Toate se leagă între ele: aveți grijă de starea generală de sănătate și se vor bucura și ochii
Veștile sunt bune. În planul prevenției, există mai multe lucruri pe care le putem face ca să ne menținem cât mai mult timp ochii sănătoși. Primul lucru recomandat de specialiști este să urmăm un regim de viață corespunzător, astfel încât starea de ansamblu a sănătății să fie bună. "Toate se leagă între ele", ne-a explicat medicul oftalmolog Lilia Bacalîm, de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște. "Dacă ne ferim de factorii despre care s-a dovedit că pot pricinui în timp pierderea vederii, precum diabetul, colesterolul și tensiunea ridicate, ori obiceiurile nocive, precum fumatul, ne sporim considerabil șansele de a ne bucura multă vreme de o vedere cât se poate de bună".
Vizitele la oftalmolog sunt sfinte
Se întâmplă uneori ca, mergând la doctor, abia după ce ne deranjează ceva legat de vedere, să fie prea târziu pentru ca problema să fe remediată. De aceea, este recomandabil să detectăm cât mai devreme orice eventuală problemă oculară, mergând măcar o dată pe an la un control de rutină.
Ce are doctorul datoria să verifice
Ce ne facem însă atunci când medicii își fac treaba de mântuială? Un cunoscut de-al meu, de exemplu, s-a dus cuminte, în urmă cu câțiva ani, să-și facă un asemenea control de rutină, pe care l-a considerat cu atât mai necesar, cu cât împlinise deja 40 de ani. Medicul l-a informat că totul este în regulă și omul a plecat mulțumit acasă. După încă un an, dacă nu chiar doi, cunoscutul meu s-a gândit să repete experiența. De data aceasta, a nimerit la alt doctor, care l-a consultat temeinic, și i-a pus un diagnostic grav: glaucom, o afecțiune care, nedetectată la timp și netratată, poate conduce la pierderea parțială a vederii și chiar la orbirea completă.
Etapele obligatorii ale consultului
Astfel de situații ne demonstrează de ce este necesar nu numai să mergem periodic la oftalmolog, ci să și știm cu exactitate care sunt principalii pași pe care acesta are obligația să-i urmeze pe parcursul consultației. Primul pas după discuția prealabilă cu pacientul este verificarea atentă a acuității sale vizuale, la fiecare ochi în parte. Pacientului i se va lua, de asemenea, tensiunea oculară. Medicul mai trebuie să-și vadă pacientul "la lampă", adică să-i examineze fundul de ochi, pentru a identifica afecțiuni precum cataracta, degenerescența maculară sau retinopatia diabetică. Atunci când situația o impune, adică atunci când medicul suspectează o afecțiune mai gravă, care trebuie confirmată (sau infirmată, pentru cine are noroc), consultul se finalizează cu efectuarea unei tomografii oculare. Aceasta nu se poate face însă oriunde, astfel încât este posibil ca pacientul să fie trimis într-o clinică sau într-un spital ce dispune de tehnologia necesară.
Sfaturi pentru ochii copiilor
Mai ales copiii prematuri pot fi predispuși la probleme oftalmologice, drept care aceștia trebuie consultați cât mai rapid de un specialist. Însă chiar și la un copil normal, e ideal ca acesta să fie dus pentru prima dată la oftalmolog încă de când împlinește o lună. Apoi, din nou, când împlinește trei și apoi șase luni și, ulterior, din an în an. Pare poate exagerat, însă există probleme care, dacă apar, nu pot fi remediate decât acum sau deloc. "La cinci-șase ani poate fi deja prea târziu dacă problema nu a fost remediată din timp", avertizează medicul Lilia Bacalîm. Din nefericire, nu toată lumea gândește așa. Eu, una, credeam, de pildă, că nu e cazul să merg cu copilul la doctor dacă acesta nu dă semne că ar avea probleme. L-am dus, totuși, în cele din urmă, când era în clasa I, la îndemnul învățătoarei, care le-a recomandat tuturor părinților să facă acest pas, pe principiul că paza bună trece primejdia rea. Mergând la doctor, am aflat, spre surprinderea mea, că fiul meu chiar avea unele probleme. Dacă nu mă adresam din timp unui specialist, nu doar că nu putea acționa pentru a-i îmbunătăți vederea, dar se puteau isca și unele neînțelegeri. Cum ar fi fost, de pildă, să îmi cert copilul pe motiv că nu își dă suficient silința la școală când, de fapt, el pur și simplu nu ar fi distins bine scrisul de pe tablă și/sau ar fi avut probleme de concentrare din cauza vederii slabe. Din nefericire, situațiile de acest tip sunt departe de a fi rare...
