Fructele roșii de pădure - FRAGII și COACĂZELE

Ilie Tudor
- Grădinărite de Dumnezeu, fără stro­pi­toare și săpăligă, fără îngrășăminte și adaosuri de hor­moni, fructele de pădure, crescute în totală sălbăticie, repre­zintă esența și forța naturii primare, capa­citatea ei de a hrăni și de a vindeca. Fragii, zmeura, mu­rele, coacăzele, afinele și agrișele sunt fiecare în parte o rețetă completă de energie vitală, o sursă de sănătate primită gratis -

Reguli de administrare

Atunci când facem o cură cu fructe de pădure pentru revigorarea organismului sau pentru rezol­varea unor afecțiuni, trebuie să avem în vedere cinci reguli simple:
1. Fructele se consumă întotdeauna pe stomacul gol, fără a le combina cu alte alimente.
2. Spălarea lor se face întotdeauna cu puțin înainte de a le consuma.
3. La frigider, fructele nu-și păstrează proprie­tățile mai mult de 5 zile (la temperatura de 4°C).
4. Primul aliment consumat la începutul zilei vor fi fructele de pădure cu care facem cura.
5. Apariția în primele 24-36 de ore a unor scau­ne abundente, a unor ușoare amețeli, mărirea diu­rezei nu trebuie să ne îngrijoreze - este sem­nul curățirii organismului. Dacă to­tuși sim­țim că ne deshidratăm, vom bea ceaiuri cal­de concentrate de mentă, chimen și frunze de fragi: 1/2 linguriță din fiecare la 1 cană cu apă.

Sucul
Nu se obține cu storcătorul elec­­tric, deoarece contactul fruc­tului cu părțile metalice îi alterează proprie­tățile. Cu o lingură de lemn se pi­sează bine fructele într-un vas de por­țelan și apoi se filtrează presându-le bine într-un tifon. Sucul astfel obținut se consumă cât mai repede sau se de­pozitează în bidoane de plastic bine închise și se pune la rece, unde nu se păstrează mai mult de 12 ore.

Uscarea fructelor de pădure
Prin uscare la soare, fructele pierd mai bine de 80% din cantitatea de apă și pot fi foarte ușor con­ser­vate vreme de doi ani. Este un proces asemănător cu cel al obținerii stafidelor din stru­guri. Fructele se pun la soare răsfirate pe o hârtie sau o prelată și se iau noap­tea sau atunci când plouă și se țin temporar în locuri bine aerisite și curate. Dacă aveți un balcon înso­rit și ceva mai ferit de praf, puteți fa­ce chiar aco­lo aceas­tă ope­ra­țiune de uscare. În mo­men­tul în care fructul a de­ve­nit tare, rigid, iar atunci când îl tăiem la mijloc nu mai e zemos, pro­cesul de us­care s-a încheiat.

Pulberea de fructe de pădure
Pulberea se obține din fructele uscate, prin pisare în mojar sau, mai simplu, prin măcinare cu o râșniță elec­trică de cafea. Se administrează câte 1 linguriță de 3 ori pe zi, pul­be­rea ținându-se sub limbă 10 minute îna­in­te de a fi înghițită cu puțină apă.

Ceaiul de fructe de pădure
Se poate face în două variante:
* Cu apă călduță (macerat) - 1 lin­guriță cu pulbere de fruc­­te uscate și câteva frunze uscate se pun într-un pa­har cu apă călduță și se țin de seara până dimineața. Di­mi­neața se bea acest extract, fără a-l filtra, cu puțină miere.
* Cu apă fierbinte - se toarnă 1 cană cu apă fier­binte pes­te 1 linguriță cu pulbere de fructe us­ca­te și 1/2 lin­guriță cu frunze uscate. Se lasă 15-20 de mi­nute la infuzat, se filtrează și se bea fier­binte.


