Exista pe lumea aceasta o planta medicinala care anual salveaza zeci de milioane de vieti. Cum? Prin extraordinarele sale calitati terapeutice in afectiunile cardiovasculare, afectiuni care sunt principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Interesant este ca aceeasi planta ne face mai... inteligenti, mai atenti, ne ajuta sa ne pastram tonusul psihic si sa depasim pasele depresive, fiind de un real ajutor contra diabetului, astmului, contra cancerului si a bolilor produse de iradiere. Adevarata fosila vie, acest arbore este un supravietuitor miraculos al unei lumi disparute, urmas al unei plante care a trait pe acest pamant acum 270 milioane de ani. Iar aceasta nu este totul, ginkgo biloba este si una din cele mai longevive specii de arbori de pe planeta noastra, existand in prezent in lume exemplare care au atins venerabila varsta de 3500 de ani. Calugarii budhisti, carora li se datoreaza supravietuirea acestui arbore in ultimele secole, considera ca ginkgo biloba este o incarnare a unor entitati divine in lumea oamenilor. Spre deosebire de ceilalti copaci, la aceasta specie exista "arbori-barbati" si "arbori femei", fiecare exemplar avand sexul diferentiat, intocmai ca la oameni. Insa atat arborii de ginkgo - barbati cat si cei femei au niste calitati deosebite, care fac obiectul acestui articol. Este vorba - asa cum v-ati dat seama - despre calitatile medicinale foarte puternice, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Descrierea plantei
Aproape toate partile plantei, adica scoarta, mugurii, frunzele si fructele, au demonstrat proprietati medicinale deosebite, insa de departe cele mai utilizate si mai studiate sunt frunzele de ginkgo biloba. Culegerea lor este o operatiune foarte delicata, deoarece trebuie surprins exact momentul cand acestea capata o culoare galbena intensa (fara insa a bate deloc spre ruginiu), semnul unei bogatii extraordinare in niste principii active, numite flavonoide, care au efecte antioxidante foarte puternice. Mai mult, culegerea acestor frunze trebuie facuta in momente cu soare si cu caldura cat mai mare, asa incat aceleasi frunze sa aiba si un continut ridicat de principii active aromatice (terpene), care au efecte anticoagulante si vasodilatatoare.
In Romania, acest arbore aclimatizat din China este o adevarata raritate, existand la nivelul intregii tari doar cateva zeci de exemplare. De aceea, culegerea frunzelor sale din flora noastra este practic imposibila. In schimb, el este intens cultivat si recoltat in tari cum ar fi China, Franta, Japonia, Coreea. In prezent, la noi in tara se gasesc zeci de produse pe baza de ginkgo biloba, despre care vom vorbi in continuare.
Preparate din Ginkgo Biloba
Comprimatele de ginkgo biloba
Constituie forma de administrare cel mai frecvent folosita, fiind foarte simplu si comod de utilizat. Ele au forma de tablete si sunt compuse dintr-un amestec de substante suport, numite excipienti, si din extractul standardizat de ginkgo biloba, din care se pun de regula cate 40 mg pentru o pastila. Se administreaza cate un comprimat de trei ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de 2-3 luni, urmate de 2-4 saptamani de pauza.
Extractul alcoolic de ginkgo biloba
Solutia este obtinuta in laboratoare speciale si principiile active sunt foarte bine dozate in ea. Din acest extract alcoolic standardizat de ginkgo biloba se ia cate o lingurita (5 ml), de trei ori pe zi, cu putina apa. Administrarea extractului alcoolic de ginkgo este destul de mult restrictionata, fiind contraindicata celor cu afectiuni cardiace grave, hepatice, tumorale, in schimb, principiile active ale plantei sunt rapid asimilate de catre organism prin aceasta forma de administrare.
Tratamente interne
* Pentru imbunatatirea memoriei - cred ca multi dintre cititori au vazut la TV reclamele cu persoane uituce carora, dupa ce iau comprimatele cu ginkgo, le revine brusc memoria. In realitate, lucrurile stau un pic diferit, comprimatele din aceasta planta neavand efect instantaneu asupra memoriei. Insa mai multe experimente arata ca, intr-adevar, o cura de 4-18 saptamani, timp in care se administreaza cate trei comprimate zilnic, are efecte foarte bune asupra capacitatii de memorare. Aceasta imbunatatire se observa atat la memoria de scurta durata (care ne ajuta, de exemplu, sa ne aducem aminte unde am lasat cheia sau tocul de la ochelari), cat si la cea de lunga durata (care ne ajuta la invatatul pentru examene ori in asimilarea unor informatii necesare la locul de munca).
