PROCEDURI CU MAGNEȚI

Elena Josan
Tratamente la domiciliu

Despre calitățile miraculoase ale magneților în vindecarea bolilor se știa din vremuri străvechi. Medicii antici aveau obligatoriu în "trusa de prim ajutor” și magneți. Avicena trata cu ei fracturi și depresii, Galen - afecțiunile tractului digestiv și constipația, iar Paracelsus îi folosea în vindecarea icterului, herniilor, edemelor, tumorilor, a scurgerilor din ochi, nas, urechi.
Cercetările științifice con­tem­po­ra­ne arată o legă­tură strânsă între schim­bările valorilor câmpu­lui mag­netic al Pămân­tu­lui și dereglările de să­nătate. Viața noastră se desfășoară, în cea mai mare parte a ei, în spații închise - clădiri de beton, automobile, tre­nuri, avioane, fapt ce duce la "sin­dro­mul de deficit al câm­pului magnetic”. Mani­festările principale ale sindro­mului sunt: epuizare totală, oboseală cronică, scăderea capacității de mun­că, dereglarea somnului, migrene, du­reri în articulații și în coloana verte­brală, patologia sistemului cardio-vas­cular, dereglări de ten­siune și digestie, dis­funcții ginecologice și la nivel de prostată, schimbări der­ma­tolo­gice.
Științific vorbind, terapia cu magneți nu este un tratament pro­priu-zis. Mai degrabă este un fenomen com­pensator ce oferă orga­nismului diferența de valori geomagnetice. De pildă, s-a constatat că la bolnavi cu afec­țiuni ale tiroidei, iodul necesar pacientului nu se asimilează de organism, chiar dacă dieta se bazează pe alimente ce conțin mi­croelementul salvator. În schimb, când câmpul mag­netic este mărit (de exemplu pe ma­lul mării), funcț­iile glandei tiroide se restabilesc în timp de o lună. De asemenea, persoanele care dorm pe saltele cu magneți în timpul epidemiei de gripă nu se îmbolnăvesc. Imu­nitatea noastră și PH-ul scad pro­porțional cu mic­șorarea valorilor câmpului electro­mag­netic și invers. Nivelul PH-ului se reglează cu aju­torul magneților, îmbunătățind asimilarea vitami­nelor, microele­men­telor și a nutrienților.
De unde se procură magneții. În librării se vând magneți inelari, pentru păstrarea obiectelor mici (pio­neze, ace de siguranță) într-un singur loc. Difuzoarele din televizoare sau aparate de radio vechi, au și ele mag­­neți. Se vând biluțe de magneți și la magazinele chi­nezești. La școală, copiii fac lucrări practice folo­sind magneți în formă de U sau de dreptunghi. Cine caută găsește.

Nordul tămăduitor și sudul salvator

Am învățat la școală despre polul nord al mag­neților, vopsit în roșu aprins, și polul sud, vopsit în albastru închis. Mai târziu, când m-am specializat în tera­pie naturistă, am aflat despre faptul că fiecare pol are acțiuni diverse asupra organismului uman.
Polul nord scade procesele inflamatorii, dimi­nu­ea­ză durerile nevralgice, tratează ulcerațiile și frâ­nea­ză creșterea tumorilor. De asemenea, produce efec­te de calmare și relaxare, îngustează vasele sanguine, fapt ce duce în unele cazuri la încetinirea pulsului și creș­terea tensiunii arteriale. Persoanele hipertensive pot folosi magneții numai sub supravegherea medi­cului, asociat cu verificarea regulată a valorilor de ten­siune.

• Durerile lombare se diminuează prin aplicarea pe locul cu pricina a polului nord (roșul magne­tului) de 4-5 ori pe zi, pentru 30 de minute. Puteți să fixați mag­netul cu leucoplast.

•  Inflamarea cronică a ovarelor. De două ori pe zi, dimineața și seara, se netezește, cu mișcări lente, al patrulea deget al piciorului drept cu polul nord al magnetului.

Polul sud are efecte diametral opuse: dilată va­sele sanguine, acce­lerează pulsul, scade tensiunea arte­rială, diminuează durerile musculare și are acțiune ener­gizantă.

• Criza hipertensivă. În paralel cu alte proceduri, se aplică polul sud (partea vopsită în albastru) a mag­netului pe a șaptea vertebră cervicală (cea mai proe­minentă), pentru 10-20 de minute.

• Bronșita acută. Se nete­zește cu polul sud al magnetului al doilea deget de la piciorul drept, câte 10 minute, de 3 ori pe zi.

Atenție! Orice ma­nipulare cu polul sud al mag­neților le este contraindicată persoa­nelor cu he­mo­ragii na­zale, ulcer sto­macal sau ero­ziuni de orice natură.

