O mână de copil, cât să o ţii într-o palmă, frumuşică-foc, dar beteagă! Nu ştiau ce să îi facă. Se învârteau în jurul ei, muţi de durere. Medicii de la maternitatea din Tecuci i-au făcut tot felul de analize, apoi le-au spus că e un defect din naştere şi i-au trimis la Iaşi, la doctori mai buni. Zdrobiţi de necaz, părinţii au venit acasă şi au început să pună gospodăria în rânduială, gătindu-se de plecare. Pe pruncă au adus-o în căsuţa bunicii, să aibă grijă de ea. "Io, uitându-mă la ie cum şădea pi pat cu ochiu' şela umflat, m-o apucat o jăle... de-am început să mă rog”.
Povestea unei iubiri statornice
Tuşa Ruxandra vorbeşte stins. Are trupul mic, îndoit de ani, şi mâinile bătute de muncă. Acum, când stau de vorbă cu ea, e tare mulţumită, a mers şi s-a închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, aşa cum face de 50 de ani încoace. Cincizeci de ani în care a venit cuminte până la Iaşi, din satul ei de lângă Tecuci, şi a stat la rând ore în şir, ca să poată atinge sfintele moaşte. Dragoste curată şi statornică, dragoste de om simplu şi dârz. În anii aceştia, cât mai multe vieţi, prin sufletul tuşei Ruxandra au trecut viforniţe şi s-au perindat dureri. Ea nu lua seamă la ele. Venea la Iaşi o dată în an şi le deşerta Sfintei. Cu toată încrederea, ca şi cum ar fi fost vie, ştiind că putea să îi dezlege orice necaz. "Odată, demult, atunşi cân' nu pusăsă încă jeamurile aistea piste trup'şoru ei, Sfânta ave' doar un veşmânt, pă sub care i să cunoştea gura, năsucu', mânile, tăt trupu'. Ş-atunci am stat la rând di mai multe ori, ş-am prins curaj, de-am atins cu mâna mea mânile ei. Şi când i-am strâns dejetele ei în mâna me', am sâmţit un hior înluntru ş-am zâs: «Doamne, eu păcătoasa, s-ajung să dau mâna cu un sfânt!». Aşa mă-nfiora pân-lăuntru, dă parcă sâmt şi acuş!”
Minunea
De atunci au trecut zeci de ani, dar amintirea vie a harului sfintelor moaşte a rămas. De el s-a agăţat atunci când şi-a văzut nepoţica stând neputincioasă pe pat, cu ochiul betegit din naştere. A făcut ce fac bătrânele noastre dintotdeauna, într-un şir neîntrerupt. "M-am rugat! M-am rugat la tăte icoanele, cu durere şi lăcrimi. Mă uitam la ie şi mă gândeam că dacă la faţă îi beteagă, să nu hie şi la minte. Şi cum sâ am io un copchil aşa beteag?! Ş-apăi am luat aghiasmă, pă care o adusesem di la Iaşi şi, cu un mic şomoiog di vată, care fusesă atinsă di moaştele Cuvioasei, am uns uşor och'şorul şela închis al fetiţei. Vă spui drept, Dumnezeu ştie că nu vă mint, atunci o clichit o ţâră dân ochi ş-o zâmbit în somn! O zâmbit! N-o dăschis ochiu' bolnav. Numa' o clichit o ţâră.”
Noaptea a trecut în rugăciune şi lacrimi. Cădea în faţa icoanelor şi cerşea, fierbinte, îndurare. Făcuse acest lucru pentru toţi cei cinci copii ai săi, dar niciodată cu aşa îndârjire, pentru că niciunul nu fusese atins de boală aşa de crud. În suflet, undeva în adânc, se înfiripa nădejdea unui miracol. Bebeluşul clipise şi zâmbise la atingerea diafană a harului şi asta e un semn de preţ, semn de Sus!
Un vis şi un miracol
"A doua zi, fata me, cân' s-o trezit dân somn, mi-o zâs: «Mamă, io am visat că fata me' s-o vindecat ş-o dăşchis ochii!» I-am zâs şi io: «O să vezi c-o să să-ndrepte, maică!» Ş-apăi ei or plecat cu ie la doctori, la Iaşi.”
Bătrâna se uită la mine şi zâmbeşte senin. E întărită de amintirea lucrării minunate pe care Sfânta a săvârşit-o şi se lasă inundată de bucuria ei. Pentru ea a fost un dar nepreţuit, un dar venit de la Sfânta cu trupşor de copil, a cărei mână o strânsese în tinereţe.
Îmi spune aceste cuvinte cu lacrimi în ochi. E mândră de nepoţica ei, de puterea Cuvioasei Parascheva, de felul în care îţi stă alăturea la necaz. Nu ia în seamă rugăciunile şi statornicia ei în credinţă, fapte fără de care această minune nu s-ar fi petrecut. Şi mă întreb dacă nu cumva pelerinajul pe care tuşa Ruxandra l-a făcut timp de 50 de ani nesmintit la racla Cuvioasei Parascheva, pe ploaie sau pe arşiţă, în vremuri de restrişte sau de pace, nu e un miracol mai mare, mai profund şi mai discret decât vindecarea nepoatei. Un miracol care, din fericire, e aşteptat şi astăzi, ca în urmă cu 50 de ani, de miile de oameni care au venit din toată ţara la Iaşi. Mai tineri sau mai bătrâni, gârboviţi de ani sau încărcaţi de tinereţe şi dragoste, se scurg, încet, către moaştele Sfintei, care nu i-a înşelat niciodată în aşteptările lor.
28.12.2012, 13:16Vlad Savin
Cu adevarat mari si minunate sunt minunile SINTEI MAICII NOSTRE MULT FOLOSITOARE SI GRABNIC AJUTATOARE CUVIOASA PARASCHEVA.
Multumim din toata puterea sufletelor noastre pentru tot ajutorul si purtarea de grija ce o ai pentru noi pacatosii.
Bucura-te Sf Cuvioasa Parascheva mult folositoare!