Festivalul roșiilor de la Izbiceni

Ion Longin Popescu
"Viitorul este al roșiilor românești. Dacă nu s-or trezi străinii, să le cumpere cu pământ cu tot...”

"Țăran sunt, țăran îmi zice”

Muzică și veselie în Parcul Agronomiei din Bucu­rești. O bandă de lăutari îi zice "la nemurire” din acor­deon, din vioară și din cobză. În jurul lor, joacă hora mare un grup de dănțăuși, purtând tricouri verzi pe care stă scris: "Primăria Izbiceni”. La mese, sub copertine de plastic, vizitatorii degustă cu poftă sarmale, cârnați, fleici și pastramă. Toți vor ține minte "Festivalul Roșiei de Izbiceni”, desfășurat pe parcursul a patru sfârșituri de săptămână din septembrie/octombrie. Primarul și directorul centrului cultural din vestita comună olteană s-au gândit să-și vândă roșiile, vinetele și ardeii, dar nu oricum, ci să se ducă pomina. Gabriel Mihalcea, ab­sol­vent al unei facultăți de drept, a renunțat de mult să se mai gândească la avocatură, dedicându-se grădină­ritului și culturii populare din satul lui. Îi place să spună că n-a încetat nici o clipă să fie țăran. "Țăran sunt, ță­ran îmi zice”, parafrazează el un cunoscut cântec olte­nesc. Locuind în Izbiceni, satul său natal din fostul ju­deț Romanați, actualul Olt, pe malul drept al Oltului, Mi­halcea crede că la acea răscruce de drumuri de câm­pie se află o bună parte din matricea oltenească moș­te­nită din străvechimea romană: grădinăritul și obiceiu­rile de peste an. Coloniștii romani și, mai târziu, pro­toromânii, ca să nu mai vorbim de olteni, vor fi păstrat cu grijă modul de viață al dacilor de câmpie. Nu se știe dacă roșiile de Izbiceni sunt o comoară din acele tim­puri, dar e de ajuns să rupi în mâini și să guști o astfel de legumă, ca să-ți amintești de gusturile ro­mâ­nești de altădată. Sprijiniți de primărie, grădinarii din Izbiceni au pornit să cucerească Bucureștiul. Pe mu­zica lui Tudor Gheorghe, erou pe viață al Izbi­ceniului (centrul cultural poartă deja numele marelui rapsod), recolta țăranului de modă nouă s-a vândut în câteva ore. "Să fi avut de zece ori pe atâtea”, spune Mi­halcea, "și tot nu-i mulțumeam pe toți bucureștenii care ne-au cerut roșii”.

"A făcut un vecin o probă,
și șase luni de zile, o roșie olandeză a rămas roșie, nu s-a muiat! Ce sunt astea? Tiugi modificate genetic?”


