E normal, având în vedere că în Europa, fiecare a treia căsnicie eşuează, chiar şi după 10-20 de ani de viaţă comună. Alături de nenumăratele sfaturi oferite de specialişti, există însă şi câteva "reţete" banale dar extrem de eficiente, care îi ajută pe oameni să-şi facă bine, să "crească" împreună în loc să se distrugă unul pe celălalt, stabilizându-şi astfel căsnicia.
Masaje şi tăcere
Despre faptul că femeile şi bărbaţii sunt făpturi foarte deosebite s-a vorbit mult. Uimitor este şi faptul cum aceste diferenţe între masculin-feminin se manifestă şi când e vorba de stres. Presiunea săptămânii de muncă o trăiesc, şi unii şi alţii, la fel. Dar în week-end, femeile sunt mai puţin fericite decât bărbaţii, mai obosite, mai depresive, li se pare că nu sunt iubite destul. Sfârşitul săptămânii vine mai totdeauna cu o aşteptare care nu se împlineşte. Dovedită în studii şi cercetări, situaţia aceasta i-a făcut pe specialiştii americani să încerce o rezolvare care s-a bucurat de succes, deşi este extrem de simplă. Ei bine, ei îi sfătuiesc pe bărbaţii care trăiesc în cupluri, ca atunci când observă că prietenele sau nevestele lor par obosite şi abătute să le maseze ceafa, fără să vorbească nimic. O atingere fără cuvinte, care să vorbească prin delicateţea şi intensitatea ei. Rezultatele n-au întârziat şi au fost măsurate ştiinţific: hormonii stresului au cedat, pulsul, respiraţia şi presiunea sanguină şi-au regăsit valoarea normală. În schimb, atunci când bărbaţii au încercat să-şi liniştească jumătăţile cu vorbe, nu s-a întâmplat nimic. Valorile stresului au rămas neatinse. Bărbaţii se comportă, însă, exact pe dos. Când se află sub presiune, ei simt nevoia să vorbească, în loc să mângâie.
Cum să depăşeşti nefastul "an 4"
Dacă e să credem statisticile, majoritatea căsniciilor se rupt în al patrulea an, şi nu în "blestematul an şapte", aşa cum se spune. Explicaţia ar fi hormonală. Mai multe experimente au dovedit că după ce sexualitatea devine o obişnuinţă, cantitatea de dopamină, drogul euforiei şi al plăcerii, scade vertiginos, trăgând în jos şi dorinţa, care în "anul 4" ajunge la zero, conform cercetătorilor. Dacă bărbatul îşi caută o nouă parteneră sexuală, nivelul dopaminei creşte brusc. El devine pasional şi plin de ardoare erotică. Femeile încep să le calce pe urme. În America, de exemplu, 75% (!) dintre femeile măritate declară că au avut cel puţin o aventură extraconjugală. Procedeul este totuşi periculos, pentru că trădările periclitează cuplurile şi ceea ce părea a fi doar o joacă devine motiv de divorţ. Psihologii par să fi găsit o soluţie salvatoare: "călcaţi strâmb cu propriul dvs. bărbat!", sună îndemnul lor. Începeţi o aventură cu el, încercând să vă îndrăgostiţi de el încă o dată. Pentru asta e nevoie însă de fantezie şi de un "meci" în doi.
Să arăţi bine pentru celălalt
Studiile din zona sexologiei au mai dovedit încă un fapt: într-o căsnicie contează enorm dorinţa de a arăta bine pentru celălalt. Din păcate, confortul marital îi face atât pe bărbaţi, cât şi pe femei să se îngrijească mai puţin ca la început. Cu toate astea, sloganul "să mă placă aşa cum sunt" e fatal. Mulţi bărbaţi care declară că sunt încântaţi de nevestele lor grăsuţe, cărora le apreciază sufletul şi nu aspectul exterior, întorc capul după o femeie subţire şi capotează sexual, când acestea sunt disponibile. Să nu mai vorbim despre femeile care stau în faţa bărbaţilor, unse pe faţă cu creme, cu părul pe bigudiuri, în papuci şi capot. Neglijenţa fizică omoară iubirea şi devine, adesea, motiv de divorţ.
DINA BRAN