Proceduri cu ambii poli

• Lovituri. Timp de 10-20 de mi­nute, se fac mișcări circulare, lente, cu un magnet, deasupra locului lovit, apoi se unge cu iod și se aplică terci din ceapă tocată amestecat cu zahăr. Se pansează strâns și se ține piciorul ridicat pe o pernă mare.

• Guturai. Mișcați magnetul pe ambele părți, de-a lungul nasului și pe frunte, deasupra sprâncenelor, timp de 4-5 minute. Inhalați ceapă tocată sau iod, din sticluță, timp de 3 minute. Repetați procedura.

•  Oboseala ochilor. Dacă supra­solicitarea vederii produce dureri sau senzații neplăcute, luați magnetul cu trei degete și apropiați-l de rădăcina nasului la distanță de 1-2 cm. Timp de 3 minute, mișcați mag­ne­tul în dreptul ochilor deschiși în dreapta și în stânga, apoi închideți ochii și repetați mișcările încă 1 minut. Folosind metoda aceasta puteți să vă îmbunătățiți ve­derea și să scăpați de dureri.

• Prostatită. De regulă se folosește un magnet inelar, cu diametrul de 3-4 cm și grosime de 1-2 cm, care se aplică zilnic în zona perineului. În tim­pul procedurilor, ce se fac dimineața și seara, bolnavul stă culcat timp de 15-20 de minute. Obligatoriu, se ține și o dietă pre­scrisă de medicul specialist, și se re­nunță categoric la băuturi alcoolice. Se beau de două ori pe zi câte 150 ml de suc de dovleac proas­păt stors, se mănâncă fără restricții semințe de do­vleac și de floarea soarelui, nuci și alune de pădure, ceapă și usturoi.

• Hernie inghinală și ombi­li­cală. Se tamponează locul cu apă oxigenată, apoi se aplică un inel sau biluțe de magnet (se prinde cu leu­co­plast sau se coase de haine). Bă­trânii foloseau și monede de cupru, pe care le legau strâns de hernie.

• Răceală. Imediat după apariția primelor simpto­me de răceală, gâtul se netezește cu un magnet, timp de 10-15 minute, până la dispariția du­rerii.

• Crampe musculare, amorțirea degetelor. Mag­netul se aplică pe locul crampelor sau se strânge în pal­mă timp de 1 minut sau până dispare senzația neplă­cută. Pentru fixarea efectului pozitiv folosiți și alte me­tode. După o baie cu plante, tălpile se ung cu o felie de lămâie și se usucă fără ștergere. Puneți câte un cartof crud, bine spălat, în șosete, la mijlocul tălpilor, înainte de culcare. Dacă sunt afectate mâinile, se ține un cartof în palmă pe timpul nopții. Pentru siguranță, puneți mănuși subțiri de bumbac sau trageți șosetele copiilor pe palme.

• Amorțirea și răcirea membrelor. Frecați ușor palmele și tălpile cu magneți până la încălzirea lor. Se îm­bunătățește circulația sanguină, dispare treptat obo­seala.

• Dureri reumatice, artroze. Durerea surdă se di­minuează în timp ce netezim cu un magnet, în toate părțile, fiecare articulație dureroasă, timp de 15 mi­nute, dimineața și seara. Tratamentul durează 5-7 zile, combinat cu alte proceduri. De exemplu, puteți să în­ve­liți locul bolnav, după aplicarea magneților, cu frun­ze de tătăneasă sau cu un strat de staniol și să-l pansați strâns.


Particularitățile de reacție

Ca să controlăm efectul magneților, cercetătorii ne propun o modalitate simplă: verificați ten­siunea arte­rială înainte și după ședința de magne­tote­rapie. Dacă nu apare nici o schimbare, înseamnă că organismul nu reacționează la schimbările mici ale câm­pului mag­netic. Dacă tensiunea scade cu 5-10 unități, vă puteți aștepta la un efect terapeutic mediu, iar când tensiunea scade cu mai mult de 10 unități, efectul va fi maxim.

Contraindicații și precauții

Terapia cu magneți le este contraindicată categoric persoanelor cu cardiostimulator implantat, bolnavilor de epilepsie. Ședințele pot fi periculoase pentru fe­meile însărcinate, pentru bolnavii cu diabet în stare avansată, cu hipertiroidie și cu patologii grave ale sistemului cardio-vascular. În caz de infecții respi­ra­torii, magneții se folosesc după scăderea tempera­turii corporale. Hipotensivii trebuie să țină minte că mag­netoterapia poate provoca o scădere de tensiune la une­le persoane, mai ales în zilele nefavorabile (tul­burări magnetice, furtuni solare).