După cum se știe, hipertensiunea arterială determină amețeli, dureri de cap, zgomote în urechi, astenie fizică (oboseală) și evoluția spre insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale, hemoragii în fund de ochi etc.
TRATAMENTE CU PLANTE
* 300 g usturoi pisat se amestecă cu 500 ml vodcă și se lasă la macerat 14 zile într-o sticlă de culoare închisă, la întuneric și căldură. Apoi, maceratul se filtrează printr-un tifon dublu. Se ține într-un flacon bine astupat și se ia, de trei ori pe zi, câte o lingură înainte de masă.
* Timp de 10 zile se ia câte o linguriță de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă, dintr-un amestec de 3 lingurițe zahăr farin și o linguriță de scorțișoară.
* Timp de 30 de zile se bea dimineața, pe stomacul gol, o linguriță de scorțișoară dizolvată într-o cană de lapte bătut.
* Zilnic se bea, cu 15 minute înainte de masa de prânz, câte o jumătate de cană de suc de sfeclă.
* Se strivește în mojar cimbru proaspăt (flori și frunze de pe 2 rămurele) și se amestecă cu 2 linguri de miere. Se ia de trei ori pe zi, la două ore după masă.
Regim alimentar
* Se vor evita alimentele cu multe calorii.
* Micșorarea drastică a cantității de sare de bucătărie consumată, iar în perioada de înrăutățire a bolii, suprimarea completă a acesteia.
* Eliminarea grăsimilor animale și, în orice caz, a cărnii de porc și produselor din carne de porc; de două ori pe săptămână se va putea consuma o carne ușoară, slabă: vită, vițel, pui, curcan, pește, miel.
* Limitarea vitaminelor D și K.
* Să se consume pâine din făină neagră sau tărâțe.
* Este bine ca baza alimentației să o constituie legumele crude și fructele (sucuri din legume, fructe crude, lapte degresat, infuzii slabe de rădăcină de cicoare).
* Pentru îmbogățirea dietei cu magneziu se recomandă folosirea tărâțelor, crupelor de hrișcă și ovăz, varză, cartofi, stafide, smochine, caise uscate.
* Nu se vor consuma cafea, ciocolată, băuturi alcoolice tari, afumături, vânat, marinate.
* Mesele vor fi frecvente și reduse cantitativ.
* Vara, fructele uscate se înlocuiesc cu fructe proaspete și se pregătesc diverse alte salate de sezon.
Bolnavii obezi pot introduce în dietă 1-2 zile pe săptămână de regim monoalimentar, cum ar fi:
- zi de lapte - 6 căni de lapte fiert, băute din 2 în 2 ore;
- zi de mere - 150-300 g mere, de cinci ori pe zi;
- zi de pepene roșu - 300 g pepene roșu, de cinci ori pe zi;
- zi de salată - de 4-5 ori pe zi, câte 200-250 g salată cu ulei;
- zi de iaurt - de 6 ori pe zi, câte 30 g iaurt sau kefir.
BĂUTURI
Suc proaspăt de tomate
Sucul de tomate proaspăt este un tonic vascular. Se aleg roșiile bine coapte, sănătoase, întregi. Se îndepărtează codițele, se spală, se scurg, se trec prin mașina de tocat sau storcător. Se bea câte un pahar zilnic, timp îndelungat.
Ceai diuretic din ceapă și miere
50 g miere, 200 ml apă, 100 g ceapă. Ceapa se curăță, se fierbe 5 minute, într-un vas acoperit, la foc moale. Se răcește puțin, se stoarce, se strecoară și la lichidul rămas se adaugă mierea. Se amestecă bine și se bea călduț, seara la culcare. Este contraindicat dispepticilor, celor cu ulcer stomacal și duodenal și celor cu gastrite hiperacide.
Băutură de dovleac fiert
500 g miez de dovleac, fără semințe, se taie bucățele și se fierb într-un vas emailat, cu apă cât cuprinde. După ce s-a înmuiat dovleacul, se scurge apa și se păstrează. Dovleacul fiert se pune într-un vas și se freacă cu lingura de lemn până ce se face o pastă fină, apoi se adaugă apa în care a fiert și se amestecă până la omogenizare. Băutura rezultată se consumă în 2 reprize, dimineața și seara. Cura durează 30 de zile.
prof. dr. ing. GHEORGHE I. BĂRBATU