Toamna și inima

Elena Josan
Sfaturi pentru cardiaci, la schimbarea de anotimp

Orice ademenire are în ea și un risc. La fel ca toam­na... Pe lângă incendiul de culori pe care îl aprinde în păduri și pe lângă roadele coapte și parfumate pe care ni le așează în farfurii, toam­na cea frumoasă ascunde în alaiul care o însoțește, și o grămadă de suferințe legate de schimbarea de ano­timp. Pe lângă răceli și viroze, persoanele meteosen­sibile și cardiacii se simt rău la răscrucea dintre vară și toamnă, când aerul devine mai umed și se răcește. Su­ferinzii se văicăresc atunci de dureri în piept, dispnee (în popor se spune și gâfâit), palpitații, amețeli și stări de leșin. Am o veste bună pentru toți: concomitent cu terapia prescrisă de medicul curant, ne putem îngriji inima cu metode populare, ieftine sau chiar gratuite. Inima, mai ales cea bolnavă, răspunde bucuroasă la o "infuzie” de vitamine, prezente acum, mai mult ca ori­când, în fructele și legumele proaspete din piețe.

Balsam cardiac

Trei lămâi, câte 200 g miez de nucă, stafide, smo­chine, caise și prune uscate, se trec prin mașina de tocat carne, amestecându-se apoi cu 1 kg miere de albine. În pastă se toarnă 500 ml sirop de măceșe și 100 ml tinc­tură de păducel, cumpărată din farmacie sau preparată în condiții de casă și se amestecă uniform. Produsul se lasă trei zile la macerat în frigider. Se con­sumă câte o lingură dimineața, pe nemâncate, până la terminarea preparatului. Se fac 2-3 cure pe an.

Angină pectorală, ateroscleroză, diverse probleme cardiace

O rețetă străveche propune vindecarea cu tinctură de urzică. Se culeg manual (cu mănușa sau cu o pungă învelită pe palmă), în locuri nepoluate, 500 g de vârfuri de urzică, de circa 10-15 cm, cu condiția să nu fie tă­iate cu obiecte metalice. Acasă, planta se rupe în bu­cățele mici, tot cu mâinile (nu se taie cu cuțitul), se freacă cu o lingură de lemn sau se pisează în piu­liță. Peste masa verde se toarnă un litru de țuică. Se ma­cerează în recipiente de culoare închisă, o zi în came­ră, apoi 8 zile într-un dulap, la întuneric total, după care se strecoară și se stoarce bine. Din tinctura vâs­coasă, de un gri închis, se ia câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă. Durerile de inimă devin tot mai slabe și se răresc, dar tratamentul nu se întrerupe decât după 30 de zile.

Fibrilație auriculară (aritmie)

* Se prepară în părți egale două amestecuri de plante: I. Flori de tei, vâsc, fructe de păducel, fructe negre de scoruș și semințe de mărar; II. Cimbru, su­nătoare, salvie, coji de ceapă. Se bea alternativ, trei zile, ceai preparat din amestecul nr. I, apoi trei zile ceai din rețeta nr. II (se poate și din 5 în 5 zile).
Mod de preparare: Două lingurițe de plante din fiecare amestec se infuzează în 250 ml de apă fier­binte, trei ore plantele din primul set și o oră din al doi­lea set. Se bea infuzia strecurată, împărțită în trei reprize (câte 75 ml) între mese, la intervale egale de timp (de ex. la orele 8, 14, 20). La mulți pacienți, con­comitent cu dispariția aritmiei, se reglează și tensiu­nea arterială.
* Se amestecă câte un pahar de talpa-gâștii, flori de gălbenele și jumătate de pahar de coada-calului. Toate plantele se toacă mărunt sau se trec prin mașina de carne. Două lingurițe pline de amestec se infu­zează în 500 ml de apă clocotită timp de 40 de minute, cu vasul învelit într-un prosop flaușat. Se strecoară și se bea întreaga cantitate, împărțită în 4 reprize, în timpul unei zile, în cure de 21 de zile, cu pauză de 10 zile între cure.

