Undeva, în cartierul Băneasa din Bucureşti, privirile trecătorilor sunt atrase de o clădire ciudată, cu ferestre în formă de fagure. Nouă şi făţoasă înainte de 1989, astăzi pare învechită şi prăfuită, deşi găzduieşte cea mai performantă ramură din domeniul medicinei naturii: APICULTURA. Purtând încă un nume vechi, de sorginte socialistă - ICDA, Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură -, instituţia din cartierul Băneasa e deservită de cei mai buni specialişti din lume în domeniul apiculturii. Da, cei mai buni din lume! Aţi citit bine, iar din mâinile şi cunoştinţele lor ies adevărate minuni pentru sănătate!
Lungul drum al excelenţei
Beneficiară a unei tradiţii de excepţie în cercetarea apicolă, care datează încă din perioada interbelică, România a înregistrat un pas decisiv în studiul ştiinţific al produselor stupului în anul 1974, când s-a inaugurat Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Apicultură, un moment istoric, datorat unui mare savant, prof. Veaceslav Harnaj (NULL-1988), preşedinte al APIMONDIA între 1965 - 1985. Având o bază materială bună şi echipe de cercetători de înaltă valoare, I.C.P.A. a devenit în scurt timp un institut de referinţă în diverse specialităţi apicole, iar în 1997, pe fondul transformărilor din sistemul economic şi de cercetare românesc, s-a transformat în Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, unitate de drept privat, ce aparţine Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
Cercetarea la superlativ
Fabrica de regine
- Doamnă director, conduceţi un institut care a rezistat vremurilor tranziţiei, în timp ce multe alte instituţii de cercetare din România s-au desfiinţat. Cum de s-a întâmplat aşa o minune?
- Supravieţuirea ICDA se datorează sistemului nostru de organizare. Fiindcă ne ocupăm cu studierea acestor insecte uimitoare, albinele, dorim să fim la fel de harnici şi la fel de bine organizaţi ca şi ele. Iubitori de albine au existat şi vor exista întotdeauna, iar noi, de-a lungul timpului, ne-am străduit să găsim cele mai bune metode de sprijin pentru apicultori. Se ştie că ţara noastră are tradiţie în apicultură, încă din timpul dacilor, iar faptul că am menţinut o colaborare strânsă cu apicultorii români ne-a ajutat să ţinem Institutul în activitate şi chiar să-l dezvoltăm la nivel european.
- Toate formulele realizate de ICDA - atât pentru apicultori, cât şi pentru consumatori - sunt de o calitate excepţională. Medicii apiterapeuţi nu au cuvinte să vă laude produsele... Cu ce specialişti lucraţi?
- Avem echipe de cercetare foarte valoroase. Activitatea noastră de cercetare este structurată pe subdomeniile organizaţiei internaţionale APIMONDIA. Astfel, lucrăm cu biologi şi ingineri zootehnişti specializaţi în genetică şi ameliorarea albinelor, avem oameni care se ocupă de tehnologiile de creştere, specialişti în resurse melifere, floră meliferă şi polenizare, oameni specializaţi în chimia şi tehnologia produselor apicole, specialişti pe probleme de valorificare a produselor apicole pentru sănătate şi alimentaţie, respectiv apiterapie - colectiv pe care cu onoare îl reprezint. De asemenea, în echipa noastră, avem specialişti în patologie apicolă, care studiază bolile ce afectează familiile de albine, pentru a găsi soluţii de păstrare a sănătăţii stupilor, dar şi specialişti în apiterapie veterinară. Iată, deci, că suntem o echipă complexă şi completă, şi de aceea cred că rezultatele cercetărilor noastre nu sunt lăudate întâmplător!
- Ce produse puneţi la dispoziţia apicultorilor români?
- Suntem unicul producător naţional de preparate pentru sănătatea albinelor - biostimulatori şi medicamente de uz apicol certificate GMP, conform normelor europene. Colectivul de genetică şi ameliorare produce mătci de elită, noi având certificatul de autorizare numărul 1 în România. Toţi apicultorii care vor să-şi facă ferme de multiplicare trebuie să-şi cumpere mătci de la institutul nostru. De asemenea, producem roiuri şi familii de albine în propriile stupine, iar de la acestea obţinem produse apicole foarte valoroase, pe care le transformăm în remedii apiterapeutice sau alimente-medicament.
- De unde vă luaţi mierea şi celelalte produse ale stupului? Vă bazaţi pe producţia proprie, sau le colectaţi de la apicultorii din ţară?
