Deşi majoritatea femeilor care suferă de această afecţiune nu prezintă nici un simptom evident, pentru unele endometrioza este o patologie progresivă, care devine mai dureroasă şi mai supărătoare pe măsura trecerii timpului. Practic, endometrioza apare atunci când mici bucăţi din ţesutul care căptuşeşte uterul (endometru) se implantează la nivelul organelor pelviene (mai des, implantele apar în afara ovarelor, trompelor uterine, uterului sau a ligamentelor care îl susţin), determinând sângerarea odată cu debutul menstruaţiei, fenomen care determină iritarea ţesuturilor învecinate şi apariţia unor chisturi. La rândul lor, chisturile pot forma un ţesut cicatriceal care leagă organele (aderenţe). Mai mult, cicatricele şi aderenţele la nivelul ovarelor şi trompelor uterine pot împiedica apariţia sarcinii. Endometrioza (se poate transmite şi familial) apare, de obicei, între 25 şi 40 de ani şi este mai frecventă la femeile care nu au avut copii, fiind asociată frecvent cu infertilitatea. Singurul aspect pozitiv (dacă se poate spune aşa) al endometriozei este că, deşi produce semne şi simptome foarte neplăcute (dureri menstruale importante, cicluri abundente, dureri în timpul efortului de defecaţie etc.), implantele endometriale nu prezintă tendinţe de malignizare. Chiar dacă nu există o opţiune terapeutică universal valabilă, pentru toate cazurile de endometrioză, tratamentul se concentrează pe atenuarea simptomelor şi, în cazul în care se doreşte un copil, înlesnirea concepţiei şi ducerea sarcinii la termen. În acest sens, un loc prioritar îl are terapia hormonală, foarte eficientă în reducerea sau diminuarea durerii. În general, acest tip de terapie include:
Pastilele anticoncepţionale - ajută la controlarea nivelurilor hormonilor responsabili pentru refacerea lunară a ţesutului endometrial. Administrarea lor pe termen lung poate reduce sau elimina durerea din endometrioză.
Agoniştii şi antagoniştii hormonului de eliberare a gonadotropinei (Go-RH) - sunt medicamente care blochează producerea hormonilor stimulanţi ai ovarului. Acest lucru împiedică apariţia menstruaţiei, ceea ce ajută la scăderea în dimensiune a implantelor endometriale şi, uneori, chiar la remisia endometriozei.
Danazolul (Danocrine) blochează producerea hormonilor stimulatori ai ovarului, împiedicând menstruaţia şi simptomele legate de endometrioză.
Medroxiprogesteronul este suficient în oprirea menstruaţiei şi creşterii implantelor endometriale, atenuând astfel simptomele caracteristice. Desigur, nu trebuie excluse nici metodele chirurgicale (intervenţia chirurgicală conservatoare, histerectomia), însă, aceste tipuri de tratament reprezintă ultimul tip de opţiune, în special în cazul femeilor care sunt încă la vârsta reproducerii.
Tratamentul naturist al endometriozei vizează aceleaşi scopuri ca şi cel alopat şi presupune administrarea de suplimente naturale care ajută la controlul durerii, reglarea ciclului menstrual, combaterea episoadelor hemoragice şi, nu în ultimul rând, resorbţia implantelor endometriale. În acest scop, sunt necesate remedii care au la bază indoli (Indol 3-carbinol) lignani şi acizi esenţiali Omega 3 (uleiul de in), extracte de Zmeur, Creţişoară, Arin-alb, Coacăz negru, antihemoragice gen Traista-ciobanului, Coada-racului, alcoolatura de Tuia, Năpraznic, Mărul-lupului şi Sovârv, ultimele două fiind destinate irigaţiilor vaginale profunde. Dozele terapeutice trebuie ajustate în funcţie de simptomatologie şi severitatea afectării, pentru fiecare caz în parte. Mai trebuie menţionat că exerciţiile fizice regulate pot fi utile pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual şi a celor determinate de endometrioza, iar băile calde de şezut ajută pentru relaxarea musculaturii pelvine, reducerea crampelor şi a durerii. Totodată, reducerea sau renunţarea la consumul de cafea, dulciuri şi băuturi alcoolice poate aduce ameliorări importante ale simptomatologiei. Să auzim numai de bine!VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timişoara
(Răspuns pentru ANCA SĂNDULESCU, F. AS nr. 990)
Din scrisoarea dvs. adresată revistei nu rezultă localitatea în care domiciliaţi, în funcţie de care aţi putea beneficia de un tratament de specialitate competent, de natură a determina cu precizie cauza infertilităţii şi a aplica în consecinţă măsurile de rezolvare optime. Am reţinut şi faptul că timp mai îndelungat nu aţi avut ovulaţie, iar când aceasta a reapărut, după operaţie, nu aţi reuşit să obţineţi sarcina mult aşteptată.
