Psihiatrul rus Iuri Nikolaev (1905-1998), doctor în ştiinţe medicale, este autorul unor lucrări celebre despre înfometarea terapeutică sau postul negru. Studiind diverse cărţi despre cultura popoarelor antice, a descoperit un element comun, extrem de interesant pentru omul contemporan: egiptenii şi grecii îşi purificau regulat corpul ţinând post negru un anumit număr de zile. Herodot consemnează obiceiul egiptenilor de a posti trei zile pe lună. Şi la greci exista tradiţia postului: vestitul Pitagora a postit patruzeci de zile. Rus fiind, Nikolaev era familiarizat cu practica postului, aşa cum este ea înţeleasă în tradiţia ortodoxă, dar cunoştea şi principiile vegetarianismului: tatăl său, Serghei Nikolaev, fusese prieten apropiat al contelui Lev Tolstoi, el însuşi adept al vegetarianismului, şi împărtăşea principiile acestuia de revenire la o viaţă simplă. Îndelungata sa experienţă i-a dovedit că postul negru determină întregul organism uman să se autoregleze. Iuri Nikolaev susţinea că prin abordarea corectă a postului negru, terapeutic, se pot vindeca un şir de boli serioase, printre ele aflându-se bolile psihice, problemele tractului digestiv şi obezitatea.
În cadrul Insitutului de Cercetări Ştiinţifice Medicale din Moscova, Nikolaev a pus în practică abstinenţa dozată de la mâncare. Clinica sa era vestită pentru vindecările unor grave boli psihice, cum ar fi schizofrenia. A rămas celebru cazul unui pacient schizofrenic şi mut, pe care Iuri Nikolaev l-a vindecat printr-un post negru de o lună, spălături intestinale şi plimbări în aer liber. În final, tânărul a început să vorbească, starea de sănătate i-a revenit şi a fost reintegrat în societate.
Principiul metodei lui Nikolaev
Doctorul Iuri Nikolaev afirma că abstinenţa de la orice fel de mâncare ajută organismul să elimine acumulările de reziduuri şi toxine. Pe acest principiu este clădită întreaga metodică a înfometării terapeutice. Acumularea de reziduuri este, în primul rând, rezultatul alimentaţiei greşite.
Reziduurile se depun în toate ascunzişurile organismului: intestin, ţesutul celular subcutanat, bronhii, sinusuri, sistemul cardiovascular, ficat. De fapt, această listă poate fi continuată destul de mult. Acumularea de reziduuri duce la apariţia mucozităţii. Aceasta acoperă organele şi le împiedică să lucreze la capacitatea lor maximă. Iuri Sergheievici Nikolaev spunea: "Atunci când încetăm să primim hrană, permitem corpului nostru să se concentreze pe deplin asupra resurselor interioare. Organismul începe să se hrănească cu rezervele interioare de grăsime, proteine şi carbohidraţi. În acest fel, scade încărcătura de pe toate sistemele excretoare. Acestea, la rândul lor, pornesc procesele de eliminare a acumulărilor de reziduuri şi toxine".
Oamenii de ştiinţă din ziua de astăzi afirmă că procesul de abţinere de la mâncare provoacă procesul de autoliză. Organismul se reface prin descompunerea diferitor neoplasme, tumori, noduli, inflamaţii.
Perioadele de abstinenţă alimentară sunt individuale pentru fiecare om în parte. Totuşi, în decursul practicii sale, profesorul a evidenţiat un interval mediu care se potriveşte majorităţii oamenilor. Perioada tratamentului de bază durează 3-4 săptămâni. În acest răstimp, oamenii pierd de regulă 10-16% din greutatea corporală. Acest indice se socoteşte neprimejdios.
Procesul înfometării terapeutice
Doctorul Nikolaev distingea trei faze ale abstinenţei alimentare:
1. Excitaţia alimentară.
2. Intensificarea acidozei.
3. Adaptarea.
Prin ce se caracterizează acestea?
Primul stadiu
Durează de la o zi până la trei zile. Organismul simte un fel de şoc şi se străduieşte să se adapteze unei perioade îndelungate fără consum de hrană. Acest stres pune în funcţiune anumite părţi ale creierului. Omul nu suportă niciun fel de discuţii despre mâncare. Toate acestea provoacă o salivaţie excesivă şi zgomote specifice în stomac.