Dispnee cardiacă

La apariția primelor semne de insuficiență respi­ratorie, trebuie ales un tratament corect, după o consul­tație cu un medic specialist, care poate să stabilească un diagnostic precis. Trebuie să ținem cont că în majori­ta­tea cazurilor dispneea este o consecință a anumitor boli și nu o afecțiune în sine. Deseori, dispneea înso­țeș­te simptomele de reacție alergică care afectează mu­coasa căilor respiratorii. În acest caz, tratarea ei numai prin metode populare poate fi periculoasă pentru viața pacientului.
Dacă dispneea este provocată de o afecțiune cardia­că, e bine să folosim infuzii sau tincturi din talpa-gâștii, plantă vestită pentru îmbunătățirea funcționării mușchiului cardiac, normalizarea ritmului și creșterea puterii de contracție cardiacă și care are, de asemenea, un efect calmant în nevroze și reglează tensiunea arte­rială. Sunt două modalități de preparare a leacurilor: numai din talpa-gâștii sau în combinație cu alte plante. Iată câteva exemple.
* Infuzie simplă. Do­uă linguri de talpa-gâștei se opăresc în 250 ml de apă fierbinte și se infu­zează în termos sau într-un vas învelit în plapumă, timp de 2 ore. Infuzia stre­curată se bea câte o lin­gu­ră, de 5 ori pe zi, între me­se. Dacă durerile de inimă sunt provocate de nevroză, se beau câte 60 ml, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă.
* Tinctura cu alcool. 1. Din frunze și flori se pre­pară următoarea tinctură: 100 g plantă și 500 ml țuică de 70° sau 400 ml de vin alb de calitate se lasă la ma­cerat 14 zile. Se beau câte 30-50 picături, de patru ori pe zi, cu 50 ml de apă călduță. 2. Pentru bolnavii de angină pectorală, tinctura se face din 100 ml de suc stors din planta verde și 250 ml de alcool de 40°. După 7 zile de macerat, se beau câte 20-30 de picături diluate într-o lingură de apă.
* Băi cu talpa-gâștii și rădăcină de odolean. Se fierb în 3 litri de apă, timp de 30 de minute, trei pahare de talpa-gâștii (se poate cu tot cu rădăcină) și un pahar de rădăcină de odolean (valeriană). Se infuzează 20 de minute și se strecoară în cada cu apă caldă. Plantele rămase nu se aruncă, se mai folosesc de 2-3 ori, adău­gând de fiecare dată la fierbere un pumn de plante proas­pete. Se fac 2-3 băi pe săptămână, de 15-25 minu­te, până la dispariția simptomelor bolii. Concomitent, se rezolvă problemele cu insomnia, sindromul de pre­menopauză (preclimacteriu), distonia neurocircu­lato­rie.

Insuficiență cardiacă cu dispnee

Seara, se pune pe foc un litru de apă rece, cu 3 lin­guri de talpa-gâștii, 2 linguri rădăcină de odolean, 5 linguri de cicoare (iarbă), 2 lingurițe flori de lăcră­mioară și 4 linguri de flori sau fructe de păducel. După ce dă în clocot, se lasă pe foc slab 5 minute și se infu­zează aproape până la răcire. În infuzia călduță, se în­corporează un pahar de boabe de ovăz zdrobite și se lasă acoperit până dimineața. Se beau câte 150 ml, de 4 ori pe zi, înainte de masă, în cure de 21 de zile.

Insuficiență cardiacă cu nevroză și depresie

Se amestecă bine plantele următoare, tocate mă­runt: talpa-gâștii, frunze de arțar, roiniță - câte 3 pa­hare; flori de albăstrele, semințe de fenicul sau chimen zdrobite, flori de păducel - câte un pahar, flori de la­vandă, sunătoare și hamei, câte 1/2 de pahar. Se infu­zează 2 linguri pline de amestec în 500 ml de apă fier­binte (mai bine în termos), timp de 1,5 ore. Se beau câte 120 ml, de 4 ori pe zi, între mese.

Dispnee cu astenie, diverse semne de îmbătrânire, nevroză

Cinci lămâi și cinci căței de usturoi se toacă mă­runt, se amestecă cu 0,5 litri de miere de albine. A­mestecul se toarnă într-un borcan ce se închide etanș. Se pune la macerat în frigider, timp de trei zile. Se con­sumă 2-4 lingurițe o dată pe zi, de preferat dimineața. Înainte de a fi înghițit, amestecul se ține câteva minute în gură.
O altă metodă din bătrâni recomandă să bem de 2-3 ori pe zi o cană de ceai din ramuri tinere de mure de pădure.

