Draga mea prietenă "Formula AS”,
Cred c-ar trebui să încep prin a explica îndrăzneala cu care m-am adresat, numindu-te prietenă, însă cum poţi numi o publicaţie cu care ai făcut cunoştinţă prin anii '94, cu care te-ai întâlnit săptămânal, care ţi-a adus bucurii în suflet, ţi-a fost de folos, şi care prin tot ceea ce şi cum scrie, nu te-a dezamăgit niciodată? Toate secţiunile publicaţiei sunt interesante şi îmi plac, dar cea pe care o citesc prima este "Asul de inimă”. Am trăit intens alături de cei ce şi-au publicat poveştile de dragoste, vâltoarea iubirii lor, romantismul, dar şi dezamăgirile.
În anii tinereţii, am trăit şi eu un astfel de sentiment, o iubire scurtă, dar intensă, pe care aş numi-o "O iubire de-o vară”. Aveam douăzeci şi patru de ani, terminasem o facultate, aveam un serviciu stabil, făceam ceea ce-mi plăcea. În mrejele dragostei nu prea mă lăsasem prinsă, căci atunci când ea apărea, lăsam să vorbească mai mult raţiunea, aşa că eram permanent în aşteptare, sperând că într-o zi... Şi ziua aceea a venit. A apărut brusc, într-un februarie cu iz primăvăratic, când printre colegii de şcoală am descoperit un tânăr înalt, atletic, chipeş care-mi căuta privirea. Şi, privindu-ne în ochi, am simţit un fior. A urmat un bileţel, prin care spunea că vrea să-mi vorbească. Totul a început ca şi cum ne-am fi cunoscut de-o veşnicie, însă raţiunea mea nemiloasă intervenea întruna, atrăgându-mi atenţia că băiatul cu pricina era cu doi ani mai mic ca mine. Dar insistenţele lui au avut câştig de cauză. Pentru că locuiam în localităţi diferite, corespondenţa, aproape zilnică, se făcea printr-un curier la îndemână: scrisori nevinovate, în care ne povesteam cum ne-am petrecut ziua şi în care ne făceam planuri pentru sfârşitul de săptămână când, cel mai adesea, ne întâlneam la balul de sâmbătă seara. Dansul a fost cel care ne-a apropiat cel mai mult. Înlănţuiţi în ritmul de vals sau contopiţi în acorduri melancolice de tango, iubirea noastră a început să prindă aripi.
Totul era minunat, ne pierdeam în lungi discuţii legate de tot felul de subiecte, mă simţeam iubită şi protejată. Prietenul meu drag m-a ajutat să depăşesc situaţia oarecum dificilă în care mă aflam în acea perioadă. Crescută într-un regim aproape spartan, de doi părinţi ostili unul altuia, eu nu reuşeam, la vârsta pe care o aveam, să-mi impun propriile dorinţe, lăsându-mă condusă, dirijată de ei. El a fost cel care m-a ajutat să capăt încredere în mine, să-mi impun punctul de vedere.
Relaţia noastră devenea din ce în ce mai intensă, dar oarecum şi atipică. Nu ne-am făcut niciodată declaraţii de dragoste unul altuia, promisiuni sau jurăminte, dar ne topeam în lungi îmbrăţişări şi săruturi, limitându-ne doar la atât, căci eu eram definitiv hotărâtă să mă dăruiesc doar celui ce avea să-mi devină soţ. Am petrecut seri romantice de vis, sub bolta înstelată, în aroma îmbătătoare a salcâmilor sau teilor înfloriţi.
Timpul trecea pe lângă noi şi a venit 1 octombrie, când iubitul meu îşi începea studiile universitare şi urma să plece în alt oraş. M-am bucurat pentru el, dar am decis să punem capăt relaţiei, lăsându-i, am zis eu, posibilitatea să-şi trăiască studenţia aşa cum se cuvenea. Doream oare sincer lucrul acesta? Inima mea îmi spunea altceva. Mi-era teamă că-l voi pierde şi nu am vrut să sufăr mai mult decât o făceam deja. N-a înţeles atitudinea mea, dar mi-a respectat dorinţa, drept pentru care nu am mai ţinut nici un fel de legătură cu el.
Au trecut doi ani, în care eu balansam, indecisă, între două relaţii, însă a fost suficient să ne întâlnim la nunta unor prieteni comuni şi iubirea, pe care abia îmi impusesem să o uit, ne-a aruncat, ce-i drept, doar pentru o seară, unul în braţele celuilalt, ca şi cum ieri ne-am fi despărţit.
Peste încă un an, fiecare dintre noi era căsătorit. (Ca un făcut al sorţii, am avut nunţile în aceeaşi zi.) Vremea a trecut, găsindu-mă captivă într-o căsnicie nereuşită, mereu nefericită şi umilită. Singurul lucru bun a fost fiul nostru, pe care îl ador. Peste douăzeci şi ceva de ani, biruit de vicii, soţul meu şi-a găsit sfârşitul. Am mers înainte cu sufletul frânt.
Ştiu că-n tot acest timp, prin cunoştinţe, prieteni, iubitul meu din adolescenţă s-a interesat mereu de soarta mea, însă eu nu am încercat niciodată să aflu ceva despre el.
După treizeci şi doi de ani, aveam să-l reîntâlnesc, la un eveniment cultural. M-a văzut în mulţime şi a venit să mă salute. Nu ştiu ce va fi simţit el, dar eu, care aproape îi uitasem chipul, am avut senzaţia că nu-l văzusem de-o zi. Acum fiecare din noi îşi vede de viaţa lui, el într-un mare oraş, cu familia lui, eu în deplină singurătate, bucurându-mă de fiul meu, plecat departe, pe meleaguri străine, de-o floare deschisă în grădina din spatele casei, de-un fluture, de-un răsărit de lună... Dar viaţa este imprevizibilă.
