- O primă reacţie critică din partea UE a venit deja: marţi, Comisia Europeană a dezbătut din nou situaţia statului de drept din România şi a anunţat că pregăteşte măsuri drastice. Ne putem gândi chiar la "opţiunea nucleară", adică interzicerea dreptului de vot pentru România în Consiliul European, în baza articolului 7 din Tratatul European. Totodată, vom pierde fondurile europene dacă, în viitorul buget al UE, acordarea lor va fi condiţionată de respectarea statului de drept. Doar că, probabil, consecinţele nu vor fi suportate de PSD şi ALDE, ci de cei care, să sperăm, vor prelua puterea după alegerile din 2020 şi care vor avea sarcina extrem de grea de a reinstitui statul de drept pe care PSD l-a mutilat. Între timp însă Dragnea şi clica de cleptocraţi care conduce România ar putea fi deja liberi, căci nu numai Dragnea va beneficia de aceste schimbări legislative. Promulgarea lor poate fi întârziată prin retrimiterea la Parlament de către Preşedinte şi contestarea la CCR, dar nu anulată. Mai ales că ne-am obişnuit ca CCR să execute ordinele lui Dragnea. Desigur, dacă nu doreşte să rămână în istorie cu stigmatul articolului 7 din Tratatul UE, premierul Dăncilă poate amâna punerea în aplicare a legilor printr-o OUG, dar riscă să-şi atragă oprobriul întregului partid, unit în dorinţa de a anihila anti-corupţia. Teoretic, un ipotetic nou guvern rezultat dintr-o la fel de ipotetică pierdere a majorităţii parlamentare de către PSD ar putea opri dezastrul, doar că majoritatea toxică PSD-ALDE-UDMR, tocmai şi-a demonstrat vitalitatea cu prilejul adoptării recentelor modificări ale codurilor penale. Să nu ne facem deci iluzii bazate pe speculaţii de talk show: Cheia salvării democraţiei în România este eliminarea PSD, a ALDE şi a UDMR de la putere, prin vot democratic, căci tot răul porneşte de la aceste partide, construite pe principiul jafului din avuţia publică - dar şi privată, dacă interesele partidului o cer.
- Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai intră în linie dreaptă. Cine consideraţi că s-a remarcat în această campanie? Ce spun sondajele? Şi ce rol are, în tot acest context, preşedintele Iohannis, care îşi joacă propria carte prin referendumul pe justiţie, ale cărui întrebări au fost intens discutate în ultimele zile.
- Înainte de toate remarcăm că discursul partidelor nu se referă la temele europene şi că mass-media nici măcar nu încearcă să informeze electoratul despre realizările şi/sau nereuşitele din mandatul actualului Parlament European. Mai mult, discursul PSD este dominat de o ostilitate stridentă la adresa UE, în numele unei false "demnităţi naţionale", adică o perdea de fum menită să mascheze încălcarea normelor şi valorilor europene în privinţa statului de drept. Potrivit sondajelor, nu pare a fi un discurs de succes, PSD pierzând teren în faţa PNL şi USR-PLUS, dar trebuie să privim sondajele cu prudenţă, pentru că metodologia caselor de sondaje diferă prea mult. Mai mult succes va obţine probabil Liviu Dragnea, mituind în continuare administraţia locală, cu bani de la buget. Foarte activi s-au dovedit liberalii, care au făcut o campanie curajoasă, chiar în fiefurile PSD. Din păcate, USR nu este mediatizată corespunzător, dar dintr-un recent sondaj IRES, înţelegem că ar câştiga liniştită la Cluj şi, probabil, în alte zone ale Ardealului. În tot cazul, participarea candidaţilor USR şi PNL la dezbaterile televizate aduce întotdeauna un plus de calitate şi de seriozitate, pe care însă nu-l pot aprecia decât secţiunile educate şi informate ale electoratului, adică acei alegători în care stă şi speranţa unui rezultat bun al opoziţiei la alegerile europarlamentare. Miza este imensă, nu numai pentru partide, ci şi pentru preşedintele Iohannis, care riscă un eşec de proporţii, dacă alegătorii nu vor participa în număr mare la referendum. Este firesc, deci, ca domnul Iohannis să se implice activ în campanie, cum a anunţat deja. El va trebui însă să se autodepăşească în săptămânile ce urmează, pentru că întrebările, despre care am scris acum două săptămâni, deşi corecte, nu sunt cele mai inspirate. Să sperăm că va reuşi şi că alegătorii săi vor înţelege importanţa unui mesaj puternic pro-justiţie şi anti-PSD, pentru a salva democraţia şi a scoate România din statutul de oaie neagră a Europei.