Dincolo de ghimpii ghioagelor verzi în care stau ascunse, castanele ascund o veritabilă farmacie naturală, folositoare mai ales în tratamentul afecţiunilor vasculare. Preparatele din castane sălbatice vindecă suferinţele provocate de boli grave, de la tumori şi accidente cerebrale, până la varice şi hemoroizi
Legenda castanului
Un basm românesc spune că numele de Castan era purtat de un ţăran sărac, dintr-un sat de prin părţile Dobrogei. De câte ori nu mai putea suporta lipsurile şi foamea, Castan mergea la marginea pădurii şi îşi alina amarul la umbra unui copac înalt, care nu înflorea şi nu dădea rod niciodată. Se gândea că pomul seamănă cu el, căci părea aşa, fără nici un rost pe pământ. Când bătrâna mamă a lui Castan s-a stins din viaţă, sărmanul om l-a rugat pe preotul din sat să îi facă slujba de îngropăciune. Abia spre seară, când s-a aşezat să se odihnească la umbra copacului cel înalt, şi-a dat seama că nu avusese bani nici cât să poată aprinde creştineşte o lumânare la mormântul mamei lui. Şi-a plâns durerea cu voce tare şi a adormit aşa, jelind. Dimineaţa, când s-a trezit, copacul cel sterp se transformase într-un altar verde, din care se ridicau sute de lumânări albe, împodobite cu flacăra galbenă a polenului. Câteva luni mai târziu, din florile pomului s-au ivit roade, numai bune de vindecat suferinţele celor bolnavi. Însă numai Castan ştia cum să se folosească de ele, şi astfel a devenit cel mai căutat om din sat. Curând, faima lui s-a răspândit în toată Ţara Românească, iar după ce Castan a murit, prietenul său, copacul cu ramurile transformate primăvara în candelabre, a rămas să îi poarte numele.
În zilele noastre, rar se mai întâmplă ca arborele falnic, înalt de aproape 30 de metri, să crească de la sine prin păduri sau prin grădinile oamenilor. Este ocrotit prin lege şi cultivat pentru a mărgini aleile parcurilor sau străzile asfaltate ale oraşelor. Toamna, castanul îşi dăruieşte singur roadele maronii şi lucioase care se desprind de pe crengi, rostogolindu-se pe străzi şi prin parcuri, spre a fi culese de orice trecător.
Virtuţi terapeutice
Însă puterile tămăduitoare ale castanului nu se răsfrâng numai asupra sufletului. De veacuri, vindecătorii din popor îl consideră un remediu eficient pentru durerile de piept, un medicament pentru bolile picioarelor (în special pentru varice) şi un balsam pentru pielea vătămată de răni sau zgârieturi. Fiertura din frunze de castan era folosită atât pentru a calma tusea şi a reduce febra, cât şi pentru a obloji mâinile sau picioarele fracturate.
Calităţile terapeutice ale castanelor au fost redescoperite şi confirmate de savanţii secolului nostru. Supus analizei de laborator, fructul castanului a dezvăluit o fascinantă complexitate de substanţe vindecătoare. Printre compuşii cu rol farmaceutic se numără saponinele, în special escina, taninurile, afrodescina şi numeroase principii amare. La începutul anilor '90, în Franţa, oamenii de ştiinţă au descoperit că escina conţinută de castane protejează colagenul şi elastina, principalele proteine din structura vaselor de sânge. Acest fapt explică efectul benefic pe care preparatele din castane îl au asupra sistemului circulator: tonifică şi repară venele şi capilarele lezate, fluidizează fluxul sanguin, îmbunătăţesc funcţionarea inimii şi a creierului.
Un deceniu mai târziu, cercetătorii de la Universitatea Exter din Marea Britanie au confirmat, experimental şi clinic, concluzia colegilor francezi. Ei au demonstrat că un tratament de 16 săptămâni cu extract fluid din castane contribuie esenţial la oxigenarea creierului şi buna funcţionare a sistemului nervos. Cura cu esenţă de castane a avut efecte pozitive asupra pacienţilor depresivi, rărind atacurile de panică şi stările de ameţeală.
Rezultatele acestor investigaţii ştiinţifice au fost valorificate şi de industria cosmetică, unde castanele sunt folosite drept materie primă pentru cremele destinate sănătăţii tenului şi îndepărtării ridurilor. Astfel, castanele se dovedesc a fi adevărate miracole din farmacia naturii, aflate la îndemâna tuturor, uşor de cules şi prelucrat.