- În general, ne bazăm pe propria noastră producţie. Avem în teritoriu multe puncte de lucru (stupine de selecţie), dar şi stupine pentru producţia de miere. Chiar dacă folosim o serie de stupine doar pentru creşterea mătcilor, obţinem în acelaşi timp miere şi alte produse apicole. Dacă avem nevoie de miere din alte surse, efectuăm analize foarte laborioase de calitate (avem un laborator de chimia produselor apicole, acreditat conform standardului ISO 17025, iar ICDA este acreditat ISO 9001 şi ISO 14001 pentru Managementul Calităţii, respectiv Managementul Mediului).
Produse apiterapeutice de top
"Suntem, dacă nu unica ţară din lume, măcar printre foarte puţinele în care propolisul a fost avizat ca bază de medicament”
- Ce produse pentru sănătate realizaţi în cadrul Institutului?
- Noi am avut primul centru medical de apiterapie din lume! Prof. Harnaj a fost primul om de ştiinţă din lume care a avut ideea înfiinţării unui centru de apiterapie, iar Institutul nostru de cercetare a preluat această activitate, implicând în apiterapie medici specialişti, cu diferite specialităţi medicale, care alături de un colectiv valoros de farmacişti şi biochimişti au creat medicamente şi suplimente alimentare naturale, realizate din produsele stupului, în combinaţii cu extracte din plante medicinale şi alte produse naturale. Institutul a preluat centrul medical împreună cu o importantă arhivă de studii clinice, la care s-au adăugat multe alte studii finanţate prin programe de stat.
Astfel, am elaborat sute de lucrări de cercetare, realizate de medici de specialitate, care aveau obligaţia să prezinte rezultatele terapeutice ale produselor create de Institut, de-a lungul existenţei. Legislaţia s-a schimbat mult între timp, iar rigorile impuse de autorităţile farmaceutice şi medicale pentru autorizarea unui produs natural ca medicament sunt exagerat de mari. Dar chiar şi în aceste condiţii, vă declar cu toată mândria că suntem, dacă nu unica ţară din lume, măcar printre foarte puţinele în care propolisul a fost avizat ca bază de medicament! De altfel, avem două produse pe bază de propolis autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului: Tinctura de propolis şi Miprosept - supozitoare recomandate în tratamentul hemoroizilor şi al fisurilor anale!
Revenind la producţia Institutului, în primul rând vreau să vorbim despre produsele de colectură - ceea ce aduce albina în stup şi noi condiţionăm sub diferite forme. Aici amintesc mierea - cel mai bun medicament natural, de o calitate excepţională, strict controlată. Mierea este un aliment energetic perfect, pentru că are multe ingrediente naturale: zaharuri simple (fructoză şi glucoză) direct asimilabile, vitamine (C, A, D, K, complexul B) şi minerale (potasiu, magneziu, fosfor, calciu etc.).
Forma lor organică face ca organismul să le asimileze mult mai uşor. La fel de importanţi în biochimia organismului uman sunt şi acizii organici conţinuţi de miere (gluconic, fosforic, formic, lactic şi citric), care au un rol esenţial în buna funcţionare a metabolismului bazal. Enzimele produse de albine (amilaze, lipaze, catalaze), cu care se prelucrează nectarul, intervin şi ele benefic în procesele chimice ale materiei vii din organism. Pentru copii, consumul de miere este cheia pentru o dezvoltare armonioasă, deoarece mierea este cea care ajută la asimilarea calciului în oase, deci la întărirea sistemului osos. Producem diverse sortimente de miere - de tei, de salcâm, de pădure, de rapiţă, polifloră etc. De asemenea, avem şi diverse amestecuri recomandate, de regulă, în diverse afecţiuni: miere cu propolis, miere cu lăptişor de matcă etc.
Un alt important produs al stupului este polenul, pe care noi îl condiţionăm ca atare, sub formă uscată. Compoziţia şi calitatea lui nu sunt afectate, date fiind condiţiile în care este uscat, astfel încât toată bogăţia de componente active rămâne intactă. Polenul recoltat de albine conţine substanţe stimulatoare pentru organism: vitamine (C, E, complexul B şi betacaroten - important precursor al vitaminei A şi factor antioxidant natural), proteine, toţi aminoacizii esenţiali şi neesenţiali, lipide simple şi complexe, glucide, substanţe minerale, acizi nucleici, enzime. Este considerat unul dintre cele mai importante produse ale stupului, cu un excelent rol de hrană funcţională.
