"Puţine oraşe au un ziar făcut de copii"
Ioana are nouă ani. Părul blonziu, împletit în codiţe, ochii mari şi albaştri. E îmbujorată şi aşteaptă cu emoţie întrebările mele, nefiind obişnuită să stea de cealaltă parte a microfonului pentru că... ea este unul dintre micii reporteri ai ziarului botoşănean "Buzz". Totuşi, îmi răspunde profesionist, fără să stea prea mult pe gânduri.
- Ce crezi, Ioana, jurnalismul mai este o forţă în lumea de azi? Ar putea să o schimbe?
- Sigur, ar putea să o schimbe în bine. Pentru că jurnalismul te face să îţi deschizi mintea şi să ai acea sensibilitate cu iubire pentru tot ce este frumos. Sunt oameni foarte visători, care apreciază tot ce este frumos, orice floare, orice frunză le atrage atenţia. Jurnalismul mi se pare un fel de artă, ca o povestire în care descrii tot ce este frumos. Da, cred că el poate schimba lumea în bine, făcând-o mai sensibilă şi mai solidară.
- De ce crezi că a fost inventat jurnalismul?
- Îţi trebuie foarte multă dreptate şi sinceritate în viaţă, şi cred că jurnalismul pentru asta a fost făcut, pentru această nevoie a oamenilor ca cineva să le spună păsurile. Asta este dorinţa pe care trebuie să o aibă un jurnalist adevărat.
- Tu cum ai ajuns jurnalist?
- Păi... totul a început cu această redacţie. Şi mie, cum sunt mai vorbăreaţă, doamna învăţătoare a zis că poate mi-ar plăcea. În plus, este o meserie bună, de viitor. Prima mea emisiune a fost Minutul de dicţie, o rubrică foarte mică, la televiziunea de pe internet, care m-a învăţat să vorbesc foarte clar. Înainte, şi eu eram puţin sâsâită, din cauză că aveam lipsă nişte dinţi. În plus, am învăţat să îmi spun punctul de vedere, indiferent dacă este pozitiv sau negativ şi să îmi susţin părerea.
- Crezi că ziarul vostru are audienţă în Botoşani? A schimbat ceva?
- Eu aşa cred. Puţine oraşe au un ziar făcut de copii, de obicei există ziare mari, făcute de adulţi. Mulţi locuitori ai oraşului ne-au lăudat pentru ceea ce facem, pentru că au încredere că noi nu minţim, că suntem sinceri şi pasionaţi de ce facem.
- Ce ţi se pare cel mai dificil la meseria de jurnalist?
- Nimic nu mi se pare greu. Singura problemă e că, uneori, când mergem cu microfonul să luăm interviuri, întâlnim oameni care nu ne iau în serios şi nu vor să ne răspundă la ce îi întrebăm. Dar noi insistăm şi până la urmă reuşim să obţinem răspunsuri.
- Ioana, la 8 kilometri de Botoşani se află Ipoteştiul, satul în care s-a născut şi a copilărit Eminescu. Când scrii, te gândeşti vreodată la marele poet al românilor?
- De gândit mă gândesc, merg adesea acolo să mă inspir, îi caut urmele prin ograda cea mare unde a copilărit, dar de scris, nu cred că are cineva îndrăzneala să se gândească la aşa ceva. Un gând ca ăsta mă înspăimântă. Eminescu este de neatins!