După alţi cinci ani, iată-ne implicaţi, absolut întâmplător, amândoi într-un proiect legat de comunitatea noastră, fiind nevoiţi să colaborăm. Ne întâlnim des şi, deşi discutăm doar chestiuni legate de proiect, simt în vocea lui acele inflexiuni ce trădează chimia care a fost mereu între noi. Oare până când mă va urmări sentimentul acesta aşa de puternic? Oare când am greşit? M-aş bucura dacă povestea mea de iubire va stârni ecouri în sufletul vreunui cititor al revistei, de la care m-aş bucura să aflu şi un răspuns.
Cu stimă şi cu drag,
MĂRIUCA
13.10.2012, 20:30Maria Angela
Se spune si am convingerea ca este adevarat, ca te obsedeaza iubirea pentru o persoana, cu atat mai mult cu cat este neimplinita. Eu am fost indragostita in scoala de un baiat si nu l-am uitat niciodata, desi am o casnicie fericita si o familie implinita.Daca si el simte la fel, va veti apropia acum si... ce-o vrea Dumnezeu!
14.10.2012, 12:56Dumbrava Ion
Este pacat ca nu ai avut indrazneala sa transformi, ceea ce tu numesti "iubirea dintr-o vara", in ceea ce cu adevarat ar fi avut valoare pentru tine (voi), in IUBIREA de O VIATA. La ce-ti folosesc oare in prezent boabele de roua ale aducerilor aminte ? Ah, cit de bune i-ar fi omului citeva grame de intelepciune in momente cheie ale vietii ! Ori tu, atunci, in acea vara care a aprins focul dragostei in inima ta, ai avut astfel de momente cheie. Din nestiinta, din teama, din timiditate sau pur si simplu din prostie, in loc sa te muti cu totul si definitiv in coliba DRAGOSTEI, tu te-ai multumit cu un abandon.
Gresit fatuca. Gresit. De omul iubit nu fugi in directie opusa, ci mergi intru intimpinarea lui cu toata zestrea sentimentelor tale. Si i te daruiesti despuiata de orice prejudecata, de orice nimic al acestei lumi nemilos de trecatoare. La ce-ti foloseste acuma tinguirea aducerilor aminte care-ti tulbura revoltator de adinc trairile ? Cine rateaza clipa, se rateaza pe sine, iar ea, clipa, dusa definitiv ramine. Si lasa in urma-i vintul spulberarii care o sa doara ori de cite ori vom avea ragazul sa ne intoarcem inapoi la acea perioada a vietii. Imi pare rau, nespus de rau, ca ti-a fost dat sa nu ai parte de fericire si sa cunosti adevarata dragoste in casnicia pe care ai avut-o. Cita naivitate din parte-ne ! Uitam, cu sau fara de buna stiinta, un lucru elementar: ceasul vietii nu-l putem da inapoi. Nici macar cu o secunda, d-apai sa-l dam cu ani de zile in urma. Nu avem inspiratia si intelepciunea necesare in momentele care cu adevarat au insemnatate in viata noastra, ne vor lovi, mai tirziu, regretele. Asta este.
Cei mai multi dintre parinti isi doresc, pentru copiii lor, sa le fie sanatosi, inteligenti si sa devina oameni cu avutii. Un parinte cu-adevarat iubitor trebuie, in rugaciunile-i rostite in poala adinca a noptii, sa se roage si pentru INTELEPTIREA odrasleisale. De foarte multe ori in viata, citeva boabe de intelepciune au valoare mai mare decit dealuri de bogatie materiala. Un om intelept STIE ca adevarata bogatie pe care o are fiecare dintre noi este in inima noastra. Acesta este TEZAURUL care are VALOARE. Cine intelege asta este bine, cine nu sa-si faca mamaliga fara de brinza si sa o manince. Goala. Sa vada daca o sa-i placa. Cele bune Mariuco. Si nu te lasa napadita de prea multe amintiri. Te vor imbatrini inainte de vreme.
23.11.2012, 02:22Marinescu Marian
Da, povestea ta are ecou in sufletele oamenilor, mai ales in sufletele celor care au iubit asa ca tine. Eu m-am intalnit cu ea dupa 26 de ani. Intre timp o cautasem la scurt timp dupa ce divortasem. Nu am avut norocul sa o gasesc atunci. Am gasit-o cand lucram in Germania. Emotiile au fost ca atunci cand eram adolescent. Iubirea de asemenea.... am fost surprins sa simt cata era... era acolo. Nu mai facea zgomot sau valuri ca in adolescenta, dar era ACOLO... calma linistita si prezenta, ca o mare linistita si senina.... Acum... locuim in tari diferite, mai tinem legtura... ne minunam de surprizele vietii.... Si INTOTDEAUNA persista intrebarea "si daca.... am fi rmas impreuna...." cel putin mie imi ia imaginatia forme destul de incantatoare.... si totusi... eu sunt casatorit, imi iubesc sotia, dar privind sincer in adancul inimii... o iubesc si pe EA, nu pot sa neg asta. Este un sentiment sublim...
Eu nu cred ca ai gresit, eu cred ca trebuie sa te bucuri de acea iubire. Sunt oameni care trec prin viata fara sa fi iubit macar o data. Daca esti detasata si contempli doar IUBIREA... vei fi fericita.