Dr. biochimist CRISTINA MATEESCU - "Stupul este o adevărată farmacie a naturii, iar albina este cel mai vechi medic cunoscut”

Florentin Popa
- director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură -

Undeva, în cartierul Băneasa din București, pri­virile trecătorilor sunt atrase de o clădire ciu­dată, cu ferestre în formă de fagure. Nouă și fățoasă înainte de 1989, astăzi pare învechită și pră­fuită, deși găzduiește cea mai performantă ramură din domeniul medicinei naturii: APICULTURA. Pur­tând încă un nume vechi, de sorginte socialistă - ICDA, In­stitutul de Cercetare și Dezvoltare pen­tru Apicultură -, instituția din cartierul Bă­neasa e deservită de cei mai buni specia­liști din lume în domeniul apiculturii. Da, cei mai buni din lume! Ați citit bine, iar din mâinile și cunoștințele lor ies ade­vărate minuni pentru sănătate!

Lungul drum al excelenței

Beneficiară a unei tradiții de excepție în cercetarea apicolă, care datează încă din perioada interbelică, România a înregistrat un pas decisiv în studiul științific al produselor stupului în anul 1974, când s-a inaugurat Institutul de Cercetare și Pro­ducție pentru Apicultură, un moment istoric, datorat unui mare savant, prof. Vea­ceslav Harnaj (NULL-1988), președinte al API­MON­DIA între 1965 - 1985. A­vând o bază materială bună și echipe de cercetători de înaltă valoare, I.C.P.A. a deve­nit în scurt timp un institut de refe­rință în diver­se spe­cia­lități apicole, iar în 1997, pe fondul transfor­mărilor din siste­mul economic și de cercetare româ­nesc, s-a trans­format în Institutul de Cercetare-Dez­vol­tare pen­tru Apicultură, unitate de drept privat, ce aparține Aso­ciației Cres­cătorilor de Albine din Ro­mânia.

Cercetarea la superlativ
Fabrica de regine


- Doamnă director, conduceți un institut care a rezistat vremurilor tranziției, în timp ce multe alte insti­tuții de cercetare din România s-au desființat. Cum de s-a întâmplat așa o minune?


- Supraviețuirea ICDA se datorează sistemului nos­tru de organizare. Fiindcă ne ocupăm cu studierea aces­tor insecte uimitoare, albinele, dorim să fim la fel de harnici și la fel de bine organizați ca și ele. Iubitori de albine au existat și vor exista întotdea­una, iar noi, de-a lungul timpu­lui, ne-am străduit să găsim cele mai bune metode de sprijin pentru apicultori. Se știe că țara noastră are tradiție în apicultură, încă din tim­pul dacilor, iar faptul că am menținut o cola­borare strânsă cu apicultorii români ne-a ajutat să ținem Institutul în activitate și chiar să-l dez­voltăm la nivel european.

- Toate formulele realizate de ICDA - atât pen­tru apicultori, cât și pentru con­sumatori - sunt de o cali­tate excepțională. Medi­cii apiterapeuți nu au cuvinte să vă laude produsele... Cu ce spe­cialiști lucrați?

- Avem echipe de cercetare foarte valoroase. Activitatea noastră de cercetare este structurată pe subdo­meniile organizației inter­naționale API­MON­­­DIA. Astfel, lu­crăm cu biologi și in­gineri zooteh­niști specia­lizați în gene­tică și ame­lio­rarea albi­ne­lor, avem oa­meni care se ocupă de teh­no­logiile de creștere, specialiști în re­surse melifere, floră meli­fe­ră și poleni­zare, oameni spe­cia­lizați în chi­mia și tehno­lo­gia pro­duselor apicole, specia­liști pe pro­bleme de valorificare a pro­duselor apicole pentru sănătate și alimentație, res­pectiv api­terapie - colectiv pe care cu onoare îl repre­zint. De asemenea, în echipa noastră, avem specialiști în pato­logie apicolă, care studiază bo­lile ce afectează fami­liile de albine, pentru a găsi solu­ții de păstrare a sănătății stupilor, dar și specialiști în apiterapie vete­rinară. Iată, deci, că suntem o echipă complexă și com­pletă, și de aceea cred că rezultatele cerce­tărilor noastre nu sunt lăudate întâmplător!

