Nu cred să existe bucurie mai mare, decât să aflăm că firmele şi produsele româneşti pe care le-am prezentat în "Formula AS" cu mulţi ani în urmă s-au dezvoltat şi au devenit repere sigure, pe drumul greu al luptei cu bolile. Printre primii inventatori pe care i-am prezentat în revistă a fost şi d-l chimist Constantin Pascu, inventatorul aparatului SALIN (şi coautor al filtrului de purificare a apei "Aquator"). Ne-a făcut o reală plăcere şi bucurie să constatăm că proiectul său funcţionează în continuare, cu rezultate benefice.
- Domnule Constantin Pascu, parcă ieri am venit la Buzău, pe urma unei scrisori legate de aparatul Salin, proaspăt inventat pe atunci, şi pe care un cititor al revistei îl recomanda cu entuziasm. Între timp, Salin a devenit celebru în România. În speranţa că le-ar putea fi şi altora de folos, aţi putea să îi spuneţi pe scurt povestea?
- Ideea principală pe care se bazează invenţia este aceea a unui aparat în care aerul ambiental este recirculat printr-un filtru special, realizat prin recristalizarea controlată a sării naturale brute, filtru care are o structură extrem de bogată în sare. În contact cu această structură, aerul este purificat de poluanţi şi îmbogăţit cu particule micronice de sare. Într-un fel, se reproduce la scară mică exact procesul dintr-o salină; aerul astfel tratat are efect deosebit asupra aparatului respirator. Salin este format dintr-o carcasă din material plastic, înăuntrul căreia este montat un filtru special din sare şi un ventilator. Aparatul, conectat la un alimentator de 6-12 V, curent continuu, se alimentează la reţeaua de 220V/50 Hz. Funcţionarea e simplă: ventilatorul pune în funcţie mişcarea aerului ce trece prin filtrul special cu structura specială de sare, şi iese prin partea din faţă a carcasei. Simplu de manevrat, este un aparat uşor, în două variante: există un model destinat unui spaţiu de 30-40 m?, dar avem şi un model mai mare - PLUS, destinat unui spaţiu de 120-140 m?, iar consumul este extrem de mic.
În acei ani de început, problemele mari apăreau când nu prea ştiai unde să mergi pentru avizări. Îmi amintesc cum mi se trânteau uşile în nas şi eram trimis la plimbare, deşi aparatele Salin erau deschizătoare de drum în terapiile pe bază de aerosoli salini uscaţi. Asta, până a apărut articolul din "Formula AS". Imediat după aceea, toată lumea şi-a schimbat atitudinea faţă de dosarul invenţiei. În anii care au urmat, au fost făcute avizări din ce în ce mai complicate, legate de rezultatele medicale.
- Care a fost impactul după apariţia interviului din "Formula AS" ?
- Impactul a fost extraordinar! Am fost, practic, luaţi pe nepregătite! În articol menţionasem un număr de telefon, la care s-au primit, în două săptămâni, peste 3.000 de comenzi din toată ţara şi chiar din străinătate, de la români emigraţi, care citiseră interviul pe internet! Dintr-odată, a trebuit să mărim producţia de la 150 buc./lună la 1.000 de aparate Salin/lună. Am angajat oameni, am căutat un spaţiu adecvat, ce mai, într-un timp extrem de scurt, am realizat o mică industrie. Atunci am dat startul adevărat al acestei aventuri frumoase, numite Salin. De asemenea, am putut constata ce încredere uriaşă au cititorii revistei în ce le prezintă "Formula AS" .
- Să continuăm cu recapitularea, domnule Pascu: căror afecţiuni li se adresează Salin-ul?
- Aerul salin obţinut în aparatele noastre are efecte deosebite asupra aparatului respirator, într-o gamă largă de afecţiuni: astm, alergii respiratorii, sinuzite, rinite etc. Aparatele Salin distribuie cantităţi foarte mici de microparticule de sare, cu efect de îmbunătăţire a eliminării secreţiilor aparatului respirator. Imediat are loc o ameliorare a stării generale de sănătate, resimţită într-o gamă largă de probleme. Efectul este de tonifiere a aparatului respirator şi de desensibilizare la alergii. În urma cercetărilor întreprinse pe Salin, la Institutul de Balneologie din Bucureşti, s-a constatat că apar modificări de ionizare a aerului, o reducere a bioxidului de carbon, a fumului, dispariţia mirosurilor neplăcute dintr-o încăpere, dar şi reducerea bacteriilor şi a virusurilor. Cum în ţara noastră, din statisticile pe care le deţinem, ar exista peste patru milioane de persoane cu afecţiuni respiratorii, Salin şi-a găsit imediat utilitatea, iar în decursul timpului, au fost semnalate efecte favorabile şi în alte probleme foarte diverse, aparent banale, dar deranjante, cum ar fi sforăitul. Au fost observate efecte pozitive, urmărite medical, şi în probleme severe de sănătate, cum este mucoviscidoza. Aşa au şi apărut variante "de buzunar" ale Salin-ului, adică inhalatoarele de uz individual (funcţionează pe acelaşi principiu ca Salin-ul), cu specializări medicale. Inhalatoarele sunt denumite SaltMed şi sunt utilizate curent, în terapii de urgenţă, în crizele de astm, în asistenţa postoperatorie, la ventilatoarele mecanice. Utilizarea inhalatoarelor la Spitalul "Marie Curie" pentru copiii prematuri a dus la rezultate spectaculoase.