* Pentru imbunatatirea atentiei - studiile facute pe pacienti umani arata ca aproape imediat dupa administrarea a 40-80 miligrame de extract de ginkgo biloba (sub forma de comprimat sau de capsula), atentia se imbunatateste si dispare senzatia de somnolenta. Subiectii care au luat ginkgo aveau reflexe mai rapide, sesizau mai rapid schimbarile din ambient, aveau timpi de reactie mai scurti la diversi stimuli, ceea ce face ca acest produs sa fie tot mai frecvent folosit de pilotii de pe avioanele militare, de persoanele care depun activitati intelectuale intense, care supravegheaza si coordoneaza operatiunile dificile, dar si de cei care invata sau care conduc o masina. Acest efect de stimulare a atentiei dureaza pana la 2,5 ore dupa administrarea extractului si este diferit de cel al cofeinei sau al nicotinei, deoarece nu apare prin supra-stimularea sistemului nervos, ci prin imbunatatirea circulatiei la nivelul creierului, in zonele care raspund de aceasta functie cognitiva.
* Adjuvant in ischemia cardiaca, in ateroscleroza - administrarea de ginkgo biloba are efecte vasodilatatoare, reduce presiunea arteriala si riscul de infarct. Mai mult, flavonoidele din frunzele acestui arbore impiedica oxidarea colesterolului si a trigliceridelor pe peretii arterelor, prevenind astfel formarea placilor de aterom, care ingusteaza calibrul vaselor de sange. Se ia cate un comprimat (40-60 mg. de extract), de trei ori pe zi, in cure de 3 luni, urmate de o luna de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
* Tromboflebita, tromboze in general - extractul din aceasta planta inhiba factorul de activare a trombocitelor (elementele din sange responsabile de formarea cheagurilor), ceea ce reduce tendinta spre tromboze. Pentru prevenirea, inclusiv a recidivelor acestor afectiuni, se administreaza cate un comprimat, de trei ori pe zi, in cure de o luna, urmate de 2 saptamani de pauza. In cazul trombozelor deja manifestate, administrarea acestui remediu va fi strict supervizata de medic, deoarece poate interfera cu medicatia specifica.
* Tulburari de circulatie cerebrala, adjuvant in accidentul vascular cerebral - un studiu de medicina experimentala demonstreaza faptul ca tratamentele repetate cu ginkgo imbunatatesc circulatia cerebrala si reduc cu pana la 50% gravitatea leziunilor la nivelul creierului produse de un accident vascular. Se recomanda curele de 4-8 saptamani, timp in care se iau cate 80 mg (doua comprimate a cate 40 mg) de extract, de trei ori pe zi. Se fac patru asemenea cure pe an, in momentele schimbarilor de anotimp.
* Arterita obliteranta - un studiu facut in 1998 de catre dr. H. Peter, de la Universitatea de Medicina din Karlsruhe, Germania, a pus in evidenta faptul ca administrarea de ginkgo imbunatateste circulatia sanguina la nivelul piciorului, reduce frecventa crampelor si imbunatateste performantele fizice ale bolnavilor cu arterita obliteranta. Cei peste o suta de pacienti cu aceasta afectiune, participanti la teste, au fost impartiti in doua grupe. Cei din prima grupa au luat cate 40 mg de extract de ginkgo, sub forma de comprimate, de 3 ori pe zi, pentru 24 de saptamani, iar cei din grupa a doua au luat un remediu placebo. Dupa cele aproape 6 luni de tratament, pacientii din lotul care a luat ginkgo biloba au relatat o reducere semnificativa a frecventei si a intensitatii crampelor la nivelul picioarelor. Mai mult, distanta pe care persoanele care luasera ginkgo puteau merge fara dureri crescuse cu 44,7 metri, comparativ cu doar 21,4 metri, care a fost imbunatatirea observata la grupul placebo. In opinia specialistilor, rezultatele administrarii de ginkgo biloba sunt mult mai bune atunci cand este asociata si cu gimnastica medicala.