- Ce produse puneți la dispoziția apicultorilor români?

- Suntem unicul producător național de preparate pentru sănătatea albinelor - biostimulatori și medica­mente de uz apicol certificate GMP, conform normelor europene. Colectivul de genetică și ameliorare produce mătci de elită, noi având certi­ficatul de autorizare nu­mărul 1 în România. Toți apicultorii care vor să-și facă ferme de multiplicare trebuie să-și cumpere mătci de la institutul nostru. De ase­me­nea, producem roiuri și fa­milii de albine în propriile stupine, iar de la acestea obținem pro­duse apicole foarte valoroase, pe care le transfor­măm în re­medii apiterapeutice sau alimente-medicament.

- De unde vă luați mierea și celelalte pro­du­se ale stupu­lui? Vă bazați pe producția proprie, sau le co­lectați de la apicul­torii din țară?

- În general, ne bazăm pe pro­pria noastră pro­duc­ție. Avem în teritoriu multe puncte de lu­cru (stu­pine de selecție), dar și stupine pentru producția de mie­re. Chiar dacă folosim o serie de stupine doar pentru creș­terea măt­­cilor, obți­nem în același timp mie­re și alte pro­duse api­cole. Dacă avem nevoie de mie­re din alte surse, efec­tuăm ana­lize foarte la­borioase de calitate (avem un laborator de chimia pro­­duselor apicole, acredi­tat con­­form standardului ISO 17025, iar ICDA este acreditat ISO 9001 și ISO 14001 pentru Ma­nagementul Ca­lită­ții, respec­tiv Managementul Mediului).


Produse apiterapeutice de top
"Suntem, dacă nu unica țară din lume, măcar printre foarte puținele în care propolisul a fost avizat ca bază de medicament”


- Ce produse pentru sănătate realizați în cadrul Institutului?

