Toate se leagă între ele: aveţi grijă de starea generală de sănătate şi se vor bucura şi ochii
Veştile sunt bune. În planul prevenţiei, există mai multe lucruri pe care le putem face ca să ne menţinem cât mai mult timp ochii sănătoşi. Primul lucru recomandat de specialişti este să urmăm un regim de viaţă corespunzător, astfel încât starea de ansamblu a sănătăţii să fie bună. "Toate se leagă între ele", ne-a explicat medicul oftalmolog Lilia Bacalîm, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte. "Dacă ne ferim de factorii despre care s-a dovedit că pot pricinui în timp pierderea vederii, precum diabetul, colesterolul şi tensiunea ridicate, ori obiceiurile nocive, precum fumatul, ne sporim considerabil şansele de a ne bucura multă vreme de o vedere cât se poate de bună".
Vizitele la oftalmolog sunt sfinte
Se întâmplă uneori ca, mergând la doctor, abia după ce ne deranjează ceva legat de vedere, să fie prea târziu pentru ca problema să fe remediată. De aceea, este recomandabil să detectăm cât mai devreme orice eventuală problemă oculară, mergând măcar o dată pe an la un control de rutină.
Ce are doctorul datoria să verifice
Ce ne facem însă atunci când medicii îşi fac treaba de mântuială? Un cunoscut de-al meu, de exemplu, s-a dus cuminte, în urmă cu câţiva ani, să-şi facă un asemenea control de rutină, pe care l-a considerat cu atât mai necesar, cu cât împlinise deja 40 de ani. Medicul l-a informat că totul este în regulă şi omul a plecat mulţumit acasă. După încă un an, dacă nu chiar doi, cunoscutul meu s-a gândit să repete experienţa. De data aceasta, a nimerit la alt doctor, care l-a consultat temeinic, şi i-a pus un diagnostic grav: glaucom, o afecţiune care, nedetectată la timp şi netratată, poate conduce la pierderea parţială a vederii şi chiar la orbirea completă.
Etapele obligatorii ale consultului
Astfel de situaţii ne demonstrează de ce este necesar nu numai să mergem periodic la oftalmolog, ci să şi ştim cu exactitate care sunt principalii paşi pe care acesta are obligaţia să-i urmeze pe parcursul consultaţiei. Primul pas după discuţia prealabilă cu pacientul este verificarea atentă a acuităţii sale vizuale, la fiecare ochi în parte. Pacientului i se va lua, de asemenea, tensiunea oculară. Medicul mai trebuie să-şi vadă pacientul "la lampă", adică să-i examineze fundul de ochi, pentru a identifica afecţiuni precum cataracta, degenerescenţa maculară sau retinopatia diabetică. Atunci când situaţia o impune, adică atunci când medicul suspectează o afecţiune mai gravă, care trebuie confirmată (sau infirmată, pentru cine are noroc), consultul se finalizează cu efectuarea unei tomografii oculare. Aceasta nu se poate face însă oriunde, astfel încât este posibil ca pacientul să fie trimis într-o clinică sau într-un spital ce dispune de tehnologia necesară.
Sfaturi pentru ochii copiilor
Mai ales copiii prematuri pot fi predispuşi la probleme oftalmologice, drept care aceştia trebuie consultaţi cât mai rapid de un specialist. Însă chiar şi la un copil normal, e ideal ca acesta să fie dus pentru prima dată la oftalmolog încă de când împlineşte o lună. Apoi, din nou, când împlineşte trei şi apoi şase luni şi, ulterior, din an în an. Pare poate exagerat, însă există probleme care, dacă apar, nu pot fi remediate decât acum sau deloc. "La cinci-şase ani poate fi deja prea târziu dacă problema nu a fost remediată din timp", avertizează medicul Lilia Bacalîm. Din nefericire, nu toată lumea gândeşte aşa. Eu, una, credeam, de pildă, că nu e cazul să merg cu copilul la doctor dacă acesta nu dă semne că ar avea probleme. L-am dus, totuşi, în cele din urmă, când era în clasa I, la îndemnul învăţătoarei, care le-a recomandat tuturor părinţilor să facă acest pas, pe principiul că paza bună trece primejdia rea. Mergând la doctor, am aflat, spre surprinderea mea, că fiul meu chiar avea unele probleme. Dacă nu mă adresam din timp unui specialist, nu doar că nu putea acţiona pentru a-i îmbunătăţi vederea, dar se puteau isca şi unele neînţelegeri. Cum ar fi fost, de pildă, să îmi cert copilul pe motiv că nu îşi dă suficient silinţa la şcoală când, de fapt, el pur şi simplu nu ar fi distins bine scrisul de pe tablă şi/sau ar fi avut probleme de concentrare din cauza vederii slabe. Din nefericire, situaţiile de acest tip sunt departe de a fi rare...
