Există numeroase persoane care acuză dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere, zgomot sau ţiuit în urechi, aritmii, dureri în zona pieptului, sângerări nazale, oboseală. Cel mai adesea, cauza tuturor acestor neplăceri este hipertensiunea arterială (HTA). Din păcate, adesea ignorăm puţinele simptome precoce ale bolii şi permitem hipertensiunii să îşi continue acţiunea. În faza ei incipientă, hipertensiunea nu este însoţită de semne clinice foarte clare. Chiar dacă din când în când apar simptome ale bolii, ele nu au o intensitate atat de mare încât să ne trimită la medic. Diagnosticul de hipertensiune se stabileşte măsurând cu ajutorul tensiometrului tensiunea arterială. Dar nu este suficientă o singură valoare crescută pentru a se putea aprecia corect dacă hipertensiunea este prezentă sau nu. Sunt necesare cel puţin două măsurători la diverse intervale de timp.
Tensiunea arterială are două componente:
- tensiunea arterială sistolică (valoarea mai mare) care reprezintă presiunea generată în timpul contracţiei cardiace, pentru a pompa sângele de la inimă spre celelalte organe;
- tensiunea arterială diastolică (valoarea mai mică) care reprezintă presiunea la nivelul vaselor sanguine în momentul în care inima se relaxează (se umple cu sângele venit din restul corpului).
Tensiunea arterială se măsoară în milimetri coloană de mercur şi este considerată normală, atunci când valoarea sistolică este mai mică de 135 mm Hg, iar cea diastolică, mai mică de 85 mm Hg.
Reducerea valorilor tensiunii arteriale se face prin trei mecanisme combinate:
- hipotensor, prin efect vasodilatator coronarian şi periferic, cardiotonic, calmant, sedativ asupra sistemului nervos simpatic;
- diuretic, prin eliminarea apei în exces;
- hipocolesterolemiant, ştiut fiind riscul pe care îl reprezintă valorile crescute ale colesterolului în apariţia aterosclerozei, accidentelor vasculare cerebrale, infarctului miocardic.
Controlul periodic este foarte important, deoarece hipertensiunea se corelează în mod direct cu creşterea riscului de angină pectorală şi infarct miocardic, accident vascular cerebral şi insuficienţă cardiacă congestivă.
Tratamentul de fond al bolnavului hipertensiv poate fi asigurat de medicaţia naturală, cel puţin în primii ani ai evoluţiei bolii. Când nu se mai obţine răspuns terapeutic, se poate asocia medicaţie alopată.
Programul FARES: exclusiv produse din plante
HIPOTENSOARE
Echipa de cercetare multidisciplinară de la Fares Orăştie a realizat o gamă de produse naturale (ceaiuri, tincturi, capsule) destinate unui tratament eficient, lipsit de efecte adverse, în hipertensiune şi hipercolesterolemie.
Plantele acţionează asupra pârghiilor de reglare a tensiunii arteriale, prin mai multe mecanisme: dilatarea arterelor coronariene şi periferice (păducel, saschiu, vâsc, talpa gâştei, măslin, traista-ciobanului), acţiunea calmantă, sedativă asupra sistemului nervos vegetativ (păducel, talpa-gâştei, vâsc), acţiunea diuretică, de reducere a volumului circulant vascular prin stimularea eliminării de apă (talpa-gâştei, mesteacăn, troscot, pir, saschiu, sulfină), reducerea valorilor colesterolului şi prevenirea aterosclerozei (saschiu, păducel, măslin, rostopască, păpădie).
Astfel, în hipertensiunea stadiul I (uşoară), cu valori între 140/80 şi 160/100 mm Hg, se poate face tratament cu Capsule Tensiune (1-2 capsule, de trei ori pe zi) care au în compoziţie: vâsc, talpa-gâştei, saschiu, usturoi şi măslin.
Vâscul are propietăţi hipotensive, cardiotonice, vasodilatatoare coronariene şi periferice, sedative.
Talpa-gâştei are o acţiune liniştitoare asupra sitemului nervos central şi asupra inimii. Este recomandată în afecţiunile cardiovasculare organice (cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă) şi funcţionale (palpitaţii, angor funcţional, salturi tensionale).
Saschiul este folosit încă din Evul Mediu, când se prescria în migrene, ameţeli şi pierderea memoriei. În prezent, din el se extrage vincamina, care intră în compoziţia medicamentelor folosite pentru reducerea tensiunii arteriale, diminuarea ritmului cardiac, ateroscleroză şi oxigenarea creierului.
Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante, fiind menţionat în primul papirus egiptean consacrat plantelor medicinale, care datează din anul 1500 î.H. Studii laborioase, publicate în lumea întreagă, au demonstrat ştiinţific că usturoiul este hipotensor, vasodilatator, cardiotonic, hipocolesterolemiant şi anticoagulant.
