Suntem la sfârşit de mai, pe o stradă parfumată cu flori de tei, la cea mai frumoasă grădină-restaurant din Bucureşti: "Mica Elveţie”. Amfitrionul este Jakob Hausmann, specialist în arta culinară, gastronom de renume internaţional. Ajuns în România în urmă cu 18 ani (s-a căsătorit cu o româncă, Crenguţa Hausmann, parteneră în viaţă şi în afacere), a visat să-i facă pe români să descopere deliciile bucătăriei elveţiene, şi-a reuşit. Ba şi mai mult, a devenit o vedetă, cu emisiunile lui culinare de pe micul ecran şi cu cărţile de bucătărie pe care le-a tipărit în tiraje de masă. Pe terasa grădinii "Mica Elveţie”, la un răcoritor lichior de lămâie, pregătit de chiar Jakob Hausmann, stăm de vorbă despre experienţa lui românească şi despre valorile care îl fac fericit.
Câinele şi stăpânul său
- Se împlinesc 18 ani de când aţi venit în România şi aţi uitat să mai plecaţi. Mai funcţionează încă atracţia pe care aţi simţit-o la început?
- Funcţionează. Nu mai e la fel ca acum 20 de ani, dar încă există. Pe o anumită direcţie este mai puternică, pe alta s-a diminuat. De când am început să cunosc România în profunzime, înţeleg ce pierderi uriaşe s-au petrecut în anii negri ai comunismului. România şi-a pierdut nobleţea istoriei şi tradiţia. Or, ca să refaci o tradiţie, trebuie timp. Mulţi ani. Şi asta vine pas cu pas. Sigur că e uşor să dai tunuri imobiliare, cum au făcut mulţi români, devenind milionari. Dar banii cinstiţi se câştigă greu şi doar urmând linia unei tradiţii, aşa cum se întâmplă în Elveţia. România este o ţară foarte frumoasă, oamenii sunt absolut minunaţi, există oaze de regiuni rurale în care încă se mai trăieşte în spiritul tradiţiei unei culturi ţărăneşti. Aş vrea să se conserve acest stil tradiţional de viaţă. Să se facă o agricultură ecologică, din produsele căreia să se poată prepara mâncare sănătoasă, care să atragă turişti într-un circuit rural. În momentul de faţă, agricultura e la pământ. Românii importă produsele agricole. 80 la sută din produsele alimentare sunt importate. E trist pentru o ţară care a fost până la al doilea război mondial cea mai puternică economie agrară din Europa. Mă bucur, în schimb, că în mediul urban vine o nouă generaţie de tineri, care sunt mult mai respectuoşi faţă de noţiunea de profesie, mai instruiţi. În aceşti 22 de ani s-au schimbat multe în România şi în ceea ce priveşte infrastructura. În ţară, drumurile sunt mult mai bune, iar asta mă bucură, pentru că eu călătoresc mult cu maşina şi ţin enorm, ca elveţian, la şosele impecabile.
- Ca un observator atent, cu experienţa democraţiei occidentale, ce sfaturi aveţi pentru români?
- E o întrebare dură. Eu sunt un străin care are o viaţă sigură şi liniştită, am un venit care-mi asigură o existenţă onorabilă, am o familie aici, m-am făcut cunoscut prin propria-mi valoare, ca profesionist, şi mă simt minunat în România. Ce aş putea eu să le spun românilor care trăiesc cu 200 de euro pe lună sau cu 1000 de lei?
Ei nu aşteaptă răspunsuri de la mine, pentru că ei nu au îndeajuns ca să trăiască şi totul se scumpeşte pe zi ce trece - gazul, electricitatea, apa. Nu vreau să fac comentarii politice, dar nu pot să nu observ că politica de azi din România e ca un câine rău, care muşcă. Poţi să-l duci cu zăhărelul pentru puţin timp, dar nu ştii niciodată când va sări să te muşte din nou. Trebuie schimbat câinele, luat unul nou, tânăr, care să fie învăţat să nu muşte mâna stăpânului care-l hrăneşte. Pentru că stăpânul câinelui este poporul român! Cât mai poate îndura poporul acesta o atare situaţie? Există o clasă de îmbogăţiţi rapid, care a făcut bani, înainte să înveţe ce să facă cu ei, cum să-i administreze. Le-a lipsit răbdarea (care ţine tot de o manieră tradiţională de a vedea lucrurile!) de a învăţa cum să folosească aceşti bani, cum să se descurce cu ei. Când văd lucrurile acestea în jurul meu, nu sunt deloc fericit. În Elveţia, lucrurile acestea se rezolvă mai uşor, pentru că ţara are o tradiţie în protecţia socială de sute de ani, sunt programe sociale cu tradiţie în ceea ce priveşte şomerii, persoanele în vârstă, protecţia copiilor, asigurarea serviciilor de sănătate. Dar nici la noi, acestea nu s-au construit în douăzeci de ani, ci în două sute de ani. Din nou, vorbim de o tradiţie a lucrului temeinic făcut, în respect pentru oameni. Deci, ceea ce am spus aici poate fi un răspuns pentru mine, pentru nedumeririle mele, eventual un sfat pentru prietenii din jurul meu, pe care-i cunosc, dar pentru restul oamenilor, nu pot da un verdict. România nu este, cu siguranţă, cea mai grozavă ţară din lume, dar va deveni o ţară în care e foarte bine şi frumos de trăit. E pe cale!