"Buzz", o mie de exemplare epuizate imediat
Povestea acestui ziar unic în România, pentru că este făcut integral de copii şi adolescenţi, între 9 şi 17 ani, a început cu ideea unui alt jurnalist, de data aceasta profesionist: Ioana Matfeev. După şapte ani de presă pentru "România Liberă" şi pentru alte ziare, în 2011, Ioana a avut ideea unei întâlniri cu adolescenţii din Botoşani, ca să discute despre ce înseamnă jurnalismul. Era vară, era vacanţă, şi cum Biblioteca judeţeană a acceptat ideea, s-a pus la cale întâlnirea. "Am fost la bibliotecă şi i-am propus doamnei directoare să fac vara un mic curs de jurnalism. Ea mi-a acceptat ideea cu multă bucurie, dar eu abia după aceea m-am panicat: ce o să le spun copiilor? Cum să le ţin un curs? Ce să îi învăţ? Am avut mari emoţii la prima întâlnire... Am dat anunţul şi m-am gândit că nu o să vină nimeni. Prima surpriză a fost că m-am trezit cu 27 de copii! Şi după ce le-am vorbit două ore despre jurnalism, de-am crezut că i-am plictisit de moarte şi nu vor mai veni niciodată, ne-am dat întâlnire săptămâna următoare. Eram convinsă că nu va mai veni niciunul. Asta a fost a doua surpriză: săptămâna următoare au venit toţi cei 27! Eu ştiind că jurnalismul nu se face în birou, am început să caut evenimente care să îi intereseze, ca să mergem pe teren. Am ales evenimente pentru copii şi la început nu i-am învăţat nimic altceva decât să aibă răbdare, să înveţe să asculte şi cum să pună întrebări. În felul ăsta au depăşit cel mai greu pas, acela de a nu mai avea emoţii, de a se putea exprima liber şi deschis. Le-a plăcut foarte mult şi au propus să ne vedem în fiecare sfârşit de săptămână. Aşa ne-a venit ideea de a scoate şi un ziar. Am scos un singur număr, că de atât am avut eu bani, şi apoi ne-am oprit. Anul următor însă, i-am găsit pe cei de la Asociaţia Ro-rec şi ei ne-au sprijinit şi ne sprijină să scoatem ziarul lunar. Sigur, avem şi alţi sponsori. Nu este uşor să ai banii pentru tipar, dar uite că am reuşit să supravieţuim şi existăm şi azi".
Ziarul "Buzz" împlineşte opt ani de apariţie neîntreruptă, cele o mie de exemplare lunare epuizându-se imediat. Redacţia micilor reporteri ia în calcul chiar o mărire a tirajului!
O redacţie efervescentă
Opt pagini color despre istorie, actualitate, modă, sport, sănătate dar mai ales despre cultură - aşa arată ziarul "Buzz", făcut de copiii botoşăneni. Am fost foarte curios să mă lămuresc cum se vede la faţa locului o astfel de redacţie-junior, aşa că am pornit la pas pe străzile superbe ale Botoşaniului, către redacţia "Buzz", nu departe de biserica Uspenia, unde a fost botezat Eminescu, chiar la intrarea în centrul vechi al oraşului. "Acum redacţia este într-o clădire modernă, din fericire. Dar la început nu au fost bani decât pentru o cămăruţă într-o clădire veche. Era întunecoasă şi destul de insalubră, cu scări care scârţâiau ca într-un film de groază. Probabil că aşa este jurnalismul... trebuie să porneşti mereu de jos ca să te bucuri după aceea de ce ai reuşit să faci", spune Ioana Matfeev, în timp ce urcăm la noul sediu al ziarului. Şi imediat ce am deschis uşa redacţiei şi am intrat... m-am simţit mai tânăr cu 20 de ani! Nu doar pentru că toţi redactorii erau foarte-foarte tineri, ci pentru că brusc am redescoperit atmosfera efervescentă de la începuturile presei româneşti post-revoluţionare. Camera nu este foarte mare şi peste tot sunt teancuri cu ziare, rafturi de cărţi şi dosare cu materiale documentare, fotografii ale echipei sau ale celor ce le-au trecut pragul, fotografii de pe teren. Afişele cu evenimentele organizate de redacţie se amestecă cu afişele evenimentelor importante la care copiii au participat, în calitate de corespondenţi pentru ziarul lor. E un pic de înghesuială, sunt mai multe mese de lucru, tinerii stau şi pe scaune şi direct pe jos, pe mochetă, toţi cu ochii la redactorul şef, Ioana. O coală mare, lipită pe uşă, anunţă temele şi subiectele lunii. Toţi reporterii sunt curioşi, au idei, propun şi întreabă, câteodată se contrazic sau se completează. Sigur că cei mai mari, de 16-17 ani, poate vorbesc mai mult, dar şi cei mai mici sunt ascultaţi cu atenţie şi îşi argumentează punctele de vedere cât pot de bine. O atmosferă de redacţie cum nu ştiu să mai existe în multe locuri, la ziare, câteodată de talie naţională! Unde mai pui că într-un colţ este amenajat şi un mic studio de televiziune! Da, cei de la ziarul "Buzz" au simţit nevoia să experimenteze în mai multe genuri massmedia şi fac mici emisiuni de televiziune. Sigur, este o televiziune care transmite doar pe internet - TeleBuzz.ro - dar au ştiri, reportaje şi interviuri! Au peste o sută de telespectatori fideli, deja, şi publicul creşte de la o lună la alta. Însă cel mai important este că ei, micii reporteri, fac totul - de la filmare la montaj şi transmisiuni!
