Ţara poveştilor
- "Poveste din Bucovina”, noul album ce aşteaptă toamna ca să fie lansat, te seduce, înainte de a fi ascultat, prin frumuseţea desenelor care îl însoţesc. Ce-aţi urmărit prin această grafică de excepţie?
- Astăzi, când muzica se piratează pe scară largă şi nu mai merită să dai banii pe un album, singura justificare este să îl transformi într-un obiect de artă. Şi a ieşit, într-adevăr, după multă trudă, un album neobişnuit, o desfătare pentru ochi şi auz. Pentru înregistrarea lui, am colaborat cu cel mai vestit viorist din părţile Sucevei, bătrânul Vasile Mucea din Bilca, şi cu formaţia "Trei Parale”. Albumul este produs de Gavril Ţărmure din Bistriţa şi este ilustrat cu grafica lui Virgiliu Parghel, pictor şi grafician consacrat. Desenele au ca suport versuri scrise de mine, caligrafic, cu tocul, în tuş. Hârtia e specială, colorată în tonuri calde, pregătită de un alt pictor, Vasile Mureşan-Murivale, cu o tehnică de băiţuire învăţată de la profesorul lui, maestrul Corneliu Baba, cel care i-a insuflat şi lui Virgiliu Parghel gustul pentru hârtie şi creion, pentru desen, pentru colaje grafice.
- Aşa cum spune şi titlul, albumul e plin de poveşti. De unde le-aţi învăţat?
- Lângă casa părintească de la Lişna, un sat aflat la jumătatea distanţei dintre Dorohoi şi Dărăbani, locuia o femeie bătrână, mare povestitoare. Mama mă trimitea deseori la dânsa cu diverse treburi, iar eu uitam să mai vin acasă! Stăteam cu gura căscată şi o observam ore întregi, însoţindu-şi fapta cu vorba, spunând poveşti ori îngânând un cântec. Îmi amintesc, de pildă, că la începutul Postului Mare, spăla totul cu leşie, oalele pentru gătit, vătraiul, plita, clanţa uşii, duşumeaua. Totul era curăţat şi primenit, pregătit pentru post. Făcea apoi nişte turte nedospite, coapte pe plită, pe care le împărţea vecinilor şi care miroseau înnebunitor. Şi comportamentul ei se schimba în acea perioadă, era mai smerit, vorba mai molcomă şi cu un plus de măsură. Aşadar, am crescut între poveşti. M-am format cu ele. De aceea, am pus discului o frază generică: "Unde se spun poveşti în casă, acolo-i Dumnezeu”. "Cui spune poveşti, îi iartă Dumnezeu păcatele!”, se mai zice.

Dăscăliţa din Lişna
- Dascălii de ţară erau consideraţi, odinioară, luminătorii poporului. Dvs. i-aţi avut în casă. Ce aţi moştenit mai de preţ de la ei?
- Am primit o sumă de învăţături pe care le-am purtat după mine toată viaţa. Acolo, în casa din Lişna, îmi amintesc că veneau la mama, la "doamna”, ţărăncile din sat, să le înveţe modele noi de cusături, de împletituri, ori vreo reţetă nouă de dulceţuri...

- Dăscăliţă-cântăreaţă. De cântec cum v-aţi apropiat?
- Mama cânta foarte frumos, la fel, tatăl meu. Cântam şi eu la serbările şcolare... Mă acompaniam la acordeon, la care învăţasem mai mult autodidact, cu un pic de ajutor din partea tatălui meu. Mai târziu, am participat la mai multe concursuri şi festivaluri, de unde mă întorceam cu premii pentru autenticitate. La faza finală a unui festival studenţesc, care se desfăşura la Bacău, am cântat o doină care a făcut mare impresie. Un regizor cunoscut mi-a remarcat expresivitatea, mi-a spus că am talent actoricesc şi mi-a propus să mă pregătească pentru a da admitere la Teatru, la Bucureşti. Dar m-am gândit că vocaţia mea este catedra, munca de profesor, aşa că am renunţat, nu chiar fără părere de rău. În 1979, când am terminat Facultatea de filologie din Suceava, română-franceză, eram deja căsătorită şi cu cei doi copii, Daniel şi Diana, aduşi pe lume. Am continuat să cânt, să apar în spectacole şi la televiziune, să fac înregistrări în radio, pentru câteva albume, trei colective şi două personale. Am colaborat doi ani cu Ansamblul Folcloric "Ciprian Porumbescu” din Suceava, am învăţat să cânt la cobză, de la un cobzar bătrân, Nicolae Păsnicuţ. Iar la alcătuirea repertoriului am primit ajutor de la profesorul de muzică Constantin Irimia. El mi-a încredinţat şi câteva piese foarte frumoase, între care "Bătucita”, cântecul cu care m-am lansat. În paralel, perioada petrecută la catedră a fost una cu rost, pentru că mergând la şcoală, la ţară, am revenit în contact cu lumea satului, am cules de acolo un material uriaş de folclor oral - cântece, povestiri, legende, vorbe de duh. Cred că am fost un profesor de vocaţie. O vreme, după ce am renunţat la catedră pentru muzică, mi-a lipsit mult şcoala...
"Doină, doină, cântec dulce!...”
- De ce a trebuit să renunţaţi la cariera pedagogică?
- Aveam concerte în ţară şi în străinătate, cu grupul lui Grigore Leşe, în care intrasem, şi nu puteam să mai fac faţă deselor turnee şi orelor de la şcoală în paralel. Întâlnirea cu Grigore Leşe a fost una crucială. Îi datorez, printre

"Dragostea dăruieşte, tu învaţă să primeşti!”
- De la o vreme, aţi lăsat Bucovina pentru traiul în Bucureşti. Nu vă dezrădăcinează un oraş aşa de mare şi de inform?
- În viaţă, intervin la un moment dat întâmplări extraordinare, care te aşează pe un făgaş. O altă astfel de întâlnire a fost cea cu pictorul Virgiliu Parghel, sucevean şi el. Ne-am întâlnit... pe stradă, acum trei ani.
