RODICA CULCER despre... "Statul de drept a fost mutilat!"

Redactia
- Chiar înainte de sărbători, parlamentarii PSD-ALDE, cu largul concurs al UDMR, au adoptat o relaxare flagrantă a legislației anti-corupție, de natură să-l scape pe Liviu Dragnea de problemele penale. Este acest demers reversibil sau PSD se poate declara victorios în bătălia pentru subordonarea justiției, care a fost și este principalul său obiectiv? La ce consecințe să ne așteptăm din partea Uniunii Europene?

- O primă reacție critică din partea UE a venit deja: marți, Comisia Europeană a dezbătut din nou situația statului de drept din România și a anunțat că pregătește măsuri drastice. Ne putem gândi chiar la "opțiunea nu­cleară", adică interzicerea dreptului de vot pentru România în Consiliul European, în baza articolului 7 din Tratatul European. Totodată, vom pierde fondurile europene dacă, în viitorul buget al UE, acordarea lor va fi condiționată de respectarea statului de drept. Doar că, probabil, consecințele nu vor fi suportate de PSD și ALDE, ci de cei care, să sperăm, vor prelua puterea după ale­gerile din 2020 și care vor avea sarcina extrem de grea de a reinstitui statul de drept pe care PSD l-a mu­tilat. Între timp însă Dragnea și clica de cleptocrați care con­duce România ar putea fi deja liberi, căci nu numai Drag­nea va beneficia de aceste schimbări legislative. Pro­mulgarea lor poate fi întârziată prin retrimiterea la Parlament de către Președinte și contestarea la CCR, dar nu anulată. Mai ales că ne-am obișnuit ca CCR să exe­cute ordinele lui Dragnea. Desigur, dacă nu dorește să rămână în istorie cu stigmatul articolului 7 din Tratatul UE, premierul Dăncilă poate amâna punerea în aplicare a le­gilor printr-o OUG, dar riscă să-și atragă oprobriul în­tre­gului partid, unit în dorința de a anihila anti-co­rupția. Teoretic, un ipotetic nou guvern rezultat dintr-o la fel de ipotetică pierdere a majorității parlamentare de către PSD ar putea opri dezastrul, doar că majoritatea to­xică PSD-ALDE-UDMR, tocmai și-a demonstrat vita­litatea cu prilejul adoptării recentelor modificări ale co­du­rilor penale. Să nu ne facem deci iluzii bazate pe spe­culații de talk show: Cheia salvării democrației în Ro­mânia es­te eliminarea PSD, a ALDE și a UDMR de la putere, prin vot democratic, căci tot răul pornește de la aceste par­­tide, construite pe principiul jafului din avuția pu­blică - dar și privată, dacă interesele partidului o cer.

- Campania electorală pentru alegerile euro­par­la­mentare din 26 mai intră în linie dreaptă. Cine consi­de­rați că s-a remarcat în această campanie? Ce spun son­dajele? Și ce rol are, în tot acest context, președin­tele Iohannis, care își joacă propria carte prin referen­du­mul pe justiție, ale cărui întrebări au fost intens discutate în ultimele zile.

- Înainte de toate remarcăm că discursul partidelor nu se referă la temele europene și că mass-media nici mă­car nu încearcă să informeze electoratul despre rea­lizările și/sau nereușitele din mandatul actualului Parla­ment European. Mai mult, discursul PSD este dominat de o ostilitate stridentă la adresa UE, în numele unei fal­se "demnități naționale", adică o perdea de fum menită să mascheze încălcarea normelor și valorilor europene în privința statului de drept. Potrivit sondajelor, nu pare a fi un discurs de succes, PSD pierzând teren în fața PNL și USR-PLUS, dar trebuie să privim sondajele cu pru­dență, pentru că metodologia caselor de sondaje diferă prea mult. Mai mult succes va obține probabil Liviu Drag­nea, mituind în continuare administrația locală, cu bani de la buget. Foarte activi s-au dovedit liberalii, care au făcut o campanie curajoasă, chiar în fiefurile PSD. Din păcate, USR nu este mediatizată corespunzător, dar dintr-un recent sondaj IRES, înțelegem că ar câștiga li­niștită la Cluj și, probabil, în alte zone ale Ardealului. În tot cazul, participarea candidaților USR și PNL la dez­ba­­terile televizate aduce întotdeauna un plus de calitate și de seriozitate, pe care însă nu-l pot aprecia decât sec­țiu­nile educate și informate ale electoratului, adică acei ale­gători în care stă și speranța unui rezultat bun al opo­ziției la alegerile europarlamentare. Miza este imensă, nu numai pentru partide, ci și pentru președintele Io­hannis, care riscă un eșec de proporții, dacă alegătorii nu vor participa în număr mare la referendum. Este fi­resc, deci, ca domnul Iohannis să se implice activ în cam­panie, cum a anunțat deja. El va trebui însă să se autode­pă­­șească în săptămânile ce urmează, pentru că între­bă­rile, despre care am scris acum două săptămâni, deși co­rec­te, nu sunt cele mai inspirate. Să sperăm că va reuși și că alegătorii săi vor înțelege importanța unui mesaj pu­­ternic pro-justiție și anti-PSD, pentru a salva demo­cra­ția și a scoate România din statutul de oaie neagră a Europei.