- Nu este deloc uşor să intri cu o metodă nouă în lumea medicală dar, din fericire, aparatele Salin au suscitat de la început atenţia multor medici: alergologi, ORL-işti, dar mai ales pediatri. Medicii pediatri aflau deseori de Salin de la părinţii mulţumiţi de rezultatele apărute la copiii lor, aşa încât în prezent mulţi medici le recomandă ei înşişi pacienţilor. Aparatele Salin au ajutat foarte mulţi copii alergici sau bolnavi de astm să se simtă mult mai bine şi, cel puţin, să-şi reducă semnificativ medicaţia. Cartuşele cu sare SaltMed sunt utilizate în ventilaţia asistată, postoperator, cu efecte foarte bune în asistenţa respiratorie a copiilor născuţi prematur.
Există multe lucrări ale medicilor, prezentate la diverse conferinţe de specialitate, în privinţa utilizării aparatelor Salin.
- Aţi extins invenţia în timp sau v-aţi limitat la România?
- Cum am menţionat deja, am realizat aparate tip inhalator individual. Avem şi o variantă cu sistem pompă de aer şi mască individuală, SaltMed, certificată special, conform normelor medicale clasa a II-a, ca aparat medical, dar şi varianta de "buzunar", InSalin, numai bun pentru geantă, utilizată pentru inhalaţii individuale, imediat ce pot apărea probleme respiratorii. Aparatele Salin au intrat de multă vreme pe pieţe din întreaga lume. Un mare rol l-au avut, îndeosebi în primii ani, românii plecaţi în afară sau cu rude plecate. Mulţi au aflat despre aparatele noastre din "Formula AS", căutând soluţii pentru problemele lor de sănătate, ale rudelor şi, mai ales, ale copiilor. În prezent, aproximativ 70% din producţie pleacă la export, în multe ţări din Europa, dar şi în Israel, Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite, Japonia.
- Un inventator de talia dvs. are, cu siguranţă, mintea într-o continuă căutare. Vă gândiţi la vreo altă invenţie, structurată tot natural?
- Ca inventator, resimţi o bucurie imensă atunci când ajungi la o idee cu adevarat valoroasă. Este nevoie, însă, de multă muncă şi căutare până ajungi acolo. Ideile pentru invenţii cu adevarat valoroase sunt rare. E drum lung până le pui în aplicare, până le transformi în produse viabile, apoi să intri şi să te menţii pe piaţă. Fabrica noastră este situată în satul Mierea, pe Valea Nişcovului, o vale superbă, între dealurile Buzăului. Pe aici, mierea şi fructele sunt la ele acasă. Aşa că în ultimii ani m-am implicat în dezvoltarea unor produse din miere şi fructe crude, obţinute printr-o metodă cu totul nouă şi foarte blândă de lucru. Rezultatul? Produse care păstrează compuşii valoroşi din miere şi fructe, de o savoare şi o calitate cu totul deosebite, numite MELINIS. Bineînţeles, metoda de realizare utilizată face obiectul unui alt brevet... După mulţi ani de lucru, abia acum suntem în etapa în care intrăm în producţie şi cu aceste mici minunăţii (despre ele aflaţi informaţii pe www.melinis.ro, tel.: 0787.78.76.71).
- Cum aţi gestionat succesul invenţiilor dvs.?
- Cum spuneam, prezentarea în "Formula AS" a însemnat startul spectaculos al firmei care produce aceste aparate şi care era la început de drum. Succesul rapid a fost o mare provocare şi mi-a deschis un câmp complet nou şi extrem de larg de preocupări. Uneori, şi succesul e dificil de gestionat, dar valoarea deosebită a acestor produse a fost un puternic sprijin, care să ne permită să ne dezvoltăm în toţi aceşti ani. Sunt foarte mulţumit de colectivul pe care îl avem, aproape 30 de persoane, unele din ele încă de la începuturile firmei. Suntem ca-ntr-o adevărată familie.
TEHNO BIONIC S.R.L., Buzău, str. Agriculturii nr. 55, cod poştal 120055, telefon pentru comenzi : 0238/71.91.88,
e-mail: salin@tehnobionic.ro