Ce să mâncăm pentru a vedea cât mai bine
"Grozav pentru ochi, ca alimentație, este tot ce e verde (spanac, broccoli etc.), ce este roșu, galben, precum și oleaginoasele (fisticul sau miezul de nucă)", ne-a explicat medicul Lilia Bacalîm. Am întrebat-o și despre celebrii morcovi, atât de des asociați cu o vedere de excepție. Cercetările recente au arătat, însă, că mai valoroase pentru ochi sunt fructele și legumele verzi, bogate în antioxidanți.
O rețetă simplă pentru aportul de luteină
Dacă totuși preferați să vă rezumați la o alimentație corespunzătoare pentru îmbunătățirea vederii, iată o rețetă simplă. Aceasta a fost prezentată de BBC și a fost verificată în urma unui experiment realizat de Elizabeth Johnston, din cadrul Universității Tufts din Statele Unite, care a dorit să afle dacă ne putem asigura din alimente doza necesară de luteină, o substanță care întărește macula. În cadrul experimentului, 10 voluntari au băut zilnic, vreme de cinci săptămâni, un smoothie făcut din 125 de grame de varză fiartă, 80 ml de lapte, o jumătate de banană mică, 125 de grame de kiwi tăiat bucățele, o jumătate de măr decojit, un sfert de ceașcă de frunze de mentă proaspete (pentru aromă), o lingură cu unt de migdale, o jumătate de linguriță cu ulei din germeni de grâu și sucul de la o jumătate de lămâie verde. La finalul celor cinci săptămâni, nivelul de luteină din sânge aproape s-a dublat.
"Protecția UV nu este un moft, ci o necesitate"
Se pare că, în urma fenomenelor asociate încălzirii climatice, lumina soarelui tinde să ne afecteze mai mult decât odinioară. În orice caz, acțiunea sa negativă asupra corneei și a retinei este un fapt dovedit. "Protecția UV nu este un moft, ci o necesitate", a subliniat doctorița Lilia Bacalîm, recomandându-ne tuturor călduros să apelăm cu încredere la ochelarii de soare, dar fără a face rabat de la calitatea lentilei. Întrebată cum ar trebui să se protejeze cei care deja poartă ochelari de vedere, ea a explicat că ideal ar fi ca aceștia să apeleze la lentile heliomate, cu respectivele dioptrii și tratament antireflex. În ceea ce-i privește pe copii, asigurați-vă că poartă ochelari de soare în perioadele în care sunt mai mult timp expuși la soare - ca de pildă atunci când merg la plajă sau la pescuit. Nu le puneți totuși ochelari când merg până la colțul străzii, să cumpere o pâine. Un alt sfat util este să încercați să stați la soare doar înainte de ora 10.00 și după ora 16.00. Pentru a afla care sunt zilele în care radiațiile UV sunt mai ridicate, nu trebuie decât să aruncați un ochi în telefonul dvs. mobil. Cele mai multe aplicații care vă țin la curent cu starea vremii conțin și precizări utile în această privință.
Cum să citim corect, ca să ne menținem vederea sănătoasă
Faptul că ne face rău să citim în semiobscuritate nu este un mit, pentru că, în astfel de condiții, ochiul este silit să se acomodeze mult, depunând un efort excesiv, care poate conduce la apariția durerilor de cap și, în timp, chiar la creșterea dioptriilor. După cum ne-a explicat medicul Lilia Bacalîm, ochiul obosește mult mai mult atunci când privim de aproape. Pentru a ne menaja vederea atunci când citim o carte (sau Formula As), distanța optimă față de ochi este de 25-30 de cm. Luminozitatea trebuie să fie una adecvată, dar avem nevoie și de o sursă de lumină focalizată. O dată la circa 20 de minute, este recomandabil să ridicăm privirea de pe foaia de hârtie și să privim, dacă nu în zare, măcar la o depărtare de 2-3 metri, vreme de 2-3 minute. Atunci când ne uităm pe telefonul mobil, nu trebuie să-l ținem direct sub nas (așa cum mulți dintre copiii noștri tind din păcate să facă) și nici nu trebuie să stăm mai mult de o oră, maxim o oră și jumătate (dar cu pauze). În plus, pentru cei care, prin natura muncii lor sau din alte motive, stau multe ore pe zi la calculator, sunt recomandate lentile speciale, cu protecție de 100% la lumina albastră, atât de dăunătoare.
