Reguli de administrare
Atunci când facem o cură cu fructe de pădure pentru revigorarea organismului sau pentru rezolvarea unor afecțiuni, trebuie să avem în vedere cinci reguli simple:
1. Fructele se consumă întotdeauna pe stomacul gol, fără a le combina cu alte alimente.
2. Spălarea lor se face întotdeauna cu puțin înainte de a le consuma.
3. La frigider, fructele nu-și păstrează proprietățile mai mult de 5 zile (la temperatura de 4°C).
4. Primul aliment consumat la începutul zilei vor fi fructele de pădure cu care facem cura.
5. Apariția în primele 24-36 de ore a unor scaune abundente, a unor ușoare amețeli, mărirea diurezei nu trebuie să ne îngrijoreze - este semnul curățirii organismului. Dacă totuși simțim că ne deshidratăm, vom bea ceaiuri calde concentrate de mentă, chimen și frunze de fragi: 1/2 linguriță din fiecare la 1 cană cu apă.
Sucul
Nu se obține cu storcătorul electric, deoarece contactul fructului cu părțile metalice îi alterează proprietățile. Cu o lingură de lemn se pisează bine fructele într-un vas de porțelan și apoi se filtrează presându-le bine într-un tifon. Sucul astfel obținut se consumă cât mai repede sau se depozitează în bidoane de plastic bine închise și se pune la rece, unde nu se păstrează mai mult de 12 ore.
Uscarea fructelor de pădure
Prin uscare la soare, fructele pierd mai bine de 80% din cantitatea de apă și pot fi foarte ușor conservate vreme de doi ani. Este un proces asemănător cu cel al obținerii stafidelor din struguri. Fructele se pun la soare răsfirate pe o hârtie sau o prelată și se iau noaptea sau atunci când plouă și se țin temporar în locuri bine aerisite și curate. Dacă aveți un balcon însorit și ceva mai ferit de praf, puteți face chiar acolo această operațiune de uscare. În momentul în care fructul a devenit tare, rigid, iar atunci când îl tăiem la mijloc nu mai e zemos, procesul de uscare s-a încheiat.
Pulberea de fructe de pădure
Pulberea se obține din fructele uscate, prin pisare în mojar sau, mai simplu, prin măcinare cu o râșniță electrică de cafea. Se administrează câte 1 linguriță de 3 ori pe zi, pulberea ținându-se sub limbă 10 minute înainte de a fi înghițită cu puțină apă.
Ceaiul de fructe de pădure
Se poate face în două variante:
* Cu apă călduță (macerat) - 1 linguriță cu pulbere de fructe uscate și câteva frunze uscate se pun într-un pahar cu apă călduță și se țin de seara până dimineața. Dimineața se bea acest extract, fără a-l filtra, cu puțină miere.
* Cu apă fierbinte - se toarnă 1 cană cu apă fierbinte peste 1 linguriță cu pulbere de fructe uscate și 1/2 linguriță cu frunze uscate. Se lasă 15-20 de minute la infuzat, se filtrează și se bea fierbinte.
FRAGII
Sunt primele fructe ale pădurii, care se coc pe la sfârșitul lui iunie și vor fi printre ultimele care vor dispărea. De acum și până în august, fragii apar generație după generație, la altitudini tot mai mari, până spre crestele munților. Pare greu de crezut că o asemenea delicatesă alimentară poate ascunde în ea o farmacie, dar este adevărat. Fructul de frag conține zece din mineralele esențiale pentru organism, între care potasiul, fosforul și fierul, precum și vitamine: A, B1, B2 și C, substanțe aromate, o substanță asemănătoare aspirinei ș.a.m.d. Fragii sunt utilizați în vindecarea multor boli, dintre care vom enumera acum câteva.
* Diabetul - fragii conțin o formă de zahăr (levuloza) care este foarte bine tolerată de diabetici și, în plus, frunzele sale conțin o substanță care normalizează glicemia. Din acest motiv, maceratul cu apă călduță din fructe și frunze de fragi, la fel ca și sucul de fragi (dar nu mai mult de 250 ml pe zi), sunt băutura ideală pentru cei care suferă de această boală.
* Febră, răceală - sucul și ceaiul de fragi alungă febra, ajută corpul să elimine toxinele, asigură aportul de vitamine necesar, grăbind considerabil procesul vindecării. Ceaiul fierbinte de fragi îndulcit cu miere, băut câte o cană din oră în oră, vreme de 16-24 de ore, timp în care nu se mănâncă nimic, este un remediu forte contra răcelilor de vară.
* Exces de colesterol - cura de fragi este una din cele mai eficiente și plăcute cure de vară pentru normalizarea valorilor colesterolului. Se consumă în fiecare zi minimum 1/2 kg de fragi sau se alternează zilele de fragi cu cele de coacăze roșii (aceeași cantitate), vreme de două săptămâni.