Denumită şi "pâinea albinelor”, păstura este un produs al stupului rezultat prin fermentarea polenului. Ea le este recomandată persoanelor care suferă de afecţiuni ale tubului digestiv şi ale ficatului, sau celor cu o digestie lentă. Ficatul trebuie să facă faţă substanţelor chimice din medicamente, dar şi pesticidelor, solvenţilor şi coloranţilor care se regăsesc în hrana pe care o consumăm. Compoziţia păsturii diferă de cea a polenului şi de aceea are o valoare nutritivă şi antibiotică sporită.
Datorită proprietăţilor sale antivirale, antitoxice şi antiinflamatorii, propolisul este cel mai puternic produs natural antiinfecţios. Eficienţa lui a fost demonstrată în multiple afecţiuni, fiind un bun stimulator al refacerii ţesuturilor afectate de răni, tăieturi, arsuri şi degerături. Propolisul este foarte eficient în tratarea durerilor de dinţi, vindecă mucoasa bucală şi opreşte sângerarea gingiilor. Tinctura de propolis realizată de noi este de o calitate fără egal!
Lăptişorul de matcă este un produs de o valoare inestimabilă, mai ales pentru copii. Stimulează creşterea, ajută organismul în perioadele de efort fizic şi intelectual, creşte rezistenţa organismului la acţiunea factorilor de stres, echilibrează sistemul nervos, îmbunătăţeşte memoria, capacitatea de concentrare şi ajută la refacerea celulară. Acţionează ca un catalizator pentru regenerarea organismului, având proprietatea de stimulare a multiplicării celulare, cu efecte directe asupra creşterii duratei de viaţă. Lăptişorul de matcă are proprietăţi antiinfecţioase şi antivirotice, fiind indicat în infecţiile gripale, în epidemiile virale şi în bolile infecţioase. Ameliorează efectele astmului bronşic, are efect bacteriostatic şi bactericid, imunomodulator, încetineşte multiplicarea tumorilor cu creştere lentă, normalizează secreţia de sebum a glandelor sebacee, stimulează regenerarea celulelor epiteliale. Este benefic în stările de oboseală cronică, dar şi în stările posttraumatice sau postoperatorii. Iată câte beneficii are un astfel de produs, care nu poate fi reprodus prin sinteză chimică!
După cum vedeţi, albina ştie întotdeauna ce să-şi aducă în stup, ca să aibă resurse de hrană, pentru a produce lăptişorul pentru matcă şi noile generaţii de albine. Putem spune, fără a exagera deloc, că ceea ce oferă stupul este o adevărată farmacie a naturii şi că albina este cel mai vechi medic cunoscut. Este foarte important de menţionat faptul că toate produsele apicole care au componente nutritive (şi mă refer aici la lăptişorul de matcă, la polen şi la miere) se comportă ca alimente funcţionale.
Suplimente alimentare
POLENAPIN
Polenapin este prezentat sub formă de tablete, pentru o administrare facilă la copii. Este un bun stimulent în denutriţia proteică, anemii, anorexie, adjuvant în tratamentul afecţiunilor hepatice şi gastrice, tonifiant pentru persoanele epuizate de efortul fizic susţinut, supliment nutritiv în stări carenţiale vitamino-proteico-minerale şi o importantă sursă de antioxidanţi naturali.
REVIPOL
Revipol este un amestec de polen şi vitamina C, realizat sub formă de tablete, care susţine sistemul imunitar. Principiile active ale componentelor energizează persoanele aflate în stări de debilitate fizică, activează funcţiile metabolice, protejează celulele hepatice, stimulează organismul bolnavilor cronici care suferă de afecţiuni însoţite de stări carenţiale, fiind un foarte bun complement alimentar vitamino-proteico-mineral.
POLENOLECITIN
Polenolecitin este un produs sub formă granulată, realizat din polen, miere şi lecitină vegetală din floarea-soarelui sau din soia, nemodificate genetic. Are gust plăcut, dulce, fiind uşor de administrat şi la copii. Lecitina vegetală conţine fosfolipide totale (constituenţi esenţiali ai ţesuturilor), cu rol de favorizare a proceselor de creştere şi dezvoltare ale organismului. Este indicat ca supliment nutritiv dietetic în stări de denutriţie, anemii, stări carenţiale asociate afecţiunilor cronice, în convalescenţe după afecţiuni hepatice, ca stimulent şi tonic general în scăderea randamentului fizic şi intelectual, surmenaj, oboseală. De asemenea, ajută foarte mult în tulburările de memorie, dar şi la întreţinerea sistemului cardiovascular, dat fiind faptul că ajută la combaterea plăcilor de aterom din ateroscleroză.