Ne ajută gimnastica oculară?
Ei bine, rău nu are cum să ne facă, ne asigură d-na doctor Lilia Bacalîm. Ne tonifică musculatura iar ochiul va avea un tonus mai bun. Cum putem însă face gimnastică oculară? Iată un exercițiu simplu:
* Priviți de opt ori de la stânga la dreapta, menținând exact același registru al privirii. Apoi de alte opt ori, de la dreapta la stânga.
* Priviți de opt ori de jos în sus, apoi de opt ori de sus în jos.
* Descrieți de opt ori cu privirea un semn al infinitului (ca și când ați urmări un meci de tenis), întâi de la stânga la dreapta, iar apoi invers.
* Descrieți de opt ori cu privirea un cerc, de la stânga la dreapta și, apoi, de la dreapta la stânga.
Și asta este tot. Exercițiul durează, în medie, cam două minute.
Ce ne facem când avem ochii uscați?
Din nefericire, ochiul uscat se întâlnește tot mai des. Cauzele sunt multiple, printre cele mai întâlnite numărându-se poluarea, vârsta, mediul în care lucrăm, afecțiunile autoimune și tulburările hormonale (incusiv cele provocate de dereglările tiroidei sau de menopauză), precum și administrarea unor picături pentru ochi. Pentru a remedia problema, cel mai bine este să ne adresăm medicului oftalmolog, care va ști ce anumite tipuri de lacrimi să ne recomande, ele având acțiuni diferite. Pentru o mai mare acuratețe, medicul ne poate face testul Schirmer, care indică precis gradul de deficit de lacrimi de care suferim. Bineînțeles că putem și să mergem la cea mai apropiată farmacie, să ne văităm la doamnele de acolo și să luăm ce ne recomandă ele, cum ar fi acele tipuri de picături care albesc ochiul ori lacrimi care conțin conservanți. Riscăm însă să ne remediem astfel problema pe termen scurt, acutizând-o în schimb pe termen lung.
Ce leacuri "băbești" le sunt utile ochilor, fără efecte adverse
Părerile sunt împărțite. Multe leacuri băbești, precum celebrele comprese cu mușețel sau albăstrele, atât de lăudate de unii, pot avea efecte nedorite asupra celor predispuși, de pildă, la alergii. Compresele care cu siguranță nu ne vor face rău sunt cele reci, simple, ne asigură Lilia Bacalîm. Ținute o perioadă scurtă pe ochi, ele ne ajută să combatem senzația de oboseală la nivel ocular, lăcrimarea, mâncărimea și iritația. De asemenea, pacientul nu are cum să greșească dacă apelează la fiolele cu ser fiziologic, pentru a-și spăla sacul conjunctival.
Sunt bune operațiile și lentilele de contact?
Lentilele de contact își pot avea utilitatea lor, dar pe termen scurt, la cine știe ce ocazie sau atunci când avem de-a face cu sportivi de performanță, pe care ochelarii i-ar încurca teribil. Altfel, deși bine tolerate de unii, lentilele le pot provoca altora diferite complicații, cum ar fi infecțiile cauzate de igiena deficitară. În ceea ce privește operațiile pentru înlăturarea miopiei, acestea se pot face după vârsta de 20-21 de ani, afirmă dr. Lilia Bacalîm, când nu mai există riscul de modificare a dioptriei și costă în general până în o mie de euro (de fiecare ochi). De cele mai multe ori, pacienții sunt mulțumiți, iar riscul reapariției miopiei este redus. Când se întâmplă, totuși, să reapară, ea nu mai este niciodată la fel de mare ca înaintea operației.
Cum să ne îngrijim ochelarii
De multe ori ne luăm cu altele și neglijăm ochelarii, care devin tot mai opaci. Fie că sunt unsuroși, fie că sunt zgâriați sau mătuiți, imaginea transmisă creierului nu se mai face corect, ea fiind percepută de celule în mod distorsionat. E drept că dioptriile nu cresc, dar "la un moment dat, ochiul se poate obișnui cu imaginea anormală și se lenevește". Pentru o curățare corectă a lentilei, apelați la șervețelele speciale de bumbac, care nu zgârie lentila. Pe piață există de asemenea soluții speciale de curățare pentru ochelari, care se pot pulveriza pe suprafața lentilei sau a șervețelului. În felul acesta, vom privi viața cu ochi senini și limpezi.