Seboreea

Redactia
Una dintre problemele delicate cu care se confruntă atât fe­meile, cât și bărbații este seboreea, care este - de fapt - o secreție exa­ge­rată de sebum.

Pot exista mai mul­te tipuri de seboree: a feței, a capului, a spatelui. Această secreție de sebum de­termină modificări în aspectul pie­lii, care devine lucioasă, grasă, cu pori dilatați, puncte negre, chisturi; ce mai, tegumentul devine îngroșat și se colorea­ză în gălbui su cenușiu-mur­dar (din cauza alterării sebumului), iar fața emană un mi­ros caracteristic. Și pe pielea capului pot apărea ace­leași probleme, urmate de alte­rări ale firului de păr, ce pot duce la alo­pecie.
Pentru combaterea excesului de se­bum nu trebuie decât să respectați cele "zece porunci ale cosmeticii":

1. Spălați-vă zilnic cu săpun de copii sau cu pastă de bărbierit (părul se spală la 3-4 zile cu un gălbenuș de ou și cu șampon neutru).

2. Ștergeți fața cu infuzie de plan­te (mușețel, pătlagină, nalbă-mare, mentă, rozmarin etc.).

3. Ungeți fața cu un unguent pe bază de propolis (are rol de reglare).

4. Țineți un regim alimentar echi­librat (se vor evita condimentele, car­bo­hidrații, alcoolul - recoman­da­bilă este o alimen­tație bogată în vi­ta­mi­ne­le A, D, B, biotină - vitamina H).

5. Evitați constipația sau tulbu­rările hormonale.

6. Nu puneți mâna pe față.

7. Schimbați zilnic fața de per­nă și fierbeți-o.

8. Faceți zilnic gim­nas­tică facială (se încordează, pe rând, și obrajii, și mușchii nasului și ai gâtului; puteți să apăsați cu degetele arătătoare ale ce­lor două mâini punctele de la baza na­­sului, de-o parte și de alta a ari­pioa­­re­lor nasului).

9. Faceți săptămânal baie de aburi cu infu­zie de mușețel, în care ați pi­curat 2-3 pică­turi de ulei de mentă.

10. Priviți-vă zil­nic în oglindă și repetați de zece ori: "Am cel mai nor­mal și mai frumos ten din lu­me!". (Nu zâmbiți, chiar așa o să-l aveți!)

NELI PFEIFFER - Cabinetul de cosmetică "Apiestetic"