Interviuri cu actori şi cântăreţi
Unul dintre elevii reporteri a terminat deja liceul şi este student la Facultatea de jurnalism din Iaşi, unde şi lucrează ca ziarist foarte bun. Printre cei ce încă sunt în redacţia "Buzz" presa este un vis împlinit. Mulţi dintre ei şi-au descoperit talentul de jurnalist aici. De exemplu Carina, numită şi Veterana, pentru că a fost în redacţie încă de la începuturile ziarului, a descoperit că are o atracţie specială pentru camera de filmat. Acum este operatorul redacţiei, "omul cu camera de filmat", şi se gândeşte că asta este ceea ce vrea să facă şi mai departe: "Îmi place foarte mult să filmez, şi asta este ceea ce vreau să fac şi mai departe. Nu ştiu încă dacă mă voi opri la jurnalism sau voi merge către cinematografie... ştiţi, am făcut şi un scurtmetraj împreună cu cei din redacţie!".
Ecusonul pe care scrie "Presă"
Mulţi dintre micii reporteri sunt foarte mândri, pentru câ ecusonul pe care scrie PRESĂ le oferă intrare liberă peste tot, oferindu-le totodată şi ocazia de a descoperi ce le place. Aşa se face că unii dintre ei, după ce au avut acces în culisele Teatrului Eminescu, pentru interviuri cu actorii, şi-au dat seama că îi atrage actoria, iar alţii, după interviuri cu diverşi cântăreţi ajunşi la Botoşani, au decis să urmeze o carieră muzicală. Jurnalismul, dincolo de meseria în sine, le oferă acestor mici reporteri şansa de a-şi descoperi veleităţi, mai mult decât o face şcoala. Şi poate la fel de important este că îşi caută singuri drumul, în afara autorităţii părinţilor. Ioana îmi explică: "Sunt foarte bucuroşi, pentru că într-un fel, autoritatea părinţilor nu există în redacţie, şi nimeni nu îi forţează la nimic. Îşi asumă responsabilităţi în funcţie de ce le place, fără constrângerile părinteşti. Asta îi maturizează, le formează personalitatea şi îi face să se bucure de o anumită libertate. E adevărat că mulţi dintre ei au vrut să facă parte din redacţie pentru a avea intrarea liberă la concerte şi pentru a putea sta de vorbă cu idolii generaţiei lor, gen Smiley sau Andra, dar nu trebuie să îi judecăm după ceea ce admiră neapărat, ci după curiozitatea lor şi dorinţa de a cunoaşte şi a înţelege. E important că pe lângă dorinţa de a cunoaşte un astfel de artist, ei fac şi reportaje de prezentare a principalelor monumente istorice din Botoşani, descoperă istoria şi tradiţiile locului. Cred că în cele din urmă e un câştig pentru ei".
