Alţii încurajează la ţară iniţiativa privată, încercând să trezească în agricultorul român spiritul antreprenorial. În fine, alţii vin şi spun că degeaba produce fermierul român hrană de calitate, dacă nu o promovează cum se cuvine. Familia Băbu din Novacii Gorjului a reuşit să întrunească toate aceste cerinţe: vinde produsele stânii sale direct turiştilor, dovedeşte din plin că are spirit antreprenorial, iar promovare a învăţat să facă mai bine decât un agent publicitar. Unde mai pui că toate acestea se întâmplă undeva, la mare înălţime, în creierii Parângului, în împărăţia stâncilor de granit şi a jnepenişurilor.
Drumul regelui
După ce las în urmă staţiunea turistică Rânca, urc pe serpentinele de sub vârful Păpuşa, apoi trec pasul Urdele, cel mai înalt din ţară, şi cobor spre Valea Lotrului, având de o parte şi de alta versanţi prăpăstioşi, dar şi poieni largi, ca nişte şesuri, pe care se răsfiră turmele de oi. Pe şoseaua aceasta numită astăzi "Transalpina", vara e un du-te vino de maşini, motociclete şi biciclete. Sunt mulţi turişti din afara ţării, mai ales polonezi, care vin călare pe motocicletele lor dichiste, fac poze şi le distribuie pe internet, îndemnându-i şi pe alţii să viziteze munţii României. Polonezii aceştia anonimi, aflaţi mai mereu pe drum, sunt, cred, cei mai buni promotori ai României. Năvala aceasta de turişti pe platourile înalte ale Parângului nu ar fi fost posibilă fără asfaltarea, în jurul anului 2010, a drumului de munte cunoscut sub numele de "Drumul regelui", după ce regele Carol al II-lea, însoţit de fiul său, Mihai I, l-a străbătut cu automobilul, de la un capăt la altul, până în nordul Gorjului. Pentru ca automobilul regal să poată parcurge drumul acesta, care jalonează printre stânci şi nori, oamenii locului l-au amenajat atunci cu lopata şi târnăcopul. Unii istorici consideră că pe aici ar fi trecut armatele romane, spre Sarmisegetuza. Dacă o fi fost vreodată drum militar roman, oricum, s-a degradat, în negura vremurilor şi a munţilor, ajungând numai o potecă ciobănească, numită elocvent "Poteca Dracului", din cauză că şerpuia deasupra hăurilor, iar o rafală de vânt puternic putea să prăvălească-n adânc pe oricine nu s-ar fi ţinut bine pe picioare. Poteca inspira teamă, iar cel care trecea cu bine se oprea să bea, uşurat, o ţuică de Novaci, la vreun han răsărit în cale. Acum, aşezaţi comod pe scaunul autoturismului, turiştii ajung într-o jumătate de oră pe creasta muntelui. Asfaltarea a fost una cu cântec, fiindcă patronul firmei care a efectuat lucrările a ajuns la închisoare pentru delapidare de fonduri, iar statul a refuzat să elibereze autorizaţia de mediu. Cu toate acestea, Transalpina este deschisă circulaţiei publice, de primăvara până toamna, iar fluxul de turişti a ridicat foarte mult, economic vorbind, acest colţ al Gorjului. Au fost construite pensiuni turistice, înfiinţate pârtii de schi, deschise muzee în aer liber. Regizorul Dumitru Budrală a realizat recent un excelent documentar intitulat "Drumul regilor", dedicat acestei străvechi căi transcarpatice, străbătute de oieri, negustori şi fugari, spre un trai mai liniştit.
