"Ţăran sunt, ţăran îmi zice”
Muzică şi veselie în Parcul Agronomiei din Bucureşti. O bandă de lăutari îi zice "la nemurire” din acordeon, din vioară şi din cobză. În jurul lor, joacă hora mare un grup de dănţăuşi, purtând tricouri verzi pe care stă scris: "Primăria Izbiceni”. La mese, sub copertine de plastic, vizitatorii degustă cu poftă sarmale, cârnaţi, fleici şi pastramă. Toţi vor ţine minte "Festivalul Roşiei de Izbiceni”, desfăşurat pe parcursul a patru sfârşituri de săptămână din septembrie/octombrie. Primarul şi directorul centrului cultural din vestita comună olteană s-au gândit să-şi vândă roşiile, vinetele şi ardeii, dar nu oricum, ci să se ducă pomina. Gabriel Mihalcea, absolvent al unei facultăţi de drept, a renunţat de mult să se mai gândească la avocatură, dedicându-se grădinăritului şi culturii populare din satul lui. Îi place să spună că n-a încetat nici o clipă să fie ţăran. "Ţăran sunt, ţăran îmi zice”, parafrazează el un cunoscut cântec oltenesc. Locuind în Izbiceni, satul său natal din fostul judeţ Romanaţi, actualul Olt, pe malul drept al Oltului, Mihalcea crede că la acea răscruce de drumuri de câmpie se află o bună parte din matricea oltenească moştenită din străvechimea romană: grădinăritul şi obiceiurile de peste an. Coloniştii romani şi, mai târziu, protoromânii, ca să nu mai vorbim de olteni, vor fi păstrat cu grijă modul de viaţă al dacilor de câmpie. Nu se ştie dacă roşiile de Izbiceni sunt o comoară din acele timpuri, dar e de ajuns să rupi în mâini şi să guşti o astfel de legumă, ca să-ţi aminteşti de gusturile româneşti de altădată. Sprijiniţi de primărie, grădinarii din Izbiceni au pornit să cucerească Bucureştiul. Pe muzica lui Tudor Gheorghe, erou pe viaţă al Izbiceniului (centrul cultural poartă deja numele marelui rapsod), recolta ţăranului de modă nouă s-a vândut în câteva ore. "Să fi avut de zece ori pe atâtea”, spune Mihalcea, "şi tot nu-i mulţumeam pe toţi bucureştenii care ne-au cerut roşii”.
"A făcut un vecin o probă,
şi şase luni de zile, o roşie olandeză a rămas roşie, nu s-a muiat! Ce sunt astea? Tiugi modificate genetic?”
Gabriel Mihalcea este considerat un grădinar mic în Izbiceni. Ce-l deosebeşte de cei mai avuţi este îndrăzneala de a fi omul timpului său. De a încerca să se adapteze cerinţelor europene, cum ar fi asocierea şi modernizarea fermelor cu bani europeni. Când a venit pentru prima dată la un târg ţărănesc din Bucureşti, în urmă cu doi ani, a întrebat: "Ce roşii doriţi, domnilor?”. "Astea, ale voastre, de Izbiceni!”, au răspuns cei mai mulţi dintre cumpărători. "Astea le veţi avea... Şi, zău dacă mint”, spune directorul centrului cultural din comună, "dacă urmăream ca un obsedat doar câştigul, mie mi-ar fi fost mai bune alea olandeze. Bine colorate, rezistente, tari, înalt productive şi fără gust. Cresc repede, au zece etaje de rodire, cu câte şapte roşii pe etaj, sunt şaptezeci de bucăţi, adică şapte, până la zece kilograme. Dar la astea, de Izbiceni, ştii câte îmi rămân la un fir? Maximum un kilogram! Iată diferenţa. A făcut un vecin o probă şi şase luni de zile o roşie olandeză a rămas roşie, nu s-a ofilit, nu s-a muiat! Ce sunt astea? Tiugi modificate genetic?”. Deşi mai sunt încă olteni care se ţin de modă, cultivând "olandeze”, Mihalcea este convins că viitorul este al legumelor şi, mai ales, al roşiilor româneşti. "De unde acum câţiva ani rămâneau neadunate pe câmp, acum cererea s-a înmiit. Oamenii vor din nou legume adevărate, ca pe timpul bunicilor. Dacă nu s-or trezi străinii, să le
cumpere cu pământ cu tot...” Vrea să facă pasul mai departe, spre producţia bio. Chiar din această toamnă se va înscrie pentru conversie şi este convins că nu va avea prea mult de aşteptat, deoarece şi aşa nu foloseşte decât gunoi de grajd în solarii. Vorbind despre greutăţile legumicultorului român, care ţine la soiurile străvechi, devenit un "exotic” pe cale de dispariţie, Gabriel Mihalcea arată cu degetul spre stat. "Până când nu vor exista programe pe termen lung, nu sunt şanse să se schimbe ceva”. "L-am auzit pe ministrul agriculturii zilele trecute, cum că ministerul va lua în calcul serios şi va încuraja foarte tare consumul de legume româneşti. Nu ştiu cum o să facă treaba asta, le doresc succes, dar dacă nu ajung la talpă, să-l întrebe pe ţăran, nu vor face nimic. Nu hipermarketurile sunt soluţia, deoarece producătorul român nu poate să furnizeze marfă standardizată pe termen lung. Dacă o face, totuşi, atunci să fiţi siguri că va fi vorba tot de roşii olandeze, cultivate în pământ românesc. Asta nu schimbă nimic. Aţi văzut în pieţe cum încearcă unii să vă păcălească, scriind, abia vizibil, pe etichetă, «roşii româneşti», dar de fapt e vorba de legume olandeze, tari ca piatra, roşii ca focul, dar lipsite de orice aromă, de orice fior gustativ? Adevăratele roşii româneşti au fior, au suflet, domnilor! Dacă m-ar întreba pe mine, aş recomanda celor din minister încurajarea pieţelor de nişă, relaţia directă dintre producător şi consumator, târguri în fiecare sector al Bucureştiului, alternativ pe anumite străzi. De asemenea, aş încuraja cercetarea, ignorată de fostele guverne postdecembriste. Aş face, pur şi simplu, un «minister al roşiei», deoarece este o legumă mult prea importantă pentru noi toţi. Soi românesc, gust românesc, soluţie românească”.
