama­zepina (controlează durerea în cea mai mare parte a tim­pului), Baclofen (Lioresal), care este un decon­trac­turant muscular (eficacitatea sa crește dacă este asociat cu Carbamazepina și Fenitoina), Oxacarbazepina (Tri­leptal), medicament cu acțiune anticonvulsivantă.
* Procedurile percutanate - își propun fie să interfereze cu funcționarea nervului trigemen, fie să anestezieze aria dureroasă deservită de acesta. Injec­țiile subcutanate cu alcool, la nivelul zonei dureroase a feței, pot ameliora temporar simptomatologia pentru perioade de zile sau luni (deseori, este necesară re­petarea injecțiilor).
* Distrugerea rădăcinii nervoase (ganglionul Gas­ser), pentru a elimina senzația de durere. Este o pro­cedură mai invazivă, dar cu efectele cele mai înde­lungate. În sensul acesta, amintesc compresia percu­tană cu balonaș (eficientă în aproximativ 80-90% din cazuri), rizotomia percutană cu glicerol (distrugerea nervului prin injectare de glicerol), rizotomia percu­tană stereotactică, prin încălzire la înaltă frecvență (lezionarea fibrelor nervoase cu ajutorul unui electrod dirijat la nivelul rădăcinii nervoase).
Există și proceduri chirurgicale pentru controlul du­rerii prin manipularea nervilor și, deși aceste pro­ceduri prezintă unele riscuri, ele au cea mai mare rată de succes. Astfel, decompresia microvasculară este o procedură neurochirurgicală prin care se extrag sau se repoziționează vasele sanguine ce pot comprima ner­vul trigemen. O astfel de opțiune implică și asumarea unor anumite riscuri, cum ar fi scăderea semnificativă a auzului, slăbiciunea facială și, în cazuri rare, acci­dentul vascular cerebral.
În sfârșit, chirurgia cu radiații gamma este o pro­cedură noninvazivă (relativ nouă), prin care se debi­tează o doză crescută de radiații către rădăcina ner­vului trigemen, în scopul distrugerii terminațiilor ner­voase și eliminarea durerii.
Așadar, se poate înțelege că abordările terapeutice în cazul nevralgiei trigeminale există, sunt chiar variate, rămânând doar să găsiți specialistul care să fie dispus a le pune în practică. În plus, și medicina naturistă dispune de remedii eficiente (uleiuri esențiale de mușețel, levănțică, măghiran, rozmarin), gemode­ri­vatele din muguri de Arțar și mlădițe de Vâsc, Geara-diavolului, Aspirina organică, cremele care conțin ex­tracte de ardei iute sau ardei cayenne etc., toate cu pro­prietăți analgezice și antiinflamatoare ale traiec­telor nervoase afectate.
Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă telefo­nic! Să auzim numai de bine!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (după ora 21)

"Băiețelul meu a fost diagnosticat cu epilepsie focală"
(Răspuns pentru GABRIELA - București, F. AS nr. 1096)


Epilepsia este o afecțiune caracterizată prin dis­funcții ale creierului, manifestate prin descărcările celulelor nervoase ale cortexului cerebral, având drept cauze: un grad ridicat de toxine, ca urmare a consumu­lui exagerat de medicamente, a unor tumori ce apar în zona creierului sau a unor infecții. În prezent, se cu­nosc un număr de peste șaisprezece tipuri de epilepsie. Acestea pot fi generalizate sau parțiale. Cele gene­ra­lizate se manifestă prin pierderea totală a cunoștinței și convulsii a căror durată poate fi de maxim cincispre­zece minute. Cele parțiale sunt definite de tulburări de cunoștință sau nu, de manifestări motorii și psihice.
Stimată doamnă Gabriela, pentru dvs. am, totuși, un răspuns îmbucu­rător. Boala băiețelului dvs. se poate vindeca dacă respectați tratamentul prezentat mai jos. În sprijinul afir­mației de mai sus, vă precizez că în nr. 1033 al revistei "Formula AS" doamna Maria Voican din București mi-a mulțumit că s-a vindecat de epilepsie, intitulându-și mulțumirea în felul următor: "Epilepsia - o boală nevindecabilă, pe care d-l Victor Bogdan o vindecă!"
Ca să se vindece, băiețelul dvs. trebuie să mănânce, timp de 6 luni, doar următoarele alimente: orez, grâu (pâine neagră, arpacaș), legume cu ulei sau untură, produse lactate, toate fructele, ouă, spanac, sucuri dulci de fructe preparate în casă și zahăr, sare în cantitate mică și miere de albine. Sunt interzise următoarele ali­mente: carnea, peștele, toate intoxi­cantele, fasole, băuturi fierbinți, ceai negru și verde, cafea, oțet, usturoi, cea­pă, praz, alimente uscate ca porumb (mămăligă), condimente iuți, ardei iute, etc.
Un masaj făcut de dvs., de două ori pe zi, este, de asemenea, benefic. Zonele de masat și durata masaju­lui le puteți obține dacă îmi dați telefon la 0723.74.23.98, seara, între orele 20:00-22:00. În funcție de greutatea copilului, el trebuie ca o perioadă de timp să bea, în loc de apă obișnuită, doar apă distilată. Cantitatea de apă distilată trebuie calculată. Nerespectarea cantității calculate poate duce la efecte nedorite. Pe perioada tratamentului, dvs. trebuie să aveți o gândire pozitivă, adică să doriți și să fiți convinsă că băiețelul dvs. se va face bine. În acest sens, este bine să spuneți de 10-15 ori pe zi, cu voce tare sau în gând, următoarele: Tre­buie să se facă bine (numele băițelului)! Se va face bine (numele băițelului)! Doamne Dumnezeule, ajută-l pe (numele băițelului) să se facă bine! "
O rețetă foarte bună pentru epilepsie este următoa­rea: se macerează timp de cincisprezece zile 200 de grame de rădăcini proaspete de valeriană, într-un litru de alcool de 65 grade. Conținutul sticlei se agită zilnic pentru omogenizare. Se filtreză și se pune în sticle de 50-100 ml, închise la culoare. Un copil cu greutatea de: 10-20 kg trebuie să ia 10-20 de picături, în jumă­tate de cană cu ceai sau apă, seara la culcare; 21-30 kg trebuie să ia 21-30 de picături; 31-50 kg trebuie să ia 31-50 de picături.