"Transalpina a venit peste noi"
E incredibil câtă lume poate aduna la un loc stâna turistică a familiei Băbu! Zeci de maşini parcate, ca la un târg de ţară. În curtea stânii, înghesuială mare. Unii stau la rând, să cumpere porţia de tocană de oaie, specialitatea zonei, şi porţia de clătite cu dulceaţă de afine. Alţii îşi fac poze cu clopul ciobănesc pe cap şi cu cojocul miţos în spinare. Mulţi admiră priveliştea şi o fotografiază: spre apus se înşiră versanţii stâncoşi şi măreţi ai Parângului, desprinşi din creasta principală spre Jieţ. În fine, nu puţini turişti îi răsfaţă pe măgăruşii strânşi de prin împrejurimi, învăţaţi să primească biscuiţi şi alte dulciuri din mâna vizitatorilor. "Transalpina a venit peste noi, nu noi am venit după asfaltarea drumului" îmi spune Marioara Băbu, aşezată la o masă mică, în încăperea amenajată pentru vizitatori, plină cu velinţe şi costume populare, din ungurenimea Gorjului, din Ţinutul Momârlanilor şi din Mărginimea Sibiului. Unele haine au fost purtate la nuntă, altele în viaţa de zi cu zi. Mărioara e momârlancă de pe Jieţ, măritată cu Gheorghe (Dede) Băbu din Novaci. Muncesc amândoi, aici, în vârful muntelui, ajutaţi de fiul lor, Bogdan. "L-am botezat aici, la stână. Am chemat preotul şi aici l-am botezat", îşi aminteşte femeia. Totuşi, cum au reuşit, o întreb, să facă dintr-o stână oarecare, atracţia gastronomică a Parângului? De mic, Gheorghe Băbu a muncit pe munţi, la stână sau la căşeria din Ştefanu, unde lucra mama lui. Căşeria aceea aparţinea fabricii de lactate din Târgu Jiu. Când a crescut, Gheorghe şi-a făcut turma lui, apoi s-a însurat cu Mărioara de pe Jieţ şi au trăit din creşterea oilor. Stâna lor era la margine de drum, un drum de munte pe unde puţini călători se aventurau să treacă. Dar nu atât de puţini, încât să nu bată în uşa stânii şi să cumpere o bucată de brânză. Mai târziu, pe drumul de munte au apărut utilajele pentru asfaltare. Peste muchia muntelui, la Rânca, vilele şi pensiunile se înmulţeau ca mănătărcile în pădure, după o ploaie zdravănă. Parângul, încet-încet, se popula, tot mai mulţi turişti se iveau după dâmbul înierbat cu negară. "Am făcut un miel la proţap, am întins afară două mese, iar fiul nostru, Bogdan, a atârnat un cojoc într-un par şi în vârf a pus o pălărie. Primii noştri clienţi au fost nişte ciobani din Vaideeni. Apoi, au început să vină tot mai mulţi, din Rânca, peste munte. Stâna Ştefanu devenise un nume atât de cunoscut, încât au început să-l folosească şi alţii, în staţiune. Când am văzut asta, m-am dus şi am înregistrat marca la OSIM. Una e Stâna Ştefanu, nu-s mai multe", îşi aminteşte Mărioara Băbu. Mai nou, au reuşit să ateste la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ca produs tradiţional, tocanul de oaie, cea mai cunoscută mâncare a ciobanilor.
Vizita unei campioane
După asfaltare, utilajele au plecat, iar în locul lor au urcat muntele miile, zecile de mii de autoturisme. Familia Băbu şi-a mutat stâna undeva, mai sus, într-o poiană largă, de unde vezi ca în palmă izvorul Lotrului. Turişti de toate categoriile şi toate rangurile, inclusiv politicieni cunoscuţi, s-au perindat pe lângă pirostriile cu ceaune mari, în care fierbe tocanul, dar şi mămăliga. Tocan bun, ciobănesc, din carne de oaie muiată în seu topit. Mâncării de aici i s-a dus vestea. Într-o zi din iunie, anul acesta, gazdele s-au pomenit în bătătura stânii cu Simona Halep, cea mai iubită sportivă a României. Fireşte că turiştii au sărit ca din arc ca să-şi facă poze cu Simona, care se afla într-o mini-vacanţă, după ce participase la un eveniment sportiv organizat la Cluj. Nişte amici îi recomandaseră ca, în drum spre Bucureşti, să meargă peste Parâng, pe Transalpina şi, musai, să oprească la Stâna Ştefanu, pentru bunătăţile de aici. Momentul nu a scăpat televiziunilor de ştiri, care imediat au titrat că "Simona Halep a ajuns în vârful munţilor!". Peste o lună, Simona a jucat finala de la Wimbledon şi a câştigat. Aerul tare al Parângului face bine campionilor. Toată vara e aglomeraţie la stâna Ştefanu. Când dă prima ninsoare, familia Băbu închide porţile şi nu mai revine decât la primăvară, când se redeschide şoseaua, pe toată lungimea ei. Cu toate controversele legate de construirea Transalpinei (costuri, avize etc.), beneficiile pentru oameni, fie ei localnici, turişti, antreprenori, sunt imense, greu de cuantificat. O excursie în inima Parângului, fie şi cu maşina, e de neuitat. La fel şi un prânz la stâna Ştefanu.
Foto: Shutterstock (2), Gheorghe Chelu