"Maşina veche te duce sigur la destinaţie”
- Sunteţi foarte înţelept, cum aţi ajuns la această înţelepciune cu care vedeţi lucrurile?
- Probabil pentru că au trecut anii, am trecut prin diverse experienţe, am înaintat în vârstă. Unele aspecte nu mai sunt aşa de importante ca la tinereţe, de exemplu, banii nu mai sunt pe acelaşi nivel de prioritate în viaţa mea, ca acum 15-20 de ani. Acum 15 ani eram ca un şofer amator într-o maşină nouă şi costisitoare, dar pe care n-o poţi stăpâni, te pune în pericol. Acum am început să apreciez şi drumul făcut într-o maşină veche, clasică, în care te simţi în siguranţă, merge încet, dar te duce la destinaţie. La 53 de ani, câţi voi împlini pe 18 iunie, nu mai am nevoie de atâta aventură, de reality-show. Când eram tânăr, alergam după bani, ca să-mi întreţin copiii din prima căsătorie, cei doi băieţi ai mei din Elveţia. Acum muncesc umăr la umăr cu soţia mea, Crenguţa, pentru a avea o siguranţă în România, pentru că aici bătrâneţea este destul de nesigură, nimeni nu-ţi aduce un pahar cu apă, nimic.
- Seara, la sfârşitul zilei de lucru, beau un pahar de vin cu soţia mea, ori un pahar de whiskey cu prietenii, când ne întâlnim şi avem momente plăcute, pline de linişte şi mulţumire. Asta mă face fericit. Sunt fericit şi când văd cum clienţilor din restaurantul meu le plac felurile speciale pe care le pregătesc întotdeauna cu mare drag, cu mare grijă, ca pentru nişte membri ai familiei. Îmi place să ies din bucătăria mea, să vorbesc cu cei care păşesc pragul restaurantului, să-i întreb dacă se simt bine, dacă ar mai trebui îmbunătăţit ceva în meniu, în materie de decoraţiuni. Am o relaţie caldă şi sinceră cu clienţii mei, cei mai mulţi fideli, nu puţini devenindu-mi prieteni. Asta îmi dă energie, forţă, pentru a face faţă unor noi provocări, şi chiar dacă am avut o zi grea, o vorbă de mulţumire şi un zâmbet din partea clienţilor mă fac fericit. Mă fac, de asemenea, fericit şi lucrurile mărunte, cum ar fi că astăzi străluceşte soarele. Sau când văd că cineva este interesat de munca mea, de ceea ce fac. Nu sunt egoist, sunt foarte generos când vine vorba de "secretele profesionale”, răspund tuturor întrebărilor, ţin cursuri de gastronomie, particip la schimburi de experienţă, la seminarii internaţionale. Nu ţin neapărat să fiu pe prima pagină a ziarelor, dar s-a întâmplat că emisiunea de dimineaţă în care am participat ca invitat permanent, pe postul naţional TVR 1, să mă transforme într-o vedetă de televiziune.
Pe site-ul emisiunii şi pe pagina de Facebook am primit foarte multe laude şi încurajări pentru prestaţia mea. Şi mai sunt fericit şi pentru că în ultimele luni vorbesc mult mai bine limba română, pe care o ador, şi care mă face să intru altfel în relaţie cu cei din jurul meu, familie, prieteni din România. Am fost mulţi ani leneş şi nu am învăţat româneşte, vorbeam prost, complet greşit, e vina mea, în procent de 50 la sută. Pentru mine, ca vorbitor de germană, limba română este foarte greu de învăţat, după ce am vorbit-o zece ani greşit. De exemplu, am spus mereu "un puţin”, deşi aşa ceva nu există în limba română, doar în germană, şi eu traduceam direct. Vorbind româneşte, căpătând simţul limbii, dar şi din alte motivaţii, foarte puternice, mă simt pe jumătate... român. Nu doar pentru că "jumătatea” mea e româncă, ci pentru că iubesc ţara aceasta, oamenii ei. Când am fost ultima oară în Elveţia, de Paşti, am auzit pe stradă câţiva oameni vorbind româneşte şi m-am dus bucuros spre ei: "Hei, şi eu vin din România!” le-am spus, spre uimirea soţiei mele şi a socrilor mei, care mă însoţeau. În treacăt fie spus, socrul meu, tatăl Crenguţei, este cel mai mare fan al meu!