Reguli de recoltare şi uscare
Dacă florile, frunzele şi scoarţa se recoltează primăvara şi vara, toamna este anotimpul în care se culeg seminţele, binecunoscutele castane. Se ivesc strălucitoare din coaja verde, înarmată cu ghimpi, a fructelor coapte care se desprind singure de pe crengi. Le găsim prin parcuri sau pur şi simplu pe trotuar, însă trebuie să le alegem doar pe cele sănătoase, care nu sunt lovite sau moi. După ce au fost curăţate de coaja verde, castanele se întind la uscat, în strat gros de 10-15 cm, într-o încăpere bine aerisită. Deshidratarea poate dura aproximativ trei săptămâni, perioadă în care este necesar să întoarcem din când în când stratul de castane, pentru a evita apariţia mucegaiului. Se pot usca şi artificial, în cuptorul aragazului, unde se ţin timp de o oră, la temperatura de 40 de grade Celsius, după care focul se dă mai mare, la 60 de grade. Castanele sunt uscate atunci când devin sfărâmicioase. Din 2 kg de plantă proaspătă se obţine 1 kg de produs uscat.
Leacuri din castane sălbatice
Pentru uz intern:
Tinctură
Este cel mai eficient medicament din castane sălbatice, proprietăţile lor curative fiind amplificate prin combinaţia cu elementele din structura alcoolului. Se prepară astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 g de castane măcinate groscior şi se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează şi se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluţe închise la culoare.
Pentru tratament sunt indicate 20-30 de picături dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ţine două sau trei săptămâni şi, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile. Poţiunea este recomandată în vindecarea hemoroizilor interni şi externi, retragerea varicelor şi are efecte remarcabile în cazul insuficienţei venoase cronice. Tinctura de castane este un bun adjuvant în tratamentul de recuperare al bolnavilor care au suferit un accident cerebral sau o intervenţie chirurgicală pe creier.
Pulberea
Procesul de obţinere a pulberii începe prin pisarea castanelor uscate într-un mojar şi se continuă în râşniţa de cafea, până se obţine un praf cât mai fin. Se păstrează în recipiente din sticlă, în locuri ferite de lumină. Doza zilnică este o lingură, dimineaţa, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă, cel puţin trei minute, după care se înghite cu apă.
Decoctul
Vinul medicinal
Remediul se obţine din coaja maronie a fructelor, fiind necesare 100 g plantă la un litru de vin. Pentru ca macerarea să fie mai eficientă, este recomandat ca, în prealabil, să ţineţi timp de 12 ore coaja de castane în alcool alimentar de 70 de grade şi apoi să o amestecaţi în vin. Poţiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară şi se depozitează în locuri umbroase. Sunt recomandate 2 linguri pe zi (dimineaţa şi seara), vreme de 6 săptămâni. Este un tratament eficient alternativ pentru flebită, dureri articulare şi reumatism.
Siropul din castane
Întăreşte musculatura şi este indicat mai ales copiilor anemici sau cu dificultăţi de concentrare. Se prepară amestecând 500 ml decoct cu 500 g zahăr sau miere. Mixtura se încălzeşte până când elementele se dizolvă şi lichidul devine omogen. După răcire, se toarnă în recipiente din sticlă sterilizate. Doza uzuală este de 5 ml (o linguriţă), de trei ori pe zi pentru copii şi dublu pentru adulţi.
Pentru uz extern:
Cataplasme cu extract fluid de castane
Pentru calmarea durerilor provocate de ulcere varicoase, degerături, fracturi şi entorse este necesar să preparăm mai întâi extractul fluid de castane şi pe urmă să îl amestecăm cu argilă. Extractul fluid din castane presupune fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinctură, până când lichidul se evaporă ajungând la o treime din cantitatea iniţială (25-30 ml). Esenţa astfel obţinută se amestecă cu argilă, până se obţine o pastă subţire. Întindem pasta pe o bucată de tifon şi aplicăm bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Pentru un efect eficient, cataplasma se ţine 30 de minute.
Unguente de casă şi preparate galenice
O reţetă tradiţional românească presupune fierberea castanelor până când pot fi pasate. Pasta de castane se amestecă până la omogenizare cu grăsime, în proporţii egale. Mixtura se păstrează la rece şi poate fi aplicată pe răni, arsuri, degerături sau crăpături ale pielii.
A doua formulă de unguent tratează hemoroizii externi, furunculele, rănile şi arsurile. Se obţine încorporând, prin încălzire, extractul fluid moale de castane într-o bază grasă (unt, grăsime de porc sau de pasăre, ulei solid de palmier). Extractul fluid moale se prepară pe baie de aburi, conform reţetei de extract descrisă mai sus, cu menţiunea că trebuie să lăsăm tinctura să fiarbă până scade la o cincime. De exemplu, din 100 ml de tinctură se obţin 20 ml de extract fluid moale. Dacă nu respectăm această condiţie, esenţa de castane nu se va dizolva în grăsime. Ingredientele se amestecă pe foc mic până când preparatul ajunge la punctul de fierbere, apoi se îndepărtează de pe flacără. Înainte de solidificare, alifia se toarnă în recipiente de sticlă. După răcirea completă, se păstrează în frigider.
