Răspuns pentru ELVIRA RĂDULESCU - Tecuci, F. AS nr. 1045 - "Am endometrioză și un chist ovarian cât un ou”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Deși majoritatea femeilor care suferă de această afec­țiune nu prezintă nici un simptom evi­dent, pentru unele endometrioza este o patologie progresivă, care devine mai dureroasă și mai supărătoare pe măsura trecerii timpului. Practic, endometrioza apare atunci când mici bucăți din țesu­tul care căptușește uterul (endometru) se implantează la nivelul organelor pel­viene (mai des, implantele apar în afara ovarelor, trompelor uterine, uterului sau a ligamentelor care îl susțin), determinând sângerarea odată cu debu­tul menstruației, fenomen care determină iritarea țesu­turilor învecinate și apariția unor chisturi. La rândul lor, chisturile pot forma un țesut cicatriceal care leagă organele (aderențe). Mai mult, cicatricele și aderențele la nivelul ovarelor și trompelor uterine pot împiedica apariția sarcinii. Endometrioza (se poate transmite și familial) apare, de obicei, între 25 și 40 de ani și este mai frecventă la femeile care nu au avut copii, fiind asociată frecvent cu infertilitatea. Singurul aspect pozitiv (dacă se poate spune așa) al endometriozei este că, deși produce semne și simp­tome foar­te neplăcute (dureri menstruale importante, cicluri abun­dente, dureri în timpul efor­tului de defe­cație etc.), implantele endome­triale nu prezintă tendințe de malignizare. Chiar dacă nu există o opțiune terapeutică uni­ver­sal valabilă, pentru toate cazu­rile de endometrioză, tratamentul se concentrează pe atenuarea simp­­to­melor și, în cazul în care se do­rește un copil, înles­nirea concepției și ducerea sarcinii la termen. În acest sens, un loc prioritar îl are terapia hormonală, foarte eficientă în reducerea sau diminua­rea durerii. În general, acest tip de terapie include:

• Pastilele anticoncepționale - ajută la controlarea nivelurilor hormonilor responsabili pentru refacerea lunară a țesutului endometrial. Administrarea lor pe termen lung poate reduce sau elimina durerea din endometrioză.

• Agoniștii și antagoniștii hormonului de eliberare a gonadotropinei (Go-RH) - sunt medicamente care blochează producerea hormonilor stimulanți ai ovaru­lui. Acest lucru împiedică apariția menstruației, ceea ce ajută la scăderea în dimensiune a implantelor endo­me­triale și, uneori, chiar la remisia endometriozei.

• Danazolul (Danocrine) blochează producerea hor­monilor stimulatori ai ovarului, împiedicând men­struația și simptomele legate de endometrioză.

•  Medroxiprogesteronul este suficient în oprirea menstruației și creșterii implantelor endometriale, atenuând astfel simptomele caracteristice. Desigur, nu trebuie excluse nici metodele chirurgicale (intervenția chirurgicală conservatoare, histerectomia), însă, aceste tipuri de tratament reprezintă ultimul tip de opțiune, în special în cazul femeilor care sunt încă la vârsta reproducerii.

Tratamentul naturist al endometriozei vizează ace­leași scopuri ca și cel alopat și presupune adminis­trarea de suplimente naturale care ajută la controlul du­rerii, reglarea ciclului menstrual, combaterea epi­soa­delor hemoragice și, nu în ultimul rând, resorbția implantelor endometriale. În acest scop, sunt necesate remedii care au la bază indoli (Indol 3-carbinol) lignani și acizi esențiali Omega 3 (uleiul de in), ex­tracte de Zmeur, Crețișoară, Arin-alb, Coacăz negru, antihemoragice gen Traista-ciobanului, Coada-ra­cului, alcoolatura de Tuia, Năpraznic, Mărul-lupului și Sovârv, ultimele două fiind destinate irigațiilor vaginale profunde. Dozele terapeutice trebuie ajus­tate în funcție de simptomatologie și severitatea afec­tării, pentru fiecare caz în parte. Mai trebuie menționat că exercițiile fizice regulate pot fi utile pentru redu­cerea simptomelor sindromului premenstrual și a celor de­ter­minate de endometrioza, iar băile calde de șezut ajută pentru relaxarea musculaturii pelvine, reducerea crampelor și a durerii. Totodată, reducerea sau re­nun­țarea la consumul de cafea, dulciuri și băuturi alcoolice poate aduce ameliorări importante ale simptoma­tolo­giei. Să auzim numai de bine!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Vreau să-mi îndeplinesc visul, acela de a fi mamă”
(Răspuns pentru ANCA SĂNDULESCU, F. AS nr. 990)