Desigur, cauzele infertilităţii pot fi multiple, şi tocmai de aceea, numai un personal medical competent şi dotat corespunzător vă poate ajuta. În cele ce urmează, mă voi referi la una din cauze, cu care se confruntă în prezent multe paciente care din diverse motive (inclusiv tratamente hormonale cu tablete anticoncepţionale) nu au avut ovulaţie, iar ulterior apariţiei ovulaţiei nu au putut rămâne însărcinate. Fenomenul care se manifestă în aceste cazuri (care ar putea fi şi cazul dvs.) este faptul că deşi ovulaţia există în prezent, ovulul nu se dezvoltă suficient în perioada ciclului menstrual, nefiind în consecinţă apt de a fi fecundat, şi problema se repetă lunar.
În asemenea cazuri, se poate aplica un tratament hormonal, cu hormoni injectabili produşi în Olanda şi care se găsesc şi în farmaciile noastre, ce-i drept, la un preţ destul de ridicat, care ajută eficient la dezvoltarea normală şi suficientă a ovulului, devenind astfel apt a fi fecundat. Problema este să găsiţi medicul specialist care să conducă în mod eficient acest tratament, urmărind în repetate rânduri, pe parcursul ciclului menstrual, dezvoltarea ovulului şi hotărând astfel, spre finele lunii, momentul optim pentru fecundarea lui, acţionându-se imediat şi printr-o fecundare artificială, pe lângă cea naturală, spre a se asigura pătrunderea certă a spermatozoizilor în uter.
În cazul în care dezvoltarea ovulului nu este urmărită în mod corespunzător, riscaţi cheltuieli apreciabile cu tratamentul hormonal injectabil, dar fără rezultat. Este de altfel şi cazul unei familii din Timişoara, care din păcate nu şi-a putut asigura această urmărire competentă pe plan local, repetând astfel tratamentul hormonal fără rezultatul dorit mai multe luni. A fost suficient să apeleze la o clinică din Ungaria, respectiv Szeged, care i-a recomandat acelaşi tratament hormonal injectabil, dar a urmărit eficient dezvoltarea pe parcursul lunii a ovulului, procedând, la momentul optim, la o inseminare artificială, rezultând chiar în prima lună de tratament sarcina mult aşteptată, familia respectivă având azi o fetiţă de toată frumuseţea.
Sper ca şi în cazul dvs. să fie vorba de aceeaşi problemă, care să poată fi tratată hormonal, evitându-se astfel pe cât posibil fertilizarea in vitro, care prezintă unele riscuri operatorii, rămânând totuşi o soluţie in extremis, în cazul în care alte tratamente au dat greş.
Vă doresc mult succes în depistarea cauzei reale a infertilităţii şi, bineînţeles, şi puţin noroc!
ANDREI FILOTIE - biolog - str. Viorelelor nr. 6, Buziaş, jud. Timiş, cod 305100, tel. 0256/32.19.39, 0724/82.66.38
"Daţi-mi un tratament pentru adenocarcinom de prostată”
(Răspuns pentru PETRE FETEŞTEANU - Ialomiţa, F. AS nr. 1017)
Vă pot pune la dispoziţie, dacă doriţi, un preparat din extract de plante care a dat bune rezultate clinice verificate în Germania, în cancere ale organelor genitale, cancere de colon, rect şi anus. Preparatul s-a dovedit a fi şi un foarte bun antiinflamator, în toate formele de reumatism.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72
(Răspuns pentru TOMA MARIA - Târgu-Mureş, F. AS nr. 1043)
Perforaţia de sept nazal este o pierdere de substanţă care cuprinde cele trei straturi ale septului cartilaginos: două mucoase şi cartilajul septal. Perforaţiile septale se clasifică în: primitive (traumatice/ atrofice - tip Hajek) şi secundare (TBC, lepră, lues, granulomatoză Wegener etc.). Expunerea la fumuri industriale, uleiuri minerale, crom, nichel, praf de lemn, vopsele poate determina neoplasme sinuso-nazale, cu dezvoltare de perforaţie septală. Perforaţiile septale mari determină uscăciunea mucoasei, apariţia de cruste, sângerări şi deformarea nasului.
Tratamentul perforaţiei septale este chirurgical, prin lambou mucos sau aplicarea unui buton septal. Dacă afecţiunea sistemică de care suferiţi contraindică manevrele chirurgicale, vă recomand tratamentul conservator, simptomatic, care constă în:
Dimineaţa şi seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o soluţie de apă caldă sărată (una lingură de sare gemă la un litru de apă). Soluţia salină se aspiră pe nas şi se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de trei ori pe zi, dintr-o soluţie de vitamina A uleioasă şi ulei de cătină.
Instilaţiile nazale sunt urmate de 15 şedinţe de inhalaţii de uleiuri volatile aromatice cu Ocnasept spray (inhalaţii şi pulverizaţii seara, înainte de culare). Ocnasept spray conţine o soluţie salină din mină de sare, cu extract din 8 plante medicinale aromatice, este 100% natural şi poate fi comandat prin tel./fax: 0269/21.78.61, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro
Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit, propolis tablete (Proposept) şi vitaminoterapie (A, E şi complex B).
Se recomandă tratamente cu aerosoli în staţiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora şi Călimăneşti-Căciulata.