* Tulburari circulatorii la nivel ocular, oboseala oculara - se ia cate un comprimat de ginkgo biloba (40 mg de extract) de 3-4 ori pe zi, in cure de 6 saptamani. Acest tratament ajuta la o mai buna irigare cu sange a ochiului, mareste acuitatea vizuala si reduce simptomele oboselii oculare.
* Adjuvant in degenerescenta maculara si in retinopatia diabetica - flavonoidele continute in frunzele acestui arbore protejeaza retina de procesele degenerative care apar odata cu varsta, dar si de efectele secundare ale diabetului. Tratamentul are mai ales rol preventiv, dar sunt consemnate si cazuri in care a fost stopata, cu ajutorul sau, evolutia degenerescentei maculare si a retinopatiei diabetice. Se fac tratamente cu o durata de 18 saptamani, timp in care se iau 40 mg de ginkgo, de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara (dar nu dupa ora 19).
* Vitiligo - un studiu din 2003 al departamentului de dermatologie din cadrul Institutului de Medicina "Candigarh" din India a stabilit faptul ca o cura cu ginkgo stopeaza in 46% din cazuri evolutia acestei afectiuni si in 30% din cazuri ajuta chiar la o repigmentare partiala a pielii. Studiul a fost facut pe pacienti umani, printre ei fiind si cazuri de repigmentare totala. Se administreaza cate 40 mg (un comprimat) de extract standardizat de ginkgo, de trei ori pe zi, in cure de 90 de zile, urmate de alte 30 de zile de pauza.
* Adjuvant in tumori cerebrale si mamare - un studiu facut la Universitatea de Medicina din Georgetown, Statele Unite, dat publicitatii in 2006, a pus in evidenta proprietatile antitumorale ale extractului standardizat din frunze de ginkgo biloba. Animalelor de experienta le-au fost implantate tumori cerebrale si mamare umane, dupa care au fost tratate cu extract din aceasta planta.
* Menopauza - un studiu clinic facut pe paciente ajunse la climax a stabilit ca administrarea de ginkgo reduce riscul de osteoporoza, de depresie si de boli cardiovasculare, afectiuni specifice perioadei post-menopauza. Mai mult, tratamentul cu aceasta planta reduce riscul de cancer la san la femeile care fac terapie de substitutie cu hormoni estrogeni. Se iau cate 3 comprimate a cate 40 mg de extract zilnic, in cure de 2 luni, urmate de o luna de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Efectele sunt mai puternice daca se asociaza cu administrarea, in tandem cu ginkgo biloba, a unei alte plante chinezesti - ginsengul.
* Sindrom premenstrual - un studiu facut in 1993, pe 165 de paciente cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani, suferind de sindrom premenstrual, a stabilit eficacitatea acestei plante in aceasta tulburare. La pacientele care au luat 40 mg de extract de ginkgo, de trei ori pe zi, in cure de 3 luni, s-a observat o reducere a durerilor de sani si pelviene inaintea ciclului menstrual, o reducere a retentiei de lichide, conex cu o imbunatatire a starii psihice inaintea menstrelor. Peste 80% din femeile care au luat ginkgo au relatat o reducere semnificativa a starilor de iritabilitate, de depresie ori de oboseala, care apareau initial inaintea menstrelor.
* Efect antioxidant - doua categorii de principii active din frunzele de ginkgo, flavonele si terpenele, au o puternica actiune antioxidanta, protejand organismul de asa-numitii radicali liberi, care produc imbatranirea accelerata a tesuturilor, degenerarea ADN-ului si aparitia celulelor maligne. Pentru a beneficia de efectul antioxidant al acestei plante, care incetineste procesele de imbatranire, se fac tratamente de 6 saptamani, timp in care se ia cate un comprimat (40 mg de extract), de trei ori pe zi.
* Iradiere - efectul antioxidant foarte puternic despre care tocmai am vorbit ar putea fi la originea actiunii terapeutice de protectie la radiatii, pe care aceasta planta a demonstrat-o. Testul a fost facut in 1986-1987, pe o echipa de lucratori la centrala atomo-electrica de la Cernobil, testele confirmand, dupa tratamentul cu ginkgo, o reducere sau chiar o eliminare a efectelor radiatiilor asupra cromozomilor celulei umane. Se recomanda, in tratamente adjuvante, cure de cate 8 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza. In timpul curei, se administreaza 80 mg (doua comprimate) de ginkgo biloba, de trei ori pe zi.