MELCALCIN
VI-FORT
Vi-Fort, condiţionat atât sub formă de pastă, cât şi sub formă de capsule, conţine un amestec sinergic de componente ale stupului: lăptişor de matcă, polen, extract de propolis, la care s-a adăugat lecitină, un grup de vitamine şi substanţe minerale, dar şi compuşi cu acţiune antioxidantă, care protejează ţesuturile şi celulele organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi. Vi-Fort este un tonic general excelent pentru susţinerea activităţilor fizice şi mentale, dar şi al metabolismului, asigurând necesarul zilnic de vitamine şi minerale şi contribuind ca modulator nespecific la întărirea sistemului imunitar. Prezenţa polenului şi a lăptişorului de matcă în compoziţia produsului asigură protecţia ficatului şi ajută la menţinerea unei bune funcţionări a sistemului cardiovascular. Are efecte foarte bune la organismele foarte slăbite - persoane stresate, bolnavi cu afecţiuni cronice, persoane în convalescenţă după maladii grave, persoane care muncesc în condiţii grele, cu un consum energetic foarte mare, copii care nu au poftă de mâncare, vârstnici etc.
Gama MELTONIC
În cazul gamei Meltonic, condiţionată sub formă de tablete, am asociat potenţialul terapeutic al produselor melifere cu cel al unor plante medicinale cunoscute pentru efectul lor benefic în diverse boli. Astfel, am folosit tinctura de rostopască, uleiul de eucalipt, uleiul de cimbru, uleiul de ienupăr, tinctura de păducel şi uleiul de cătină, pentru recomandările fitoterapeutice specifice fiecărei plante.
Supozitoarele MIPROSEPT
[/img]Supozitoarele Miprosept sunt foarte eficiente în problemele cauzate de hemoroizi, fisuri anale şi infecţii la nivelul ano-rectal. Dau rezultate foarte bune în susţinerea tratamentului afecţiunilor de prostată şi al afecţiunilor inflamatorii asociate cu infecţii. Chiar şi doamnele le pot folosi, sub formă de ovule, în cazul eroziunilor de col uterin sau altor probleme ginecologice, însă medicul specialist trebuie să le prescrie doza necesară.
SPRAY-UL CU PROPOLIS
Este benefic în tratamentul arsurilor de gradul 1 şi 2, dar şi pentru bolnavii imobilizaţi la pat care fac escare. Este un excelent dezinfectant şi cicatrizant natural, putând fi folosit pentru tratarea rapidă a rănilor, tăieturilor, înţepăturilor de albine etc. Spray-ul cu propolis n-ar trebui să lipsească din farmacia casei! Atenţie, cei care ştiu că au alergie la propolis trebuie să-l evite!
MEL-PROP
Mel-Prop este o combinaţie sinergică de compuşi naturali cu acţiune antioxidantă, care ajută la protejarea celulelor organismului împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi. Produsul ajută la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, contribuie la menţinerea sănătăţii inimii şi a sistemului cardiovascular, asigurând un nivel optim al colesterolului şi al lipidelor sanguine. De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii sistemului respirator şi a sistemului digestiv, prin stimularea secreţiilor glandelor anexe. Are efecte tonice asupra sistemului nervos şi ajută la menţinerea armonioasă a indicelui greutate/ înălţime, dar şi la echilibrarea metabolică.
PROPOSEPT
Componentele propolisului, principiul activ al tabletelor Proposept, îi conferă produsului proprietăţi antiseptice, cicatrizante, epitelizante şi antiinflamatorii la nivelul căilor respiratorii superioare şi al tractului digestiv, fiind recomandat în faringite, laringite, traheo-bronşite, tulburări dispeptice de etiologie variabilă.
ACNEOL-PROP
Este un produs dermato-cosmetic în compoziţia căruia se regăsesc mierea şi propolisul. Tinerii care se confruntă cu neplăcerile cauzate de acneea juvenilă, din cauza modificărilor hormonale, îl pot folosi cu rezultate foarte bune.
Loţiunea cosmetică ACNEOL-PROP are acţiune topică dezinfectantă şi cicatrizantă datorită propolisului, care conţine răşini, balsamuri, uleiuri eterice, gumorezine şi un important spectru de compuşi flavonoidici. Fiind un produs cu bază activă naturală, are eficacitate optimă în diferite afecţiuni ale tenului, mai ales în acneea juvenilă, fiind lipsit de reacţii adverse.
PROPODERM
Propoderm este o cremă cu un conţinut ridicat de substanţe naturale prezente în propolis, destinată îngrijirii pielii expuse unor factori de agresiune (produse chimice de curăţenie, soare, vânt, frig etc.). Flavonoizii dau un spectru larg de acţiune cremei: bactericidă, anestezică, regeneratoare a ţesutului epitelial, antifungică, antiinflamatoare, antipruriginoasă. Propoderm este indicat în arsuri de gradul I şi II, ulcer varicos, radiodermite, fisuri perianale, hemoroizi şi unele eczeme.