Al doilea stadiu
Acesta durează între 2 şi 5 zile. În acest timp, corpul începe să consume resursele proprii, descompunând reziduurile şi ţesuturile îmbătrânite. La sfârşitul acestei etape se manifestă bolile cronice. Intensitatea manifestării lor vorbeşte despre acţiunea binefăcătoare a abstinenţei alimentare asupra stării generale. Dacă boala nu are o manifestare puternică, înseamnă că organismul este ocupat cu rezolvarea unor probleme mai importante. Şi, dimpotrivă, dacă manifestarea este intensă, cel mai probabil corpul se va izbăvi în totalitate de boală.
În perioada de adaptare sau compensaţie, organismul se reorganizează, concentrându-se în totalitate pe propriile rezerve. Dispar toate simptomele şi senzaţiile neplăcute. Senzaţia de foame nu mai apare, este caracteristică doar o sete periodică. Se acumulează puterile şi energia vitală.
Însă, această stare se încheie aproximativ în ziua 8-12. Apare a doua criză de acidoză. În acest interval se observă o scădere a forţelor, dar după una sau două zile, energia revine la o amploare maximă. Se îmbunătăţesc starea generală şi dispoziţia.
Reguli de bază pentru fiecare zi de post negru
* Înainte de a începe, Nikolaev recomandă să se facă o clismă. De asemenea, sunt necesare clismele zilnice pe durata întregului proces.
* Consumul a 1,5-2 litri de apă.
* Plimbări în aer liber timp de două ore zilnic.
* Sunt obligatorii munca intelectuală şi fizică.
* Masajul şi relaxarea totală.
* Băile de soare.
Restabilirea corectă
Ieşirea din postul negru este o întreagă ştiinţă şi nu trebuie neglijată în niciun caz. Iuri Nikolaev considera că procesul de restabilire trebuie să fie la fel de lung ca perioada de abstinenţă alimentară. Este necesar să se iasă din post treptat, adăugând puţin câte puţin alimente.
* În prima zi trebuie doar să fie eliminat efortul fizic şi să se stea numai în pat.
* În a doua zi este permis consumul de sucuri diluate pe jumătate cu apă.
* În a treia sau a patra zi se pot consuma sucuri nediluate.
* În a cincea - a şasea zi se adaugă morcovi şi fructe date prin răzătoare.
* În a şaptea sau a opta zi se permite consumul de salate, de legume şi miere.
* Începând cu ziua a noua - a zecea, se poate introduce mâncarea cu proteine leguminoase şi vegetale. Pe măsură ce starea de sănătate se îmbunătăţeşte, pot fi adăugate diferite terciuri, cum ar fi cel de ovăz.
După încheierea terapiei prin post negru, Nikolaev recomanda să fie făcută încă o examinare medicală.
În pofida faptului că sistemul său este destul de simplu, profesorul avertiza că durata terapiei trebuie să fie stabilită de un specialist, pe baza particularităţilor individuale. De exemplu, dacă omul are doar 5 kg în plus şi probleme mai uşoare de sănătate, acesta poate să practice terapia chiar 30-40 de zile. Însă acelora care suferă de obezitate şi boli cronice grave nu le este permis să-şi încerce organismul mai mult de 2 săptămâni. După o perioadă de timp recomandată, ei pot relua postul terapeutic.
Doctorul Nikolaev avertizează, de la bun început, că terapia prin post negru este eficace, dar dificilă. Cel mai bine este ca această terapie să se facă, desigur, în condiţiile oferite de o instituţie medicală. Majoritatea oamenilor suportă destul de uşor această perioadă de abstinenţă alimentară. Unii oameni se hotărăsc să ţină acest post negru la domiciliu, dar nu trebuie să se înceapă cu perioade lungi de înfometare, fiindcă pot apărea probleme.
Recomandări şi contraindicaţii
Postul terapeutic are un şir de restricţii şi este interzis oamenilor cu următoarele afecţiuni:
* Insuficienţa masei corporale
* Tuberculoză activă
* Tulburări ale ritmului cardiac
* Ciroză
Eficacitatea şi siguranţa înfometării terapeutice după metoda lui Nikolaev este confirmată de o mulţime de cercetări ştiinţifice şi de relatările oamenilor obişnuiţi, însă, înainte de a începe postul terapeutic, în orice formă a sa, trebuie consultat medicul! O aplicare greşită a vreunei metode poate duce la urmări nedorite.