Ce să mâncăm pentru a vedea cât mai bine
"Grozav pentru ochi, ca alimentaţie, este tot ce e verde (spanac, broccoli etc.), ce este roşu, galben, precum şi oleaginoasele (fisticul sau miezul de nucă)", ne-a explicat medicul Lilia Bacalîm. Am întrebat-o şi despre celebrii morcovi, atât de des asociaţi cu o vedere de excepţie. Cercetările recente au arătat, însă, că mai valoroase pentru ochi sunt fructele şi legumele verzi, bogate în antioxidanţi.
O reţetă simplă pentru aportul de luteină
Dacă totuşi preferaţi să vă rezumaţi la o alimentaţie corespunzătoare pentru îmbunătăţirea vederii, iată o reţetă simplă. Aceasta a fost prezentată de BBC şi a fost verificată în urma unui experiment realizat de Elizabeth Johnston, din cadrul Universităţii Tufts din Statele Unite, care a dorit să afle dacă ne putem asigura din alimente doza necesară de luteină, o substanţă care întăreşte macula. În cadrul experimentului, 10 voluntari au băut zilnic, vreme de cinci săptămâni, un smoothie făcut din 125 de grame de varză fiartă, 80 ml de lapte, o jumătate de banană mică, 125 de grame de kiwi tăiat bucăţele, o jumătate de măr decojit, un sfert de ceaşcă de frunze de mentă proaspete (pentru aromă), o lingură cu unt de migdale, o jumătate de linguriţă cu ulei din germeni de grâu şi sucul de la o jumătate de lămâie verde. La finalul celor cinci săptămâni, nivelul de luteină din sânge aproape s-a dublat.
"Protecţia UV nu este un moft, ci o necesitate"
Se pare că, în urma fenomenelor asociate încălzirii climatice, lumina soarelui tinde să ne afecteze mai mult decât odinioară. În orice caz, acţiunea sa negativă asupra corneei şi a retinei este un fapt dovedit. "Protecţia UV nu este un moft, ci o necesitate", a subliniat doctoriţa Lilia Bacalîm, recomandându-ne tuturor călduros să apelăm cu încredere la ochelarii de soare, dar fără a face rabat de la calitatea lentilei. Întrebată cum ar trebui să se protejeze cei care deja poartă ochelari de vedere, ea a explicat că ideal ar fi ca aceştia să apeleze la lentile heliomate, cu respectivele dioptrii şi tratament antireflex. În ceea ce-i priveşte pe copii, asiguraţi-vă că poartă ochelari de soare în perioadele în care sunt mai mult timp expuşi la soare - ca de pildă atunci când merg la plajă sau la pescuit. Nu le puneţi totuşi ochelari când merg până la colţul străzii, să cumpere o pâine. Un alt sfat util este să încercaţi să staţi la soare doar înainte de ora 10.00 şi după ora 16.00. Pentru a afla care sunt zilele în care radiaţiile UV sunt mai ridicate, nu trebuie decât să aruncaţi un ochi în telefonul dvs. mobil. Cele mai multe aplicaţii care vă ţin la curent cu starea vremii conţin şi precizări utile în această privinţă.
Cum să citim corect, ca să ne menţinem vederea sănătoasă
Faptul că ne face rău să citim în semiobscuritate nu este un mit, pentru că, în astfel de condiţii, ochiul este silit să se acomodeze mult, depunând un efort excesiv, care poate conduce la apariţia durerilor de cap şi, în timp, chiar la creşterea dioptriilor. După cum ne-a explicat medicul Lilia Bacalîm, ochiul oboseşte mult mai mult atunci când privim de aproape. Pentru a ne menaja vederea atunci când citim o carte (sau Formula As), distanţa optimă faţă de ochi este de 25-30 de cm. Luminozitatea trebuie să fie una adecvată, dar avem nevoie şi de o sursă de lumină focalizată. O dată la circa 20 de minute, este recomandabil să ridicăm privirea de pe foaia de hârtie şi să privim, dacă nu în zare, măcar la o depărtare de 2-3 metri, vreme de 2-3 minute. Atunci când ne uităm pe telefonul mobil, nu trebuie să-l ţinem direct sub nas (aşa cum mulţi dintre copiii noştri tind din păcate să facă) şi nici nu trebuie să stăm mai mult de o oră, maxim o oră şi jumătate (dar cu pauze). În plus, pentru cei care, prin natura muncii lor sau din alte motive, stau multe ore pe zi la calculator, sunt recomandate lentile speciale, cu protecţie de 100% la lumina albastră, atât de dăunătoare.