APIREVEN
Este o cremă de masaj cu un bogat conţinut în substanţe naturale, menite să menţină starea de confort a muşchilor şi a articulaţiilor, care asigură şi relaxare musculară. Principiile active ale cremei sunt veninul de albine şi o combinaţie de compuşi din propolis (flavone, uleiuri eterice, taninuri), care activează circulaţia sanguină periferică, oferind astfel o stare de confort şi relaxare.
Apireven poate fi aplicat direct, dar şi în procedurile de fizioterapie şi balneologie (ultrasonoforeză, fonoforeză). De asemenea, se pot face infiltraţii cu soluţii din venin de albine sau aplicaţii de venin de albine, prin înţepături directe, realizate de medicii specialişti, care trebuie să aibă şi cunoştinte de acupunctură, pentru că apipunctura dă rezultate foarte bune - şi medicii vă pot confirma acest lucru - dacă se asociază cu tratamentul oriental, pe principalele meridiane şi puncte de acupunctură.
Orizonturi optimiste
"O ţară binecuvântată de Dumnezeu”
- Cum vedeţi viitorul apiculturii în România?
- Atâta vreme cât vom iubi albinele, atât timp cât vom fi conştienţi că de ele depinde viitorul omenirii (având în vedere că peste o treime din alimentele pe care le consumăm zilnic sunt dependente de polenizarea cu albine - şi vorbesc aici de fructe şi legume), câtă vreme vom realiza importantul rol al albinei pentru propria noastră alimentaţie şi sănătate, apicultura va avea un viitor foarte frumos. România este o ţară binecuvântată de Dumnezeu, cu resurse bogate, curate, cu apicultori harnici, care au multe familii de albine. Apoi, albina românească este foarte harnică şi blândă... Iată doar câteva argumente care demonstrează că viitorul apiculturii în România arată bine.
- De unde se pot cumpăra toate aceste produse?
- Produsele noastre sunt recomandate în urma consultaţiilor, de către medicii Centrului de Apiterapie şi Terapii Complementare Naturale, redeschis în str. C.A. Rosetti nr. 31. Colaborăm cu medici foarte buni, cu competenţă în apifitoterapie, homeopatie, dar şi în alte terapii complementare. Toate produsele realizate de noi se pot procura de la farmacia din cadrul acestui Centru, dar şi de la magazinul nostru de prezentare şi desfacere, situat în B-dul Ficusului nr. 42, ori din magazinele Apicola din fiecare reşedinţă de judeţ.
- O ultimă întrebare: Cum putem deosebi o miere biologică, dintre atâtea mii de tone, câte se produc anual?
- Mierea biologică românească nu este un mit, ci chiar o realitate! Chiar şi prinţul Charles, înainte de a pleca la Londra, şi-a luat în bagaje miere de pădure, inegalabilă din punct de vedere al calităţilor terapeutice. În România, aproape toată mierea făcută în stupinele de munte este biologică. Mierea bio se obţine numai în zonele nepoluate, în care albinele sunt foarte sănătoase, iar apicultorul nu este forţat să facă hrăniri suplimentare şi nici să le aplice tratamente. Asta înseamnă apicultură bio! Avem organisme de certificare ce nu pot fi puse la îndoială. Consumatorii ar trebui să ştie că la Ministerul Agriculturii există un departament pentru produsele organice, pentru agricultură biologică. De asemenea, organizaţiile europene de certificare au acreditat în România o serie de firme care realizează aceste inspecţii, verifică şi supraveghează perioada de conversie pe care apicultorul trebuie s-o facă de la apicultura convenţională la apicultura biologică. În concluzie, când întâlnim o etichetă pe care scrie "produs biologic”, nu trebuie să ne îndoim de calitatea lui. M-aş teme mai curând de un produs bio importat, acolo chiar mi-aş pune semne de întrebare...
- Rigorile de certificare a produselor bio sunt mai mari la noi?
- Noi, românii, suntem mai atenţi, din toate punctele de vedere. Condiţiile de certificare de la noi sunt mult mai drastice (chiar draconice, aş zice) decât în multe ţări europene dezvoltate! Iar acesta este un lucru bun!
D-na dr. biochimist CRISTINA MATEESCU poate fi contactată la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti, B-dul Ficusului nr. 42, sector 1, tel. 021/232.50.60, 021/232.55.60
Detalii despre activitatea Institutului găsiţi la www.icdapicultura.ro