- Noi am avut primul centru medical de apiterapie din lume! Prof. Harnaj a fost primul om de știință din lume care a avut ideea înființării unui centru de apite­rapie, iar Institutul nostru de cercetare a preluat această acti­vitate, implicând în apiterapie medici specialiști, cu diferite specialități medicale, care alături de un colec­tiv valoros de farmaciști și biochimiști au creat medi­ca­mente și suplimente alimentare naturale, reali­zate din produsele stupului, în combinații cu extracte din plante medicinale și alte produse naturale. Insti­tutul a preluat centrul medical împreună cu o importantă arhivă de studii clinice, la care s-au adăugat multe alte studii finanțate prin programe de stat. Astfel, am elaborat sute de lucrări de cercetare, realizate de medici de spe­cia­li­tate, care aveau obligația să prezinte rezultatele tera­peu­tice ale produselor create de Institut, de-a lungul exis­tenței. Legislația s-a schimbat mult între timp, iar rigo­rile impuse de autoritățile farma­ceutice și me­dicale pentru autorizarea unui produs na­tu­ral ca medicament sunt exagerat de mari. Dar chiar și în aceste condiții, vă de­clar cu toată mândria că suntem, dacă nu unica țară din lume, mă­car printre foar­te puținele în care pro­polisul a fost avizat ca bază de medica­ment! De altfel, avem două produse pe bază de propolis autorizate de Agenția Națională a Medi­ca­mentului: Tinctura de pro­polis și Miprosept - supozitoare recomandate în tra­tamentul hemoroizilor și al fisurilor anale!
Revenind la producția Institutului, în primul rând vreau să vorbim despre pro­du­sele de colectură - ceea ce aduce albi­na în stup și noi condiționăm sub dife­rite forme. Aici amintesc mierea - cel mai bun medicament natural, de o calitate excepțio­nală, strict con­tro­lată. Mie­rea este un aliment energetic perfect, pentru că are multe in­grediente natu­rale: zaharuri simple (fruc­­toză și glucoză) direct asimilabile, vitamine (C, A, D, K, com­plexul B) și mi­ne­rale (potasiu, magneziu, fos­­for, calciu etc.). Forma lor organică face ca orga­nis­mul să le asimileze mult mai ușor. La fel de importanți în biochi­mia organismului uman sunt și acizii organici conținuți de miere (gluconic, fosforic, for­mic, lactic și ci­tric), ca­re au un rol esențial în buna funcționare a meta­bolis­mului ba­zal. Enzi­me­le pro­du­se de albi­ne (ami­laze, lipaze, catalaze), cu care se prelu­crea­­ză necta­rul, in­tervin și ele benefic în procesele chimice ale ma­teriei vii din organism. Pentru copii, con­sumul de mie­re este cheia pentru o dez­voltare ar­mo­nioasă, deoarece mierea este cea care ajută la asimi­larea calciu­lui în oase, deci la întărirea sistemului osos. Producem di­verse sorti­men­te de miere - de tei, de salcâm, de pădure, de rapi­ță, polifloră etc. De ase­me­nea, avem și di­verse ames­tecuri re­co­man­da­te, de regulă, în di­ver­se afec­țiuni: mie­re cu propolis, miere cu lăptișor de mat­că etc.
Un alt important produs al stupului este polenul, pe care noi îl condiționăm ca atare, sub formă uscată. Compo­ziția și calitatea lui nu sunt afectate, date fiind condițiile în care este uscat, astfel încât toată bogăția de componente active rămâne intactă. Polenul recoltat de albine conține substanțe stimulatoare pentru orga­nism: vitamine (C, E, complexul B și betacaroten - important precursor al vitaminei A și factor antioxidant natural), proteine, toți aminoacizii esențiali și neesențiali, lipide simple și complexe, glucide, substanțe minerale, acizi nucleici, enzime. Este considerat unul dintre cele mai importante produse ale stupului, cu un excelent rol de hrană funcțională.
Denumită și "pâinea albinelor”, păstura este un pro­­dus al stupului rezultat prin fermentarea polenului. Ea le este recomandată persoanelor care suferă de afec­țiuni ale tubului digestiv și ale ficatului, sau celor cu o di­gestie lentă. Ficatul trebuie să facă față sub­stanțelor chi­mice din medicamente, dar și pesticidelor, solven­ți­lor și coloranților care se regăsesc în hrana pe care o con­­sumăm. Compoziția păsturii diferă de cea a po­lenului și de aceea are o valoare nutritivă și antibio­tică spo­rită.
Datorită proprietăților sale antivirale, antitoxice și antiinflamatorii, propolisul este cel mai puternic pro­dus natural antiinfecțios. Eficiența lui a fost demon­stra­tă în multiple afecțiuni, fiind un bun stimulator al refa­cerii țesuturilor afectate de răni, tăieturi, arsuri și de­gerături. Propolisul este foarte eficient în tratarea dure­rilor de dinți, vindecă mucoasa bucală și oprește sânge­rarea gingiilor. Tinctura de propolis realizată de noi este de o calitate fără egal!
Lăptișorul de matcă este un produs de o valoare ines­timabilă, mai ales pentru copii. Stimulează crește­rea, ajută organismul în perioadele de efort fizic și inte­lectual, crește rezistența organismului la acțiunea fac­torilor de stres, echilibrează sistemul nervos, îmbu­nă­tățește memoria, capacitatea de concentrare și ajută la refacerea celulară. Acționează ca un catalizator pen­tru regenerarea organismului, având proprietatea de stimu­lare a multiplicării celulare, cu efecte directe asu­pra creșterii duratei de viață. Lăptișorul de matcă are pro­prie­tăți antiinfecțioase și antivirotice, fiind indicat în infecțiile gripale, în epidemiile virale și în bolile in­fec­țioase. Ameliorează efectele astmului bronșic, are efect bacteriostatic și bactericid, imunomodulator, în­ce­tineș­te multiplicarea tumorilor cu creștere lentă, nor­malizea­ză secreția de sebum a glandelor sebacee, sti­mulează regenerarea celulelor epiteliale. Este benefic în stările de oboseală cronică, dar și în stările posttrau­matice sau postoperatorii. Iată câte beneficii are un astfel de pro­dus, care nu poate fi reprodus prin sinteză chimică!
După cum vedeți, albina știe întotdeauna ce să-și adu­că în stup, ca să aibă resurse de hrană, pentru a pro­duce lăptișorul pentru matcă și noile generații de al­bine. Putem spune, fără a exagera deloc, că ceea ce ofe­ră stupul este o adevărată farmacie a naturii și că albina este cel mai vechi medic cunoscut. Este foarte impor­tant de menționat faptul că toate pro­dusele apicole care au componente nutritive (și mă refer aici la lăptișorul de matcă, la polen și la miere) se comportă ca alimente funcționale.

