Cu răcelile nu-i de glumit! În fiecare an, sute de mii de oameni din întreaga lume mor din cauza unor infecţii cu viruşi gripali banali. Şi nu doar viruşii sunt problema, ci imunitatea noastră greu încercată şi ignorată, atât de noi, "victimele” răcelilor sezoniere, cât şi de autorităţile din domeniul medical. Ce putem face pentru întărirea capacităţii noastre în faţa gripei, veţi afla din sfaturile pe care vi le oferim
Din impresionanta multitudine de remedii naturale (personal, cunosc mai bine de o sută) cu efect antigripal demonstrat ştiinţific, am ales doar şapte, dar sigure, verificate în practica medicală de zi cu zi. Unele dintre ele atacă pur şi simplu viruşii, stimulează celulele sistemului imunitar să pună la respect infecţia, iar altele se concentrează pe atenuarea unor simptome ale infecţiei gripale, cum ar fi durerile de cap sau de muşchi, febra, vertijul etc. Toate remediile pe care le vom enumera au însă câteva lucruri în comun, pe lângă eficienţa lor demonstrată, şi anume: sunt uşor şi rapid de administrat, le găsim cu uşurinţă prin plafaruri sau chiar în propria noastră cămară şi, nu în ultimul rând, sunt foarte rapide ca acţiune.
Seleniul organic
Mai multe cercetări arată că seleniul organic este printre cele mai eficiente suplimente nutritive pentru stimularea imunităţii. Dacă suntem foarte sensibili la răceli şi gripe, dacă avem infecţii recidivante sau deja suferim de gripă, este bine să consumăm 300-400 de micrograme de seleniu zilnic. În asociere cu vitamina E mai ales, pe care o găsim în cătină, în uleiul virgin de măsline sau în nuci, seleniul organic activează şi stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar. Mai mult, stimulează producţia de anticorpi specifici, care ne ajută să luptăm cu virozele gripale. Atunci când vremea se răceşte brusc, la venirea epidemiilor de gripă, precum şi la toate schimbările de anotimp, când suntem foarte susceptibili la răceli şi infecţii, este bine să facem o cură de 30 de zile cu seleniu 100% natural. Sursele naturale de seleniu aflate cel mai la îndemână sunt usturoiul şi gălbenuşul de ou. Iar pentru un efect mai puternic, se administrează capsulele cu seleniu organic extras din drojdie de bere, din care se iau câte 2-3 pe zi, pentru prevenire, şi câte 4 pe zi, dacă gripa deja a avut timp să se instaleze.
AFA Complex
Am introdus acest remediu în lista noastră şi dintr-un alt motiv: acum sunt în plină desfăşurare campaniile de vaccinare antigripală. Fără a intra într-o dificilă discuţie despre utilitatea sau nocivitatea vaccinurilor tot mai numeroase, iar unele dintre ele, obligatorii, ne vom mărgini să observăm că imediat după vaccinare, foarte multe persoane sunt mai vulnerabile la infecţia gripală. Mai mult, cei mai sensibili la vaccinuri pot dezvolta şi alte simptome, mai ales la nivelul sistemului nervos, pe lângă deficienţe imunitare temporare. Or, această combinaţie de alge este printre puţinele remedii care, pe de o parte, potenţează efectul vaccinurilor, iar pe de altă parte, previne şi combate în mare măsură eventualele efecte secundare nocive ale acestora. Administrarea complexului de alge este bine să înceapă cu măcar 7 zile înaintea vaccinării, continuând minimum 28 de zile după aceea. Atât contra gripei, cât şi ca adjuvant la vaccinare, se administrează câte 3-6 capsule de AFA complex pe zi, în cure de 5-6 săptămâni. La copiii peste un an se poate administra câte o capsulă pe zi, iar la cei peste 4 ani câte 2 capsule pe zi.