Pentru a obţine un unguent care nu necesită fierberea pe baie de aburi avem nevoie de următoarele ingrediente:100 ml tinctură de castane, 100 g lanolină anhidră (se găseşte în farmacii) şi 20 g vaselină. Ingredientele se pun într-un recipient şi se amestecă, pe foc mic, până la omogenizare. Preparatul se păstrează în frigider. Unguentul se aplică pe pielea afectată o dată sau de două ori pe zi.
Efectele vindecătoare ascunse sub coaja maronie a castanelor sunt amplificate dacă li se alătură acţiunea benefică a altor plante. În laboratorul vechii sale farmacii din Brăila, domnul Ion Bobaru prepară un eficient unguent împotriva hemoroizilor, amestecând în proporţii precise tinctura de castan cu tinctura de hamamelis. "Hamamelis virginiana sau «Alunul vrăjit» este un arbust originar din America de Nord, ale cărui frunze sunt bogate în antioxidanţi ai pereţilor vasculari. Se utilizează pentru tratarea tulburărilor venoase de toate tipurile: varice, picioare grele, hemoroizi, cuperoză sau fragilitate capilară. Din aceste motive potenţează calităţile naturale ale castanului şi combinaţia lor dă rezultate foarte bune în tratarea hemoroizilor”, ne explică meticulos farmacistul.Într-unul din manuscrisele vechilor spiţeri, domnul farmacist Bobaru a descoperit formula unei alifii ce vindecă varicele, reunind două dintre cele mai valoroase daruri ale toamnei: castanele şi strugurii. "Unguentul pentru varice are în compoziţie tinctură de castan şi tinctură de struguri roşii, încorporate într-o bază specifică, preparatul respectând întocmai regulile de bună practică farmaceutică. Din experienţă pot spune că tinctura de castan este un medicament natural foarte eficient în tratarea bolilor vasculare. Cârceii sau crampele musculare care apar datorită proastei circulaţii a sângelui, mai ales în timpul nopţii, se răresc şi chiar dispar, dacă luăm înainte de culcare 20-40 de picături de tinctură de castan”, este sfatul domnului Bobaru.
Băi terapeutice
Îmbăierea este binefăcătoare pentru bolnavii de reumatism, sciatică, hernie de disc şi spondiloză. În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obţinută prin fierberea a 200 g coajă maronie de castane în doi litri de apă. Tratamentul durează două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi, şi este recomandat de 4-5 ori pe an. În cazul băilor de şezut, pentru hemoroizi, este indicat un decoct preparat prin fierberea a 50 g castane mărunţite, la un litru de apă.
Preparate cosmetice
Masca pentru tenul gras se bazează pe proprietăţile tonifiante şi astringente ale principiilor active din castane, care reglează activitatea glandelor sebacee. Sunt necesare 4 castane, curăţate de coajă şi date prin răzătoarea mică, amestecate cu 2 linguriţe de miere de albine. Pasta se aplică pe tenul curat, se ţine 10 minute, după care se spală cu ceai de muşeţel.
Atenţionări şi contraindicaţii
Administrarea internă a preparatelor din castane sălbatice este interzisă gravidelor, mamelor care alăptează, bolnavilor de ficat şi de rinichi.
Castanul sălbatic, Aesculus hippocastanum, nu trebuie confundat cu o altă specie de castan, Aesculus pavia sau "Castanul cu flori roşii”, ale cărui seminţe sunt otrăvitoare, deoarece conţin acid cianhidric. Diferenţa dintre cele două specii se face uşor, deoarece, după cum sugerează şi denumirea, florile castanului otrăvitor sunt de culoare roşie, iar fructele au coaja verde, lipsită de ghimpi
06.11.2012, 09:53Marinela-Sabina Varabiev
Va multumesc pentru aceasta recomandare . Vazusem titlul insa l-am ignorat . Acum realizez ca am trecut nepasator ani de-a randul pe langa castanii din Braila , dand cu piciorul fructelor maronii de pe alei si trotuare . Am fost chiar si in farmacia Faltis pentru a lua medicamentele din retetele prescrise de medicul de familie , regretatul doctor Stefan Balanescu .
Produsele realizate de Dr. Bobaru din miraculosul castan vin ca o manusa familiei mele pentru tratarea afectiunilor noastre .
Voi trece negresit din nou pragul farmaciei Domniei sale pentru a ne tamadui insuficienta venoasa , varicele , reumatismul , tromboflebita , durerile articulare .
Totodata , voi spune si altora despre acest om deosebit si virtutile terapeutice ale leacurilor sale .
Va multumesc din nou , cu stima , Sabina .
06.11.2012, 17:13Dan Savulescu
Va multumesc din suflet pentru email primit azi 06112012 exact cand am fost gasit cu probleme de circulatie la cap,sa zica cineva ca nu exista DUMNEZEU care prin revista dv.ne ajutati fffff.mult.Sa va dea DOMNUL IISUS HRISTOS si MAICA DOMNULUI multa sanatate si dv. Al dv. cititor fidel DAN SAVULESCU