Statul de drept pus la zid

Rodica Culcer
- Felul în care se elaborează Constituția României pare o piesă de teatru burlesc. Mulți dintre cei care o fac sunt în flagrant cu justiția, iar proiectul în sine vrea să transforme Constituția într-o listă de bucate a USL. Se poate interveni în vreun fel?

- Așa cum l-a gândit comisia prezidată de Crin Anto­nescu și populată de cercetați penal și colaboratori ai fostei Securități cu acte în regulă, proiectul de revizuire a Cons­tituției are drept scop anularea tuturor câștigurilor realizate cu trudă în ultimii 10 ani în direcția consolidării statului de drept. Este vorba, de fapt, de reluarea loviturii la adresa statului de drept, care a eșuat vara trecută în urma inter­venției energice a SUA și UE. Apărați de rezultatul aberant al alegerilor din 9 decembrie și de perdeaua de fum a pro­tocolului de coabitare, politicienii USL și-au reluat asaltul asupra instituțiilor și legilor menite să combată corupția și să asigure un echilibru, oricât de relativ, al puterilor în stat. Este posibil ca președintele Băsescu să aibă dreptate atunci când spune că în spatele acestui asalt care modifică funda­mental sistemul nostru juridic și politic se află o înțelegere murdară, în virtutea căreia PSD îi va permite lui Crin An­tonescu să ajungă la Cotroceni, în schimbul golirii de conținut a funcției prezidențiale. Cred, totuși, că miza este mai mare: este vorba de fapt de instituirea unei dictaturi a partidelor politice, care vor acționa prin intermediul Parla­mentului pentru a-și apăra penalii de rigorile legii și pentru a jefui cu impunitate ce a mai rămas de jefuit. Iar pentru a atinge acest obiectiv, penalii români și maghiari din politică și-au dat mâna fără probleme.
Cum putem salva statul de drept, echilibrul instituțional și mecanismele anticorupție? Societatea civilă, în mare mă­sură vândută deja puterii USL, are un impact minim. Pre­sa responsabilă, care a avertizat constant asupra perico­lelor proiectului de revizuire, este puțin numeroasă, dar dârză - mult mai dârză decât opoziția politică. Ca întot­dea­una, PDL este preocupat de luptele interne pentru Dum­­nezeu știe ce, exact atunci când ar trebui să-l preocu­pe soarta țării. Dar presa responsabilă, accesibilă mai ales online, nu ajunge la marea masă de alegători, atât de igno­rantă, de iresponsabilă și de ușor de manipulat. Cum să obții, deci, o masă critică de alegători, care fie să boico­teze referendumul, dacă pragul de participare rămâne de 50%, fie să voteze masiv împotriva proiectului de revizuire, dacă pragul scade, cum a propus USL? Prin demersul anunțat marți seara, președintele Traian Băsescu încearcă probabil să mobilizeze electoratul scârbit de politic, dar care a păstrat un minim de spirit civic, adică exact electoratul care nu a votat în decembrie 2012. Anunțând că declan­șea­ză procedura unui nou referendum pe aceeași temă ca în 2009, parlament unicameral de 300 de membri, preșe­din­tele amintește că partidele politice - USL, ca și PDL înaintea sa - au ignorat cu bună știință voința suverană a poporului. Traian Băsescu a ieșit astfel din conul de umbră în care intrase după numirea nefericită a procurorilor șefi și a deschis un front salutar, lansând o provocare nu numai cetățenilor, ci și clasei politice, mai concret PSD, cel mai mare partid, chemat să avorteze acest monstru care riscă să ducă țara de râpă. De răspunsul cetățenilor și al partidului lui Victor Ponta depinde acum soarta statului de drept și viitorul nostru ca stat european. Să vedem cine și cum va răspunde exigențelor istoriei.

- Scandalul care implică trustul INTACT e legat doar de o acțiune corectă a justiției sau este și o debar­ca­re politică cu actorii ascunși?

- Aș spune că este și una, și alta. Categoric, este o ac­țiune corectă a justiției, deși ne întrebăm ce a păzit justiția până acum, dar se vede cu ochiul liber că avem de a face și cu o campanie politică, nu foarte subtilă de altfel. Vârf de lance sunt televiziunile favorabile lui Victor Ponta, în pri­mul rând România TV a prietenului Ghiță, și, mai voa­lat, B1. Este totuși surprinzător că tocmai acum, ziariști care au lucrat în trustul Intact dezvăluie acorduri secrete de manipulare a știrilor, acorduri pe care presupunem că le-au respectat - în tot cazul nu le-au denunțat - atâta vre­me cât erau plătiți de Dan Voiculescu. Sentimentul că ecra­nele noastre sunt populate de mercenari nu poate fi evitat - căci nu-mi imaginez că la România TV, televiziune pa­tronată politic, exact ca Antena3, totul funcționează ca pe vremuri la BBC, din punct de vedere al integrității edito­ria­le. Putem spune, așadar, că, în măsura în care avem de a face cu o campanie politică, ea vine din tabăra Ponta. Ata­­cul parlamentarului PNL Ion Ghișe, care a cerut de­misia lui Victor Ponta pentru că ar fi pactizat cu Traian Bă­ses­cu, nu este întâmplător, știute fiind legăturile strânse, de de­pen­dență chiar, dintre PNL și PC, dintre Crin Anto­nes­cu și Dan Voiculescu. Întrebarea logică ce decurge din această consta­tare este de ce a lansat Victor Ponta acest atac? O se­rie de editorialiști au sugerat că ar fi vorba de un sacri­ficiu ritual, pentru a asigura credibilitatea lui Victor Ponta în ochii cancelariilor occidentale. Aș adăuga că și în țară, Victor Ponta ar putea beneficia de un oarecare sprijin din partea electoratului care își dă seama de caracterul nociv al dominației lui Dan Voiculescu și este dispus să salute orice demers menit să-l anihileze. Dar îl va anihila actualul demers juridico-politic pe Dan Voiculescu, sau avem de a face doar cu o repriză de praf în ochi, cum ne-a obișnuit deja Victor Ponta? În primul rând, trebuie să ob­servăm că nu poate fi vorba din partea premierului, de un demers de revoltă sinceră față de practicile trustului Intact, pentru că și el, ca întreaga USL, s-a folosit de acest trust în tim­pul protestelor orchestrate de Antena3 în Piața Univer­si­tății și apoi în campania electorală. Au fost aliați și sunt de fapt făcuți din același aluat moral și politic, iar vara tre­cută, cu prilejul campaniei pentru suspendarea pre­șe­din­telui, Victor Ponta a executat cuminte toate ordinele tan­­de­mului domi­nant în USL, Iliescu-Voiculescu.
Poate că acum, într-adevăr, Victor Ponta are alte obiec­tive, care țin de promovarea și legitimarea persoanei sale, ceea ce ar impune despărțirea de Dan Voiculescu. Până acum însă "Varanul" a fost invincibil, simbolizând domi­nația laturii obscure a fostului regim comunist în România post-decembristă. Un atac serios asupra sa ar putea fi sinu­cigaș; totodată, o victorie asupra lui poate aduce un capital politic prețios. Cel mai trist ar fi un rezultat ne­concludent, o remiză, care să facă doar câteva victime prin Antene și să-l lase pe Dan Voiculescu... intact.