De peste 60 de ani le aşteaptă Gheorghe Florescu, ţinând seama că lucrează în acest domeniu de când avea 8 ani. După soiurile "de aur" din Asia, în frunte cu Kopi Luwak, astăzi, pentru sărbătoarea Paştilor, la magazinul din strada Radu Cristian 6 (Piaţa Rosetti), au fost aduse aceste două soiuri "de diamant", amintite mai sus: Piberi şi Gheişa. Este pentru prima dată când d-l Florescu vede, miroase şi gustă minunea keniană. Ştia despre ea, dar numai din cărţi şi ziare. Totodată, în ziua de 19 mai, Florescu va ţine o conferinţă la Teatrul Naţional, cu ocazia "Târgului de carte", în care va povesti cât sunt de importante aceste "bucurii ale gustului" pentru viaţa de fiecare zi. Pentru nostalgici, tema va fi "Dizidenţă prin cafea" şi va aminti cum se procura, în timpul regimului comunist, cafeaua arabică, ţinând seama că "soiul" oferit poporului de Ceauşescu era "Nechezolul" - un amestec de soia şi cereale prăjite. Farmecul povestitorului este deplin, iar ştiinţa adâncă, deoarece, aşa cum a arătat în volumul dedicat cafelei, "Confesiunile unui cafegiu", Florescu este un pasionat al cafelei bune. Cunoscut de producătorii de elită din toată lumea, a învăţat tainele de la armeni. Vorbind despre Piberi Kenia, poate spune că secretul acestei arome ameţitoare vine de lângă Cascada Victoria, de la 1800 de metri înălţime, unde aerosolul zonei inundă versanţii muntoşi. Sunt situaţii unice în lume, care îl atrag pe românul care a gustat cafeaua încă din clasa a I-a. Aflăm, cu această ocazie, că adevărata cafea creşte la umbră, nu la soare. Practic, în plantaţiile mici, de o calitate specială, fiecare tufă de cafea creşte sub un arbore protector. Totul a început în Columbia, în 1973, când un plantator bogat, Juan Valdez, a văzut că sub copacul sub care mânca familia sa creştea şi un arbust de cafea. A văzut că boabele erau mult mai aromate şi, de atunci, arborii protectori au umplut plantaţiile de cafea. Dar ce înseamnă Piberi? Măzărică, în limba engleză. Seamănă cu un cuşcuş. Miezul este format dintr-o singură bucată, nu din două, ca la celelalte cafele arabice. Acest sâmbure cuprinde toată aroma la un loc, de aceea este atât de parfumat. E o încântare să bei o cafea Piberi, cu 18 lei suta de grame, de care are la vânzare pentru sfintele Paşti. Să ştie cititorii revistei Formula AS că, la Londra, această cafea se poate bea numai la celebrul magazin Harrods, cu 20 de lire ceaşca. Deci, beţi Piberi şi la Florescu! Valoarea cafelei dă valoare omului. Spre exemplu, Voltaire bea 60 de cafele pe zi, Balzac bea 50 de cafele pe zi, Robespierre bea 40 de cafele. Napoleon bea şi el multe: avea în permanenţă 7 ibrice pe foc. La Austerlitz, în Moravia, unde a obţinut cea mai mare victorie, a băut cafea toată noaptea, în timp ce inamicii au chefuit. Cu alte cuvinte, totul depinde de o ceaşcă de cafea. "Vrei să gândeşti bine, să treci pe la mine", spune Florescu! Nu dă nici o recomandare pentru alegerile de anul ăsta, dar aminteşte că trebuie să bei o cafea bună, deoarece cafeaua iubeşte oamenii deştepţi, mai ales la sărbătorile de Paşti.
Un vis de-o viaţă: Piberi Kenia
La 75 de ani, celebrul maestru al cafelei din Bucureşti, Gheorghe Florescu, şi-a îndeplinit un vis de-o viaţă: a adus la vânzare cele două cafele organice, Piberi Kenia şi Gheişa Columbia.
De peste 60 de ani le aşteaptă Gheorghe Florescu, ţinând seama că lucrează în acest domeniu de când avea 8 ani. După soiurile "de aur" din Asia, în frunte cu Kopi Luwak, astăzi, pentru sărbătoarea Paştilor, la magazinul din strada Radu Cristian 6 (Piaţa Rosetti), au fost aduse aceste două soiuri "de diamant", amintite mai sus: Piberi şi Gheişa. Este pentru prima dată când d-l Florescu vede, miroase şi gustă minunea keniană. Ştia despre ea, dar numai din cărţi şi ziare. Totodată, în ziua de 19 mai, Florescu va ţine o conferinţă la Teatrul Naţional, cu ocazia "Târgului de carte", în care va povesti cât sunt de importante aceste "bucurii ale gustului" pentru viaţa de fiecare zi. Pentru nostalgici, tema va fi "Dizidenţă prin cafea" şi va aminti cum se procura, în timpul regimului comunist, cafeaua arabică, ţinând seama că "soiul" oferit poporului de Ceauşescu era "Nechezolul" - un amestec de soia şi cereale prăjite. Farmecul povestitorului este deplin, iar ştiinţa adâncă, deoarece, aşa cum a arătat în volumul dedicat cafelei, "Confesiunile unui cafegiu", Florescu este un pasionat al cafelei bune. Cunoscut de producătorii de elită din toată lumea, a învăţat tainele de la armeni. Vorbind despre Piberi Kenia, poate spune că secretul acestei arome ameţitoare vine de lângă Cascada Victoria, de la 1800 de metri înălţime, unde aerosolul zonei inundă versanţii muntoşi. Sunt situaţii unice în lume, care îl atrag pe românul care a gustat cafeaua încă din clasa a I-a. Aflăm, cu această