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Am senzația că îmi ard picioarele noaptea"
(Răspuns pentru VAL ALEX - București, F. AS nr. 1094)


Paresteziile (senzații anormale: furnicături, mâncă­rimi, senzație de căldură) au multiple cauze. Pot apărea frecvent la mâini, brațe, picioare, dar pot fi prezente oriunde pe corp. Cele mai frecvente sunt produse de tulburări ale circulației periferice, anomalii în sistemul nervos central (creier și măduva spinării), în sistemul nervos periferic sau de comprimarea directă a nervilor periferici. Problemele circulatorii sunt mai frecvente la fumători, la pa­cienții cu diabet, arterită, dislipi­demii (creșterea colesterolului san­guin). În această situație, tratamen­tul are ca scop menținerea elasticită­ții pereți­lor vaselor de sânge, pro­tejarea vaselor de acțiunea nocivă a colesterolului (ateroscleroză) și a radicalilor liberi.
Problemele neurologice apar la pacienții diabetici, la consumatorii cronici de alcool sau la cei care suferă de o boală neurodegenerativă (scle­roză multiplă, scleroză în plăci, polineuropatie senzitivă etc.), accidente vasculare cerebrale. Alte cau­ze pot fi deficitul de vitamine și minerale, dezechi­libre hormonale (ex. hipotiroidie), imunitare, infecții (ex.: boala Lymé), tumori, afecțiuni hepatice, intoxi­cații (cu metale grele, chimioterapie, solvenți etc.). Tratamentul se adresează cauzei principale a simpto­melor.
Fără să cunoaștem mai multe detalii despre pro­blema prezentată și fără a discuta direct cu un medic nu se poate întocmi o schemă personalizată de trata­ment. Pentru a beneficia de o personalizare a programelor de tratament natural și de supravegherea evoluției, ca urmare a tratamentului, vă recomandăm să vă programați pentru o consultanță naturopată, la unul din medicii Centrului de Consultanță Secom. De asemenea, la sediul nostru din București putem să realizăm o ElectroScanare Interstițială. Testarea prin EIS permite urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma administrării tratamen­tului complementar adecvat. Având la dispoziție peste 150 de tipuri de produse naturale, importate de firma noastră de la producători internaționali de prestigiu, vă putem întocmi programe de tratament strict adecvate problemelor descrise, respectând totodată indicațiile literaturii de specialitate.

ANDY LICIU - apifitoterapeut - București, tel. 0722/45.07.60, www.terapia-propolicium.com

"Am o infecție urinară cu E.Coli și nu pot scăpa de ea"
(Răspuns pentru EMILIA-ALINA ÎMPĂRĂȚELU - Craiova, F. AS nr. 1089)


Stimată doamnă, vă propun să încercați tratamentul cu PROPOLICIUM - ovule, produs exclu­siv natural, preparat din propolis, alte pro­duse apicole și pulberi de plante (39 in­gre­diente), care vă poate ajuta în mod eficient, cu precizarea că va fi nevoie să repetați tratamentul, măcar de două ori, pentru obținerea unei vindecări complete. Acest tratament ajută la vindecarea oricărei afec­țiuni ginecologice. În cazul dvs., de obicei sunt nece­sare trei serii de tratament. Pentru mai multe detalii mă puteți contacta telefonic.