Infarct miocardic

Remediile propuse mai jos se folosesc în perioada de reabilitare, dar și pentru profilaxie. Este importantă și starea psihică a bolnavului, care trebuie ajutat să în­țeleagă că după ce a suferit un infarct viața nu se ter­mină. Omul poate trăi activ, dacă nu-și lasă aripile în jos și dacă sprijină activitatea inimii cu remedii po­tri­vite. Rețetele următoare se beau timp de 6 luni, schim­bându-le la fiecare 2 luni.
Rețeta 1. Se amestecă în părți egale rădăcini de odo­lean, flori de gălbenele, de trifoi roșu, siminoc, lăs­tari de rozmarin sălbatic, talpa-gâștii, petale de tran­da­fir, semințe de fenicul, scoarță de salcie. Două lin­gurițe de amestec se opăresc în 300 ml apă clocotită, se infuzează timp de 6 ore în termos. Se strecoară și se bea în 3-4 reprize, înainte de masă.
Rețeta 2. La fel ca în rețeta precedentă, se ames­tecă flori de arnică, flori de castan, frunze de podbal, de piciorul caprei (colbu), mătase de po­rumb, lavan­dă cu frunze și flori, talpa-gâștii, semințe de fenicul. Plantele se râșnesc mărunt. O lingură plină se infu­zează în termos, în 250 ml de apă, timp de 4 ore. Se bea în 4 reprize, cu o oră înainte de masă.
* Ceapă cu miere. Se stoarce suc din ceapă ro­șie și albă, în proporții egale. Se amestecă 100 ml de suc cu 100 ml miere de albine de calitate și se con­sumă câte o lingură, de 2-3 ori pe zi, între mese.
* Scorușul negru. Reglează tensiunea la persoa­nele hipertensive, îmbogățește organismul cu o gamă largă de vitamine și microelemente. Se amestecă 1 kg fructe de scoruș zdrobite cu 2 kg de miere de al­bine. Se con­sumă câte o lingură, de 2 ori pe zi, ur­mărindu-se atent valorile de tensiune.
* Ceai de măceșe. O linguriță de fructe de mă­ceș curățate de semințe se pun la fiert în 200 ml de apă de izvor. După ce dau în clocot, se mai lasă 3 mi­nute pe foc. După răcire, în decoct se dizolvă o pas­tilă de mumio, amestecând 3-4 minute. Se beau câte 100 ml, de 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 10 zile.
* Balsam cu răchițele. Locuitorii din zona mon­tană pot folosi cu succes balsamul preparat din 1 kg de fruc­te de răchițele și 200 g usturoi, tocate în ma­șina de carne și amestecate cu 300 g miere de albine. Ames­tecul se macerează 3 zile, apoi se consumă câte o linguriță, de 3 ori pe zi, înainte de masă.

Ischemie

Fitoterapeuții recomandă persoanelor bolnave să facă de două ori pe an, toamna și primăvara, câte o cură cu hrean, timp de o lună. Dimineața se dă pe răză­toarea cu orificii mici o bucată de rădăcină de hrean. Se ames­tecă cu o linguriță de miere de albine și se ia câte o lin­guriță cu o oră înainte de masă, cu câteva înghi­ți­turi de apă călduță. Vă recomand să cereți și părerea medicului de familie, dacă folosiți în timpul curei mai multe me­dicamente pentru diferite afecțiuni.

Hipotensiune

La persoanele în vârstă, hipotensiunea poate pro­du­ce tul­­burări de ritm și alte probleme. Pentru reglarea ten­siu­nii, puteți să preparați un remediu din mai multe plante, câte 4 linguri de: rădăcină de leuștean, frunze de mesteacăn, coada-șoricelului, sovârf, urzică, patla­gină, rotungioară; câte 2 linguri - coada-calului, tri­foiște-de-baltă, fructe de ienupăr, flori de cicoare și de siminoc, 14 linguri de sunătoare. Seara, se pun în ter­mos 3 linguri de amestec, se toarnă 550 ml de apă fier­binte și se lasă până dimineață. Se împarte infuzia în trei doze și se bea cu 30-40 de minute înainte de masă. Se țin cure de 14 zile, cu pauze de 5 zile, până se termi­nă tot amestecul.