Gabriel Mihalcea este considerat un grădinar mic în Izbiceni. Ce-l deosebește de cei mai avuți este în­drăzneala de a fi omul timpului său. De a încerca să se adapteze cerințelor europene, cum ar fi asocierea și modernizarea fermelor cu bani europeni. Când a venit pentru prima dată la un târg țărănesc din București, în urmă cu doi ani, a întrebat: "Ce roșii doriți, dom­ni­lor?”. "Astea, ale voastre, de Izbiceni!”, au răspuns cei mai mulți dintre cumpărători. "Astea le veți avea... Și, zău dacă mint”, spune directorul centrului cultural din comună, "dacă urmăream ca un obsedat doar câș­tigul, mie mi-ar fi fost mai bune alea olandeze. Bine colorate, rezistente, tari, înalt productive și fără gust. Cresc repede, au zece etaje de rodire, cu câte șapte roșii pe etaj, sunt șaptezeci de bucăți, adică șapte, până la zece kilograme. Dar la astea, de Izbiceni, știi câte îmi rămân la un fir? Maximum un kilogram! Iată diferența. A făcut un vecin o probă și șase luni de zile o roșie olandeză a rămas roșie, nu s-a ofilit, nu s-a mu­­iat! Ce sunt astea? Tiugi modificate genetic?”. Deși mai sunt încă olteni care se țin de modă, culti­vând "olan­deze”, Mihalcea este convins că viitorul este al legumelor și, mai ales, al roșiilor românești. "De unde acum câțiva ani rămâneau neadunate pe câmp, acum cererea s-a înmiit. Oamenii vor din nou legume ade­vă­rate, ca pe timpul bunicilor. Dacă nu s-or trezi stră­inii, să le cumpere cu pământ cu tot...” Vrea să facă pasul mai departe, spre producția bio. Chiar din această toamnă se va înscrie pentru conversie și este con­vins că nu va avea prea mult de așteptat, deoa­rece și așa nu folo­sește decât gunoi de grajd în solarii. Vorbind despre greu­tățile legumicultorului român, care ține la soiurile străvechi, devenit un "exotic” pe cale de dispariție, Ga­briel Mihalcea arată cu degetul spre stat. "Până când nu vor exista programe pe termen lung, nu sunt șanse să se schimbe ceva”. "L-am auzit pe mi­nistrul agriculturii zilele trecute, cum că ministerul va lua în calcul serios și va încuraja foarte tare consumul de legume românești. Nu știu cum o să facă treaba asta, le doresc succes, dar dacă nu ajung la talpă, să-l în­trebe pe țăran, nu vor face nimic. Nu hipermarketurile sunt soluția, deoarece producătorul român nu poate să furnizeze marfă stan­dardizată pe termen lung. Dacă o face, totuși, atunci să fiți siguri că va fi vorba tot de roșii olandeze, cultivate în pământ românesc. Asta nu schimbă nimic. Ați văzut în piețe cum încearcă unii să vă păcălească, scriind, abia vizibil, pe etichetă, «roșii românești», dar de fapt e vorba de legume olan­deze, tari ca piatra, roșii ca focul, dar lipsite de ori­ce aromă, de orice fior gus­tativ? Adevăratele roșii româ­nești au fior, au suflet, dom­nilor! Dacă m-ar întreba pe mine, aș re­co­man­da celor din minister încurajarea pie­țelor de nișă, relația directă dintre pro­du­cător și consumator, târguri în fiecare sector al Bucureștiului, alternativ pe anumite străzi. De asemenea, aș încuraja cerce­tarea, igno­rată de fostele guverne postdecem­bris­te. Aș face, pur și simplu, un «minister al roșiei», de­oa­rece este o legumă mult prea impor­tan­tă pentru noi toți. Soi românesc, gust ro­mâ­nesc, soluție româ­neas­că”.

"Țăranii din Izbiceni sunt foarte reticenți la asociere”

Gabriel Mihalcea și primarul Velica ar dori ca Iz­bi­ceniul să devină o marcă a câm­piei oltene, un "brand”, cum se zice. Dacă roșiile au prins aici cum au prins pepenii la Dăbuleni, cu atât mai bine. Pentru a avea suc­­ces, e nevoie de un lucru esențial: aso­cie­rea. Aso­cierea pentru producție sau aso­cierea pentru vânzare sau și una, și alta. Dar ce spun oltenii? "Nici să n-audă”, se necă­jește domnul Mihalcea. "Sunt foarte reti­cenți la asociere. Au rămas marcați de pe vremea c.a.p.-urilor. Încă nu li s-au închis ră­nile comunis­mului. Acum, cât ai fi de bun orator, să le explici: «dom'le, asocierea ne întărește, ne face mai puternici, ne face vo­cea mai auzită, ne deschide calea cre­ditelor la bănci, ne ferește de surprize în re­lațiile cu an­gro­siștii...», orice le-ai fi spus, nu s-a putut face. Nici mă­car la cultura ma­re, la grâu și porumb, unde sunt obligați să dea pământul în asociere, nu s-a făcut nimic. Suntem printre foarte puținele comune din țară unde asocierea n-a avut succes. Și nici vânzarea pământului. La noi, nimeni nu și-a vândut pământul și nu-l va vinde vreodată! Nu ne lăsăm însă descurajați. Vom încerca o formă de asociere nu pentru producție, ci pentru vân­zare, cum am auzit că se face în Mara­mureș. Poate doar așa să-i înduplecăm pe vreo câțiva”.