Din scrisoarea dvs. adresată revistei nu rezultă localitatea în care domiciliați, în funcție de care ați pu­tea beneficia de un tratament de specialitate compe­tent, de natură a determina cu precizie cauza infertili­tății și a aplica în consecință măsurile de rezolvare optime. Am reținut și faptul că timp mai îndelungat nu ați avut ovulație, iar când aceasta a reapărut, după operație, nu ați reușit să obțineți sarcina mult așteptată.
Desigur, cauzele infertilității pot fi multiple, și tocmai de aceea, numai un personal medical compe­tent și dotat corespunzător vă poate ajuta. În cele ce urmează, mă voi referi la una din cauze, cu care se con­fruntă în prezent multe paciente care din diverse motive (inclusiv tratamente hormonale cu tablete anti­concepționale) nu au avut ovulație, iar ulterior apariției ovulației nu au putut rămâne însărcinate. Fenomenul care se manifestă în aceste cazuri (care ar putea fi și cazul dvs.) este faptul că deși ovulația există în pre­zent, ovulul nu se dezvoltă suficient în perioada ciclu­lui menstrual, nefiind în consecință apt de a fi fecun­dat, și problema se repetă lunar.
În asemenea cazuri, se poate aplica un tratament hormonal, cu hormoni injectabili produși în Olanda și care se găsesc și în farma­ciile noas­tre, ce-i drept, la un preț des­tul de ridicat, care ajută eficient la dezvol­tarea nor­mală și sufi­cientă a ovu­lului, devenind astfel apt a fi fecun­dat. Pro­blema este să găsiți medicul specia­list care să conducă în mod eficient acest tratament, urmărind în repe­tate rânduri, pe parcur­sul ci­clului men­strual, dez­voltarea ovu­lului și hotă­rând astfel, spre finele lunii, mo­men­tul optim pentru fecun­darea lui, ac­ționându-se ime­diat și prin­tr-o fecun­dare artificială, pe lân­gă cea na­turală, spre a se asigura pă­trun­derea certă a sper­ma­tozoizilor în uter.
Și din acest punct de vedere, nu este deloc lipsit de interes faptul de a se determina, pe baza unei analize de laborator, capa­citatea de fecundare determinată de can­titatea și cali­tatea acestora, deoarece uneori cauza in­fertilității poate aparține și soțului.
În cazul în care dezvoltarea ovulului nu este urmă­rită în mod corespunzător, riscați cheltuieli apreciabile cu tratamentul hormonal injectabil, dar fără rezultat. Este de altfel și cazul unei familii din Timișoara, care din păcate nu și-a putut asigura această urmărire com­petentă pe plan local, repetând astfel tratamentul hor­monal fără rezultatul dorit mai multe luni. A fost sufi­cient să apeleze la o clinică din Ungaria, respectiv Szeged, care i-a recomandat același tratament hor­monal injectabil, dar a urmărit eficient dezvoltarea pe parcursul lunii a ovulului, procedând, la momentul op­tim, la o inseminare artificială, rezultând chiar în prima lună de tratament sarcina mult aș­tep­tată, familia res­pectivă având azi o fetiță de toată frumusețea.
Sper ca și în cazul dvs. să fie vorba de aceeași pro­blemă, care să poată fi tratată hormonal, evitându-se astfel pe cât posibil fertilizarea in vitro, care prezintă unele riscuri opera­torii, rămânând totuși o soluție in extremis, în cazul în care alte tratamente au dat greș.
Vă doresc mult succes în depistarea cauzei reale a infertilității și, bineînțeles, și puțin noroc!

ANDREI FILOTIE - biolog - str. Viorelelor nr. 6, Buziaș, jud. Timiș, cod 305100, tel. 0256/32.19.39, 0724/82.66.38

"Dați-mi un tratament pentru adenocarcinom de prostată”
(Răspuns pentru PETRE FETEȘTEANU - Ialomița, F. AS nr. 1017)


Vă pot pune la dispoziție, dacă doriți, un preparat din extract de plante care a dat bune rezultate clinice verificate în Germania, în cancere ale organelor geni­tale, cancere de colon, rect și anus. Preparatul s-a do­vedit a fi și un foarte bun antiinflamator, în toate for­mele de reumatism.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Sufăr de perforație de sept nazal”
(Răspuns pentru TOMA MARIA - Târgu-Mureș, F. AS nr. 1043)


Perforația de sept nazal este o pierdere de substanță care cuprinde cele trei straturi ale septului cartilaginos: două mucoase și cartilajul septal. Perforațiile septale se clasifică în: primitive (traumatice/ atrofice - tip Hajek) și secundare (TBC, lepră, lues, granulomatoză Wegener etc.). Expunerea la fumuri industriale, uleiuri minerale, crom, nichel, praf de lemn, vopsele poate de­ter­mina neoplasme sinuso-nazale, cu dezvoltare de per­forație septală. Perforațiile septale mari determină us­căciunea mucoasei, apariția de cruste, sângerări și de­formarea nasului.
Tratamentul perforației septale este chirurgical, prin lambou mucos sau aplicarea unui buton septal. Dacă afecțiunea sistemică de care suferiți contraindică manevrele chirurgicale, vă recomand tratamentul con­servator, simptomatic, care constă în:

•  Dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale, cu o soluție de apă caldă sărată (una lingură de sare gemă la un litru de apă). Soluția salină se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).

•  După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de trei ori pe zi, dintr-o soluție de vitamina A uleioasă și ulei de cătină.

•  Instilațiile nazale sunt urmate de 15 ședințe de inhalații de uleiuri volatile aro­matice cu Ocnasept spray (inhalații și pul­verizații seara, înainte de culare). Ocnasept spray conține o soluție salină din mină de sare, cu extract din 8 plante medicinale aromatice, este 100% natural și poate fi co­mandat prin tel./fax: 0269/21.78.61, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro

• Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit, propolis ta­ble­te (Proposept) și vitaminoterapie (A, E și complex B).

• Se recomandă tratamente cu aerosoli în stațiu­nile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora și Căli­mă­nești-Căciulata.