"Ţăranii din Izbiceni sunt foarte reticenţi la asociere”
Gabriel Mihalcea şi primarul Velica ar dori ca Izbiceniul să devină o marcă a câmpiei oltene, un "brand”, cum se zice. Dacă roşiile au prins aici cum au prins pepenii la Dăbuleni, cu atât mai bine. Pentru a avea succes, e nevoie de un lucru esenţial: asocierea. Asocierea pentru producţie sau asocierea pentru vânzare sau şi una, şi alta. Dar ce spun oltenii? "Nici să n-audă”, se necăjeşte domnul Mihalcea. "Sunt foarte reticenţi la asociere. Au rămas marcaţi de pe vremea c.a.p.-urilor. Încă nu li s-au închis rănile comunismului. Acum, cât ai fi de bun orator, să le explici: «dom'le, asocierea ne întăreşte, ne face mai puternici, ne face vocea mai auzită, ne deschide calea creditelor la bănci, ne fereşte de surprize în relaţiile cu angrosiştii...», orice le-ai fi spus, nu s-a putut face. Nici măcar la cultura mare, la grâu şi porumb, unde sunt obligaţi să dea pământul în asociere, nu s-a făcut nimic. Suntem printre foarte puţinele comune din ţară unde asocierea n-a avut succes. Şi nici vânzarea pământului. La noi, nimeni nu şi-a vândut pământul şi nu-l va vinde vreodată! Nu ne lăsăm însă descurajaţi. Vom încerca o formă de asociere nu pentru producţie, ci pentru vânzare, cum am auzit că se face în Maramureş. Poate doar aşa să-i înduplecăm pe vreo câţiva”.
"Din acest an, Izbiceniul poate fi adăugat pe harta «zăpezilor de altădată» ale legumiculturii româneşti”
Festivalul roşiei de Izbiceni este rezultatul colaborării dintre primărie şi producătorii de roşii. Nu toţi ţăranii din Izbiceni au prins gustul roşiilor din bătrâni. Dar presiunea mediatică din această toamnă va întări tabăra tradiţionaliştilor, în frunte cu primarul Mircea Velica, un gospodar ales de patru ori în scaunul edilitar. Marca "Izbiceni” va putea fi lipită pe fiecare pătlăgea, ca pe portocale. Lăutarii, sarmalele, bulionul făcut pe loc, grătarele şi "friptura de raci de Romanaţi” (nişte ardei roşii, umpluţi cu legume şi copţi în cuptor, vânduţi cu sutele în câteva ceasuri), alături de panourile cu date statistice şi istorice, de standurile foto cu sute de fotografii ilustrând viaţa din Izbiceni, au îndulcit toamna bucureştenilor cu arome şi imagini crezute de mult dispărute. Dacă, parţial, în anii trecuţi, puteai să zici că amintirea roşiei româneşti s-a blocat în banca de seminţe de la Suceava şi în solariile unor gospodari din localităţile Vidra (Giurgiu) şi Matca (Galaţi), din acest an, Izbiceniul poate fi adăugat pe harta "zăpezilor de altădată” ale legumiculturii româneşti. Comună puternică, populată de mulţi tineri care refuză să-şi părăsească locurile natale, date fiind câştigurile obţinute din munca pământului, Izbiceniul seamănă speranţă şi ambiţie românească de a depăşi crizele de tot felul. Binecuvântat de Dumnezeu cu ape freatice de suprafaţă (7-8 metri), pământul Izbiceniului musteşte de rod bogat, ca odinioară terenurile din Texas de petrol. Din monografia comunei, mi-a plăcut un obicei care nu ştiu dacă se mai ţine: când pe uliţă trecea preotul, învăţătorul, şeful postului de jandarmi sau o altă persoană cunoscută a fi cu studii (învăţată), grupurile de femei care lucrau în uliţe sau la colţuri de stradă se ridicau în picioare în semn de respect. Oare fac acelaşi gest şi astăzi, în faţa licenţiatului în drept Gabriel Mihalcea, omul care se mândreşte nu cu diploma de avocat, ci cu aceea, moştenită din tată-n fiu, de... ţăran?
Fotografii de Gabriel Mihalcea
şi Corneliu Stăncescu