Termene de predare, şedinţe de redacţie, corectură, secretariat general al redacţiei şi multe altele devin pentru copiii de la "Buzz" un stil de viaţă care le întăreşte personalitatea: "Unul dintre copii a venit într-o zi la mine plângând, că a văzut pe cineva care după ce a citit ziarul, l-a aruncat la coşul de gunoi. I se părea nedrept şi nu înţelegea de ce ar putea să facă cineva aşa ceva! Am încercat să-l consolez, dar cred că cel mai bine este să facem şi o antologie de texte, în felul ăsta, ceea ce scriu ei va rămâne într-o carte". O altă problemă complicată cu care se confruntă Ioana Matfeev în redacţie este... telefonul mobil. Copiii stau cu ochii în telefon mereu şi e greu să îi scoţi din această dependenţă. Cumva, aşa s-a născut şi ideea televiziunii, ca să nu le interzică telefonul, ci ca să îl transforme în altceva - într-o cameră de filmat reportaje, de exemplu.
Ca să vadă cum arată nişte reporteri adevăraţi, Ioana i-a dus pe copii în excursie la Bucureşti. Dincolo de aventura drumului şi de emoţiile mersului cu metroul, micii jurnalişti au putut să vadă ce înseamnă nişte redacţii cu adevărat mari: Radio România Actualităţi şi Televiziunea Română. Prin ochii lor de copii curioşi au sorbit tot ce au văzut acolo, de la studiouri de transmisie la camere de machiaj şi mixere enorme. La întoarcerea în mica lor redacţie din Botoşani, au rămas cu uimirea şi mirarea celor văzute la Bucureşti. Aşa se face că au hotărât să aibă la Ipoteşti o tabără de vară pentru micii reporteri, în care să invite şi reporteri profesionişti. Timp de cinci zile, în fiecare an, există acum o tabără pentru micii jurnalişti. Profesioniştii vin şi le explică de la cum trebuie să stea în faţă camerei de filmat, la cum să prezinte ştirile, cum trebuie să vorbească, să monteze un reportaj sau să îl documenteze. Pas cu pas, redacţia "Buzz" devine tot mai importantă pentru oraşul Botoşani şi pentru întreg judeţul. Până la urmă, alături de "Monitorul", este singurul ziar tipărit cu succes în judeţ, deşi totul a pornit de la o joacă...
Un coleg de breaslă în vârstă de 9 ani
O parte din redacţia revistei "Formula AS" a vizitat redacţia Micilor Reporteri. Aproape două ore nu au fost de ajuns ca să le răspundem tuturor întrebărilor. Le-am împărtăşit cu bucurie din experienţa noastră şi am aflat lucruri interesante din munca lor. În ciuda diferenţei de vârstă, a fost o atmosferă colegială, în care ne-am plâns cu toţii de presiunea termenelor limită şi de momentele grele în care nu ai inspiraţie şi te uiţi lung la pagina albă. La sfârşit, eu am stat de vorbă cu cel mai mic dintre reporteri, Raul Pricop, de nouă ani. Am stat deoparte, aşa, ca doi vechi reporteri, şi ne-am mărturisit lucruri învăţate de-a lungul timpului în această meserie. L-am ascultat atent: "Cred că ziarul nostru chiar ar putea să schimbe oraşul şi judeţul... El zice realitatea, şi oamenii ar afla ce este adevărat, nu doar minciuni. Eu aş vrea să fiu un jurnalist care să zică adevărul, doar atât. Nu vreau să fiu printre cei mai mari, dar să spun adevărul. Nu sunt chiar sigur că România ar arăta altfel dacă ar fi mai mulţi jurnalişti ca mine, dar în unele cazuri, cred că da. Eu am vrut să fiu jurnalist ca să pot să încerc să scot adevărul la lumină şi ca lumea să îşi dea seama unde trăim. Cum îmi aflu subiectele? Uneori ele plutesc în aer, pe lângă mine. Ciulesc urechea şi le înhaţ. Acum sunt tocmai în căutarea a ceva nou. Voi cum găsiţi subiectele pentru reportaj? Ce e mai greu? Să găseşti sau să scrii?".