Suplimente alimentare
POLENAPIN


Polenapin este prezentat sub formă de tablete, pen­tru o administrare facilă la copii. Este un bun sti­mulent în denutriția proteică, anemii, anorexie, adju­vant în tra­tamentul afecțiunilor hepatice și gastrice, tonifiant pen­tru persoanele epuizate de efortul fizic susținut, supli­ment nutritiv în stări carențiale vitamino-proteico-mi­ne­rale și o importantă sursă de antioxidanți naturali.

REVIPOL

Revipol este un amestec de polen și vitamina C, rea­lizat sub formă de tablete, care susține sistemul imuni­tar. Principiile active ale componentelor energizează persoanele aflate în stări de debilitate fizică, acti­vea­ză funcțiile metabolice, protejează celulele hepa­tice, sti­mu­lează organismul bolnavilor cronici care su­feră de afecțiuni însoțite de stări caren­țiale, fiind un foarte bun comple­ment ali­mentar vitamino-proteico-mineral.

POLENOLECITIN

Polenolecitin este un produs sub for­mă granulată, realizat din polen, miere și lecitină vegetală din floarea-soarelui sau din soia, nemodificate genetic. Are gust plăcut, dulce, fiind ușor de administrat și la copii. Leci­tina vegetală conține fosfolipide totale (con­stituenți esențiali ai țesuturilor), cu rol de favoriza­re a procese­lor de creștere și dezvol­tare ale organis­mu­lui. Este in­dicat ca supliment nutritiv dietetic în stări de de­nutriție, anemii, stări carențiale asociate afecțiu­ni­lor cronice, în convalescențe după afecțiuni hepatice, ca stimulent și tonic general în scă­derea randamentului fizic și inte­lectual, surmenaj, oboseală. De asemenea, ajută foarte mult în tul­bură­rile de me­morie, dar și la între­ținerea siste­mului cardiovascular, dat fiind faptul că ajută la combaterea plă­cilor de ate­rom din atero­scleroză.

MELCALCIN

Melcalcin este un supliment dietetic ușor asimi­la­bil, cu acțiune stimulatoare asupra pro­ce­selor de cal­cifiere a oaselor în creștere la co­pii, dar și cu acțiune adjuvantă în pro­cesele de vindecare a fracturilor și conso­li­dare a oaselor fracturate. Se știe că doamnele la me­nopauză dezvoltă osteoporoză. Ei bine, con­sumul unui astfel de produs le încetinește pro­cesul de de­cal­cifiere osoasă. În plus, simp­to­mato­logia ne­plăcută se estompează cu ajutorul lăptișorului de matcă din compoziție, care realizează o re­echili­bra­re hormonală, pentru că are o compo­nentă de tip estro­genic. De ase­me­nea, are efec­te tonice și revita­li­zante în stă­rile de oboseală, surmenaj fizic și intelectual.

VI-FORT

Vi-Fort, condiționat atât sub formă de pas­tă, cât și sub formă de capsule, conține un ames­tec sinergic de componente ale stupului: lăp­tișor de matcă, polen, extract de propolis, la care s-a adăugat lecitină, un grup de vita­mi­ne și substanțe minerale, dar și compuși cu acțiune antioxi­dantă, care protejează țesuturile și celu­lele organis­mului de efectele nocive ale radicalilor liberi. Vi-Fort este un tonic general excelent pentru sus­ținerea acti­vităților fizice și mentale, dar și al meta­bo­lismului, asigurând necesarul zilnic de vitamine și mi­ne­rale și contribuind ca modulator nespecific la întă­rirea sistemului imunitar. Prezența polenului și a lăp­tișo­ru­lui de matcă în compoziția produsului asigură protecția ficatului și ajută la menținerea unei bune funcționări a sistemului cardiovascular. Are efecte foar­te bune la organismele foarte slăbite - persoane stre­sate, bolnavi cu afecțiuni cronice, persoane în conva­les­cență după maladii grave, persoane care muncesc în condiții grele, cu un consum energetic foar­te mare, copii care nu au poftă de mâncare, vârstnici etc.