FRAGII

Sunt primele fructe ale pădurii, care se coc pe la sfâr­și­tul lui iunie și vor fi printre ultimele care vor dispărea. De acum și până în august, fragii apar generație după gene­rație, la altitudini tot mai mari, până spre crestele mun­ților. Pare greu de crezut că o asemenea delicatesă ali­men­­tară poate ascunde în ea o farmacie, dar este ade­vă­rat. Fructul de frag conține zece din mineralele esen­țiale pen­tru orga­nism, între care potasiul, fosforul și fierul, precum și vi­ta­mine: A, B1, B2 și C, substanțe aromate, o sub­­stanță ase­mănătoare aspirinei ș.a.m.d. Fragii sunt utilizați în vindecarea multor boli, dintre care vom enumera acum câteva.
* Diabetul - fragii conțin o formă de zahăr (levuloza) care este foarte bine tolerată de diabetici și, în plus, frun­zele sale conțin o substanță care normalizează glice­mia. Din acest motiv, ma­ceratul cu apă călduță din fructe și frunze de fragi, la fel ca și sucul de fragi (dar nu mai mult de 250 ml pe zi), sunt bău­­tura ideală pentru cei ca­re suferă de această boală.
* Febră, răceală - sucul și ceaiul de fragi alun­gă febra, ajută corpul să elimine toxi­nele, asi­gură aportul de vita­mine necesar, grăbind conside­ra­bil procesul vindecării. Ceaiul fierbinte de fragi îndul­cit cu miere, băut câte o cană din oră în oră, vreme de 16-24 de ore, timp în care nu se mănâncă nimic, este un remediu forte contra ră­celilor de vară.
* Exces de colesterol - cura de fragi este una din cele mai eficiente și plăcute cure de vară pentru normalizarea va­lo­rilor colesterolului. Se consumă în fiecare zi minimum 1/2 kg de fragi sau se alter­nează zilele de fragi cu cele de coacăze roșii (aceeași cantitate), vreme de două săptă­mâni.
* Hipertensiune arterială - aproape toate fruc­tele de pă­dure consumate ca atare sau ca ceai făcut cu apă călduță au ca efect normalizarea ten­siunii arteriale. În iunie-iulie se recomandă fragii, în iulie-august coacăzele negre, iar în septembrie-octombrie fructele de păducel.
* Cancer - sucul de fragi redă pofta de mân­care, ajută la eliminarea produșilor reziduali ai me­tabo­lismului, re­lan­sează activitatea glande­lor endocrine, fiind un ali­ment-medicament cât se poate de binevenit în dietă pen­tru a în­vinge această boală. Pentru a preîntâm­pina even­tua­lele reacții alergice la fragi, se face o desensibilizare, ți­nând sub limbă o fragă zdrobită, cu ju­mătate de oră înainte de administrarea sucului. Se administrează 300-500 ml de suc pe zi.
* Oxiuri - în fiecare dimineață, la orele 6.00 - 7.00, se consumă 500 g de fragi, fără a consuma apoi nimic alt­ceva până la ora 12.00. Cura durează 7-10 zile. Efici­ența tra­tamentului crește dacă seara se bea o linguriță cu tinctură de pelin și una cu tinctură de cimbru, într-un pa­har de apă. Acest trata­ment este indicat și pentru elimi­narea teniei.
* Ateroscleroză - 300 g de fructe consumate zilnic, pe sto­macul gol, curăță vase­le de sânge și aju­tă la refacerea par­țială a elastici­tă­ții acestora. Se reco­man­dă cure cât mai lungi.
* Astenie - fragii și zmeura sunt fructele de pă­dure indi­cate în mod special în as­te­nia care apare pe fondul slă­biciunii fizice. Se con­su­mă în cantități moderate (100-200 g) de 2-3 ori pe zi. Cele mai efici­ente sunt fructele culese pe loc din pădure.
* Tartru dentar - pe pe­riuța de dinți se pun 2-3 fragi zdro­biți și se freacă bine zonele cu tar­tru; tra­tamentul se repetă zece zile la rând. Anumiți acizi organici din componența fragilor dizolvă tar­trul dentar.


COACĂZELE ROȘII
(Ruzinci, Ribizli, Strugurei)


La un concurs de frumusețe, dintre toate fruc­tele pă­durii, cu siguranță că delicatele coacăze ro­șii, cu pielița lor strălucitoare și translucidă, s-ar clasa pe primele lo­curi. Gustul lor acrișor, conținu­tul mare de apă, anumite substanțe depurative din componența lor le recomandă de la sine ca plante dezintoxicante, care ajută la normali­za­rea asimila­ției și digestiei. Cura de coacăze roșii împrospă­tează, dă poftă de via­ță, ușu­rează corpul, elimină senzația de greutate în sto­mac, ajută la decon­ges­tionarea sinusurilor și la vin­de­carea in­fec­țiilor res­piratorii cronice. Iată câteva indicații:
* Digestie leneșă - coacăzele roșii, la fel ca și portocalele, sunt fructe care, mâncate după masă, nu îngreunează di­ges­tia, ci din contră, o ajută și o acce­lerează. Per­soa­nelor care fac ușor indigestie li se recomandă să mă­nânce două treimi din alimentele obișnuite, ser­­vite la ma­să, com­ple­tând restul cu o cantitate moderată de coa­că­ze ro­șii. Efectele vor fi im­presionante.
* Apetit dereglat - o porție de coacăze roșii luată cu 15 minute îna­inte de masă declan­șea­ză imediat o poftă de mâncare sănătoasă (dar, atenție, nu excesivă). Din acest motiv, coacă­zele roșii sunt un medi­cament prețios pentru persoanele anore­xice sau cu apetit capricios. Este un mijloc foarte bun de reedu­care a poftei de mân­care la persoanele cu apetit nocturn, care este unul dintre prin­cipalii vinovați în cazul obezității.
* Insuficiență hepatică - 1/2 kg de coacă­ze roșii consu­mate zilnic, la fel ca și sucul de coa­căze ro­șii, este un aju­tor extrem de prețios pentru per­soanele cu boli hepatice grave, ajutând la eli­mi­narea toxinelor, la drenarea fica­tului și chiar la re­generarea lui. Cura de coacăze de 2-3 săptă­mâni este indicată în tratarea hepa­titei cronice și acute, inclu­siv a celei produse de virușii B și C.
* Constipație cronică - se re­co­mandă consu­mul de fructe proas­­pete - câte 300-400 g o dată, cu jumătate de oră înainte de masă. Se consu­mă în același timp alimente cu cât mai multe fibre: mor­cov, pătrunjel, varză, tărâțe de grâu.
* Curele de slăbire - sunt mult eficiente dacă vom consuma zilnic 1/2 kg de coacăze, care vor inten­sifica tran­zitul in­tes­tinal.
* Tenul pletoric, cu vinișoare roșii - coa­că­zele roșii flui­di­fică sângele, reglează ten­siunea și ajută la nor­ma­li­zarea circulației. Se fac cure de 1-2 săptămâni, timp în care se bea în fiecare dimi­neață un pahar cu suc de coacă­ze și înainte de fie­care masă cu jumătate de oră se mă­nân­că 200-300 g de coacăze roșii.

(În numărul viitor: Coacăzele negre, afinele și murele)