"Din acest an, Izbiceniul poate fi adăugat pe harta «zăpezilor de altădată» ale legumiculturii românești”

Cine gustă din dulceața roșiei de Izbi­ceni (încă se mai găsesc sâmbăta și du­mi­nica la Agronomie!), nu-și dă seama câte eforturi ascunde ieșirea producătorului în lume. Vinovat e statul care l-a lăsat pe țăran să-și croiască singur soarta. Iată cum vede situația Gabriel Mihalcea: "Nimeni n-a ținut seama de psihologia țărănească de la câmpie, degeaba le-a povestit Marin Preda tu­tu­ror. Politicienii au fost probabil corijenți la literatură. Ță­ranul, domnilor, are mersul ăla al lui, sănătos. El pâ­nă nu gândește de zece ori, nu face. Convinge-l, dom­­nule, dă-i niște bani pentru rulaj, fără dobândă, pe termen lung, cumva... Nu. N-a avut nimeni nici un in­teres. Și acum mâncăm roșii olandeze și ne îm­bol­nă­vim populația din orașe”.
Festivalul roșiei de Izbiceni este rezultatul cola­bo­rării dintre primărie și producătorii de roșii. Nu toți țăranii din Izbiceni au prins gustul roșiilor din bătrâni. Dar presiunea mediatică din această toamnă va întări tabăra tradiționaliștilor, în frunte cu primarul Mircea Velica, un gospodar ales de patru ori în scaunul edilitar. Marca "Izbiceni” va putea fi lipită pe fiecare pătlăgea, ca pe portocale. Lăutarii, sarmalele, bulionul făcut pe loc, grătarele și "friptura de raci de Romanați” (niște ardei roșii, umpluți cu legume și copți în cuptor, vân­duți cu sutele în câteva ceasuri), alături de panourile cu date statistice și istorice, de standurile foto cu sute de foto­grafii ilustrând viața din Izbiceni, au îndulcit toam­na bucureștenilor cu arome și imagini crezute de mult dispărute. Dacă, parțial, în anii trecuți, puteai să zici că amintirea roșiei românești s-a blocat în banca de se­mințe de la Suceava și în solariile unor gospodari din lo­calitățile Vidra (Giurgiu) și Matca (Galați), din acest an, Izbiceniul poate fi adăugat pe harta "zăpezilor de altădată” ale legumiculturii românești. Comună pu­ter­nică, populată de mulți tineri care refuză să-și pără­sească locurile natale, date fiind câștigurile obținute din munca pământului, Izbiceniul seamănă speranță și ambiție românească de a depăși crizele de tot felul. Binecuvântat de Dumnezeu cu ape freatice de suprafață (7-8 metri), pământul Izbiceniului mustește de rod bo­gat, ca odinioară terenurile din Texas de petrol. Din mo­­nografia comunei, mi-a plăcut un obicei care nu știu dacă se mai ține: când pe uliță trecea preotul, învă­ță­torul, șeful postului de jandarmi sau o altă persoană cu­noscută a fi cu studii (învățată), grupurile de femei care lu­crau în ulițe sau la colțuri de stradă se ridicau în pi­cioare în semn de respect. Oare fac același gest și as­tăzi, în fața licențiatului în drept Gabriel Mihalcea, omul care se mândrește nu cu diploma de avocat, ci cu aceea, moștenită din tată-n fiu, de... țăran?

Fotografii de Gabriel Mihalcea
și Corneliu Stăncescu