ocazie, că adevărata cafea creşte la umbră, nu la soare. Practic, în plantaţiile mici, de o calitate specială, fiecare tufă de cafea creşte sub un arbore protector. Totul a început în Columbia, în 1973, când un plantator bogat, Juan Valdez, a văzut că sub copacul sub care mânca familia sa creştea şi un arbust de cafea. A văzut că boabele erau mult mai aromate şi, de atunci, arborii protectori au umplut plantaţiile de cafea. Dar ce înseamnă Piberi? Măzărică, în limba engleză. Seamănă cu un cuşcuş. Miezul este format dintr-o singură bucată, nu din două, ca la celelalte cafele arabice. Acest sâmbure cuprinde toată aroma la un loc, de aceea este atât de parfumat. E o încântare să bei o cafea Piberi, cu 18 lei suta de grame, de care are la vânzare pentru sfintele Paşti. Să ştie cititorii revistei Formula AS că, la Londra, această cafea se poate bea numai la celebrul magazin Harrods, cu 20 de lire ceaşca. Deci, beţi Piberi şi la Florescu! Valoarea cafelei dă valoare omului. Spre exemplu, Voltaire bea 60 de cafele pe zi, Balzac bea 50 de cafele pe zi, Robespierre bea 40 de cafele. Napoleon bea şi el multe: avea în permanenţă 7 ibrice pe foc. La Austerlitz, în Moravia, unde a obţinut cea mai mare victorie, a băut cafea toată noaptea, în timp ce inamicii au chefuit. Cu alte cuvinte, totul depinde de o ceaşcă de cafea. "Vrei să gândeşti bine, să treci pe la mine", spune Florescu! Nu dă nici o recomandare pentru alegerile de anul ăsta, dar aminteşte că trebuie să bei o cafea bună, deoarece cafeaua iubeşte oamenii deştepţi, mai ales la sărbătorile de Paşti.
De peste 60 de ani le aşteaptă Gheorghe Florescu, ţinând seama că lucrează în acest domeniu de când avea 8 ani. După soiurile "de aur" din Asia, în frunte cu Kopi Luwak, astăzi, pentru sărbătoarea Paştilor, la magazinul din strada Radu Cristian 6 (Piaţa Rosetti), au fost aduse aceste două soiuri "de diamant", amintite mai sus: Piberi şi Gheişa. Este pentru prima dată când d-l Florescu vede, miroase şi gustă minunea keniană. Ştia despre ea, dar numai din cărţi şi ziare. Totodată, în ziua de 19 mai, Florescu va ţine o conferinţă la Teatrul Naţional, cu ocazia "Târgului de carte", în care va povesti cât sunt de importante aceste "bucurii ale gustului" pentru viaţa de fiecare zi. Pentru nostalgici, tema va fi "Dizidenţă prin cafea" şi va aminti cum se procura, în timpul regimului comunist, cafeaua arabică, ţinând seama că "soiul" oferit poporului de Ceauşescu era "Nechezolul" - un amestec de soia şi cereale prăjite. Farmecul povestitorului este deplin, iar ştiinţa adâncă, deoarece, aşa cum a arătat în volumul dedicat cafelei, "Confesiunile unui cafegiu", Florescu este un pasionat al cafelei bune. Cunoscut de producătorii de elită din toată lumea, a învăţat tainele de la armeni. Vorbind despre Piberi Kenia, poate spune că secretul acestei arome ameţitoare vine de lângă Cascada Victoria, de la 1800 de metri înălţime, unde aerosolul zonei inundă versanţii muntoşi. Sunt situaţii unice în lume, care îl atrag pe românul care a gustat cafeaua încă din clasa a I-a. Aflăm, cu această ocazie, că adevărata cafea creşte la umbră, nu la soare. Practic, în plantaţiile mici, de o calitate specială, fiecare tufă de cafea creşte sub un arbore protector. Totul a început în Columbia, în 1973, când un plantator bogat, Juan Valdez, a văzut că sub copacul sub care mânca familia sa creştea şi un arbust de cafea. A văzut că boabele erau mult mai aromate şi, de atunci, arborii protectori au umplut plantaţiile de cafea. Dar ce înseamnă Piberi? Măzărică, în limba engleză. Seamănă cu un cuşcuş. Miezul este format dintr-o singură bucată, nu din două, ca la celelalte cafele arabice. Acest sâmbure cuprinde toată aroma la un loc, de aceea este atât de parfumat. E o încântare să bei o cafea Piberi, cu 18 lei suta de grame, de care are la vânzare pentru sfintele Paşti. Să ştie cititorii revistei Formula AS că, la Londra, această cafea se poate bea numai la celebrul magazin Harrods, cu 20 de lire ceaşca. Deci, beţi Piberi şi la Florescu! Valoarea cafelei dă valoare omului. Spre exemplu, Voltaire bea 60 de cafele pe zi, Balzac bea 50 de cafele pe zi, Robespierre bea 40 de cafele. Napoleon bea şi el multe: avea în permanenţă 7 ibrice pe foc. La Austerlitz, în Moravia, unde a obţinut cea mai mare victorie, a băut cafea toată noaptea, în timp ce inamicii au chefuit. Cu alte cuvinte, totul depinde de o ceaşcă de cafea. "Vrei să gândeşti bine, să treci pe la mine", spune Florescu! Nu dă nici o recomandare pentru alegerile de anul ăsta, dar aminteşte că trebuie să bei o cafea bună, deoarece cafeaua iubeşte oamenii deştepţi, mai ales la sărbătorile de Paşti.
Alte articole din acest numar
- CIPRIAN ŞTEFAN - "Întoarcerea spre lumea satului a luat avânt extraordinar"
- Love Story pe acoperiş
- Au nevoie de ajutor