Rețete pentru - tensiune mărită

Cititor Formula AS
* Unul din marile pericole ale caniculei *

După cum se știe, hipertensiunea arterială determină amețeli, dureri de cap, zgo­mote în urechi, astenie fizică (oboseală) și evoluția spre insuficiență cardiacă, accidente vascu­lare cerebrale, hemoragii în fund de ochi etc.

TRATAMENTE CU PLANTE

* 300 g usturoi pisat se amestecă cu 500 ml vodcă și se lasă la macerat 14 zile într-o sticlă de culoare închisă, la întuneric și căldură. Apoi, mace­ratul se filtrează printr-un tifon dublu. Se ține într-un flacon bine astupat și se ia, de trei ori pe zi, câte o lingură înainte de masă.
* Timp de 10 zile se ia câte o linguriță de trei ori pe zi, cu o oră înainte de masă, dintr-un amestec de 3 lingurițe zahăr farin și o linguriță de scorțișoară.
* Timp de 30 de zile se bea dimi­neața, pe sto­macul gol, o linguriță de scorțișoară dizolvată într-o cană de lapte bătut.
* Zilnic se bea, cu 15 minute îna­inte de masa de prânz, câte o jumătate de cană de suc de sfeclă.
* Se strivește în mojar cimbru proas­păt (flori și frunze de pe 2 ră­murele) și se amestecă cu 2 linguri de miere. Se ia de trei ori pe zi, la două ore după masă.

Regim alimentar

* Se vor evita alimentele cu multe calorii.
* Micșorarea drastică a cantității de sare de bucătărie consumată, iar în perioada de înrăutățire a bolii, suprimarea completă a acesteia.
* Eliminarea grăsimilor animale și, în orice caz, a căr­nii de porc și produselor din carne de porc; de două ori pe săptă­mână se va putea consu­ma o carne ușoară, slabă: vită, vițel, pui, curcan, pește, miel.
* Limitarea vitaminelor D și K.
* Să se consume pâine din făină neagră sau tărâțe.
* Este bine ca baza alimentației să o constituie legumele crude și fructele (sucuri din legume, fructe crude, lapte degresat, infuzii slabe de rădăcină de cicoare).
* Pentru îmbogățirea dietei cu mag­neziu se recomandă folosirea tă­râ­țelor, crupelor de hrișcă și ovăz, varză, cartofi, stafide, smochine, caise uscate.
* Nu se vor consuma cafea, ciocolată, băuturi alcoolice tari, afumături, vânat, marinate.
* Mesele vor fi frecvente și reduse cantitativ.
* Vara, fructele uscate se înlocuiesc cu fructe proaspete și se pregătesc diverse alte salate de sezon.
Bolnavii obezi pot introduce în dietă 1-2 zile pe săptămână de regim monoalimentar, cum ar fi:
- zi de lapte - 6 căni de lapte fiert, băute din 2 în 2 ore;
- zi de mere - 150-300 g mere, de cinci ori pe zi;
- zi de pepene roșu - 300 g pepene roșu, de cinci ori pe zi;
- zi de salată - de 4-5 ori pe zi, câte 200-250 g salată cu ulei;
- zi de iaurt - de 6 ori pe zi, câte 30 g iaurt sau kefir.

BĂUTURI

Suc proaspăt de tomate

Sucul de tomate proaspăt este un tonic vascular. Se aleg roșiile bine coapte, să­nătoase, întregi. Se îndepăr­tea­ză codițele, se spală, se scurg, se trec prin mașina de tocat sau stor­că­tor. Se bea câte un pahar zilnic, timp în­delungat.

Ceai diuretic din ceapă și miere

50 g miere, 200 ml apă, 100 g cea­pă. Ceapa se curăță, se fierbe 5 mi­nute, într-un vas acoperit, la foc moa­le. Se răcește puțin, se stoarce, se stre­coară și la lichidul rămas se adaugă mierea. Se amestecă bine și se bea călduț, seara la culcare. Este con­traindicat dis­pepticilor, celor cu ulcer sto­macal și duodenal și celor cu gastrite hiperacide.

Băutură de dovleac fiert

500 g miez de dovleac, fără se­mințe, se taie bucățele și se fierb în­tr-un vas emailat, cu apă cât cuprin­de. După ce s-a înmuiat dovleacul, se scurge apa și se păs­trează. Do­vleacul fiert se pune într-un vas și se freacă cu lingura de lemn până ce se face o pastă fină, apoi se adaugă apa în care a fiert și se ames­tecă până la omo­ge­nizare. Băutura re­zul­tată se consumă în 2 re­prize, dimi­neața și seara. Cura durează 30 de zile.

prof. dr. ing. GHEORGHE I. BĂRBATU