Orice ademenire are în ea şi un risc. La fel ca toamna... Pe lângă incendiul de culori pe care îl aprinde în păduri şi pe lângă roadele coapte şi parfumate pe care ni le aşează în farfurii, toamna cea frumoasă ascunde în alaiul care o însoţeşte, şi o grămadă de suferinţe legate de schimbarea de anotimp. Pe lângă răceli şi viroze, persoanele meteosensibile şi cardiacii se simt rău la răscrucea dintre vară şi toamnă, când aerul devine mai umed şi se răceşte. Suferinzii se văicăresc atunci de dureri în piept, dispnee (în popor se spune şi gâfâit), palpitaţii, ameţeli şi stări de leşin. Am o veste bună pentru toţi: concomitent cu terapia prescrisă de medicul curant, ne putem îngriji inima cu metode populare, ieftine sau chiar gratuite. Inima, mai ales cea bolnavă, răspunde bucuroasă la o "infuzie” de vitamine, prezente acum, mai mult ca oricând, în fructele şi legumele proaspete din pieţe.
Balsam cardiac
Trei lămâi, câte 200 g miez de nucă, stafide, smochine, caise şi prune uscate, se trec prin maşina de tocat carne, amestecându-se apoi cu 1 kg miere de albine. În pastă se toarnă 500 ml sirop de măceşe şi 100 ml tinctură de păducel, cumpărată din farmacie sau preparată în condiţii de casă şi se amestecă uniform. Produsul se lasă trei zile la macerat în frigider. Se consumă câte o lingură dimineaţa, pe nemâncate, până la terminarea preparatului. Se fac 2-3 cure pe an.
Angină pectorală, ateroscleroză, diverse probleme cardiace
O reţetă străveche propune vindecarea cu tinctură de urzică. Se culeg manual (cu mănuşa sau cu o pungă învelită pe palmă), în locuri nepoluate, 500 g de vârfuri de urzică, de circa 10-15 cm, cu condiţia să nu fie tăiate cu obiecte metalice. Acasă, planta se rupe în bucăţele mici, tot cu mâinile (nu se taie cu cuţitul), se freacă cu o lingură de lemn sau se pisează în piuliţă. Peste masa verde se toarnă un litru de ţuică. Se macerează în recipiente de culoare închisă, o zi în cameră, apoi 8 zile într-un dulap, la întuneric total, după care se strecoară şi se stoarce bine. Din tinctura vâscoasă, de un gri închis, se ia câte o linguriţă, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă. Durerile de inimă devin tot mai slabe şi se răresc, dar tratamentul nu se întrerupe decât după 30 de zile.
Fibrilaţie auriculară (aritmie)
Mod de preparare: Două linguriţe de plante din fiecare amestec se infuzează în 250 ml de apă fierbinte, trei ore plantele din primul set şi o oră din al doilea set. Se bea infuzia strecurată, împărţită în trei reprize (câte 75 ml) între mese, la intervale egale de timp (de ex. la orele 8, 14, 20). La mulţi pacienţi, concomitent cu dispariţia aritmiei, se reglează şi tensiunea arterială.
* Se amestecă câte un pahar de talpa-gâştii, flori de gălbenele şi jumătate de pahar de coada-calului. Toate plantele se toacă mărunt sau se trec prin maşina de carne. Două linguriţe pline de amestec se infuzează în 500 ml de apă clocotită timp de 40 de minute, cu vasul învelit într-un prosop flauşat. Se strecoară şi se bea întreaga cantitate, împărţită în 4 reprize, în timpul unei zile, în cure de 21 de zile, cu pauză de 10 zile între cure.
Dispnee cardiacă
La apariţia primelor semne de insuficienţă respiratorie, trebuie ales un tratament corect, după o consultaţie cu un medic specialist, care poate să stabilească un diagnostic precis. Trebuie să ţinem cont că în majoritatea cazurilor dispneea este o consecinţă a anumitor boli şi nu o afecţiune în sine. Deseori, dispneea însoţeşte simptomele de reacţie alergică care afectează mucoasa căilor respiratorii. În acest caz, tratarea ei numai prin metode populare poate fi periculoasă pentru viaţa pacientului.
Dacă dispneea este provocată de o afecţiune cardiacă, e bine să folosim infuzii sau tincturi din talpa-gâştii, plantă vestită pentru îmbunătăţirea funcţionării muşchiului cardiac, normalizarea ritmului şi creşterea puterii de contracţie cardiacă şi care are, de asemenea, un efect calmant în nevroze şi reglează tensiunea arterială. Sunt două modalităţi de preparare a leacurilor: numai din talpa-gâştii sau în combinaţie cu alte plante. Iată câteva exemple.
* Tinctura cu alcool. 1. Din frunze şi flori se prepară următoarea tinctură: 100 g plantă şi 500 ml ţuică de 70° sau 400 ml de vin alb de calitate se lasă la macerat 14 zile. Se beau câte 30-50 picături, de patru ori pe zi, cu 50 ml de apă călduţă. 2. Pentru bolnavii de angină pectorală, tinctura se face din 100 ml de suc stors din planta verde şi 250 ml de alcool de 40°. După 7 zile de macerat, se beau câte 20-30 de picături diluate într-o lingură de apă.