Gama MELTONIC

În cazul gamei Meltonic, condiționată sub formă de tablete, am asociat potențialul terapeu­tic al produ­selor melifere cu cel al unor plan­te me­dicinale cu­nos­­cute pentru efectul lor benefic în diverse boli. Astfel, am folosit tinctura de ros­to­pască, uleiul de eucalipt, uleiul de cimbru, ule­iul de ienupăr, tinc­tura de păducel și uleiul de cătină, pentru reco­man­dările fito­terapeu­tice specifice fiecărei plante.

Supozitoarele MIPROSEPT

[/img]Supozitoarele Miprosept sunt foarte eficiente în pro­­blemele cauzate de hemoroizi, fisuri anale și in­fec­­ții la nivelul ano-rectal. Dau rezultate foarte bune în sus­­ți­nerea tratamentului afecțiunilor de prostată și al afec­­țiunilor inflamatorii asociate cu infecții. Chiar și doam­nele le pot folosi, sub formă de ovule, în cazul ero­­­ziunilor de col uterin sau altor pro­bleme gine­co­lo­gice, însă medicul specialist trebuie să le prescrie doza necesară.

SPRAY-UL CU PROPOLIS

Este benefic în tratamentul arsurilor de gradul 1 și 2, dar și pentru bolnavii imobilizați la pat care fac es­ca­re. Este un excelent dezinfectant și cicatrizant natu­ral, putând fi folosit pentru tratarea rapidă a rănilor, tă­ieturilor, înțepăturilor de albine etc. Spray-ul cu pro­polis n-ar trebui să lipsească din farmacia casei! Aten­ție, cei care știu că au alergie la propolis tre­buie să-l evite!

MEL-PROP

Mel-Prop este o combinație sinergică de compuși naturali cu acțiune antioxidantă, care ajută la prote­jarea celulelor organismului împotriva acțiunii nocive a radi­calilor liberi. Produsul ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, contribuie la menținerea sănă­tății ini­mii și a sistemului cardiovascular, asigurând un nivel op­tim al colesterolului și al lipidelor sanguine. De ase­me­nea, ajută la menținerea sănătății sistemului respira­tor și a sistemului digestiv, prin stimularea se­cre­țiilor glandelor anexe. Are efecte tonice asupra sis­temului ner­vos și ajută la menținerea armonioasă a in­dicelui greutate/ înălțime, dar și la echilibrarea meta­bolică.

PROPOSEPT

Componentele propolisului, principiul activ al ta­ble­telor Proposept, îi conferă produsului proprietăți anti­septice, cicatrizante, epitelizante și antiinflamatorii la nivelul căilor respiratorii superioare și al tractului digestiv, fiind recomandat în faringite, laringite, tra­heo-bronșite, tulburări dispeptice de etiologie varia­bilă.

ACNEOL-PROP

Este un produs dermato-cosmetic în compoziția căruia se regăsesc mierea și propolisul. Tinerii care se confruntă cu neplăcerile cauzate de acneea juvenilă, din cauza modificărilor hormonale, îl pot folosi cu rezultate foarte bune.
Loțiunea cosmetică ACNEOL-PROP are acțiune topică dezinfectantă și cicatrizantă datorită propolisu­lui, care conține rășini, balsamuri, uleiuri eterice, gu­mo­rezine și un important spectru de compuși flavo­noidici. Fiind un produs cu bază activă naturală, are eficacitate optimă în diferite afecțiuni ale tenului, mai ales în acneea juvenilă, fiind lipsit de reacții adverse.

PROPODERM

Propoderm este o cremă cu un conținut ridicat de substanțe naturale prezente în propolis, destinată îngri­jirii pielii expuse unor factori de agresiune (produse chimice de curățenie, soare, vânt, frig etc.). Flavonoizii dau un spectru larg de acțiune cremei: bac­tericidă, anes­tezică, regeneratoare a țesutului epitelial, antifun­gică, antiinflamatoare, antipruriginoasă. Propo­derm este indicat în arsuri de gradul I și II, ulcer vari­cos, ra­diodermite, fisuri perianale, hemoroizi și unele eczeme.