Extractul de frunze de măslin
Aspirina organică
Este un remediu pe bază de extract de scoarţă de salcie, bogat în salicilaţi în stare naturală, la care se adaugă de multe ori zeolitul, un mineral menit să-i potenţeze şi corecteze acţiunea. Indiferent dacă vorbim de un guturai uşor sau de o gripă severă, capsulele cu aspirină organică vă pot ajuta din plin să treceţi cu bine peste perioada bolii. Ţinta acestui medicament natural sunt în primul rând simptomele neplăcute al afecţiunii: salicilaţii scad sau elimină durerile de cap şi musculare, diminuează senzaţia de ameţeală (vertij) specifică gripei. De asemenea, aceste substanţe ajută la ţinerea febrei sub control. Apoi, combinaţia dintre extractul de salcie şi zeolit măreşte imunitatea şi ajută organismul să lupte singur contra infecţiei. Nu în ultimul rând, acest remediu elimină stările de confuzie mentală, de slăbiciune fizică, de apatie şi de somnolenţă care adesea însoţesc răcelile severe. Se administrează, de regulă, câte 4-6 capsule de aspirină organică zilnic, până la dispariţia completă a simptomelor. Pe timpul tratamentului, se recomandă în mod special consumul masiv de lichide alcaline (apă plată cu pH-ul mai mare de 7, a apărut în comerţ), câte doi litri şi jumătate pe zi. Spre deosebire de aspirina de sinteză, cea organică nu produce gastrită, nu fragilizează vasele de sânge şi, cel mai important, NU diminuează capacitatea naturală de apărare a organismului. La foarte mulţi bolnavi de gripă care iau aspirină, paracetamol, ibuprofen sau alte medicamente chimice în timpul bolii, imunitatea scade, făcându-i mai vulnerabili. Aspirina organică, din contra, ajută organismul să se apere în faţa infecţiilor.
Uleiul volatil de mentă
Se combină 10 picături de ulei de mentă cu 3-4 linguri de alcool sanitar, iar amestecul rezultat se va pune pe un tifon, care se aplică pe zona toracelui. Tratamentul scade rapid febra şi, cel mai important, stimulează respiraţia şi calmează tusea, principiile active din uleiul de mentă acţionând direct la nivelul centrului nervos care coordonează funcţia respiratorie.
În apa de baie fierbinte se pun 10-20 de picături de ulei de mentă. Vaporii care se vor forma şi pe care îi vom inspira stimulează eliminarea secreţiilor bronşice în exces, anihilează eventualele bacterii cu potenţial infecţios de pe căile respiratorii, înviorează organismul şi psihicul. Baia cu ulei de mentă se recomandă mai ales în fazele incipiente ale infecţiilor gripale şi în perioada de convalescenţă.
Se pun 3-4 picături de ulei de mentă într-o cană cu apă clocotită, apoi se inhalează ţinând nările cât mai aproape de cană şi acoperindu-ne capul cu un prosop. Această inhalaţie desfundă rapid căile respiratorii, stimulează pe moment eliminarea secreţiilor nazale în exces, previne cronicizarea rinitelor şi a sinuzitelor. Iar dacă uleiul de mentă nu vi se pare un remediu suficient de puternic pentru nasul înfundat sau sinusurile dureroase, atunci încercaţi leacul următor:
Hreanul
Dacă până acum am vorbit doar despre remedii sofisticate, obţinute pe căi 100% naturale, dar în laboratoare şi cu tehnologii sofisticate, următorul leac este foarte simplu, iar reţeta sa a rămas neschimbată de secole sau chiar de milenii. Şi nu ştiu să existe vreun remediu mai eficient, atunci când infecţia gripală se localizează la nivelul nasului şi al sinusurilor, ca hreanul.
Regimul alimentar
Foarte adesea apare întrebarea: Ce mâncăm atunci când suntem răciţi? Cel mai simplu şi mai bun răspuns este format dintr-un singur cuvânt: NIMIC. De ce? Deoarece atunci când organismul nu are de digerat, de asimilat şi apoi de eliminat deşeuri de alimente, sistemul imunitar poate funcţiona la capacitate maximă. În schimb, atunci când ne încărcăm cu alimente, mai ales cu cele complicate şi rafinate, imunitatea este serios diminuată şi infecţia gripală poate deveni extrem de violentă. Aşadar, pentru o perioadă de 24 de ore, cea mai eficientă metodă este să nu consumăm nici un fel de aliment şi nici alcool, doar să luăm remediile sus menţionate şi să ne hidratăm cu ceaiuri fierbinţi, cum ar fi cel de flori de soc, de busuioc, de cimbrişor sau de măghiran. Dacă ne simţim foarte slăbiţi ori dacă avem probleme de glicemie, atunci putem să ne hrănim, dar cu alimente extrem de simple, cum ar fi: suc de mere, de portocale, mere rase, fulgi de cereale, iaurt.
Când viroza gripală se întinde pe mai mult timp, fiind eventual însoţită şi de complicaţii, alimentaţia trebuie să fie puternică din punct de vedere energetic, dar de asemenea foarte simplă. Super-alimentele pe care organismul le tolerează uşor sunt miezul de nucă, măslinele, alunele şi arahidele neprăjite, fasolea şi năutul. De asemenea, trebuie consumate cât mai multe alimente bogate în clorofilă: salată verde, spanac, pătrunjel verde, mărar, leuştean, frunze de ţelină, andive etc. Aportul masiv de alimente verzi, care declanşează o reacţie bazică a organismului, va diminua gravitatea simptomelor infecţiilor respiratorii şi, important, va stimula capacitatea de luptă a sistemului imunitar cu boala.