Ceasul elveţian şi adrenalina
- Nu vă pare rău de ce aţi lăsat în Elveţia? E o ţară magnifică, şi la "chip”, şi la "port”.
- Vă spun cinstit, când ajung în Elveţia, sunt apatic, fără chef de nimic. În Elveţia totul este previzibil, corect şi sigur, ca un ceas elveţian. Aici, în România, când mă trezesc, încă din primul minut, adrenalina mea e sută la sută încărcată. Pentru că niciodată nu sunt sigur că lucrurile vor merge aşa cum trebuie, cum îmi doresc să meargă. Poporul elveţian nu este atât de plin de emoţie ca cel român. Nu trăieşte atât de intens şi de decisiv în planul acesta al emoţiilor. Românul, aci plânge, aci râde! Pare inconstant, de fapt, e foarte sensibil. Aşa e viaţa aici, amestecă lucrurile bune cu cele rele, în proporţii inconstante. De aceea, nu ştii niciodată la ce să te aştepţi, trăind în România... Palpitant, nu?
- Care e cea mai mare realizare din toţi aceşti ani petrecuţi în România?
- Crenguţa, frumoasa mea soţie, mă face fericit, la fel ca în prima zi a căsătoriei noastre, acum 14 ani. Faptul că dragostea noastră nu s-a stins în toţi aceşti ani, ci s-a făcut mai puternică, e o realizare. Aş vrea să avem mai mult timp pentru noi, pentru relaţia noastră, şi asta e o prioritate a mea pentru viitor. La fel, cea mai grozavă realizare este că stau în această ţară care m-a adoptat şi unde vreau să dau tot ce am mai bun, să fac totul la superlativ, să mă simt împlinit profesional şi personal.
- De unde luaţi reţetele care v-au făcut celebru în Bucureşti?
- Acum e mult mai uşor ca în urmă cu 12 ani, când am dat primul interviu în "Formula AS”. Pe atunci aveai o idee, dar nu aveai toate produsele şi ingredientele necesare, căutai în piaţă, la supermarket, în prăvălii, ceva care să înlocuiască ingredientele din reţeta originală. Acum, găseşti aproape tot ceea ce-ţi trebuie. De exemplu, eu gătesc cu sparanghel, cu rubarbă, cu căpşuni, trufandale pe care acum le găsesc la piaţă. Tot în fondul meu de inspiraţie mai intră şi faptul că eu merg, cel puţin de două ori pe an, la seminarii internaţionale de artă culinară, la o universitate din Elveţia. Acolo aflu noile tendinţe, mă întâlnesc cu colegii de breaslă, mă întorc cu noi impulsuri, cu noi idei, pentru a face schimbări şi în meniul nostru, la "Mica Elveţie”.
Am prieteni bucătari renumiţi, cu care ţin legătura, discutăm, mă documentez din biblioteca gastronomică clasică şi modernă, am o specializare chiar şi în bucătăria macromoleculară modernă, un fel de a prepara alimentele cu ajutorul azotului lichid, gelificându-le şi servindu-le ca pe îngheţate. Dar eu sunt un bucătar rustic, tradiţional. Iau componente din bucătăria modernă, dar le mixez cu tehnica mea, încerc să îmbin armonios noile trenduri în gastronomie cu stilul meu rustic de a găti. Acesta este secretul preparatelor mele. Bucătăria e ceva magic. Prepararea mâncării e un ritual, la origine. Dacă nu eşti în armonie cu tine însuţi şi cu cei din jur, dacă nu eşti liniştit, senin, rişti ca tot ceea ce atingi să strici, să arzi, să nu se lege, să nu-ţi iasă, pur şi simplu... Vedeţi, e o artă şi aici... Eu fac totul cu mâna mea, din ingrediente proaspete, fără conservanţi sau aditivi. Fac propriul meu limoncello, lichior de lămâie făcut "în casă”, pentru clienţii mei, la fel şi prăjiturile sau torturile mele de casă. Bucătărie rustică, "ca la mama”, aşa cum găteau pe vremuri femeile acasă. Când am terminat universitatea de gastronomie de la Zurich, profesorii ne-au spus: "Aveţi o diplomă, dar nu sunteţi bucătari! Acum, plecaţi în lume şi practicaţi!”. Aveam 20 de ani...
Ca la mama acasă
- Visul dvs. era să deveniţi un bucătar celebru?
- Da, de copil acesta a fost visul meu. Mama era o bucătăreasă desăvârşită. Ca toate mamele care gătesc acasă, pentru familiile lor. Toţi avem nostalgia mâncărurilor "ca la mama acasă”. Dar profesia ei era de şef de protocol într-un restaurant, adică organiza mese festive, banchete, bufete, organiza pe toată lumea, bucătari şi chelneri. Absolvise o şcoală de manageri în gastronomie, cum s-ar spune.
