Un vis de-o viață: Piberi Kenia

Ion Longin Popescu
La 75 de ani, celebrul maestru al cafelei din București, Gheorghe Florescu, și-a îndeplinit un vis de-o viață: a adus la vânzare cele două cafele organice, Piberi Kenia și Gheișa Columbia.

De peste 60 de ani le aș­teap­tă Gheorghe Florescu, ținând seama că lucrează în acest domeniu de când avea 8 ani. După so­iurile "de aur" din Asia, în frunte cu Kopi Luwak, astăzi, pentru sărbătoarea Paștilor, la magazinul din strada Radu Cristian 6 (Piața Rosetti), au fost adu­se aceste două soiuri "de diamant", amintite mai sus: Pi­beri și Gheișa. Este pentru prima dată când d-l Flo­rescu vede, miroase și gustă minunea keniană. Știa despre ea, dar numai din cărți și ziare. Totodată, în ziua de 19 mai, Flo­rescu va ține o conferință la Teatrul Național, cu ocazia "Târgului de carte", în care va povesti cât sunt de im­portante aceste "bucurii ale gustului" pentru viața de fie­care zi. Pentru nostalgici, tema va fi "Dizidență prin ca­fea" și va aminti cum se procura, în timpul regimului co­munist, cafeaua arabică, ținând seama că "soiul" oferit po­porului de Ceaușescu era "Nechezolul" - un amestec de soia și cereale prăjite. Farmecul povestitorului este deplin, iar știința adâncă, deoarece, așa cum a arătat în volumul de­dicat cafelei, "Confesiunile unui cafegiu", Florescu este un pasionat al cafelei bune. Cunoscut de producătorii de eli­tă din toată lumea, a învățat tainele de la armeni. Vor­bind despre Piberi Kenia, poate spune că secretul acestei arome amețitoare vine de lângă Cascada Victoria, de la 1800 de metri înălțime, unde aerosolul zonei inundă versanții muntoși. Sunt situații unice în lume, care îl atrag pe românul care a gustat cafeaua încă din clasa a I-a. Aflăm, cu această ocazie, că adevărata cafea crește la um­bră, nu la soare. Practic, în plantațiile mici, de o calitate spe­cială, fiecare tufă de cafea crește sub un arbore pro­tector. Totul a început în Columbia, în 1973, când un plan­tator bogat, Juan Valdez, a văzut că sub copacul sub care mânca familia sa creștea și un arbust de cafea. A văzut că boabele erau mult mai aromate și, de atunci, arborii protectori au umplut plantațiile de cafea. Dar ce înseamnă Piberi? Măzărică, în limba engleză. Seamănă cu un cuș­cuș. Miezul este format dintr-o singură bucată, nu din do­uă, ca la celelalte cafele arabice. Acest sâmbure cuprinde toată aroma la un loc, de aceea este atât de parfumat. E o încântare să bei o cafea Piberi, cu 18 lei suta de grame, de care are la vânzare pentru sfintele Paști. Să știe cititorii revistei Formula AS că, la Londra, această cafea se poate bea numai la celebrul magazin Harrods, cu 20 de lire ceaș­ca. Deci, beți Piberi și la Florescu! Valoarea cafelei dă valoare omului. Spre exemplu, Voltaire bea 60 de cafele pe zi, Balzac bea 50 de cafele pe zi, Robespierre bea 40 de cafele. Napoleon bea și el multe: avea în permanență 7 ibrice pe foc. La Austerlitz, în Moravia, unde a obținut cea mai mare victorie, a băut cafea toată noaptea, în timp ce inamicii au chefuit. Cu alte cuvinte, totul depinde de o ceaș­că de cafea. "Vrei să gândești bine, să treci pe la mine", spune Florescu! Nu dă nici o recomandare pentru ale­gerile de anul ăsta, dar amintește că trebuie să bei o cafea bună, deoarece cafeaua iubește oamenii deștepți, mai ales la sărbătorile de Paști.