* Băi cu talpa-gâştii şi rădăcină de odolean. Se fierb în 3 litri de apă, timp de 30 de minute, trei pahare de talpa-gâştii (se poate cu tot cu rădăcină) şi un pahar de rădăcină de odolean (valeriană). Se infuzează 20 de minute şi se strecoară în cada cu apă caldă. Plantele rămase nu se aruncă, se mai folosesc de 2-3 ori, adăugând de fiecare dată la fierbere un pumn de plante proaspete. Se fac 2-3 băi pe săptămână, de 15-25 minute, până la dispariţia simptomelor bolii. Concomitent, se rezolvă problemele cu insomnia, sindromul de premenopauză (preclimacteriu), distonia neurocirculatorie.
Seara, se pune pe foc un litru de apă rece, cu 3 linguri de talpa-gâştii, 2 linguri rădăcină de odolean, 5 linguri de cicoare (iarbă), 2 linguriţe flori de lăcrămioară şi 4 linguri de flori sau fructe de păducel. După ce dă în clocot, se lasă pe foc slab 5 minute şi se infuzează aproape până la răcire. În infuzia călduţă, se încorporează un pahar de boabe de ovăz zdrobite şi se lasă acoperit până dimineaţa. Se beau câte 150 ml, de 4 ori pe zi, înainte de masă, în cure de 21 de zile.
Insuficienţă cardiacă cu nevroză şi depresie
Se amestecă bine plantele următoare, tocate mărunt: talpa-gâştii, frunze de arţar, roiniţă - câte 3 pahare; flori de albăstrele, seminţe de fenicul sau chimen zdrobite, flori de păducel - câte un pahar, flori de lavandă, sunătoare şi hamei, câte 1/2 de pahar. Se infuzează 2 linguri pline de amestec în 500 ml de apă fierbinte (mai bine în termos), timp de 1,5 ore. Se beau câte 120 ml, de 4 ori pe zi, între mese.
Dispnee cu astenie, diverse semne de îmbătrânire, nevroză
Cinci lămâi şi cinci căţei de usturoi se toacă mărunt, se amestecă cu 0,5 litri de miere de albine. Amestecul se toarnă într-un borcan ce se închide etanş. Se pune la macerat în frigider, timp de trei zile. Se consumă 2-4 linguriţe o dată pe zi, de preferat dimineaţa. Înainte de a fi înghiţit, amestecul se ţine câteva minute în gură.
O altă metodă din bătrâni recomandă să bem de 2-3 ori pe zi o cană de ceai din ramuri tinere de mure de pădure.
Infarct miocardic
Reţeta 1. Se amestecă în părţi egale rădăcini de odolean, flori de gălbenele, de trifoi roşu, siminoc, lăstari de rozmarin sălbatic, talpa-gâştii, petale de trandafir, seminţe de fenicul, scoarţă de salcie. Două linguriţe de amestec se opăresc în 300 ml apă clocotită, se infuzează timp de 6 ore în termos. Se strecoară şi se bea în 3-4 reprize, înainte de masă.
Reţeta 2. La fel ca în reţeta precedentă, se amestecă flori de arnică, flori de castan, frunze de podbal, de piciorul caprei (colbu), mătase de porumb, lavandă cu frunze şi flori, talpa-gâştii, seminţe de fenicul. Plantele se râşnesc mărunt. O lingură plină se infuzează în termos, în 250 ml de apă, timp de 4 ore. Se bea în 4 reprize, cu o oră înainte de masă.
* Ceapă cu miere. Se stoarce suc din ceapă roşie şi albă, în proporţii egale. Se amestecă 100 ml de suc cu 100 ml miere de albine de calitate şi se consumă câte o lingură, de 2-3 ori pe zi, între mese.
* Scoruşul negru. Reglează tensiunea la persoanele hipertensive, îmbogăţeşte organismul cu o gamă largă de vitamine şi microelemente. Se amestecă 1 kg fructe de scoruş zdrobite cu 2 kg de miere de albine. Se consumă câte o lingură, de 2 ori pe zi, urmărindu-se atent valorile de tensiune.
* Ceai de măceşe. O linguriţă de fructe de măceş curăţate de seminţe se pun la fiert în 200 ml de apă de izvor. După ce dau în clocot, se mai lasă 3 minute pe foc. După răcire, în decoct se dizolvă o pastilă de mumio, amestecând 3-4 minute. Se beau câte 100 ml, de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de 10 zile.
* Balsam cu răchiţele. Locuitorii din zona montană pot folosi cu succes balsamul preparat din 1 kg de fructe de răchiţele şi 200 g usturoi, tocate în maşina de carne şi amestecate cu 300 g miere de albine. Amestecul se macerează 3 zile, apoi se consumă câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
Ischemie
Hipotensiune
La persoanele în vârstă, hipotensiunea poate produce tulburări de ritm şi alte probleme. Pentru reglarea tensiunii, puteţi să preparaţi un remediu din mai multe plante, câte 4 linguri de: rădăcină de leuştean, frunze de mesteacăn, coada-şoricelului, sovârf, urzică, patlagină, rotungioară; câte 2 linguri - coada-calului, trifoişte-de-baltă, fructe de ienupăr, flori de cicoare şi de siminoc, 14 linguri de sunătoare. Seara, se pun în termos 3 linguri de amestec, se toarnă 550 ml de apă fierbinte şi se lasă până dimineaţă. Se împarte infuzia în trei doze şi se bea cu 30-40 de minute înainte de masă. Se ţin cure de 14 zile, cu pauze de 5 zile, până se termină tot amestecul.