Era foarte apreciată, de un profesionalism desăvârşit, atentă la detalii, un organizator impecabil. Se-nţelege, de mic mergeam cu ea acolo, am ajutat-o, am văzut ce însemna toată munca aceasta uriaşă de organizare, am petrecut multe ore încurcându-mă printre picioarele personalului de acolo, dar învăţând, învăţând necontenit. Acolo, în Elveţia, bucătarii sunt iubiţi şi li se duce vestea, vine lumea la restaurant special pentru ei, ca şi cum te-ai duce la teatru, ca să vezi un actor făcând un mare rol. De exemplu, după o supă excelentă, oamenii de la o masă aplaudă bucătarul drept mulţumire. Am învăţat mult şi acasă, urmărind-o pe mama cum ne gătea. N-am să uit niciodată miresmele din bucătăria noastră, care se schimbau mereu. Eram o familie cu venituri modeste, aşa că mâncărurile ei erau fruste, rustice, dar nemaipomenit de gustoase. Îmi amintesc un fel de al ei de mâncare pe care am putea să-l numim gulaş. Gulaş cu sos alb, cu sos roşu, cu sos brun. Tata cumpăra de două ori pe an câte o jumătate de porc, îl făceau porţii, îl puneau la congelator. Mama scotea de acolo câte un pachet, prepara carnea separat într-un gulaş cu sos, şi îl servea apoi cu un platou mare cu cartofi, morcovi şi mazăre dunstuite cu unt şi verdeaţă deasupra.
Îmi lipseşte mama, a murit acum trei ani şi uneori am şi acum impulsul de a pune mâna pe telefon ca să o întreb de reţetele vechi (marmelade speciale, compoturi, mâncăruri tradiţionale elveţiene), aşa cum făceam mereu: "Mama, dar asta cum o făceai dumneata?” De Crăciun, ne adunam întotdeauna toată familia, eu, sora mea şi fratele meu, cu familiile noastre, iar mama, ajutată de tata, gătea pentru noi. Ultima oară când am vizitat-o în Elveţia, mama a gătit în mod special, cu mare drag pentru mine, iepure cu sos şi legume cu garnitură de spezell - găluşte de aluat umplute, fierte, apoi puse cu unt şi brânză în tavă şi rumenite puţin la cuptor. Nu ştia nimeni din familie că ea era aproape oarbă spre sfârşitul vieţii (abia zărea, doar cu un singur ochi, iar asta se întâmpla cu o lună înainte de a muri!), dar era totul aranjat într-o ordine desăvârşită în bucătărie şi avea totul la îndemână, încât a reuşit să înşele aparenţele. Nici eu nu mi-am dat seama, ne-au spus medicii, după aceea!... A fost o dovadă de dragoste pentru noi, pentru mine, fiul ce venea acasă de departe... Şi tata gătea, el era un bucătar de duminică, când mama lipsea, fiind ocupată cu banchetele de la restaurant. El era foarte tipicar.
Cu el am gătit prima dată un fel de mâncare specific Bernei, cu fasole uscată, cartofi, cârnaţi şi carne afumată, au fost nişte prieteni de-ai lui invitaţi la masă, au rămas încântaţi şi atunci am devenit eu faimos! Aceasta e una din cele mai frumoase amintiri ale mele, pentru că în momentul acela, mi-am dat seama că pot face oamenii fericiţi, gătind ceva bun pentru ei, şi că acesta poate fi drumul meu în viaţă. Asta am făcut şi sunt fericit cu alegerea mea! Tata trăieşte, l-am vizitat de curând, şi e foarte mândru de mine.
- Deci, ce vă ţine până la urmă în România, Jakob Hausmann?
- Soţia mea, familia mea, prietenii de aici, prieteni ca voi, revista "Formula AS”. Oameni care mă fac să mă simt plăcut şi apreciat aici. Care îmi preţuiesc munca şi exigenţa în materie de artă culinară. Casa mea de aici, unde mă simt cu adevărat acasă. Am o căsuţă la munte, nu e încă gata, dar va fi curând, am construit-o cu greu, dar cu mult drag. Mă simt bine aici. Mă simt liber şi în siguranţă. Asta e ceea ce mă ţine aici. Timpul de la primul interviu în "Formula AS”, de acum 12 ani, când m-aţi introdus cititorilor dvs., şi până acum, a fost ca la Luna Park: am fost cu toţii ca într-un montagne-russe, sus-jos, sus-jos. Dar, credeţi-mă, dacă nu m-aş fi simţit bine aici, n-aş fi stat nici o clipă în plus, pentru că sunt un om liber.