APIREVEN

Este o cremă de masaj cu un bogat conținut în sub­stanțe naturale, menite să mențină starea de confort a muș­chilor și a articulațiilor, care asigură și relaxare mus­culară. Principiile active ale cremei sunt veninul de albine și o com­bi­nație de compuși din propolis (fla­vone, uleiuri eterice, taninuri), care activează circulația sanguină periferică, oferind astfel o stare de confort și relaxare.
Apireven poate fi aplicat direct, dar și în procedu­rile de fizioterapie și balneologie (ultrasonoforeză, fo­noforeză). De asemenea, se pot face infiltrații cu soluții din venin de albine sau aplicații de venin de albi­ne, prin înțepături directe, realizate de medicii spe­cia­liști, care trebuie să aibă și cunoștinte de acupunctură, pentru că apipunctura dă rezultate foarte bune - și me­dicii vă pot confirma acest lucru - dacă se asociază cu tra­tamentul oriental, pe principalele meridiane și punc­te de acupunctură.


Orizonturi optimiste
"O țară binecuvântată de Dumnezeu”


- Cum vedeți viitorul apiculturii în România?

- Atâta vreme cât vom iubi albinele, atât timp cât vom fi conștienți că de ele depinde viitorul omenirii (având în vedere că peste o treime din alimentele pe care le consumăm zilnic sunt dependente de poleni­za­rea cu albine - și vorbesc aici de fructe și legume), câtă vreme vom realiza importantul rol al albinei pentru pro­pria noastră alimentație și sănătate, apicultura va avea un viitor foarte frumos. România este o țară bine­cuvântată de Dumnezeu, cu resurse bogate, curate, cu apicultori harnici, care au multe familii de albine. Apoi, albina românească este foarte harnică și blândă... Iată doar câteva argumente care demonstrează că viitorul apiculturii în România arată bine.

- De unde se pot cumpăra toate aceste produse?

- Produsele noastre sunt recoman­date în urma consultațiilor, de către medicii Centrului de Apiterapie și Terapii Complementare Naturale, redeschis în str. C.A. Rosetti nr. 31. Colaborăm cu me­dici foarte buni, cu competență în apifitoterapie, homeopatie, dar și în alte terapii complementare. Toate produsele realizate de noi se pot procura de la farmacia din cadrul acestui Centru, dar și de la magazinul nostru de prezentare și desfacere, situat în B-dul Ficusului nr. 42, ori din ma­gazinele Apicola din fiecare reședință de județ.

- O ultimă întrebare: Cum putem deosebi o miere biologică, dintre atâtea mii de tone, câte se produc anual?

- Mierea biologică românească nu este un mit, ci chiar o realitate! Chiar și prințul Charles, înainte de a pleca la Londra, și-a luat în bagaje miere de pădure, inegalabilă din punct de vedere al cali­tăților terapeutice. În România, aproape toată mierea făcută în stupinele de munte este biolo­gică. Mierea bio se obține numai în zonele nepo­luate, în care albinele sunt foarte sănătoase, iar apicultorul nu este forțat să facă hrăniri supli­mentare și nici să le aplice tratamente. Asta în­seamnă apicultură bio! Avem organisme de certi­ficare ce nu pot fi puse la îndoială. Consu­matorii ar trebui să știe că la Ministerul Agri­cul­turii există un departament pentru produsele orga­nice, pentru agricultură biologică. De asemenea, orga­ni­zațiile europene de certificare au acreditat în Româ­nia o serie de firme care reali­zează aceste inspecții, verifică și supraveghează perioada de conversie pe care apicultorul trebuie s-o facă de la apicultura conven­țională la api­cultura biologică. În concluzie, când întâl­nim o etichetă pe care scrie "produs biologic”, nu tre­buie să ne îndoim de calitatea lui. M-aș teme mai cu­rând de un produs bio importat, acolo chiar mi-aș pune semne de întrebare...

- Rigorile de certificare a produselor bio sunt mai mari la noi?

- Noi, românii, suntem mai atenți, din toate punc­te­le de vedere. Condițiile de certificare de la noi sunt mult mai drastice (chiar draconice, aș zice) decât în mul­te țări europene dezvoltate! Iar acesta este un lucru bun!


D-na dr. biochimist CRISTINA MATEESCU poate fi contactată la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultură din București, B-dul Ficusului nr. 42, sector 1, tel. 021/232.50.60, 021/232.55.60
Detalii despre activitatea Institutului găsiți la www.icdapicultura.ro