* Hipertensiune arterială - aproape toate fructele de pădure consumate ca atare sau ca ceai făcut cu apă călduță au ca efect normalizarea tensiunii arteriale. În iunie-iulie se recomandă fragii, în iulie-august coacăzele negre, iar în septembrie-octombrie fructele de păducel.
* Cancer - sucul de fragi redă pofta de mâncare, ajută la eliminarea produșilor reziduali ai metabolismului, relansează activitatea glandelor endocrine, fiind un aliment-medicament cât se poate de binevenit în dietă pentru a învinge această boală. Pentru a preîntâmpina eventualele reacții alergice la fragi, se face o desensibilizare, ținând sub limbă o fragă zdrobită, cu jumătate de oră înainte de administrarea sucului. Se administrează 300-500 ml de suc pe zi.
* Oxiuri - în fiecare dimineață, la orele 6.00 - 7.00, se consumă 500 g de fragi, fără a consuma apoi nimic altceva până la ora 12.00. Cura durează 7-10 zile. Eficiența tratamentului crește dacă seara se bea o linguriță cu tinctură de pelin și una cu tinctură de cimbru, într-un pahar de apă. Acest tratament este indicat și pentru eliminarea teniei.
* Ateroscleroză - 300 g de fructe consumate zilnic, pe stomacul gol, curăță vasele de sânge și ajută la refacerea parțială a elasticității acestora. Se recomandă cure cât mai lungi.
* Astenie - fragii și zmeura sunt fructele de pădure indicate în mod special în astenia care apare pe fondul slăbiciunii fizice. Se consumă în cantități moderate (100-200 g) de 2-3 ori pe zi. Cele mai eficiente sunt fructele culese pe loc din pădure.
* Tartru dentar - pe periuța de dinți se pun 2-3 fragi zdrobiți și se freacă bine zonele cu tartru; tratamentul se repetă zece zile la rând. Anumiți acizi organici din componența fragilor dizolvă tartrul dentar.
COACĂZELE ROȘII
(Ruzinci, Ribizli, Strugurei)
La un concurs de frumusețe, dintre toate fructele pădurii, cu siguranță că delicatele coacăze roșii, cu pielița lor strălucitoare și translucidă, s-ar clasa pe primele locuri. Gustul lor acrișor, conținutul mare de apă, anumite substanțe depurative din componența lor le recomandă de la sine ca plante dezintoxicante, care ajută la normalizarea asimilației și digestiei. Cura de coacăze roșii împrospătează, dă poftă de viață, ușurează corpul, elimină senzația de greutate în stomac, ajută la decongestionarea sinusurilor și la vindecarea infecțiilor respiratorii cronice. Iată câteva indicații:
* Digestie leneșă - coacăzele roșii, la fel ca și portocalele, sunt fructe care, mâncate după masă, nu îngreunează digestia, ci din contră, o ajută și o accelerează. Persoanelor care fac ușor indigestie li se recomandă să mănânce două treimi din alimentele obișnuite, servite la masă, completând restul cu o cantitate moderată de coacăze roșii. Efectele vor fi impresionante.
* Apetit dereglat - o porție de coacăze roșii luată cu 15 minute înainte de masă declanșează imediat o poftă de mâncare sănătoasă (dar, atenție, nu excesivă). Din acest motiv, coacăzele roșii sunt un medicament prețios pentru persoanele anorexice sau cu apetit capricios. Este un mijloc foarte bun de reeducare a poftei de mâncare la persoanele cu apetit nocturn, care este unul dintre principalii vinovați în cazul obezității.
* Insuficiență hepatică - 1/2 kg de coacăze roșii consumate zilnic, la fel ca și sucul de coacăze roșii, este un ajutor extrem de prețios pentru persoanele cu boli hepatice grave, ajutând la eliminarea toxinelor, la drenarea ficatului și chiar la regenerarea lui. Cura de coacăze de 2-3 săptămâni este indicată în tratarea hepatitei cronice și acute, inclusiv a celei produse de virușii B și C.
* Constipație cronică - se recomandă consumul de fructe proaspete - câte 300-400 g o dată, cu jumătate de oră înainte de masă. Se consumă în același timp alimente cu cât mai multe fibre: morcov, pătrunjel, varză, tărâțe de grâu.
* Curele de slăbire - sunt mult eficiente dacă vom consuma zilnic 1/2 kg de coacăze, care vor intensifica tranzitul intestinal.
* Tenul pletoric, cu vinișoare roșii - coacăzele roșii fluidifică sângele, reglează tensiunea și ajută la normalizarea circulației. Se fac cure de 1-2 săptămâni, timp în care se bea în fiecare dimineață un pahar cu suc de coacăze și înainte de fiecare masă cu jumătate de oră se mănâncă 200-300 g de coacăze roșii.
(În numărul viitor: Coacăzele negre, afinele și murele)