Ne ajută gimnastica oculară?
Ei bine, rău nu are cum să ne facă, ne asigură d-na doctor Lilia Bacalîm. Ne tonifică musculatura iar ochiul va avea un tonus mai bun. Cum putem însă face gimnastică oculară? Iată un exerciţiu simplu:
* Priviţi de opt ori de la stânga la dreapta, menţinând exact acelaşi registru al privirii. Apoi de alte opt ori, de la dreapta la stânga.
* Priviţi de opt ori de jos în sus, apoi de opt ori de sus în jos.
* Descrieţi de opt ori cu privirea un semn al infinitului (ca şi când aţi urmări un meci de tenis), întâi de la stânga la dreapta, iar apoi invers.
* Descrieţi de opt ori cu privirea un cerc, de la stânga la dreapta şi, apoi, de la dreapta la stânga.
Şi asta este tot. Exerciţiul durează, în medie, cam două minute.
Ce ne facem când avem ochii uscaţi?
Din nefericire, ochiul uscat se întâlneşte tot mai des. Cauzele sunt multiple, printre cele mai întâlnite numărându-se poluarea, vârsta, mediul în care lucrăm, afecţiunile autoimune şi tulburările hormonale (incusiv cele provocate de dereglările tiroidei sau de menopauză), precum şi administrarea unor picături pentru ochi. Pentru a remedia problema, cel mai bine este să ne adresăm medicului oftalmolog, care va şti ce anumite tipuri de lacrimi să ne recomande, ele având acţiuni diferite. Pentru o mai mare acurateţe, medicul ne poate face testul Schirmer, care indică precis gradul de deficit de lacrimi de care suferim. Bineînţeles că putem şi să mergem la cea mai apropiată farmacie, să ne văităm la doamnele de acolo şi să luăm ce ne recomandă ele, cum ar fi acele tipuri de picături care albesc ochiul ori lacrimi care conţin conservanţi. Riscăm însă să ne remediem astfel problema pe termen scurt, acutizând-o în schimb pe termen lung.
Ce leacuri "băbeşti" le sunt utile ochilor, fără efecte adverse
Părerile sunt împărţite. Multe leacuri băbeşti, precum celebrele comprese cu muşeţel sau albăstrele, atât de lăudate de unii, pot avea efecte nedorite asupra celor predispuşi, de pildă, la alergii. Compresele care cu siguranţă nu ne vor face rău sunt cele reci, simple, ne asigură Lilia Bacalîm. Ţinute o perioadă scurtă pe ochi, ele ne ajută să combatem senzaţia de oboseală la nivel ocular, lăcrimarea, mâncărimea şi iritaţia. De asemenea, pacientul nu are cum să greşească dacă apelează la fiolele cu ser fiziologic, pentru a-şi spăla sacul conjunctival.
Sunt bune operaţiile şi lentilele de contact?
Lentilele de contact îşi pot avea utilitatea lor, dar pe termen scurt, la cine ştie ce ocazie sau atunci când avem de-a face cu sportivi de performanţă, pe care ochelarii i-ar încurca teribil. Altfel, deşi bine tolerate de unii, lentilele le pot provoca altora diferite complicaţii, cum ar fi infecţiile cauzate de igiena deficitară. În ceea ce priveşte operaţiile pentru înlăturarea miopiei, acestea se pot face după vârsta de 20-21 de ani, afirmă dr. Lilia Bacalîm, când nu mai există riscul de modificare a dioptriei şi costă în general până în o mie de euro (de fiecare ochi). De cele mai multe ori, pacienţii sunt mulţumiţi, iar riscul reapariţiei miopiei este redus. Când se întâmplă, totuşi, să reapară, ea nu mai este niciodată la fel de mare ca înaintea operaţiei.
Cum să ne îngrijim ochelarii
De multe ori ne luăm cu altele şi neglijăm ochelarii, care devin tot mai opaci. Fie că sunt unsuroşi, fie că sunt zgâriaţi sau mătuiţi, imaginea transmisă creierului nu se mai face corect, ea fiind percepută de celule în mod distorsionat. E drept că dioptriile nu cresc, dar "la un moment dat, ochiul se poate obişnui cu imaginea anormală şi se leneveşte". Pentru o curăţare corectă a lentilei, apelaţi la şerveţelele speciale de bumbac, care nu zgârie lentila. Pe piaţă există de asemenea soluţii speciale de curăţare pentru ochelari, care se pot pulveriza pe suprafaţa lentilei sau a şerveţelului. În felul acesta, vom privi viaţa cu ochi senini şi limpezi.