Cum își pot face bine femeile și bărbații

Dan Pavel
În ultima vreme, li­bră­riile sunt pline de cărți de psihologie care îi învață pe oameni cum să scape de nau­fragiul divorțului.

E nor­mal, având în vedere că în Europa, fiecare a treia căsnicie eșu­ea­ză, chiar și după 10-20 de ani de viață co­mună. Alături de nenumăratele sfaturi oferite de spe­cia­liști, există însă și câteva "re­țete" banale dar ex­trem de eficiente, care îi ajută pe oameni să-și facă bine, să "crească" împreună în loc să se dis­tru­gă unul pe celălalt, stabili­zân­du-și astfel căsnicia.

Masaje și tăcere

Despre faptul că femeile și băr­bații sunt făpturi foarte deosebite s-a vorbit mult. Uimitor este și faptul cum aceste diferențe între masculin-fe­minin se manifestă și când e vorba de stres. Presiunea săptămânii de mun­­că o trăiesc, și unii și alții, la fel. Dar în week-end, femeile sunt mai puțin fericite decât bărbații, mai obo­site, mai depresive, li se pare că nu sunt iubite destul. Sfârșitul săptă­mâ­nii vine mai totdeauna cu o așteptare care nu se împlinește. Dovedită în studii și cercetări, situația aceasta i-a făcut pe specialiștii americani să în­cerce o rezol­vare care s-a bucurat de succes, deși este extrem de simplă. Ei bine, ei îi sfătuiesc pe bărbații care tră­iesc în cupluri, ca atunci când ob­servă că prietenele sau nevestele lor par obosite și abătute să le maseze ceafa, fără să vorbească nimic. O atin­gere fără cu­vinte, care să vor­beas­că prin delicatețea și inten­sitatea ei. Re­zultatele n-au întârziat și au fost mă­su­rate științific: hormonii stresului au cedat, pulsul, res­pirația și pre­siu­nea sanguină și-au regăsit va­loarea normală. În schimb, atunci când băr­bații au încercat să-și liniștească ju­mătățile cu vorbe, nu s-a întâmplat nimic. Valorile stresului au rămas nea­tinse. Bărbații se com­por­tă, însă, exact pe dos. Când se află sub presiune, ei simt ne­voia să vor­beas­că, în loc să mângâie.

Cum să depășești nefastul "an 4"

Dacă e să credem statisticile, ma­jo­ritatea căs­ni­ciilor se rupt în al pa­trulea an, și nu în "blestematul an șap­te", așa cum se spune. Explicația ar fi hor­monală. Mai multe experi­men­te au dovedit că după ce sexua­litatea de­vine o obișnuință, cantitatea de dopa­mină, drogul euforiei și al plăcerii, scade vertiginos, trăgând în jos și do­rința, care în "anul 4" ajunge la zero, conform cercetătorilor. Dacă băr­batul își caută o nouă parteneră sexuală, nivelul dopaminei crește brusc. El de­vine pasional și plin de ardoare eroti­că. Femeile încep să le calce pe urme. În America, de exemplu, 75% (!) dintre fe­me­ile mă­ri­tate decla­ră că au avut cel puțin o aven­tură ex­tra­conjugală. Pro­ce­deul este totuși peri­culos, pentru că trădă­rile pe­ri­cli­tea­ză cuplurile și ceea ce părea a fi doar o joacă devi­ne motiv de divorț. ­Psi­hologii par să fi gă­sit o soluție sal­­va­toa­re: "căl­cați strâmb cu pro­priul dvs. băr­­bat!", sună îndem­nul lor. Înce­peți o a­ventură cu el, în­cer­când să vă în­dră­gos­tiți de el în­că o dată. Pen­­tru asta e nevoie însă de fan­te­zie și de un "meci" în doi.

Să arăți bine pentru celălalt

Studiile din zona sexologiei au mai dovedit încă un fapt: într-o căsni­cie contează enorm dorința de a arăta bine pentru celălalt. Din păcate, con­fortul ma­rital îi face atât pe bărbați, cât și pe femei să se în­grijească mai puțin ca la început. Cu toate astea, sloganul "să mă placă așa cum sunt" e fatal. Mulți bărbați care declară că sunt încântați de nevestele lor grăsuțe, cărora le apreciază sufle­tul și nu as­pec­tul exterior, întorc ca­pul după o femeie subțire și ca­­potea­ză sexual, când acestea sunt disponi­bile. Să nu mai vorbim despre femeile care stau în fața băr­ba­ților, unse pe față cu creme, cu părul pe bigudiuri, în papuci și capot. Neglijența fizică omoară iubirea și devine, adesea, mo­tiv de divorț.

DINA BRAN