* Rau de inaltime - studii succesive facute pe alpinisti, in anii 1982-1984 si 1996, au stabilit ca administrarea acestei plante nu elimina raul de inaltime, dar in schimb ii atenueaza semnificativ simptomele. Se iau cate 80 mg (adica 2 comprimate) de extract standardizat, de 2 ori pe zi, ceea ce are ca efect diminuarea dificultatii in respiratie, a vertijului si a durerilor de cap specifice urcarii la altitudini de peste 1800 de metri.
* Zgomote in urechi (tinitus) datorate unor probleme cardiovasculare - se ia cate un comprimat (40 mg de extract) de ginkgo biloba, de patru ori pe zi, in cure de 60 de zile. Conform studiilor facute de "Comisia E", organismul german de evaluare a suplimentelor nutritionale, acest tratament reduce frecventa si intensitatea tinitusului, precum si alte simptome asociate cum ar fi vertijul sau pierderea echilibrului.
GINKGO SI FRUMUSETEA
Cremele cu gingko biloba sunt foarte bune pentru combaterea celulitei. Ele se folosesc cu 5 minute inaintea masajului anticelulitic sau a folosirii cremelor anticelulitice, fiind foarte bune pentru activarea microcirculatiei cutanate si pentru descongestionarea tesuturilor. Specialistii afirma ca folosirea aplicatiilor externe cu ginkgo inaintea tratamentului anticelulitic propriu-zis dubleaza, practic, eficienta acestuia.
De curand au aparut si sampoanele cu ginkgo, pentru stimularea circulatiei la nivelul scalpului si pentru cresterea parului, precum si gelurile de dus cu aceasta planta, pentru reintinerirea pielii.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII LA TRATAMENTUL INTERN
Efectele secundare ale acestei plante sunt rare, insa, datorita numarului foarte mare de consumatori de ginkgo, ele sunt foarte bine cunoscute. Aceste reactii secundare sunt: diareea, cefaleea usoara, greata, anxietatea, anorexia, eruptiile cutanate. La aparitia acestor simptome, tratamentul cu aceasta planta va fi intrerupt.
Precautiile si contraindicatiile la administrarea acestui remediu sunt ceva mai numeroase: principala precautie este in cazul operatiilor chirurgicale, pacientii care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale sau stomatologice trebuie sa intrerupa administrarea de gingko biloba cu 36 de ore in avans.
Aceasta planta este contraindicata la femeile gravide si care alapteaza, la copiii sub 12 ani, la persoanele care sufera de hemofilie, care au probleme de coagulare sau trombocitare.
INTERACTIUNI CU MEDICAMENTELE
De regula, ginkgo biloba nu se administreaza impreuna cu anticonvulsivante (carbamazepina, gabapentina, fenobarbital, fenitoina, acid valproic), cu anticoagulante (anisindiona, dalteparin, dicumerol, heparina, salicilati, warfarina), cu inhibitori MAO, cu ciclosporina, cu papaverina, cu diuretice tiazidice, cu antidepresive. Aceasta, deoarece fie potenteaza prea mult actiunea acestora, ceea ce genereaza reactii adverse foarte puternice, fie are efect contrar sus-numitelor medicamente, anulandu-le, in buna masura, efectul.
ATENTIE LA COMPRIMATELE SI PREPARATELE CU DENUMIREA: "GINKGO BILOBA"
21.08.2009, 12:54Rodica Juravle-Marc
Foarte util si acest articol
27.08.2009, 16:08Alecsandru S
Am mai citit articolul si-n ziar, dar ma bucur sa-l fi recitit si aici, On-Line.Odata cu acest lucru voi retine mai bine unele amanunte, probabil utile candva, atat personal cat si poate sa ajut pe altcineva cu indrumari catre aceasta optiune de insanatosire ori imbogatire a sanatatii.Sunt convins ca avantajele acestui Ginkgo Biloba sunt mult mai multe, dar cele prezentate m-au incantat prin diversitatea afectiunilor ce le poate ameliora.De luat in seama acest arbore de sanatate, si poate sa tratam cu mai mare respect padurile, natura-n general.