După cum se ştie, hipertensiunea arterială determină ameţeli, dureri de cap, zgomote în urechi, astenie fizică (oboseală) şi evoluţia spre insuficienţă cardiacă, accidente vasculare cerebrale, hemoragii în fund de ochi etc.
TRATAMENTE CU PLANTE
* 300 g usturoi pisat se amestecă cu 500 ml vodcă şi se lasă la macerat 14 zile într-o sticlă de culoare închisă, la întuneric şi căldură. Apoi, maceratul se filtrează printr-un tifon dublu. Se ţine într-un flacon bine astupat şi se ia, de trei ori pe zi, câte o lingură înainte de masă.
* Timp de 10 zile se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă, dintr-un amestec de 3 linguriţe zahăr farin şi o linguriţă de scorţişoară.
* Timp de 30 de zile se bea dimineaţa, pe stomacul gol, o linguriţă de scorţişoară dizolvată într-o cană de lapte bătut.
* Zilnic se bea, cu 15 minute înainte de masa de prânz, câte o jumătate de cană de suc de sfeclă.
* Se striveşte în mojar cimbru proaspăt (flori şi frunze de pe 2 rămurele) şi se amestecă cu 2 linguri de miere. Se ia de trei ori pe zi, la două ore după masă.
Regim alimentar
* Se vor evita alimentele cu multe calorii.
* Micşorarea drastică a cantităţii de sare de bucătărie consumată, iar în perioada de înrăutăţire a bolii, suprimarea completă a acesteia.
* Eliminarea grăsimilor animale şi, în orice caz, a cărnii de porc şi produselor din carne de porc; de două ori pe săptămână se va putea consuma o carne uşoară, slabă: vită, viţel, pui, curcan, peşte, miel.
* Limitarea vitaminelor D şi K.
* Să se consume pâine din făină neagră sau tărâţe.
* Este bine ca baza alimentaţiei să o constituie legumele crude şi fructele (sucuri din legume, fructe crude, lapte degresat, infuzii slabe de rădăcină de cicoare).
* Nu se vor consuma cafea, ciocolată, băuturi alcoolice tari, afumături, vânat, marinate.
* Mesele vor fi frecvente şi reduse cantitativ.
* Vara, fructele uscate se înlocuiesc cu fructe proaspete şi se pregătesc diverse alte salate de sezon.
Bolnavii obezi pot introduce în dietă 1-2 zile pe săptămână de regim monoalimentar, cum ar fi:
- zi de lapte - 6 căni de lapte fiert, băute din 2 în 2 ore;
- zi de mere - 150-300 g mere, de cinci ori pe zi;
- zi de pepene roşu - 300 g pepene roşu, de cinci ori pe zi;
- zi de salată - de 4-5 ori pe zi, câte 200-250 g salată cu ulei;
- zi de iaurt - de 6 ori pe zi, câte 30 g iaurt sau kefir.
BĂUTURI
Suc proaspăt de tomate
Sucul de tomate proaspăt este un tonic vascular. Se aleg roşiile bine coapte, sănătoase, întregi. Se îndepărtează codiţele, se spală, se scurg, se trec prin maşina de tocat sau storcător. Se bea câte un pahar zilnic, timp îndelungat.
Ceai diuretic din ceapă şi miere
50 g miere, 200 ml apă, 100 g ceapă. Ceapa se curăţă, se fierbe 5 minute, într-un vas acoperit, la foc moale. Se răceşte puţin, se stoarce, se strecoară şi la lichidul rămas se adaugă mierea. Se amestecă bine şi se bea călduţ, seara la culcare. Este contraindicat dispepticilor, celor cu ulcer stomacal şi duodenal şi celor cu gastrite hiperacide.
Băutură de dovleac fiert
500 g miez de dovleac, fără seminţe, se taie bucăţele şi se fierb într-un vas emailat, cu apă cât cuprinde. După ce s-a înmuiat dovleacul, se scurge apa şi se păstrează. Dovleacul fiert se pune într-un vas şi se freacă cu lingura de lemn până ce se face o pastă fină, apoi se adaugă apa în care a fiert şi se amestecă până la omogenizare. Băutura rezultată se consumă în 2 reprize, dimineaţa şi seara. Cura durează 30 de zile.
prof. dr. ing. GHEORGHE I. BĂRBATU