Măslinul este cunoscut încă din antichitate, fiind un simbol al păcii şi longevităţii. Studii moderne au identificat prezenţa în frunzele de măslin a unor substanţe active, cu proprietăţi hipotensoare, antiaritmice, relaxante ale musculaturii netede, antiaterosclerotice, antioxidante.
Forţa ceaiurilor
* Ceaiul T (reţeta Farago) şi-a dovedit eficienţa în cei peste optzeci de ani de când este utilizat în scop terapeutic, cu plante cu acţiune hipotensoare şi calmant-sedative (troscot, tarhon, sunătoare, roiniţă). Prin prezenţa în componenţa sa a troscotului şi sunătoarei, acest ceai are acţiune hipotensoare. La acestea se adaugă efectul diuretic, dat de troscot, şi cel vasodilatator, prin acţiunea principiilor active din sunătoare. Ceaiul reduce tensiunea şi încordarea psihică.
* Un alt ceai recomandat în HTA este Ceaiul Tensiune, având plante cu acţiune hipotensoare, diuretică, sedativă, hipocolesterolemiantă (păducel, traista-ciobanului, talpa-gâştei, lavandă şi măslin).
DIURETICE
Diureticele constituie una dintre cele mai valoroase clase de medicamente hipertensive. Ele reduc masa ventriculară stângă, similar cu alte clase de hipertensive.
De exemplu, plantele existente în compoziţia Capsulelor Diuretic, realizate de firma Fares din Orăştie. Acestea sunt: traista-ciobanului, mesteacănul, sulfina, troscotul şi pirul.
Traista ciobanului are fructele în formă de inimioară sau «traistă de cioban». Este uşor diuretică, dezinfectantă urinar şi hemostatică.
Mesteacănul exercită, în primul rând, o acţiune diuretică; de asemenea, favorizează eliminarea acidului uric şi colesterolului, dizolvă treptat calculii urinari, scade uşor tensiunea arterială.
Sulfina are acţiune diuretică, vasodilatatoare, fluidifiantă a sângelui şi anticoagulantă, fiind recomandată în tratamentul hipertensiunii arteriale şi pentru eliminarea edemelor.
Troscotul acţionează asupra epiteliului renal, favorizând creşterea cantităţii de urină eliminată, însă fără a produce depleţie de potasiu. Având şi efect hipotensiv, este recomandat în hipertensiune şi suferinţe cardiovasculare.
Pirul este o plantă diuretică şi tonic-remineralizantă.
În hipertensiunea arterială cu valori de peste 150/90 mm Hg, însoţită de edeme (gambiere, cardiace), noi recomandăm Capsule Tensiune (2 capsule, de 3 ori pe zi) şi Capsule Diuretic (1-2 capsule, de 3 ori pe zi).
HIPOCOLESTEROLEMIANTE
Tinctura Colesterol are în compoziţie extracte de frunze de măslin, frunze de anghinare, rostopască, rizomi de ghimbir şi usturoi. Anghinarea are o puternică acţiune de scădere a nivelului colesterolului. Această tinctură se poate administra o perioadă de una-două luni, câte 20-40 de picături, de trei ori pe zi. Tratamentul poate continua cu Capsulele Colesterol, care au în compoziţie rostopască, păpădie, frunze de pătlagină, extract de frunze de măslin şi extract de frunze de anghinare.
Rostopasca creşte secreţia lipazei şi amilazei pancreatice, responsabile de digestia grăsimilor, contribuind la scăderea colesterolului şi lipidelor, prin transformarea lor în acizi biliari.
Pătlagina reduce concentraţia lipidelor plasmatice, a colesterolului şi trigliceridelor, iar prin efectul laxativ, contribuie la scăderea absorbţiei grăsimilor la nivel intestinal.
Capsulele Colesterol pot fi luate câte două, de trei ori pe zi, timp de 2-3 luni.
Ceaiul Colesterol are în compoziţie: ceai verde, sulfină, păpădie, măceş, rozmarin, urzică, coada-calului şi ulei esenţial de lămâie. Se poate bea în hipertensiune însoţită de valori mari ale colesterolului, împreună cu capsulele sau tinctura.
Tratamentele elaborate de specialiştii de la Fares Orăştie, bazate exclusiv pe plante, sunt alternativa sigură şi sănătoasă la medicaţia alopată, în formele uşoare şi medii de hipertensiune, şi ca o completare a tratamentelor alopate, când boala se prezintă în forme avansate. Toate produsele sunt evaluate clinic şi lipsite de efecte adverse.
Dr. BUŞNEAG DANIELA medic Api-Fitoterapie, cabinet FARES - str. C. A. Rosetti nr. 31, Bucureşti, tel.0756/02.28.50, www.fares.ro